Jan-29: Zwerfgok Sep-20 (opgelost)

In Garmisch-Partenkirchen ben ik met de trein vertrokken en kwam na nog wat kilometers fietsen in een zeer bezienswaardige stad. Naast 30km fietsen deed de trein er ongeveer 450 km over. Dat had korter gekund, ware het niet dat de hoofdlijn zigzags maakte via München en Regensburg. De vraag was: ‘Waar kwam ik uit en overnachtte ik?’ Met daarbij een foto van een opvallend putdeksels die je overal in die stad zag.

Aanvankelijk dacht ik dat het met ijzererts uit Belgisch Congo was vervaardigd, maar het blijkt dat deze Nubiër ook in het wapen van Coburg prijkt.

Dhyon schoot in de roos. En net als bij der Emigrant vraag ik me af of het een echte gok is of dat er langdurig gezocht is. :-)

De Daguitslag:           Klassement na 8 rondes:
 1. 10p Dhyan (0km)         1. 68p Emigrant
 2. 9p Emigrant (3,4km)       2. 54p Me!
 3. 8p Me! (166km)          3. 49p Dhyan
 4. 7p Joanna (179km)        4. 33p Mack
 5. 6p Bob (237km)          5. 28p Hanske
                   6. 12p Luciënne
                   7. 11p Rob Hamilton
                   8. 8p Fruttekoek
                   9. 7p Joanna
                  10. 6p Bob 
                  11. 6p Jowi 
                  12. 6p Fialas 

Voor de nameutelaars blijft het reageervak geopend.

Advertentie

Geplaatst op 2010-01-29, in Dexelmatig, Gokmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Je maakt het me moeilijk, maar ik gok op Alzenau…

 2. Hanau?? Ik gok maar. Met ca. 500 km afstand von Garmisch :-)
  Prettige Zondag Jan.

 3. ’t Is niet makkelijk. Ik zeg Worms.

 4. Al kom ik nogal wat kilometers tekort, ik gok toch op de stad Coburg.

 5. Twee gespecialiseerde Duitse putdekselwebpagina’s hebben me niet verder geholpen. Het moet dus helemaal een gok worden, en ik gok:
  NEE! Ik gok toch niet, want ik heb hem net door toeval gevonden op een derde putpagina. En ik ben nota bene zelf in die stad geweest, maar de putdeksels zijn me niet opgevallen.
  Mijn bijdrage is dus: Ahorn.

 6. Ik heb me eerlijk gezegd niet verdiept in de toppgrafie maar ben putdeksel plaatjes gaan bekijken. Het viel op dat er veel putdeksel, zoals deze, met tandraderen in de deksel zijn en begon te denken aan het Ruhrgebied. Ik ben gaan kijken bij putdeksel-fabrikant Passavant waarbij het ineens begon op te vallen dat in Duitsland veel putdeksel het wapen van de stad dragen. Via Google “Wappen” intoetsen leek de afbeelding van je plaatje op het wapen van Coburg. En vond ik een site met nagenoeg jouw deksel. Alleen de afstand was niet kloppend te krijgen. Groetjes Dhyan.

 7. @Dhyan: Spoorkilometers zijn lastig te achterhalen. Ik heb op mijn kaartje rechte lijnen tussen een handje stations die op de route waren getrokken en kwam op 390km. Met geslinger tussen bergen door vond 450 km redelijk aannemelijk.
  Inmiddels heb ik wiki’s gevonden die de baanlengtes aangeven:
  GAP- (100,6km) -M- (138,1) -R- (100,6) -N- (62,4) -BA- (31,9) -LIF
  Totaal 433,6km. Dus niet eens zo gek gegokt. Mijn fietskilometers betroffen een klein stukje in Garmisch, even rondkijken in Lichtenfels en veel zoekkilometers in Coburg.
  Ik heb nog wel gekeken of er niet ergens Coburg op het deksel stond. Het Dinnummer leek me niet uniek en passavant heb ik toen ook maar laten staan. :-)

 8. De Moor is de heilige Mauritius ja. En dan te bedenken dat Coburg indertijd als eerste stad achter Hitler aanliep en zeer racistisch was.
  Voor geïnteresseerden geef ik mijn drie putpagina’s door:
  schachtdeckel.de, gulliversum.de, famhstein.de
  (de 2de heb ik aangepast, de oorspronkelijke link werkte niet goed wegens doorverwijzingen.)

 9. @Emigrant: Bedankt, ik zal de links even maken (kan hier op z’n html’s met a href= etc.)
  Ben je bij mij ook door de afdeling dexelmatig gegaan? Vorig ja kwam ik namelijk een mooie tegen in Siegburg (even met je muis er over gaan.)

 10. Ha ha, ja! en dat in een “reactie”. Ik krijg daar niet eens iets cursiefs in, of een plaatje.
  Ja, je Dexelmatig kende ik ook.
  Het is overigens “Schachtdeckel”, maar voor de link maakt het niet uit.
  De gullyman heeft de verkeerde naam gebruikt (klick” Apropos Gully). Gullydeckel zijn immers de rechthoekige putdeksels met roosters die je bij regengoten langs de stoep vindt. Dat zijn saaie dingen.

 11. @Emigrant: Onder “Weblogs” en “Configureren” kan je bij “Feedback” kiezen voor “beperkt html toestaan”. Dat heeft een voordeel bij erg lange links, maar ook een nadeel dat mensen het vaak niet snappen. Veel weblogs laten niets toe (minste spam) en anderen hebben ‘m op automatisch zodat adressen die met http beginnen direct worden omgezet.
  Gully ken ik uit het Amerikaans en ik denk dat het Nederlandse woord daar ‘kolk’ voor is. Als niet-riolist zou ik dat een afvoerput noemen. Die midden in de weg noemen ze vaak manhole (schacht) omdat je er in kan kruipen. Hier in NL hoor ik het woord mangat wel, maar nooit bij dergelijke putten. Zelf zou ik die dingen eerder verzamelputten noemen. In NL zijn er meestal 2 soorten: RW (Regenwater/hemelwater) en VW (Vuilwater ofwel rioolwater uit WC’s en wasmachines).
  In Duitsland kom je vaak design-deksel tegen met de naam en/of het wapen van de betreffende gemeente. In NL staat doorgaans de naam van de deskelgieter er op de de plaatsnaam waar die gieterij staat. Zo staat op de meeste Alkmaarse putten ‘Doetinchem’ en ‘Tegelen’.

 12. Dank voor de tip. Ik heb nu “beperkt toestaan” aangeklikt.
  Als de sneeuw weg is zal ik eens naar de Marburgse deksels kijken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: