Okt-19: Jos & Dirk

Dirk is duidelijk. Het gaat om de bekende danwel beruchte ereburger van Wognum gemeente Medemblik. En Dirk S is niet minder bekend in het Alkmaarse. Dus eindelijk weer eens een logje in de categorie AZ-matig. Want wees eerlijk, dat AZ de laatste tijd matig speelt is niet echt loggenswaardig.

En nee, ik heb nooit overwogen om ook maar iets te doen met de DSB-bank of andere geldinstellingen die Scheringa al eerder beheerde. Mij heeft het nooit aangesproken. Ook niet omdat of nadat AZ bijvoorbeeld een prachtig kampioensfeest had. Bij dat feest ging Sint Dirk de eerste per stoomboot naar een schavot voor zijn oude werkgever Politie Noord-Holland Noord.

Die uitbundige jubelstemming is duidelijk omgeslagen. Dirk lijkt thans aan de grond te zitten en dat redt ie deze keer zonder stoomboot. En het maffe is dat de heer Scheringa nu nog vaker en langer in het nieuws is. Een dikke week was ie niet uit het Journaal te slaan. In journaalminuten-per-evenement steekt hij de aanslag op de Twin Towers en de Tsunami bij Java van wat jaren terug naar de kroon.

En zoveel gedoe rond een directeur-eigenaar van een ‘kwalijke’ bank is ook prachtig voer voor spotprentenmakers. En deze competitie heeft Jos Collignon wat mij betreft glansrijk gewonnen. De tekening hierboven is van zijn hand en laat goed zien dat de andere banken de nieuwe Dirk-bank niet zo mochten. Ik denk nog altijd dat dat een van de belangrijkste problemen was. Zo erg dat deze ‘systeembanken’ het op de koop toe nemen dat zij nu in de buidel moeten tasten om de ongewenste nieuwe concurrent DSB te laten vallen.

Als je doorklikt naar de site van Jos Collignon, dan staat er een dag eerder net zo’n fraaie tekening over een drietal VVD-ratten. En heel wat verder terug het logo van de DSB met de uitglijende schaatser.

En in tegenstelling tot Dirk was Jos bij mij veel minder bekend. Dat zal komen, omdat ik de Volkskrant (en eerder de NRC) vrijwel nooit lees. Voor het nationale in internationale nieuws bedien ik me van de TV, de radio en het internet. En voor het regionale nieuws las en lees ik een regionaal dagblad.

In dat regionale dagblad staan spotprenten van Tom Janssen. Die tekent niet minder verdienstelijk en ook zijn spotprenten zetten me vaak aan het denken en lachen. Iets waar menige cabaretier meer tijd in moet steken. In een interview vertelde Tom Janssen ooit dat hij zijn collega Jos Collignon erg goed vond. Op dat moment had ik daar niet veel aan, maar veel later vond ik de website, die ik inmiddels al een jaartje in mijn linkenlijst heb staan.

Ik kom nog even terug op AZ. Daar lijkt de geschiedenis van 1981 zich te herhalen. Toen won AZ ook de nationale competitie en niet veel later ging het met hoofdsponsor Wastora ook slechter. Na het failliet van Wastora werd AZ een Algemeen Zootje, dat moeite had om in de eredivisie te blijven totdat Dirk Scheringa er geld in stopte. En nu de DSB failliet is vraag ik me af wie de volgende sponsor gaat worden. Te denken valt aan een Bull Super ‘zaken-zijn-zaken’-type uit de buurt.

Geplaatst op 2009-10-19, in AZ-matig, Kunstmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 22 reacties.

 1. Als ze eens beginnen met winnen komen die super sponsoren er vanzelf wel…

 2. Je laat gewoon de gemeente ervoor opdraaien. Dat hebben ze in Arnhem ook gedaan. Daarna hoef je niet meer echt te voetballen, maar kun je leuk een vechtarend aanschaffen en die een paar keer door een vol stadion jassen totdat het arme dier sterft.

 3. Jos Collignon is de allerbeste cartoonist die ik ken. Er staan me vele juweeltjes van hem bij.
  Zowel inhoudelijk als tekentechnisch ontzettend raak.

 4. @Laurent: Zelf vind ik Tom Janssen doorgaans net wat beter, maar da’s een kwestie van smaak. Tom maakt zijn tekeningen eenvoudiger (Hier een mooie van Indiana-Bos danwel Averel :-) en kan daardoor zijn punt beter onder de aandacht brengen. En juist dat vind ik het sterke in het geval van de tekening hierboven en de andere DSB-prenten die Jos Collignon heeft gemaakt. Die van het logo met de gevallen schaatser heeft niet eens tekst. Maar goed, ik ben dan ook een beelddenker.

 5. @Fruttekoek en Me!: Ik denk dat de gemeente Alkmaar wat slimmer is dan die van Arnhem. Zo ik het nu zie is de kans groot dat TAQA de nieuwe sponsor gaat worden. Dat bedrijf uit de Verenigde Arabische Emiraten wil tussen Alkmaar en Bergen een gasopslag bouwen. Zo direct mag dat alleen als ze ook eventjes het sponsorschap van AZ er bij nemen.

 6. Ik vind die spotprenten ook (bijna) altijd om te lachen. Als ik er ene keer niet om lach, dan heb ik wel bewondering voor de prent. Ik vind het knap. Hoe komen ze er toch op, denk ik vaak. Dat maakt ook, dat ik lach.
  Dat AZ matig voetbalt, dat was te verwachten. Toen Ronald Koeman werd aangesteld, zei ik dat al. Bij PSV, bij Vitesse, bij die Portugese club bij Valencia, Koeman wist altijd wel waarom die clubs niet goed speelden. Hij dacht daarbij nooit aan zichzelf.

 7. “Na het failliet van Wastora werd AZ een Algemeen Zootje, dat moeite had om in de eredivisie te blijven totdat Dirk Scheringa er geld in stopte.”
  Dat ‘in de eredivisie blijven’ lukte AZ indertijd dan ook niet. Ik meen dat die ploeg pas een jaar of tien geleden terug is gekomen in de eredivisie en in de jaren ervoor vaste klant in de eerste divisie was. Maar toen was het oude stadion nog te groot voor de club. Blijkbaar zijn er toch heel veel opportunistische supporters die alleen komen kijken als het ‘goed’ gaat met de ploeg. :-)

 8. Afperser Dirk S gaat naar eigen zeggen in januari weer aan het werk…

 9. Logisch dat ze Dirk niet zo mochten. Dirk pakte op een sluwe manier hun klanten af. Ik mag die Dirk wel trouwens. Hij is één van de weinige “boeven” die ik mag.

 10. Een prachtige prent, hij ligt hier nog met lrant en al (de rest ongelezen…) op m’n bureau. Heel veelzeggend, uiteindelijk komt het allemaal weer neer op de belastingbetaler. Miljarden uitgeven voor onnodige gevechtsvliegtuigen, maar 100miljoen om een faillisment te voorkomen is te veel. En wie draait weer op voor de kosten van het faillisement?
  Als ik het nieuws van vandaag tegen de toekomst houd, raak ik alleen maar somber. In de rij bij de gaarkeukens, zie ik onszelf als 67+er staan. Howacht, ons briljante zorgsysteem voorkomt wel dat we de 67 halen.

 11. @Vedat: Ik ga die onopvallende Koeman in de gaten houden, misschien is hij wel de hoofdschuldige van dit dram. :-)

 12. @Guidje: Ik vond zo’n understatement wel passen in m’n verhaaltje. En volgens mij komen er nog steeds niet zoveel bezoekers. Dat komt voor een deel door het beperkte inwonertal van onze regio, en een groot deel is nogal nuchter.

 13. @Henk Z: Ondernemende mensen gaan immer door, dus Dirk ook wel. Mischien neemt ie de failliete Borsato en Sonja Bakker over.

 14. @Mack: En dat tik je uit hoofde van een commanderende boekhouder?

 15. @Jolie: Die 100 miljoen klopte waarschijnlijk niet zo, dat was Dirk zijn versie. Ik vertrouw wat dat betreft toch iets meer de inschatting van die Feyenoordfan uit Amsterdam-Noord.

 16. Ik ben toevallig ook bankdirecteur, dus heb ik recht van spreken.
  Zelf bewaar ik mijn geld niet op de bank (zeker niet op mijn eigen bank!), maar in een stel geitewollen sokken achter mijn beide overhemden, links in de kast op onze slaapkamer.
  Daar heb ik nog ongeveer 3500 losse guldens liggen. Knappe jongen die dat komt stelen; onze oude kat miauwt de hele buurt wakker als er iemand in de buurt van mijn kast komt. Ze ligt namelijk 7X24 op die overhemden.

 17. @Xiwel ah, OK.. Ik ben trouwens wel benieuwd, Feyenoordfan uit Amsterdam-Noord (is dat Bos…?? Hup! Naar de stad van Fortuyn met die man! ;-))

 18. @Jolie: Dat heb ik ooit een keer uit zijn mond gehoord. Het kan zijn dat het hoofd van StaatsBosBeheer inmiddels bekeerd is tot een andere club. Ik hou dat allemaal niet zo bij.

 19. @Xiwel, hij komt me een beetje voor als iemand die zijn voetbalvoorkeur aanpast aan wat op het moment het beste in de populariteitsmarkt ligt, ik hoop dat ik me vergis ;-/
  (Offtopic) wat een goeie leraar, die man van “Komt mooi uit, in het leven krijg je ook opdrachten die je niet hebt kunnen leren” en het gebruik van boeken tijdens repetities. Daar leer je ook veel meer van dan van een wikipedia-pagina ongelezen kopieren en pasten (zoals nu voorkomt.) :-)

 20. Ik heb al geen vertrouwen in die DSB-club sinds ik merkte dat al die schreeuwerige leenreclames uit dezelfde hoge hoed komen: die van Dirk.
  De klachten over de methoden van DSB en subs zijn al veel langer bekend, daarom snap ik niet goed waarom er niet eerder opgetreden is. Niet iedereen is er tegen bestand om sufgeluld te worden door iemand die er ogenschijnlijk veel meer verstand van heeft, en alle bezwaren “weerlegt”.
  Toen Zalm nog minister van financiën was, beloofde hij dat hij maatregelen zou nemen tegen die reclames en methoden, vanwege al die mensen die er ingeluisd waren en daarom in de problemen gekomen waren. Wat doet hij vervolgens: gaat zelfs meehelpen bij DSB!

 21. @Niklas: Misschien heeft Zalm wel maatregelen genomen. Zo heb ik begrepen dat de DSB-bank een halfjaar terug gestopt is met de koopsompolissenhandel en dat Zalm met die beslissing te maken heeft gehad. En het snelle vertrek van Zalm en zijn opvolgers hebben mensen ook aan het denken gezet. Ik ben dus wel benieuwd naar de uitkomsten van de diverse onderzoeken. En ja, ik ben wel deels een liberaal, maar zeker geen VVD’er.

 22. @Jolie: Ik had begrepen dat hij altijd een Feyenoordfan is geweest, ondanks dat ie in Amsterdam woonde.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: