Jul-17: Wrijvingswarmte

Drie jaar terug begon ik een fietsvakantie nadat ik me niet zo lekker voelde. En omdat ik me niet lekker voelde temperatuurde ik mezelf om te zien of ik wel langere afstanden kon fietsen. Wat bleek, na een simpel rondje fietsen had ik zomaaar 38 graden koorts en na een rondje lopen was het niet veel anders. Dus naar de dokter en een uitgebreid bloedonderzoek wees uit dat er niets afwijkends was. Dus geen virus of ontstekingen.

Ik had ook de arts gevraagd of je koorts/verhoging kon krijgen van een sportieve inspanning als 20 km fietsen of 4 km lopen. De arts dacht van niet en op het internet kon ik er vrijwel niets over vinden. Dus ging ik toch maar ‘rustig aan’ op fietsvakantie. Dat rustig aan ging een beetje mis. Ik moest me haasten om de veerboot naar Stavoren te halen, omdat de treinen waren uitgevallen. Dus in 2 uur 50 km gefietst. Daarna werd het wat langer fietsen dan ik voorzien had en na 123 km temperatuurde ik mezelf en had maar 37,6 graden. Dat viel mee. De volgende dag dus wel rustig aan gedaan. Halverweg de middag hield ik het na 90km al voor gezien en toen was m’n temperatuur hoger; 38,1. Ik snapte er dus geen bal van.

Gelukkig vertrok die temperatuur binnen een uur en heb ik me er de hele vakantie geen zorgen meer om gemaakt. Het fietsen ging goed en ik voelde me prima.

Regelmatig krijg ik nog bezoekers op dit web-log met zoektermen over tijdelijke verhoging door inspanning. Ik ben dus niet de enige die met die vraag zat. Eergisteren kreeg ik er zelfs een mailtje over. Toen bedacht ik om het nog eens te meten. Ik voel me op dit moment prima en de thermometer ligt al ruim een jaar ongebruikt in de kast. Gisteren heb ik 72 km gefietst en daarna heb ik regelmatig getemperatuurd in mond en kont. Want dat had ik destijds ook al bedacht, die verhoging was vrijwel niet te meten in mijn mond.

En jawel, het resultaat was exact eender. Vijf minuten na aankomst had ik 38,4 graden in m’n kont en 36,7 graden in m’n mond. Dat laatste bleef schommelen tussen de 36,7 en 36,8 graden. In m’n gat zakte de temperatuur langzaam en na 50 minuten was ook die weer normaal.

Zelf heb ik altijd geleerd om in de anus te meten, dat is betrouwbaarder. Nou na een rondje fietsen of lopen met warm weer is dat dus duidelijk niet zo. Je meet in zo’n geval geen koorts, maar gewoon lokale wrijvingswarmte. Als er wel een verhoging was van lichaamstemperatuur, dan zou dat via de bloedbanen ook meetbaar moeten zijn in de mond. En daar meette ik dus geen enkel waarneembaar verschil.

Ik heb er ook wat verklaringen voor. Mijn beentempo is nogal snel. Ik hou niet van zwaar trappen, maar wel van een beetje opschieten. Met het beentempo neemt ook de wrijvingstemperatuur toe. Ook zal de buitentemperatuur er mee te maken hebben. Het was met 25 graden (in de schaduw) lekker warm. Bij kouder weer zal die wrijvingswarmte minder hoog worden door de betere warmteafvoer. Toch viel het me deze keer mee en dat komt omdat ik op m’n hardplastic racezadel zat en een wielerbroek aan had. Beide zorgen voor betere ventilatie en warmteafvoer.

Ik heb ook een opoefiets waar ik net zo snel op fiets, maar dan trek ik geen wielerbroek aan (staat nogal stom) en het zadel is zachter, breder en sluit meer af. Met die fiets ben ik in 2006 tot over de 39 graden gekomen. Als ik zin heb ga ik die situatie ook nog eens meten, maar denk dat dat nog precies hetzelfde zal zijn.

Als laatste is overgewicht een factor. Met minder gewicht op het zadel, zal de warmte ook beter weg kunnen. De laatste jaren weeg ik een kilo of 8 (10%) meer dan voorheen. Dat is juist een reden om meer te fietsen. Dat was in 2006 zo en is nu niet anders. Met nog meer overgewicht zal ook de wrijvingswarmte toenemen.

De oplossing: Meet niet direct na het fietsen of lopen in de kont. Doe dat pas na een uur of anders in de mond.

(Lees hier een soort vervolg.)

Advertentie

Geplaatst op 2009-07-17, in Overmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Ik fiets ook liever met een hoog beentempo, dan met een zwaar verzet, maar na een kilometer of twintig merk ik, dat het allemaal wat makkelijker gaat. Net of ik opgewarmd ben. Ik weet niet of dat ook komt door wat jij wrijvingswarmte noemt en of dat gelijk leidt tot een hogere lichaamstemperatuur oftewel koorts. Als dat zo is, dan moet het in de wielersport bekend zijn en is die verhoging ook niet erg. Beter zo, dan een verhoging, die komt omdat je je lamlendig voelt.

  2. @Vedat: Ik denk dat het in de wielersport niet zo bekend is, zeker niet bij de top. Die zijn brandmager en rijden met wielerkleding op racezadeltjes. Daardoor loopt hun temperatuur minder op. En als het gedoe na een wedstrijd zorgt ervoor dat ze het eerste halfuur niet aan temperaturen toekomen. :-)
    Het zou wel bekend moeten zijn bij bijvoorbeeld sportscholen waar ‘gespinned’ wordt. Maar ook daar is de kans groot dat er niet meteen reactaal temperatuur gemeten word, hooguit in het oor of de mond. En daar valt niets waar te nemen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: