Feb-27: Videofinish

Hier boven de finale van het Olympische damesploegen. Volgens de officiële uitslag zit er 0,03 seconde tussen de tijden van Duitsland (boven) en Japan (onder). Bart Veldkamp merkte terecht op dat dat niet kan kloppen. Bij 30 seconde per rondje is 0,03 seconde gelijk aan 40 cm afstand. Een voet is 30 cm. Dus zou het verschil een ruime voet moeten zijn. Dat xi ik niet.

Toch kan het wel kloppen. Dit is geen fotofinish, maar een videofinish geregistreerd door 2 onafhankeleijke camera’s. Het kan goed zijn dat een camera wat in de tijd achterloopt bij de andere. Dat kan goed, maar is dan wel erg slordig. En dat synchronisatiefoutje zou net zo goed in het voordeel van de Japansters kunnen zijn.

Advertenties

Geplaatst op 2010-02-28, in RTV-matig, Ximatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Elk zinnig mens zou in zo’n geval zeggen “dames, niet zeiken, jullie zijn allemaal even goed” maar topsport is dan ook redelijk onzinng.

  2. Ik zou niet de scheids willen zijn die hier een knoop moet doorhakken.

  3. Zijn zowel de linker als de rechter schaatsen voorzien van zo’n chip-tag waarop de elektronische waarneming is gebaseerd?

  4. Ik heb even gezocht en het lijkt er inderdaad op dat de schaatsers elk een transponder aan de rechterschaats hebben. De Duitse steekt haar linkervoet naar voren.
    Bij de dramatische “belly flop” van Friesinger was het vooruitsteken van de rechtervoet voldoende voor een overwinning.

  5. @Fruttekoek: Is het dan zo dat de rechter voet daarmee alleen telt? Dat zou wel dat rare schopgedrag kunnen verklaren. Maar op de bovenstaande foto is het de Japanster rechtervoet die bij de streep is, en van de Duitsster is het de rechtervoet die nog niet bij de streep is. Daarmee zou dan juist Japan winnen.
    Het kan ook zijn dat ze steeds die tijden bijstellen omdat ze toch de voorste voet (in dit geval van de achterste schaatsster) nemen. En die gaan hierboven gelijk over de finish. Daar zit geen 0,03 seconde tussen, hooguit 0,0003 seconde. (4 mm)
    Ik weet ook niet hoe hier de regels zijn, maar bij gelijkheid van de achterste zou ik ook kijken naar de een na achterste schaatsster en dan had Duitsland daarop gewonnen.

  6. Schaatsten ze misschien achteruit?

Reaxi (laat het e-mailvak leeg):

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s