Jul-28: Wie won De Tour?

De meeste zullen zeggen dat dat Contador was. Die werd niet voor niets in Parijs gehuldigd. Zijn overwinning is gebaseerd op de snelste tijd. Bij andere sporten zoals voetbal wordt de overwinnaar anders bepaald. Het gaat dan niet om het meeste aantal doelpunten van alle competitiewedstrijden, maar in eerste instantie om het aantal overwinningen. De winnaar van een wedstrijd krijgt daar tegenwoordig 3 punten en bij gelijkspel 1 punt.

Als je iets dergelijks op de Tour zou toepassen (denk aan 3 punten voor de etappewinnaar, 2 punten voor de 2de plek en 1 punt voor de derde plek), dan ziet de einduitslag er duidelijk anders uit.

1. Cavendish (6 eerste plekken en 1 derde = 19 punten)
2. Contador (2 eerste en 2 tweede plekken = 10 punten)
3. Hushovd (1 eerste en 3 tweede plekken = 9 punten)

Maar voor mij was de echte overwinnaar de cameraman in de helicopter. Ik heb genoten van de mooie plaatjes die hij (of was het een zij?) overal schoot. Hieronder een opname uit de Alpen bij Verbier:

Het is overigens nog een beetje afwachten. De eliteclub die voor de hoofdstad van Nazarbajev uitkomt is al eerder flink tegen de dopinglamp gefietst met Vinokoerov. Tegenwoordig zijn de dopingsoorten en daarmee controles zo complex dat dat nog een jaartje op zich kan laten wachten. Dat mogelijke lot geldt voor alle deelnemers.

Geplaatst op 2009-07-28, in Fietsen, RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Vanmorgen las ik in de krant, dat ze over een tijdje de monsters nog een keer willen onderzoeken, als de technieken verbeterd zijn. Uit een reportage maakte ik op, dat de prestatie van Contador op een bepaalde dag, eigenlijk helemaal niet had gekund, menselijk gesproken. We zien wel of het schandaal alsnog komt.

 2. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat alle wielrenners in zulke wedstrijden prestatieverhogende middelen eten/ drinken/ spuiten/ smeren. De grens tussen wat illegaal is of niet verschuift, de morele bezwaren zijn al lang geleden verdwenen bij de insiders. Mooiste voorbeeld: Lance Armstrong die na een zo lange tijd dat het geen uitwerking meer heeft betrapt wordt op EPO. Nu neemt hij natuurlijk niets meer. Wat ze kunnen ontdekken. Hoogstwaarschijnlijk.
  Jammer, want het blijft een mooie fascinerende sport, vooral ook als je zelf eens geprobeerd hebt snel te rijden.
  Over je andere puntensysteem: dat is natuurlijk zo, maar als dat werkelijk ingevoerd zou zijn, dan zouden de deelnemers ook anders rijden.

 3. @Bob: Ik verdenk ook vooral ploegen, ploegartsen en ploegleiders. Dwz de renners slikken het onder begeleiding op een manier die net door de beugel kan. Kan het net niet, dan is opeens een renner ziek en doet ie niet mee. Als het een keer misgaat, dan wordt de renner geöfferd.
  En je hebt gelijk met dat puntensysteem. In dat geval had Contador in een bepaalde etappe niet de overwinning aan Frank Schleck gelaten. Dat maakt het meteen wat mooier om naar te kijken. Maar of Contador in staat was om 6 overwinningen te scoren vraag ik me af.

 4. @Vedat: Eigenlijk is het heel lastig dat er niet direct bepaald kan worden of een renner fout zit.

 5. Volgens mij heeft Dirk Doping gewonnen.
  Overigens is een cameraman per definitie een hij.;)

 6. Inderdaad een mooi plaatje. Ik snap die ophef over doping nooit. Als iedere sporter gewoon doping gebruikt, zijn de kansen weer gelijk :)

 7. Dat vind ik ook, Xiwel. Het ergste is als de foute renner gehuldigd wordt en zo de verering voor de neus van een ander wegkaapt.

 8. De luchtopnames bij de Tour worden inderdaad elk jaar beter.
  Alleen jammer dat er steeds zo’n kudde bontgekleurde fietsers doorheen dendert. Die moeten steeds zoveel moeite doen om de auto’s voor te blijven.
  Een ongelijke strijd, maar ze eindigen toch altijd als eerste.

 9. Vind er niks aan, aan die hele tour niet.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: