Jun-09: De Hoogovenfiets

Toen ik dit opvallende gele gevaar zag dacht ik meteen: ‘Die moet in mijn serie over aparte fietsen.’ Voor mij heet zo’n ding een ‘Hoogovefiets’. Dat was athans de uitspraak toen ik daar werkte. Officieel zal ie wel de ‘Hoogovensfiets’ geheten hebben, omdat het bedrijf nu eenmaal Hoogovens heette. Een erg onhandige naam aangezien er op het terrein van de Hoogovens 2 hoogovens stonden, 2 staalfabrieken, 3 walserijen, laboratoria en nog wat spul.

Dat lag allemaal een eind (tot 6 kilometer) uit elkaar. Ik heb 18 jaar bij een dochterbedrijf van de Hoogovens gewerkt en heb regelmatig zo’n bedrijfsfiets gebruikt naar de staalfabriek of het lab. Onder ons kantoor stonden er een stuk of 10. De knalgele kleur is om de fiets goed te beschermen en om hem goed op te laten vallen. Dat laatste gebeurde dus hier in de stad waar ik hem voor het stedeijk museum zag staan.

Inmiddels staat nu Corus op het achterspatbord en zullen ze hem wel een Corusfiets noemen. Corus is een paar jaar terug overgenomen door Tata dus een Tatafiets behoort ook tot de mogelijkheden. Dat terwijl Tata vooral bekend is als automerk.

In elk geval zie je dit soort fietsen vrijwel alleen op het Corusterrein en een aantal ’s nachts bij het station van Beverwijk. Dat zo’n ding helemaal in Alkmaar beland is behoorlijk uniek.

Geplaatst op 2009-06-09, in Rijwielmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Bij DSM zijn ze allemaal blauw gespoten.

 2. Maar nu de hamvraag, Xiwel. Was het een hoogovefiets, een Corusfiets of een Tatafiets?

 3. Zou dit niet gewoon een afgeschreven exemplaar zijn? Volgens mij is het gewoon een studentenfiets, die gewoon met de trein naar Alkmaar is gebracht (want een student gaat dat stuk natuurlijk niet helemaal fietsen).

 4. Maar wat is er gevaarlijk aan die fiets?
  Iets anders: Henk Nuiten heeft een link geplaatst naar je afkortingenlijst, maar je Fol-site is niet meer online.
  Helemaal onderaan, de link:
  http://members.chello.nl/~h.nuiten

 5. @Dolby: Dat folding zou weer online kunnen komen, maar ik weet nog niet waar en wanneer. Hij staat gewoon bij de provider op de server en die provider geeft mij nog steeds internettoegang. Als ik er meer over weet, dan stuur ik wat update berichten rond. Volgens mij staat ie ook nog altijd bij de NVJ en in wat Wiki’s gelinkt.

 6. Indertijd bestonden ook KLM-fietsen. Keurig blauw, voor documententransport op het platform van Spl. Of ze die nog gebruiken? Geen idee, maar het was wel mooi om zo’n man in uniform te zien racen richting een op vertrek staande machine en dan hijgend de trap op te rennen om de documenten af te geven die men aan boord nodig had…..
  Tata is idd een automerk, maar vooral toch een concern met verschillende divisies. Als de fietsen van Tata net zo goed zijn als de auto’s vrees ik wel voor de gebruikers…

 7. @Me! Christiaan en Leo: Er zijn zeker meer (en vooral mooiere) bedrijfsfietsen. Alleen toen ik daar werkte waren het deze exemplaren en zagen ze er precies zo uit. Dus zeker niet netter. Misschien heb ik zelfs op deze gefietst. Die dingen bleven ze maar oplappen. Het zou best kunnen dat er nu nettere fietsen zijn die dit soort hebben vervangen. Ik ben er de laatste 8 jaar niet meer geweest.

 8. Wat Cristiaan schrijft, kwam ook bij mij boven. In de omgeving waar ik woon staan een paar oude geel opgespoten exemplaren als reclame. Die zijn echt niet van de Hoogovens. Wel apart dat jij toen voor je werk op zo’n kanariegeel geval reed.

 9. @Hanscke: Heb je al op deze foto geklikt?

 10. Het is wel een leuke fiets. Ik zie tegenwoordig ook veel fietsen waar je voor op kunt zitten. Dus bovenop het voorwiel.

 11. Tatra is een veel bekender automerk.

 12. @Mack: Ik dacht dat dat een gebergte was vol met tartaartjes. :-)

 13. @Marcel: Je bedoelt zo’n voorrekje waar het kind los op wil zitten? Ik zie hier dat soort ook steeds vaker.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: