Sep-03: IE8

Ik heb al enkele dagen Internet Explorer 8 op mijn Laptop en dat mag een wonder heten. De voorganger, IE7, hield het nooit langer dan een dag vol. Omdat daar functies uitgehaald waren en flexibele mogelijkheden vastgezet, werd ik het al snel zat en keerde ik terug naar IE6.

Met IE6 kon ik alles en zagen vrijwel alle websites er prima uit. Toch zit er in versie 7 en 8 een zoomfunctie die ik er handig vind. En omdat je niet tegelijke IE6 en IE7 op een PC kan gebruiken koos ik voor IE6 met daarbij Opera 9.6 (en inmiddels 10). Opera heeft daarbij een veel effectievere reclame-onderdrukker. Helaas had Opera ook nadelen met mijn in-website TV-kijken. Misschien kan ik dat wel werkend krijgen, maar gewoon IE6 gebruiken was een stuk eenvoudiger.

Binnen IE7 en IE8 kan dat TV-kijken net zo goed. IE7 viel vooral af omdat ie niet goed FTPde. Dat is in mijn geval een snelle manier om binnen enkele minuten een volledige website op de server van mijn provider te slingeren. Nu kan dat ook met de gewone windows verkenner, maar IE7 zorgde er voor dat dat erg onbetrouwbaar werkte (soms wel, soms een beetje, soms niet). Of dat bij IE8 goed gaat moet ik nog afwachten. De plek van mijn website is nog steeds zoek door een ruzie tussen providers. en ik heb nog geen tijd gestoken in een nieuwe website bij een andere club.

Maar goed, IE7 is voor mij een gepasseerd station. Ik heb nu 8 en als dat niet bevalt, dan kan ik zo weer terug naar 6. Gelukkig heeft IE8 een nieuwe functie ‘Compatibiliteitsweergave’. Die CW kan websites die er in IE8 niet uitzien goed tonen in een eerdere versie van Internet Explorer. Voor mijn web-log was dat aanvankelijk nodig.

In IE8 zag ik opeens dikke balkjes onder de linker menuknoppen, als ik met de muisaanwijzer boven zo’n knop stond. Met de muisaanwijzer boven de kopfoto ging het ook fout. Bij Opera 9.6 had ik die eerste fout ook, maar omdat niemand Opera gebruikt heb ik daar niets aan gedaan. Op het internet vond ik geen oplossing. Toen bedacht ik dat ik iets vergelijkbaars eerder in mijn website had opgelost. In de links heb ik nu style=”background:none” toegevoegd en het probleempje is voorbij. Waarom IE6, FF3 en Chrome daar niet mee zaten en Opera en IE8 wel is me een raadsel.

Gisteravond had ik opeens een heel ander probleem. Ik gebruik ook webpagina’s op mijn laptop. Tot voor kort klikte ik daarin met de rechter muisknop en kon in de HTML in zo’n pagina aanpassen. Bij IE8 lukte dat niet meer. Ik kreeg wel een leuke nieuwe HTML-viewer, maar aanpassen was er niet meer bij. Zoals gebruikelijk niets te vinden in de Help en dus maar op het net gezocht. Iemand wist daar te melden dat er onder opdrachtbalkknop Pagina de functie ‘Bewerken met kladblok’ zit. Dat werkt, maar niet binnen frames.

Toen ik zelf in IE8 nog wat verder speurde, vond ik bij menu ‘Extra’ zogenaamde ‘Ontwikkelhulpprogramma’s’. Daarin is de nieuwe broncodeviewer weer terug te zetten naar Kladblok en nu werkt alles weer zoals het in IE6 altijd al werkte.

Een ding kan ik niet oplossen. Ik zou graag de balken bovenin zelf in willen delen. Dus netjes het menu linksboven (zoals bij alle andere programma’s op m’n laptop) met daarnaast de adresbalk en daaronder mijn oude Google zoekbalk. Dus niet meer dan 2 balken onder elkaar, zodat ik veel ruimte in de hoogte overhou. Maar IE8 snapt dat niet. Ik blijf met 3 balken zitten, zelf het enige sterretje op de onderste balk kan ik niet verplaatsen naar een bovenliggende balk die ruimte te over heeft.

Gelukkig doet mijn oude Google zoekbalk het wel goed, en een stuk beter dan het onverwijderbare zoekvak rechtsboven. Bij het intikken van zoekwoorden krijg ik gelijktijdig per woord een zoekknop op mijn oude zoekbalk. Dat kan met het zoekvak rechtsboven ook, maar dan komt er nog een 4de balk in de hoogte bij en is het aantal zoekknoppen beperkt tot maar liefst 1.

Nou kan ik IE8 daar de schuld van geven, maar bij Firefox, Chrome en Opera is dat niet anders. Sterker nog bij Chrome kan je die handige zoekbalk van Google niet eens toevoegen. Chrome en Firefox heb ik al een tijdje van m’n laptop verwijderd. Beide zorgen er voor dat de Google Updater (waar niemand behalve Xiwel vat op krijgt) weer gaat werken. In dat geval krijg ik (zonder vragen) een nieuwe versie van de Google zoekbalk en dat omslachtige ding blief ik niet.

Met IE8 kan ik dus voorlopig wel leven. Naast de zoomfunctie zie ik weinig tot geen verbeteringen. De snelheid is ook niet beter of slechter dan IE6. Opera 10 is wat trager, die snoept wat van mijn uploadsnelheid af. Firefox vond ik vooral traag met het inladen, maar met het surfen merkte ik geen enkel verschil.

Geplaatst op 2009-09-03, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Helaas kan ik er nauweljks over meepraten, sinds MS gestopt is met IE ontwikkelen voor MacOS (ik blijf dat jammer vinden, om allerlei redenen.) Maar dat (niet kunnen meepraten) maakt het misschien wel extra interssante leesstof.. :)

 2. @Jolie: Eigenlijk was het zomaar een verhaal uit de losse pols dat ik even kwijt wilde. Misschien hebben Googlezoekers wat aan die tips voor bronbewerken en het ‘opmaakfoutje’ in mijn log.
  Ik begrijp dat je Daktari gebruikt. Zag je daarin tot voor kort ook gekleurde balkjes als je met de muis over zo’n plaatsjeslink als Linx ging?

 3. Je kunt toch zorgen, dat de bovenbalk toch helemaal uit beeld is met F11 of wil je dat niet, Xiwel?

 4. @Vedat: Ik gebruik die F11-optie regelmatig. Probleem is dat dan ook de taakbalk en mijn Googlezoekbalk vertrekken en beide gebruik ik erg veel.

 5. Xiwel, er is ook nog een Google Helper. Die komt onderaan, dus op de taakbalk te staan. Dat ding roep je op met Ctrl+Spatie, ook als de werkbalk en de taakbalk uit beeld zijn.

 6. @Xiwel, is mij nooit opgevallen, gekleurde balkjes onmousover :)
  Maar ik kom hier misschien ook meestal direct: of vanuit mijn eigen linksmenuutje, of vanuit de ‘Xiwel heeft weer wat’-mail, en vervolgens klik ik door via ‘laatste reacties’ en gebruik ik daardoor de plaatjeslinks wat weinig :)

 7. @Vedat: Google Helper is ook een onderdeel van de oude Google zoekbalk die ik gebruik. Ik heb die ‘Helper’ echter omzeep geholpen. Dat ding en nog wat meer meuk van Google zorgt ervoor dat er automatisch geupdate wordt naar de nieuwste versie. Die nieuwe versie vind ik beduidend slechter qua gebruiksgemak. Je moet dan eerst boven wat in een zoekvak tikken en na extra klikken krijg je ze zoekknoppen helemaal onderin. Ik doe alles met de muis en dan is de oude versie met de verderzoekknoppen direct naast het zoekvak een stuk vlotter. Die F11 doe ik overigens ook altijd met de muis. In IE6 en nu IE8 kan je een knop toevoegen die dezelfde functie heeft.
  Google Updater kan je op een normale manier niet uitschakelen, zoals dat wel gaat bij de updatefuncties van Windows e.d. Als je de Google Updater van je PC gooit, dan zet Google Helper (of wat onderdelen van Chrome of FireFox) die weer terug. Met elkaar is het erger dan een virus. :-)

 8. @Jolie: Joepie, ik vond er nog eentje. Het effect is nog te zien bij de RSS-knop onderin de linkerkolom. Die plaatjeslink wordt er door Typepad opgezet en daar kan ik niet bij.

 9. Overigens is het mogelijk om IE6, IE7 en IE8 Naast elkaar te draaien op een PC. Wij maken van de applicatie een thinapp. Een virtuele applicatie. (= van VMWare).

 10. Ik kan alleen maar zeggen: get Firefox. Werkt geweldig bij mij. Ik zeg (heel erg verantwoord nerdy): hoe minder Microsoft, hoe beter!

 11. @Xiwel, Heeeeeeeeeej! het gekke is.. bij de rss-knop gebeurt bij mij on-mousover niets (geen enkele visuele verandering in safari) maar! ik zie nu ROZE BALKJES achter elke link, onmouseover :-D Heb ik echt nooit eerder gezien. Ook bij laatste bezoek niet. kHeb wel gisteren een helereutemeteut-update gedaan, wieweet is dit weer een “andere versie=andere effecten” Àls het onmouseover-roze onbedoeld is, laat het gerust zo, ik vind het wel een leuk effect :-)

 12. Ik heb het even nagekeken: ik heb IE7 op mijn PC. Maar mijn standaardbrowser is Firefox, en dat bevalt me prima. Ik heb Opera en Safari er ook op staan, omdat ik af en toe moet testen of een website het ook in de andere browsers doet. IE is staat bekend om de meeste afwijkingen van de interpretatie van de gestandaardiseerde webcoderingen…

 13. @Me!: Het zal idd mogelijk zijn, maar zoveel werk maak ik er niet van. :-)
  @Guidje: FF3 heb ik gehad en er af gehaald. Dat programma haalt de Google-Updater via een achterdeur naar binnen en daar ben ik niet van gediend omdat ik dan mijn Googlezoekbalk versie 4 kwijtraak. Opera 10 is vrijwel gelijk aan FF3, maar is wat sneller. Die heb ik wel.

 14. @Jolie: Die ‘highlight’-kleurtjes horen wel en veranderen met de kopfoto van m’n log. Klik daarop en zachtrose wordt felgroen of felcyaan.

 15. @Niklas: IE7 vond ik een flinke verslechtering tov IE6. IE8 is wat mij betreft beter dan IE7.
  De diverse browsers reageren allemaal verschillend op html-fouten. IE6 en IE7 vinden sommige html-fouten geen probleem. Ze weten wat de bedoeling is en laten de pagina goed zien. Bij FireFox en Opera kan zo’n fout wel zichtbaar worden omdat zij niet zo flexibel de html interpreteren. Bij andere html-fouten is het weer net andersom en zijn Opera en FF flexibeler.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s