Aug-26: Hoorwel
Over.web-log.nl berichtte over een nieuwe voorleeswidget, die zij via een een zogenaamde ‘blogtoy’ aanbieden. Nou heb ik het niet zo op hun blogtoys en dat heeft vaak te maken met hun blogtoy-server die wel eens kuren heeft.
Een probleem is dat niet, de meeste blogtoys kan je ook direct op een weblog of website plaatsen zonder tussenkomst van de Ilse-programmeurs. Dus ben ik naar Readspeaker gegaan en heb hun instructies opgevolgd. Het resultaat is de ‘LeesVoor’-knop bovenin. Als je er op klikt, dan wordt alleen de inhoud van dit logje voorgelezen.
Omdat het een gratis versie is komt er een Google-reclame bij, via de blogtoy is dat niet anders. Door het zelf in html toe te voegen kan ik bepalen van waar tot waar er voorgelezen wordt. Hij kan ook de complete pagina voorlezen, maar dat is redelijk irritant. In dat geval leest ie eerst de links en menu-opties aan de linker kant voor. Na de berichten hoor je dan ook telkens de standaard links als ‘reageren’. Vandaar dat ik het leesgebied beperkt heb tot dit logje.
Ik ken meer voorleessoftware, zoals Jaws maar ook die in de Opera-browser ingebakken is. De Opera-lezer is een Amerikaan, die niet te gebruiken is voor Nederlandse texten. Jaws is behoorlijk kostbaar en vind ik ook minder vloeiend spreken dan deze Readspeaker.
Ik vraag me alleen af wie er wat aan heeft. Iemand die blind is is aangewezen op programma’s als Jaws. Die vertelt namelijk ook dat de PC gestart is en waar je moet klikken om een browser te openen. Zonder die info is het lastig om mijn weblog te vinden, laat staan de LeesVoorknop. en als Jaws toch al voorleest dan is het niet handig dat er een 2de lezer doorheen gaat praten.
En als het niet handig is voor visueelgehandicapten, voor wie is deze functie dan wel?
Geplaatst op 2009-08-26, in Webmatig, Ximatig. Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.
Op de site van de NOS stond tot een paar maanden geleden ook bij elk bericht een ‘lees voor’-knop. Ik was daarvan best onder de indruk: als ik een bericht beluisterde, was het net alsof een mens van vlees en bloed die tekst had ingesproken (en ik weet als NOS’er zeker dat dat niet was gebeurd). Helaas is die optie nu verdwenen, waarschijnlijk omdat er te weinig gebruik van werd gemaakt.
De kwaliteit van jouw ‘lees voor’-optie vind ik een stuk minder. Technisch nog steeds wel knap hoor (denk ik), maar erg natuurlijk klinkt het niet.
Mijn blinde vader heeft veel plezier gehad van Jaws.
Vanwege steeds slechtere gezondheid maakt hij er nu geen gebruik meer van.
Overigens heeft hij Jaws nooit gebruikt om op internet te surfen.
Wel om e- mail te lezen en kranten waarop hij was geabonneerd en die ook per e-mail binnenkwamen.
In de tijd dat hij nog gezond genoeg was om nieuwe dingen op de computer te leren was internet nog erg slecht toegankelijk voor visueel gehandicapten. Toen dat verbeterde kostte het hem te veel moeite en energie om het nog te proberen.
@Christiaan en Trijntje: Naar mijn gevoel zijn de lettergrepen ingesproken en gesampeld. Die stukjes worden door zo’n programma achter elkaar gezet adhv de voor te lezen text.
Bij de Provincie NH zit die voorleesfunctie nog wel op de website.
Het heeft eigenlijk te maken met slechte websites. Daar komen er steeds meer van. Dwz een publieke website hoort toegankelijk te zijn en moet goed gelezen kunnen worden door programma’s als Jaws. Vaak is dat niet het geval door gif-plaatjes of flash met daarin een text. Zoiets ‘ziet’ zo’n voorleesprogramma niet. En omdat dergelijke meuk vaak in de menu’s verwerkt is, is navigeren vaak niet te doen voor iemand die aangewezen is op voorleessoftware.
De optie is dat er bij publieke websites een uitgeklede versie gemaakt wordt, die Jaws of dergelijke kan vinden. Door de text miniscuul te maken zien de zienden een link naar zo’n uitgeklede versie niet. Zo kan deze niet en deze wel voorgelezen worden. (Alhoewel die tweede ook een maf resultaat geeft met: ‘sterretje – sterretje – sterretje – sterretje (en dan nog 30 van die dingen)’ met daarna ‘Jee Oo Uu eR eN Aa Aa eL’, omdat dat niet aan elkaargeschreven staat.)
Als ook dat laatste teveel werk is voor de programmeurs, dan smijten ze er zo’n voorleesknop op. Daar hebben veel blinden weinig aan. Zo heeft die op deze site een flashvoorleesplayer. Probeer daar maar eens bij te komen met tab- of andere toetsen, want iemand die blind is kan geen gebruik maken van een muis. Zij kunnen deze voorlezer dus niet uitzetten of een stukje opnieuw laten lezen. Met de spraak- en braillesoftware, die zij zelf op hun PC draaien, kan alles met toetsen bediend worden.
Je hebt toch ook programma’s, waarbij je de pc helemaal met de stem kunt sturen. Ik heb geloof ik nog zo’n programma. Het kwam uit België, Hauspie of zoiets heette het, maar dat bedrijf bestaat niet meer.
Wat je met een readspeaker moet, dat vraag ik mij ook af. Alle woorden worden wel hardop gelezen, maar dat is het dan ook gelijk. Als je een keer op een van jouw zwerftochten in Nijmegen bent, Xiwel, ga dan eens kijken in het Muzieum. Dat is vlakbij het station. Station uit en dan linksaf. Daar kun je ervaren hoe blinde mensen met een computer werken. Zien kun je het niet, want die instructie gebeurt in het donker.
Mijn vader heeft zich nooit gestoord aan de “stem” die voorlas.
Wel kon hij soms lachen om verkeerd uitgesproken woorden. Ik weet even geen voorbeeld meer.
Mijn vader is al vanaf de introductie van computers in Nederland daarbij betrokken geweest als natuurkundige. Hij zag toen al wel slecht, maar kon met hulpmiddelen wel nog lezen.
Hij heeft een aantal jaren geleden een testversie uitgeprobeerd voor internetbankieren. Hij was toen al blind.
Die testversie was nog totaal onbruikbaar.
Hij heeft dit later niet meer geprobeerd, zijn geheugen werd minder zodat hij nieuwe vaardigheden steeds moeilijker kon aanleren.
Nu gaat dat helemaal niet meer.
Hij is wel heel blij geweest met de mogelijkheden die het voorlezen en de brailleleesregel hem boden.
Hij heeft jarenlang de preekvoorziening geregeld van de kerk waarvan hij lid is.
Dat hield in dat hij zorgde dat er een predikant was in de diensten waarin de eigen predikant niet voorging. Ook zorgde hij voor een rooster van predikanten in de regio die met elkaar van dienst wilden ruilen.
Dat deed hij voornamelijk per telefoon en per mail; de roosters maake hij in Word. Die stuurde hij dan per mail aan de betrokken predikanten.
Hij heeft dat met veel plezier gedaan.
@Vedat: Stemgestuurd is iets anders. Het kan voor blinden helpne, maar ongeveer in dezelfde mate dat het voor zienden helpt. Spraakgestuurd is gunstig want het kan een toetsenbord vervangen door een microfoontje met wat herkenningssoftware. Toch is er een enorm nadeel en dat is dat je je collega’s de hele dag tegen een PC hoort praten met ‘Nieuwe Regel!’ of dergelijke.
Bij een blinde in het donker oefenen kan ik veel dichter bij huis. Ik help regelmatig een blinde kennis en zou dat spul wel even mogen gebruiken met het licht en de monitor uit. Maar ook zonder dat weet ik dat het voor mij ondoenlijk is en ik eerst braille onder de knie moet krijgen. Alleen op voorlezen (en zonder beeldscherm) een PC gebruiken is ook voor een blinde stukken lastiger dan met de aanvulling van een braillebalk.
@Trijntje: Mijn kennis gebruikt geen internetbankieren omdat dat nog altijd erg lastig is. Hier gebruikt het telefonisch bankieren wat ook goed met een mobiele telefoon gaat. Hij gebruikt ook vooral de mail (mailgroepen) en Word. Maar ook internetten doet hij minimaal. Markplaats gaat wel goed, maar de normale OV9292 niet. De uitgeklede mobiele versie daarvan kan hij beter gebruiken. Toch werkt hij in de ICT en weet flink wat van PC’s en software.
Zijn Jaws laat hij ratelen. Dwz je kan de voorleessnelheid, stemhoogte, stemsoort e.d. aanpassen. Die snelheid heeft hij inmiddels zo hoog staan dat ik het niet meer kan volgen en hij nog wel. :-)
Dat versneld laten praten deed mijn vader ook, maar niet zo snel dat het voor mij niet meer te verstaan was.
Dat komt te laat voor mijn vader. die houdt het nu alleen bij luisterboeken.
Wat ben je toch briljant. De stem lijkt op die van Beau van Erven-Dorens
@Hanscke: Ik heb wel eens gedacht om mijn vakantielogjes in te spreken. Ik vond dat uiteindelijk teveel werk voor hooguit 1 of 2 mensen die toevallig op dit log langskomen en dat dan ook nog gaan beluisteren.
Zelf ben ik niet aangewezen op luisterboeken, maar ben ook geen boeklezer. Ik vind de boeken die door de schrijver zelf voorgelezen worden het leukst, denk aan Wim de Bie en Maarten Biesheuvel. En eigenlijk is de hoorspelvorm van Bommel ook gewoon een meerstemmig luisterboek.
Ik zal eens kijken of deze voorlezer mijn fietsvakantie in 1 geheel voor kan lezen en op in een mp3-bestand kan zetten. De eigen mp3-player is een stuk toegankelijker dan de afspeler van deze LeesVoor-functie.
@Mack: Ik weet het. :-)
Had je ook nog gehoord dat ik eventjes de vrouwenstem heb laten spreken? Die vond ik te kinderachtig en niet zo bij mij ‘mannenlog’ passen. De italiaanse en spaanse stem vond ik wel leuk. Maar die mafioos en de boerrrman van Nahib waren wel erg lastig te volgen.