Jan-11: Gejaagd door de sneeuw

In de afgelopen dagen was Noord-Holland volgens het KNMI een ‘no-go-area’. Volgens hun ‘voorwaarschuwing’ kregen we te maken met een ‘sneeuwjacht’. Bij het woord voorwaarschuwing vraag ik me af, verhoudt zich dat tot een waarschuwing als een vooroordeel tot een oordeel of als voorwaar tot waar of als voorspellen en spellen? Kortom een leuk cryptowoord, maar waarom niet gewoon een echte volwassen waarschuwing? Of moest die nog komen en is dat er nooit van gekomen?

En dan die sneeuwjacht. Alkmaar, waar ik uithuis, ligt maar 10km ten westen van het centrum van Noord-Holland. Dus als iets voor heel Noord-Holland geldt, dan zou dat toch ook zo’n beetje moeten gelden voor Alkmaar.

En daar was geen bal van te merken. In de afgelopen dagen (dus in het voorspelde sneeuwjacht-seizoen) is hooguit 3 mm sneeuw neergedwarreld. Met moeite was dus een halve vlok per kubieke meter lucht waar te nemen. Met Van wind was geen sprake en al zeker niet van jachtige wind.

Eigenlijk was het zo nix dat ik er niet eens over wilde loggen. Ik werd deze keer overgehaald door de Alkmaarsche Courant. Zij maakten een mooi lijf-verslag van Bertje Doperwtje. Die dus in dit ‘barre’ weer met blote knieën staat te performen. Waarschijnlijk steekt die zijn opbrengst in een groot sneeuwjacht met boegschroef.

Geplaatst op 2010-01-12, in Alkmaar, Klimatig, Kunstmatig, NH-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 3 reacties.

 1. Hier in het zuiden zou het beginnen, maar de resultante is ook hier erg klein…

 2. In het noorden van Duitsland is het aardig gelukt. Daar waren Schneeverwehungen (bergen opgewaaide sneeuw) tot vijf meter hoog. Een snelweg (A20) werd afgesloten. Automobilisten die daar zijn blijven steken werden naar een opvang gebracht en konden de volgende pas verder met hun auto.
  Bij mij in de straat wordt geen sneeuw geruimd, omdat het geen doorgangsstraat is. De sneeuw ligt daar nu zo’n 20 cm en is aardig doorgevroren. Er lopen twee bandensporen door, waar je doorheen kunt rijden. Als je van deze sporen afwijkt, bijvoorbeeld om te parkeren, dan komt de auto alleen nog maar door de sneeuw heen met een aanloopje.
  Zoveel sneeuw heb ik hier nog niet gezien.

 3. @Bob: De voorspelde bui is leeggesneeuwd in Noord-Duitsland, Groningen en Friesland. Alleen Texel heeft wat in NH gehad, voor de rest -zoals Alkmaar- bleef niets over.
  In de afgelopen weken hebben we wel constant sneeuw gehad, zodat er op platte daken (na inklinking door eigen gewicht) nu nog een cm of 20 ligt. Op de wegen in de wijken ligt bij elkaar nog een cm of 8 wat platgereden of platgelopen is. Vooral daar waar gestrooid is, is het link omdat er een aantal keren opgevroren is. Dus brokken ijs onder een laagje sneeuw.
  Op de doorgaande wegen is hier alles redelijk schoon. Het leuke is dat mensen er aan wennen. In het begin vond iedereen het eng en nu zie ik overal fietsers. Ook ouderen op plekken waarbij ik denk: ‘Is dat nou wel verstandig?’
  Dat spul wat er nu nog ligt is hier dus niet gekomen door die voorspelde ‘sneeuwjacht’, dat lag er dus al.
  Toch haalt het nog niets bij de sneeuwbui van Maart-2005. Toen liep ik echt tot aan m’n knieën in de sneeuw. Maar dat spul was net zo snel weg als dat het kwam. En omdat daar alleen het gebied Alkmaar-Hoorn-Leeuwarden daar last van had, haalde het vrijwel niet het landelijke nieuws. Destijds konden de meeste mensen niet hun ingesneeuwde auto’s uit de parkeervakken krijgen. Dit keer is dat vrijwel geen probleem.
  Voor een echte sneeuwjacht moeten we hier terug naar 1979. Toen lagen er sneeuwbergen tot 2 meter op de A9 en moesten mensen in hun auto overnachten.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: