Feb-23: 2068 Ruhr en Lippe

Deze fietsdag (25-09-2009) begon weer lekker zonnig en vrijwel onbewolkt. Uiteindelijk werd het een graad of 20, maar dat is altijd nog een lekkere temperatuur om te fietsen. Doordat ik gisteravond laat aan kwam bedacht ik vanochted de oude stad en de ruïne op de heuvel te bezoeken. Dat zag er mooi uit, met mooie vergezichten over de Ruhr die om Arnsberg stroomt. Op de ruïne werd een trouwreportage gemaakt. Ik heb m’n best gedaan om niet op die foto’s te komen.

Dit is overigens de Ruhr van het Ruhrgebied, niet te verwarren met de Rur die uit Wallonië een stukje door Duitsland stroomt langs de Nederlandse grens en die later bij Roermond in de Maas mondt. Bij Arnsberg zit je nog duidelijk buiten het Ruhrgebied. Langs de Ruhr ligt ook een fietsroute en die heb deels gevolgd. Dat terwijl ik nog altijd opzie tegen het Ruhrgebied.


Met de Ruhrradweg kwam ik via Neheim en Wickede tot Fröndenberg. Daar begon het aantal auto’s en spoorlijnen al flink toe te nemen. Deze fietsroute was best aardig en ik liep maar 1 keer vast op een klein industreterreintje. In Neheim trof ik nog een verdwaalde dom.

Bij Fröndenberg bedacht ik om dwars door Dortmund te gaan. Zo zie ik nog een grote stad en ben ik aan de noordkant ook snel weer het Ruhrgebied uit. Zo gezegd zo gefietst. Alleen waren er wel fietsbordjes, maar wegwijzers naar Dortmund zaten daar niet bij. Ik deed dus maar wat en kwam over mooie landweggetjes. Daarbij was het flink heuvelachtig. Nu ik de kaart bekijk denk ik dat ik het niet strakker had kunnen fietsen. Met mijn richtingsgevoel zat het dus wel goed.

Pas in Dortmund werd het drukker en was er lastig verkeer door een grootschalig bouwproject. Dortmund zelf was duidelijk niet bezienswaardig. Het centrum was echt een winkelcentrum met veel naoorlogs beton. Due weinig tot geen sfeer. Na een koffiepauze wilde ik dan ook weer zo snel- en kortmogelijk eruit. Ik koos dan voor een route in geheel noordelijke richting. Helaas kan je met het uitfietsen niet gebruik maken van horizonpunten als bijvoorbeeld kerktorens. Dus moest de kaart uit de tas en heb ik onderweg wat borden met stadsplattegrond bekeken.

In Brambauer kreeg ik de indruk dat m’n ontsnapping gelukt was. Voor die tijd nog wat gekluns met fietspaden die op een vreemde manier een zesbaansweg gelijkvloers kruist. Uiteindelijk was het de bedoeling dat ik die 6baansweg vlak achter elkaar 2 keer moest oversteken om vervolgens op een fietspad te komen dat gelukkig niet langs deze weg drukke weg verder ging. Eigenlijk typisch zo’n situatie waarom ik niets van het Ruhrgebied of bijvoorbeeld de Rijnmond moet hebben.

Na Brambauer ging het beter. Voor de zekerheid ging ik nog wat meer richting noord en kwam zo via Datteln in Haltern am See. Daarbij ging het laatste stuk mooi over kanaaldijken langs een groot kanaal. Dat kanaal was aangelegd in de Lippevallei, waarbij de Lippe wel zichtbaar was, maar met weinig water. Dat Lippewater stroomde vooral door het kanaal. In dat kanaal zaten aparte sluizen.

De oude sluizen waren van afstand goed zichtbaar door de stellage die de deuren omhoog trekt. De nieuwere sluizen die er naast lagen hadden dit niet. En opvallendgenoeg waren de nieuwere sluizen veel kleiner dan de oudere.

In Haltern zag ik het wel zitten om halt te houden en een slaapplek te zoeken. Ik had er ruim 100 kilometer op zitten en het plaatsje zag er aardig uit, zelfs een beetje touristisch. Toch stelde het hotelaanbod niet veel voor. Via een touristich overzichtsbord begreep ik dat ik in Lippramsdorf meer geluk zou hebben. Daar zijn 2 redelijke familiehotels tegenover elkaar en beide hadden een aantal 1-persoonskamers. Daarbij was het maar een kilometer of 10 fietsen, dat moest te doen zijn.

En dat klopte. Dit gehuchtje bestaat uit deze 2 hotels. Ze draaien waarschijnlijk op overnachters die in het Ruhrgebied werken. Ik vond er een prima kamer tegen een goede prijs met een prachtig uitzicht op een grote chemische fabriek in Recklinghausen/Marl. Vooral ’s ochtends was het mooi toen de onderkant van de fabriek onzichtbaar was door grondmist en alleen de schoorstenen er bovenuit staken. Ik dacht dat ik daar een foto van gemaakt had, maar die kon ik thuis helaas niet op mijn geheugenkaartje vinden.

Beide hotels hadden ook een restaurant en dat was maar goed ook. Ik zag het niet zo zitten om 10km terug te fietsen voor een maaltijd in Haltern. Het was zeker geen slechte fietsdag, maar een volgende keer zal ik toch meer voor de Lippe kiezen. Het nadeel dat ik al veel in het Lippedal heb gefietst neem ik dan maar op de koop toe.

Begin | Landkaartje | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2010-02-23, in Zwerfmatig-9 en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Mooi tochtje, in Marl ben ik diverse malen geweest. Daar wonen kennissen van ons.

 2. @Me!: Ik sliep op de hoogste (3de) verdieping en had een mooi uitzicht op het zuiden. Volgens mij was ik van plan om die foto te nemen, maar heb ik hem helaas niet genomen. Ik ben al op het internet aan het zoeken geweest, maar kwam nog geen foto tegen die er ook maar een beetje op leek.

 3. Gemiste kans helaas van die schoorsteen in de mist.
  Dat doet me denken dat ik eens, al lopende op de trappen van de Montmartre, een enkel fotootje willen wissen en per ongeluk op alles wissen had gedrukt. Zo’n kleine 150 foto’s van mijn bezoek aan Parijs zag ik met met een aflopend balkje, en met lede ogen, worden gedelete.
  Maar de foto’s die je maakt zijn werkelijk schitterend.

 4. Die dom in Neheim is echt dom, als die de weg kwijt is.

 5. @Dhyan: Waar het de mist in is gegaan weet ik niet exact. Hij staat in elk geval niet tussen de foto’s en er mist ook geen volgnummertje.
  De foto’s zijn deze vakantie idd goed gelukt. Ik wil nooit zoveel foto’s op een website plaatsen, maar kon niet bedenken welke er nog meer moesten afvallen. (Ik heb alleen 12 dubbele laten afvallen.) Ik ben ook nog vaak vergeten om foto’s te maken. Ik ga niet op vakantie om te fotograferen of te loggen en vaak blijft de camera (te) lang in de fietstas.
  Ik had gewoon mazzel met het mooie fotoweer icm de mooie plekken waar ik kwam. Het ene jaar heb je wat dat betreft meer geluk dan het andere.
  Aan het toestel kan het niet liggen. Die is 6 jaar oud en was al over de datum toen ik hem kocht. Het ding is 2 megapixels. Hij staat daar op ingesteld met een iets lagere kleurdiepte waardoor de bestanden rond de 400 Kbyte zijn. Vervolgens verklein ik ze voor de website met een geringere jpeg-kwaliteit en zijn de foto’s die ik plaats rond de 100KByte. Prutkwaliteit zou je denken, maar ik vind het idd erg meevallen. Voor mij zijn ze groot-, scherp- en frisgenoeg. :-)

 6. Ha die Bert. Ik zag net via je mailadres dat je niet de zweefmakreelbert bent die hier ook af en toe een reactie achterlaat.
  Ook meteen maar even gekeken of ik wat Trijntjes door elkaar heb gehaald. Het lijkt er op van niet.
  Die dom werd gemeld in een foldertje van Arnsberg aangezien Neheim daar onder valt. Die plaats is zoveel kleiner dat je daar geen dom verwacht. Ongeveer net zoiets als de kathedraal van het noorden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: