Nov-19: Jong-en-Lui

Vandaag stond een grote foto in de krant van een leraar die mij een jaar geschiedenisles heeft gegeven. Ik had niet verwacht dat die man nog leefde, want zo’n 38 jaar terug was ie al de 65 gepasseerd. Hij vierde nu zijn platina bruiloft in het verzorgingshuis waar mijn vader zijn laatste maanden sleet. Zijn vrouw is 96 en mijn leraar 103.

70 jaar getrouwd zijn is behoorlijk uniek. Een man van 103 behoort ook tot een zeer select gezelschap. Het aantal mannen dat in Nederland ouder is dan deze meester is op een paar handen te tellen. Maar misschien is nog wel het meest unieke dat ie zolang leraar is geweest. En aan het eind van zijn loopbaan ook nog eens voor onze klas, gevuld met pubers die het vak geschiedenis totaal niet zag zitten.

Dat laatste begreep hij wel, we werden niet voor niets ’s ochtends door hem verwelkomd met de woorden: ‘Goede morgen jong-en-lui!’ En dat klopte, want voor geschiedenis ging je geen huiswerk maken.Klik op de foto voor een leesbare vergroting.

En nu niet meer zeuren dat lesgeven een zwaar vak is; hierboven het bewijs dat je er echt wel oud mee kan worden.

Geplaatst op 2009-11-19, in Overmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

 1. Sjonge, wat goed zeg, en dan op z’n 103e zelfs nog gezonder dan zijn vrouw van 96, als ik de tekst goed ontcijfer. Gefeliciteerd!
  Leuk ook om je leraar zo terug te zien.

 2. @Jolie: Het origineel was te breed voor de kolom. Ik heb de text dus maar even overgetikt. Is te lezen met de muisaanwijzer op de foto.
  En idd. :-)

 3. Zo oud en in goede gezondheid, daar teken ik voor.

 4. Bijzonder! Echte Friezen!

 5. Wat is zijn geheim? Zeker elke avond een borrel en een sigaar. En veel lachen.

 6. @Bob: Dat zijn nu net ingredi-enten die ik me bij die man niet voor kan stellen. Maar mijn beeld over hem is beperkt tot een paar uur per week gedurende 1 jaar. Daarna kregen we een andere veel jongere geschiedenisleraar. Ik heb zelfs de indruk dat hij ons les gaf na zijn 65ste omdat de school niet zo snel een andere geschiedenisleraar kon vinden.
  Deze man was destijds 5x zo oud als ik, was niet groot en gaf een (in mijn ogen) een saai vak waar ik het nut niet van inzag. Hij had ook weinig charisma, maar daar hadden meer leerkrachten last van. Dat ie saai over kwam vond ik wel passen bij het saaie vak. Ik weet me dan ook niet te herinneren dat ‘we’ gelachen hebben.
  Ik had wel het vermoeden dat ie zich niet gek liet maken door leerlingen en schoolleiding. Ik denk dat het ‘je niet gek laten maken’ een belangrijk voordeel is om het leven langer vol te houden. Maar misschien was ie alleen aan het einde van zijn loopbaan zo, en kikkerde die ver voor die tijd flink gif.

 7. Er schijnen in Nederland één of twee echtparen te zijn die een eiken huwelijk hebben gevierd (en dus langer dan tachtig jaar bij elkaar zijn). Ik meen dat het ‘wereldrecord’ op 86 jaar staat. Ik vraag me af of er een materiaal is dat met een 85-jarige huwelijk wordt geassocieerd, het lijstje dat ik ken, houdt op bij 80.

 8. Ah, de wiki heeft er zelfs een lemma over.

 9. Knappe leeftijd zeg. Wil ik ook wel worden, als ik tenminste wel weet, dat ik leef.

 10. @Guidje: Deze man is pas met zijn 33ste getrouwd. Als ie dat op z’n 18de had gedaan, dan had ie nu 85 jaar getrouwd kunnen zijn. Probleempje was dan wel dat zijn huidge vrouw toen 8 was. :-)
  Dit paar komt eerder op de lijst er onder van de 206plussers.
  Op onze stamboom staan zo’n 80 huwelijken, waarvan de langste 63 jaar was, maar die waren wel in 1795 getrouwd.

 11. @Vedat: Ik begrijp dat deze man nog goed bij is en hij ziet er op de foto nog redelijk kwiek uit.

 12. Dit opent natuurlijk voor mij heel veel perspectief. Ik ga dus maar lekker even door en met plezier moet ik zeggen. Ik houd van mijn beroep.

 13. Hé wat goed zeg, van deze Epema heb ik 4 jaar lang les gehad, tot 1971.

 14. @Dirk: Was dat in Fryslân?
  Dwz ik denk dat hij ons maar 1 jaar les heeft gegeven na zijn pensioen en dat ie toen al in Schoorl woonde. Dat was maar 10km van mijn Mavo.

 15. ik vermoed dat hij zichzelf ook zo elke ochtend begroette voor de spiegel als hij het scheermesje ter hand nam.
  Leeftijd is een kwestie van instelling.
  En deze man had dat blijkbaar heel goed begrepen.
  Een ondergewaardeerd vak, trouwens.

 16. @Assyma: Zoals ik eerder memoreerde had ie destijds ‘waarschijnlijk :-)’ een goede overlevingsinstelling, bijvoorbeeld in de vorm van humor. Helaas was het leeftijdverschil (ruim 50 jaar) met de leerlingen zo groot, dat die humor toen niet begrepen of gedeeld werd.
  Daarna kregen we een andere geschiedenisleraar. Die was 35 jaar jonger, maar was in onze ogen ook niet bepaald een lolbroek of een ‘cool’ iemand.
  En achterafgezien vind ik dat het vak geschiedenis zichzelf destijds slecht verkocht, iets waar Frans, Duits en Boekhouden ook last van hadden. Engels, Aardrijkskunde en wiskunde scoorde wat dat betreft een stuk beter. En dat had niet alleen met de leerkrachten te maken.

 17. Bij ons was het juist biologie en aardrijkskunde dat elke les weer een ramp was.
  Soft meisje als ik toen al was, had ik een verschrikkelijke medelijden met die leraren. Ik keek vaak maar gewoon naar mijn schrift, omdat ik die gepijnigde koppen niet kon verdragen.
  Het is nu allemaal anders geworden met die studiehuizen etc., maar eigenlijk vind ik dat leraren, net als beroepsmilitairen eerst een poos lang een ontgroening moeten ondergaan. Vallen ze tijdens de ontgroening niet af, dan hebben ze bewezen bestand te zijn tegen een meute pubers.

 18. @Assyma: Het is behoorlijk veranderd idd. En ik heb geen idee hoe het nu zit. Ik weet wel dat het in mijn tijd erg afhing van hoe de leerkracht zijn vak verkocht. Bij (in de ogen van de leerlingen) interessant en nuttig kan een leerkracht veel zwakker zijn en gaat het toch prima. Bij oninteressant en onnutig kan ook een goede leraar tegen zwaar onbegrip aanlopen.
  Bij ons scoorden Frans en Duits heel slecht omdat er alleen maar gramatica werd gegeven. Daardoor kweekte men niet bepaald liefde voor die vakken. Ik heb ook gevraagd wat ik aan die vakken had, behalve als aanloop naar leraar Frans of Duits (waar ik niet aan denken moest). Uit Frans kwam geen zinnig antwoord. Duits zou een taal voor de techniek zijn. Dus heb ik dat maar gehouden. Achteraf was het net andersom. Duitsers hebben overal eigen woorden voor en de Franse (en dus Latijnse) woorden zijn veel meer internationaal inzetbaar, en zeker in de techniek.

 19. Zo’n 4 jaar later lees ik dat Epema inmiddels de Oudste man der Nederlanden is.

  (Zijn vrouw is overigens al vrij snel na het artikel hierboven overleden.)

 20. Geschiedenismeester Epema is 2 weken ‘oudste Nederlandse man’ geweest en heeft daar even geschiedenis mee gemaakt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: