Feb-07: Landjepik

Dat Alkmaar een nogal sociale en tolerante gemeente is, mag blijken uit het gedogen van een 2de gemeentehuis. Gemeente Bergen heeft al bijna een jaar of 10 haar gemeentehuis op Alkmaars grondgebied. Ik neem aan dat dit in goed overleg is gegaan. Het is natuurlijk wel vreemd dat de gemeente Bergen 3x zo groot is qua oppervlakte en maar 1/3de aan inwoners telt. Je zou dus denken: ‘Die hebben land zat voor een gemeentehuis.’

Gisteren schrok ik van het volgende:

En voor de mensen die hier in de omgeving niet zo bekend zijn zal ik even de situatie duiden. Je ziet hier een stukje Alkmaar, met daarop een verkiezingsbord met o.a. lijst nummeer 1: Kleurrijk Langedijk en lijst nummer 5: Hart voor Langedijk. Dat zijn geen partijen die deelnemen aan de Alkmaarse gemeenteraadsverkiezingen.

Sterker nog het aanplakbord is niet des Alkmaars. De borden die hier staan zijn niet voorzien van de schreeuwerige hoofdletter ‘VERKIEZINGEN’. Alkmaarders snappen dat wel zonder die tekst. Hier is dus sprake van landjepik door de gemeente Langedijk en dat is kwalijk.

Tussen Langedijk en Alkmaar botert het al jaren niet. Er zijn nog altijd conflicten rond de Vronermeer-Noord, waar Alkmaar huizen wil bouwen en Beverkoog-Noord dat Langedijk als een ontsluitings-oplossing ziet voor haar falende verkeersbeleid van de laatste 50 jaar.

En met dit verkiezingsbord mag je niet hopen dat Langedijk aan zendingswerk doet om de Alkmaarders over te halen om op Langedijker partijen te stemmen. Eigenlijk heeft zo ongeveer elke politieke parij het in Langedijk laten afweten. De locale partijtjes houden het vaak een jaar of 2 vol. Krijgen dan intern flink ruzie en vervolgens splitst het zich op in een paar 1-mansfracties en een paar nieuwe locale partijtjes.

Nu zullen jullie denken: ‘Niets nieuws, dat geberurt toch overal?’ Dat klopt, alleen in Langedijk is dit al 20 jaar in volle hevigheid gaande. Het is zo geweest, dat 1 zo’n locale partij meer dan 50% van de uitgebrachte stemmen kreeg. En toen konden en deden ze niets. Bijzonder onervaren leden. Ruzie en vooral geen beleid. Dus werd de verkeerschaos -die zo ongeveer de gehele gemeente bestrijkt- nog groter.

Kortom Alkmaar moet paal en perk stellen, door de palen van deze horizonvervuiling zo snel mogelijk uit dit perk te verwijderen.

Geplaatst op 2010-02-07, in Kiesmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Ach, een beetje tolerantie van Alkmaarse kant…

 2. Heel vroeger had je ruzie tussen de Amersfoorters en de Nijkerkers. Die ruzie hebben de Vaassenaren in hun voordeel beslecht.

 3. @Mack: En daarom is nu de halve Veluwe van Apeldoorn en de andere helft van Ede? :-)
  Er zijn wel verhalen dat Broek op Langedijk flink op de vuist ging met Sint Pancras. Sint Pancras is in 1972 opgegaan in de gemeente Langedijk omdat zij bang waren anders op te moeten gaan in gemeente Alkmaar.
  Volgens mij moeten ze daar inmiddels flink spijt van deze historische misser hebben.
  De huidige grensconflicten liggen tussen Sint Pancras en Alkmaar. Eigenlijk ook bij deze foto. Ten noorden van het bord wonen 200 mensen in Koedijk gem. Langedijk en de overige 3000 Koedijkers (voorheen beide in gemeente Sint Pancras) wonen aan de zuidkant in Alkmaar.
  Dat plukje Langedijker Koedijkers is door een recreatiegebied, akkers en een 4-baansweg vrijwel geheel afgesneden van de rest van Langedijk.
  Geen politieke partij in Langedijk maakt zich druk om de 40 mensen die hier opkomen om te kiezen. Het bord is dan ook netjes op nummerieke volgorde beplakt waarschijnlijk door een gemeente ambtenaar. Het gat van partij 7 is van de SGP, die doen waarschijnlijk niet aan plakken.

 4. Ik heb afgelopen zondag op de lokale radio nog een plakschandaaltje aan de kaak gesteld. De poster van de lokale CDA is over die van GroenLinks heen geplakt. En dat terwijl de rest van het aanplakbord nog helemaal leeg was! Een grof schandaal natuurlijk, dus dat heb ik eventjes de ether in geslingerd.
  @Xiwel: het verbaast met dat de SGP meedoet daar in Noord-Holland. Wist niet dat ze daar zo gereformeerd waren. En doen in Heiloo de communisten nog steeds mee?

 5. @Guidje: Het lijkt er op dat de SGP (die haar harde kern aan de Dorpsstraat in Broek op Langedijk had) niet meer van de partij is. Ik denk dat ze de vorige ronde een lijstverbinding hadden met de CU, maar op hun site is daar niets meer over te vinden. En de CU kan het met mevrouw van As (de enige slimme politicus van Langedijk) prima zonder. En dat van As lijsttrekster is kan wel eens een stap te ver zijn voor de SGP’ers.
  De partij van Gomes, de NCPN, doet nog mee in Heiloo. Was ook lastig zoeken. Ik vond een laatste website van ze maar die is de laatste 8 maanden niet meer bijgewerkt.

 6. Tegenwoordig gaat er van alles over in elkaar… jammer genoeg… zo ben ik geboren in Wognum… dat toen nog gemeente Wognum was… maar inmiddels hoort dat nu bij Medemblik, dat 30 km verderop ligt… ik snap niet dat al die gemeentes opeens weer bij elkaar moeten… de gebieden worden veelte groot…

 7. Naja nu overdrijf ik wel erg veel… ik bedoel natuurlijk 15 km… maar voor mijn gevoel is het echt het dubbele… het ligt er niet naast…

 8. @Aline: Gemeente Medemblik valt nog mee vergeleken met Emmen, die loopt van Groningen tot Overijssel.
  In NH worden de gemeentes zo groot omdat we geen goede regiostructuur hebben. De provinicie heeft geen zin om telkens met 100 kleine gemeentes aan tafel te zitten dus moetden de gemeentes fuseren.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: