Dec-15: Kaasmatig

Door een logje van Assyma werd ik op het idee gebracht om ook eens wat over kaas te schrijven. Ik woon niet voor niets in een stad die zicht overmatig met kaas laat associëren. En ik vind De Waag, waar in de zomermaanden de kaas publiekelijk verhandeld word, zeker een mooi gebouw. Het Waagplein is ook een gezellig plein. Alleen die heisa om met kaas op vrijdagochtenden heen en weer te huppelen zie ik niet zo zitten. Touristen overigens wel, dus zal dat nog wel een milleniumpje doorgaan.

Bij ‘Kaaskoppen’ (waar Assyma over schreef) wordt dan ook meteen gedacht aan Alkmaar, maar ook aan de andere kaassteden Gouda en Edam. In die steden is het zeker geen scheldnaam en AZ’ers vinden het dan ook niet erg om op die manier te worden aangeduid. Wat dat betreft hebben Ajaxieden een lastigere bijnaam.


Voor mij is de definitie van een kaaskop nog wat scherper. Ik vind Limburgers, Brabanders of Zeeuwen absoluut geen kaaskoppen. Dat geldt ook voor de inwoners van de grote steden en bijvoorbeeld op de Veluwe. Kaaskoppen wonen dus daar waar kaas gemaakt wordt en ze moeten op die kaas lijken. De optimale kaaskop is/heeft Ronald Koeman. Een mooi rond rozig gezicht met geel blond haar. En hij is ook nog eens 40+. Verder is ie geboren in Zaandam dat tussen de 3 kaassteden in ligt.

Dus de optimale trainer die bij AZ past. Toch ging het mis en werd Ronald aan de dijk gezet voor Dick Advocaat. Dat lijkt onbegrijpelijk maar de bijgaande grafiek van onderzoeksbureau BoterKaas enzo BV geeft een goede verklaring. Kaas daarbinnen mag inmiddels duidelijk zijn. En AZ, en vooral hun voormalige grote sponsers, heeft/hebben natuurlijk boter op het hoofd. En nu weet ik ook weer wat ik tegen advocaat heb. Die likeur zit stampvol met eieren.

Nog even verder over het Kaaskoppen-syndroom. Een jaar of 30 terug is die in Duitsland aangewakkerd door mijn voormalige stadsgenoot Rudi Carell. En dat heeft Alkmaar geen windeieren gelegd.

Er zijn meer plaatsen op de wereld waar men zoiets uitbuit. De belangrijkste is Green Bay in Wisconsin met The Packers, hun eredivise club in het Amerikaanse football. Qua dracht zijn zij Alkmaar al jaren terug voorbij gestreefd. En eerlijk gezegd zie ik het niet zo zitten als half Alkmaar met dergelijke rommel gaat rondlopen.

Advertentie

Geplaatst op 2009-12-15, in Alkmaar, AZ-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

  1. Met dat geval op het hoofd zou je ook zomaar Spunge Bob kunnen heten.

  2. Dat lijkt op een gatenkaas, daar zit ook niks is…

  3. je loopt een beetje achter, Xiwel, want koeman is als voorman echt te oud, de juiste kaas is tegenwoordig 30+.
    Niet dat Advocaat nou zo verschrikkelijk light is.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: