Jul-07: Enkhuizen

Afgelopen zondag hadden Joanna en Urs openjacht in Enkhuizen. Het leek me wel wat om daar eens naartoe te fietsen. Maar toen ik uit bed stapte was het hier in Alkmaar tussen bewolkt en grauw. Dat fietsplan zette ik maar uit m’n hoofd en (zoals zovaak) had ik gelukkig niets beloofd.

Maar ja, de hele dag rond en in het huis hangen leek me ook niets. Dus ging ik toch maar een klein rondje in de buurt fietsen. Ergens bij Stompetoren vond ik het best lekker fietsweer. Er brak daar een lauw zonnetje door en ik had wind in de rug toen ik daar oostwaarts ging. Dus dan toch maar 45km doorfietsen naar het oostelijke puntje van Westfriesland. Halverwege kon ik nog altijd omkeren of de trein pakken, afhankelijk van het weer en m’n conditie. Beide gaven genoeg kansen daartoe.

Via Schermerhorn nam ik het mooie padje door de Mijzenpolder naar Avenhorn. Het stoplichtrijke Hoorn wilde ik op een slimme manier ontfietsen via Bobeldijk-Zwaag-Westwoud. Een prima idee, geen licht gezien. Nou ja eigenlijk 2 maar die stonden op oranje te knipperen wat voor een paar lastige oversteken zorgde.

In Hoogkarspel fietste ik vast op een wielerwedstrijd. Dus een kleine omleiding om bij Lutjebroek uit te komen. Daar was een tentoonstelling waar ik minder last van had. Vervolgens nog even om het winkelcentrum op de grens Groote Broek-Bovenkarspel gefietst. Die lag ook zomaar in m’n route.

En voor ik het wist was ik in Enkhuizen. Eerst maar even die plaats zelf bekeken. Het blijft een mooi stadje en er was een gezellige markt gaande. Opeeens schoot me het vreselijk oude plan te binnen om wat rare straatnamen op de foto te zetten. (Zie het vorige logje.) Toen ik een toiletbezoek bracht trof ik de oude klokketoren vanuit iets andere hoek.

Daarna rondgekeken bij de Oude Haven, want daar zou het jacht van Joanna en Urs liggen. Dus niet. Ik zag wel wat andere jachten, maar niet een met een Zwitserse vlag en Urk op de kont. Zouden ze de oversteek niet gehaald hebben? Het Ijsselmeer kan verraderlijk zijn.

Vervolgens maar wat ander havens gescanned zoals de Oosterhaven. Ook daar niets. De Compagniehaven leek me echt teveel werk, dus eerst maar even langs de gewone haven kijken en daar viel me vrijwel meteen een klein Zwitsersvlaggetje op. Aan boord stonden aardig wat mensen en achterop stond ‘Urk’. Voor de zekerheid toch maar even gevraagd of er een Zwitserse Joanna aan boord was en jawel hoor, ik zat goed.

Voor mij was het de eerste keer dat ik bij een medeblogger op bezoek was. Er waren nog wat bloggers aan boord, maar hoofdzakelijk bleek het familie te zijn omdat Joanna Westfriese van geboorte is. Even later raakte ik met een Jaap (geen blogger) aan de praat die nog geen kilometer van mijn huis woont. Ik wandel zelfs regelmatig door hun straat. Het was er erg gezellig en we hadden heerlijk weer.

Natuurlijk moest het hele spul op de foto en Joanna-kenners weten dan al meteen wie de foto’s nam:

Dus nam ik haar maar op de foto voor het belangrijke Zwitserse vlaggetje. Want zonder die vlag had ik haar zeker niet gevonden. Johanna en Urs kwamen precies zo over als dat ik ze in mijn gedachten had gecomponeerd via de logjes van Joanna. Rustig en gezellig. Ik voelde me er meteen thuis en vond het een erg leuke ontmoeting.

Terug had ik voor ogen om het laatste stukje tussen Hoorn en Alkmaar te treinen omdat ik bijna 100km op 1 dag net effe te veel vond. Maar wat bleek. De wind was gedraaid en ik had redelijk voor de wind terug. Ik nam ook maar een iets andere route zodat ik het winkelcentrum en de wielerkoers zou missen. Deze keer ging ik redelijk goed via Blokker door Hoorn.

Bij De Goorn aangekomen werd het wel heel erg donker en hoorde ik onweer. In kon ik de Goorn schuilen in de snackbar, maar dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Ursem moest in elk geval nog wel te halen zijn. Dus niet. Ik belandde midden in een wolkbreuk en binnen 5 minuten stond er 4 cm water op het fietspad. De aansluitende 30 minuten bleef het zwaar regenen. Heerlijk want ik wilde wel wat verkoeling.

Toch heb ik bij een tankstation nog eeen tijdje geschuild, ik wilde niet dat mijn camera verzoop. Dat zou zonde zijn van de foto’s die er op stonden. Ik dorst mijn camera ook niet te gebruiken om de bui op de foto te zetten. In dat geval gaan er stroompjes door zo’n camera lopen en heb ik alsnog kortsluiting. Dus droop ik er maar gewoon uit en merkte ik dat de temperatuur er een graad of 5 zakte.

Vervolgens klaarde het op en reed ik op de korste manier via Oudorp naar huis. En in Alkmaar was wederom vrijwel niets (0,3 mm) gevallen. Dus maar goed dat ik die bui bij Ursem gevonden had.

Advertentie

Geplaatst op 2009-07-07, in Webmatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Dat was wel een leuk dagje en wat een geluk, dat je twee keer de wind in de rug had. Tegen de wind in fietsen is nooit echt leuk. Ik baal soms van westenwind, want ik kan nooit de trein terug nemen. Dichterbij dan Emmerik kom ik sowieso niet, dus de laatste twintig kilometer moet ik altijd fietsen.

  2. @Vedat: Het waait hier vrijwel altijd dus kan ik er wel mee omgaan. ’t Is gewoon een questie van een beetje meer geduld.
    Van Emerich kan je toch de trein naar Zevenaar nemen en dat de boemel naar Doetinchem?

  3. Wat sympathiek van de wind om even te draaien. :-)
    Leuk , die openjachtdag.

  4. Er is al jaren geen trein meer, die in Arnhem, Zevenaar en Emmerich stopt, Xiwel. Ze hebben het een tijdje geprobeerd alleen op zaterdagen, maar dat is niet aangeslagen. Er is wel een busverbinding tussen Doetinchem en Emmerich, maar daar kan de fiets niet in. Eerlijk gezegd, als ik in Emmerich ben, heb ik het gevoel al bijna thuis te zijn. Ik fiets dat stukje zo vaak. Ook in Kleve voel ik me al thuis, Komt waarschijnlijk, omdat ik daar veel cursussen heb gevolgd op de Volkshochschule. Bocholt, dat net als Kleve ook 35 kilometer van Doetinchem ligt, lijkt verder weg. Dat komt waarschijnlijk, omdat ik langs de Bocholter Aa fiets en ook in de Achterhoek amper door een dorpje kom. Trouwens, een dag zonder wind is volgens mij niet denkbaar. We moeten het er mee doen, Xiwel.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: