Jun-20: Biebbende vervolg

Een kleine maand terug schreef ik een logje over een boekenberg in de bieb. Ik wist toen echt niet wat daar de bedoeling van was. Later lagen er wat handgeschreven velletjes aan de voet, met een webadres. Daar had ik nix aan. De viltstiftletters waren zo dik dat ze door elkaar liepen en ik het niet kon lezen. Niet dat ik me daar druk om maakte. Ik kom vaak genoeg in de bibliotheek om te kranten en zou het wel merken als er wat was.

De eerste zaterdag daarop dacht ik een clou te hebben. Er was een boekenmarkt tussen de Grote Kerk en de bibliotheek:

Een stand had een mooie boekenwand opgesteld en die vond ik wel bij de boekenberg in de bieb (op de foto het bruine gebouw rechts) passen. Maar er gebeurde niets in de bieb. De berg bleef er gewoon staan en daaromheen bleef het stil.

Vervolgens kregen we de aanstelling van onze nieuwe stadsdichtster. Zij heeft wel bij de berg geposeerd, maar meer ook niet. Niet veel later stond op dezelfde biebsite dat een berg afgeschreven boeken de komende week in de verkoop gaan. Dus weer die berg als plaatje bij het bericht en ik dacht werkelijk dat dit de reden voor het wildstapelen was.

Dat laatste kan alsnog een redentje zijn, maar de echte reden merkte ik een week terug. Ik las toen een stapeltje regiokranten en opeens verzuchte iemand tegenover mij: ‘Oh-oh, daar gaan we weer.’ En toen viel me een stoet op die over het Canadaplein liep om de bieb heen, naar binnenkwam en zich rond de boekenkrater opstelde. Op dat hele (loop)gebeuren had ik goed zicht door mijn strategische opstelling. Zo zag ik niet alleen de boekenberg, maar ook het plein.

Uiteindelijk stond er een kind of 40 en een stuk of 10 volwassenen. Dit verliep behoorlijk geordend, je hoorde ze bijna niet binnenkomen. Ik heb het dan over de kinderen. Wat ik wel hoorde (en al op het plein door het dubbelglas) was de saxofonist, de bespeler van de grote trom en een soort kinderwagen met 8 luidsprekers en geluidsband. Vooral de sax speelde een mooi pakkend deuntje. Het was een kruising tussen de rattenvanger van Hamelen en het Boudewijns circus van Jeroen Bos.

Deze ‘herrie’ hield pas op toen het spul rond de berg was verzameld. Op dat moment kwam er een ouderwetse schooljuf uit de berg die ritmisch jaartallen opdreunde:

en iets vertelde over beroemde Alkmaarse schrijvers zoals Truitje Bosboom en Cees Koning. Ze deed het erg amusant en de kudde luisterde aandachtig.

Het duurde niet langer dan een kwartier en toen vertrok het spul naar een andere hoek in de bieb en later naar buiten. Het was dus een soort culturele looptocht langs speciale locaties. Na wat zoeken vond ik de website van de Jeugd Theater Werkplaats. Daar staat weinig op, behalve dat het ‘Vergeten Plekken Alkmaar’ heet.

Helaas had ik beide keren geen tijd om de stoet te volgen en te zien hoe de route liep. Na het krantenlezen moest ik boodschappen halen en daarna had ik afspraken. Best jammer eigenlijk. En ja ik heb dit 2 keer mee mogen maken. Een halve week later zag ik ze weer rond de boekenkrater hun act opvoeren. De stemming aan de leestafel was redelijk positief. Zelf zit ik er niet mee als er wat geluid in de bieb is, dat is daar standaard zo en dit duurde maar een kwartiertje. Deze keer zat een toevallige Heerhugowaarder tegenover me en die vond het schitterend wat er gebeurde. (En hij had gelijk.)

(Later heb ik de berg van boven bekeken en zag dat het een prachtig decorstuk was. In een rechte wand bij het raam was zo een deurtje te zien. Van buiten was dat niet zichtbaar. De boeken er omheen lagen grotendeels los. Dus als de dame verscheen rolden er wat boeken van de berg.)

Advertentie

Geplaatst op 2009-06-20, in Alkmaar, Kunstmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Zo zie je maar weer. Je kunt met boeken veel meer doen dan alleen lezen.

 2. Wat een leuke activiteit, Xiwel. Gelukkig is een aantal vragen van jou over die boekenstapel nu beantwoord. Nou nog die site, die welopgeschreven werd, maar wat jij niet goed kon lezen.

 3. @Vedat: De link had ik verstopt onder de woorden ‘culturele looptocht’. Dat was niet zo duidelijk en ik heb de text dus een beetje aangepast.

 4. Zo ontdek je dus dat er niet alleen leven is in de brouwerij, maar ook in de bibliotheek…

 5. Wel orgineel. Ik zou het wel eens willen zien.

 6. Een nieuw programma: ‘Stapel op boeken’
  Daar kan je alle kanten mee uit, qua interpretatie.
  Leuk blog, het las als een spannend verhaal in een boek.

 7. @Marijke: Bedankt voor het compliment. Ik heb geprobeerd het zo te schrijven, zoals het me overkwam. Achteraf dacht ik: ‘ik had eerder in die stapel moeten kijken’. Maar toen had ik nog geen idee dat ie hol was van binnen. Dus zeker een fraai decorstuk als zelfs ik er in tuin. :-)

 8. @Marcel: Ik had het geluk dat ze 2x langs kwamen. Maar vond het ook jammer dat ik niet echt tijd had om ze te volgen. Meestal heb ik die tijd wel, of maak ik die. In deze 2 gevallen lukte dat helaas niet.

 9. @Niklas: Over ‘leven’ in onze stadsbieb heb ik niet te klagen. In het logje hieraan vooraf gaf ik al aan dat er veel kleine kinderen komen en dat een stel Spanjaarden en Italianen er regelmatig luide ‘Al Capone-achtige’ gespreken voeren.

 10. De stand op de boekenmarkt is nogal commercieel. Overal waar een boekenmarkt gehouden wordt kom je deze stand tegen. De boekenberg in de bieb vond ik zeer vermakelijk. Even een drukte is niet erg, maar gewoonlijk ik geef ook de voorkeur aan stilte in de bieb.

 11. Stadsdichter vind ik wel zo’n makkelijk beroep. Hoor maar: wat, gat, mat, rat, rad, bad, gehad, vat…makkelijk zat.

 12. @Hanscke: Dat die slingerende boekenmuur commercieel is, zou best kunnen. Ik zag hem hier voor het eerst, maar heb dan ook bitter weing (met) boeken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: