Jul-01: Googlemobielview

Het kon niet uitblijven. Gisteren spotte ik de streetview auto van Google op de Molenkade bij de Zeswielen. Hij had goed weer en mocht waarschijnlijk nu pas zijn rondje doen, omdat de puinhoop rond de 2de Friesebrug eindelijk wat opgeruimd is.

Geplaatst op 2009-07-01, in Alkmaar, Webmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Je ziet steeds meer van die auto’s rijden. Ik vraag me af waar ze dat geld mee verdienen.

 2. Van de week moest ik nog aan jou denken, Xiwel. Ik las in de krant over die auto. In andere landen is soms een hele heisa en moeten foto’s weggehaald worden en kentekens en gezichten moeten onzichtbaar zijn. Nederlanders schijnen nogal tolerant te zijn, maar niemand mag zonder toestemming voraf een beeltenis van iemand anders op internet plaatsen, las ik. Ook woningen mogen niet herkenbaar zijn en daar kwam ik dus met mijn gedacht bij jou terecht. Jij had immers een foto van jouw woning bewerkt.

 3. Ik zag de auto hier ook een woonwijk vergooglen. De auto reed met een behoorlijke vaart over een paar fijne drempels. Nou die wil ik wel eens terugzien in streetview.

 4. Hoe weet je dat het voor Google was en niet voor Bing? Die auto’s worden volgens mij ingehuurd, dus ik neem aan dat er niet ‘Google’ op stond.
  Dankzij jou weet ik dat Bing ook luchtfoto’s heeft en wat ik daaraan erg leuk vind, is dat je bij sommige plaatsen (zoals mijn eigen stad, Utrecht) kunt kiezen voor bird’s eye. Je kijkt dan niet recht van boven, maar schuin. Daardoor zie je veel meer, zoals de gevels van huizen. En dan kun je ook nog ronddraaien!

 5. @Me! en Christiaan: Dit soort straatfoto-auto’s bestaat al veel langer. Ze werden in het begin gebruikt om landkaarten te onderhouden. Op luchtfoto’s kan je namelijk niet zien of een weg maar in 1 richting bereden mag worden.
  Google heeft met die bedrijfjes bedacht om zoiets op het internet te zetten. Maar dat gebeurt tegenwoordig in samenwerking met de gemeentes. Zij krijgen eerder een set die gebruikt kan worden voor onderhoud van wegen en noem maar op. Neem aan dat de gemeente voor die set een bedrag neer legt. De hoofdmoot zal opgebracht worden uit de reclames op de Google-kaarten.

 6. @Christiaan: Op de neus zit een grote Google-sticker. Bing heeft wel Bird’s eye, maar geen streetview. Streetview op het internet is in NL nu nog alleen te vinden in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Edam en Oosthuizen. Neem aan dat daar binnenkort Heerhugowaard en Alkmaar bij komen en waarschijnlijk nog wat gemeentes.

 7. @Vedat: Google maakt gezichten en nummerplaten onherkenbaar (die ‘blurren’ ze). Als je met streetview in het centrum van Amsterdam zoekt dan merk je dat daar de meeste zwarte plaatjes voorkomen van mensen die het niet waarderen dat hun poes voor het raam op de foto is gekomen. Je kan tegenwoordig heel eenvoudig melden dat je een foto ongepast vind en in Amsterdam-centrum is daar meer gebruik van gemaakt dan waar dan ook. (Stelletje zeikerds. :-)
  In Chicago hadden ze een set met hele gedetailleerde foto’s die zijn vervangen door een set van mindere kwaliteit. Bij die eerste foto’s van 2 jaar terug was iedereen nog zeer herkenbaar. In Japan is er een set opnieuw gedaan omdat de camera’s daar te hoog stonden en over de schuttingen keken.
  Zelf zit ik er niet zo mee. Het blijven momentopnames en iedereen kan je op elk moment op de foto zetten. Ik en de meeste andere mensen houden daar al wat rekening mee. Echt rare dingen doen we achter gesloten gordijnen. :-)

 8. Dus als je in Streetview gesloten gordijnen tegenkomt, dan weet je hoe laat het is…

 9. Als ik hem tegenkom, snij ik hem af.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: