Feb-28: Trots Op Alkmaar?

Daar moest ik aan denken toen ik deze verkiezingsposter:

..opruimde. Het ding zwierf (met wat vriendjes) al een weekje in het gras bij de Geestmolen. Op nog geen 20 meter staat een afvalbak bij winkelcentrum De Hoef, en daar pastte die goed in.

Ik ben op zo’n moment niet zo trots op Alkmaar. Wonen er in De Hoef geen mensen die zoiets kunnen opruimen? Kan de aanplakker (m/v/j/m) niet even controleren of de poster goed opgeplakt is? Of dat er bijvoorbeeld een nieuwe moet komen, omdat deze er afgewaaid of gehaald is? En kan dan niet even gekeken worden waar de zwerfposter gebleven is? Of wacht men allemaal op Xiwel?


En dan de text ‘Trots op Nederland’. Hallo, het gaat hier om ‘locale’ verkiezingen. ‘Nederland’ is nationaal. Dus noem dan zo’n locale afdeling ‘Trots op Alkmaar’. Overigens ben ik niet zo trots op mevrouw Den Dulk die hier de TON-scepter zwaait. Een paar jaar terug stapte zij uit de VVD en ging zij als 1-vrouwsfractie verder onder de naam ‘Liberale Kracht’. Nu dus TON en volgend jaar weer wat anders. Op de foto is te zien dat zij niets met dit log heeft. De foto verklaart mogelijk ook het misplakken bij de Geestmolen.

Landelijk stappen er veel mensen uit de VVD die voor zichzelf beginnen. Locaal is dat misschien nog wel erger. Zo is de heer De Baat hier ook uit de VVD gestapt om een paar jaar als Oma (Om Alkmaar) in de gemeenteraad te zitten. Nu staat ie weer op de lijst van de VVD. De VVD is zelf halverwege uit de coalitie gestapt. En het gaat telkens om kruideniersgedrag. De eigen zaak heeft voorrang op het algemeen belang.

Zelf vind ik dat het liberalisme (mensen die hun eigen verantwoording nemen) best aardig. Het sluit aan op mijn zelfstandigheidsgevoel. Toch vind ik niet dat de VVD, TON of andere splinters in mijn opvatting van het liberalisme uitblinken. Eigen verantwoording nemen is wat anders dan eigen belang dienen. Zij kunnen dus naar mijn stem fluiten.

D66 is een beetje liberaal en ook een beetje sociaal (verantwoording nemen naar en goed omgaan met anderen). Pechthold doet het goed. Dat kan ik niet stellen van zijn Alkmaarse evenknie die hier de laatste 2 jaar de wethouderpost van de VVD overnam. Ik merkte geen enkel verschil met zijn VVD-voorganger of met zijn pluusplakkende PvdA-collega in buurgemeente Heerhugowaard, terwijl hij jaren verkondigde andere en betere ideeën te hebben.

Heel snel tapte hij uit een ander vat en was ie door de ambtenaren ‘bijgepraat’. Dat geeft voor mij duidelijk aan dat hier de ambtenaren het beleid maken. En soms is dat maar goed ook. Het zou echter wel handig zijn als je die mocht kiezen, in plaats van hun marionetten in de gemeenteraad.

Het CDA hoeft ook niet op mijn Alkmaarse stem te rekenen. Dat heeft niet eens te maken met het feit dat politiek en godsdienst (maar ook politiek en sport) voor mij beter gescheiden moet zijn. Het CDA is in Alkmaar nooit sterk geweest. Je moet dan denken aan Van Geelminners. Deze partij wil het ziekenhuis binnen de gemeente houden. Dus willen ze ook de verkeersoverlast -die daarbij hoort- binnen de gemeente houden. Maar dat schrijven ze er niet bij.

De VVD wil trouwens een enquete over het een-richtingverkeer op de Bierkade. Om 2 redenen onzin. Ten eerste is de Bierkade nog altijd 2-richtingen en is alleen een de aansluitende Wageweg voor auto’s 1-richting gemaakt. En ten 2de heb ik 3 weken terug de gemeentelijke enquete ingevuld over deze situatie. Dus mag de VVD lekker verder slapen.

Bij de Onafhankelijke Partij Alkmaar (Opa) zit zeker een goed opperhoofd, die maar al te graag terug wil keren in de stadsregering. Helaas zitten er ook andere mensen in die partij. Zo was een van zijn hoofdonderdanen de laatste week flink in het nieuws over een afgedwongen veiligere fietsoversteek. Dat zou mij toch aan moeten spreken. Ware het niet dat hij nogal olifanterig door de ambtelijke porceleinkast draafde.

De locale Fietsersbond heeft na 2 jaar vechten voor deze oversteek de ambtenaren achter zich geregen. Een half jaar terug is een goede oplossing afgesproken die komende maand aangelegd wordt. De winter, andere werkzaamheden en de verplichte inspraak moesten we afwachten. Nadat de Fietsersbond dat geregeld had, kwam deze figuur met een veel slechtere verkeerslichten-‘oplossing’. Fietsers houden niet van verkeerslichten en deze ‘oplossing’ was dus een flinke stap achteruit.

Opa-3 had dus even moeten vragen bij de gemeente wat de huidige status was en hij had zijn mond gehouden, zich daarbij aangesloten en/of had contact gezocht met de locale Fietsersbond. Niet dus! Ja, nu wel mooi verkiezingsweer spelen met een oplossing die hijzelf niet uit het vuur gesleept heeft.

Praktisch blijven voor mij de PvdA en Groen Links over. Groenlinks heeft een goede (maar te aardige) kopman. Wat daaronder zit vind ik niet sterk. En daardoor blijft de PvdA over, maar ook daar is zeker wat op aan te merken. Ik zal ook niet op de locale lijsttrekker stemmen, maar iemand die wat lager staat.

De PvdA heeft als landelijke partij een groot voordeel, wat ik al jaren in mijn portemonne merk. Alkmaar heeft de laagste lasten voor hun inwoners. De reden is niet dat de PvdA zuinig met het geld omspringt, maar dat zij op een handige manier subsidies binnenhalen uit Haarlem en Den Haag. Zo wordt op dit moment een ‘prachtwijk’ in Alkmaar aangelegd. En echt zo beroerd was die oude wijk niet. In Den Helder en IJmuiden is erger te vinden. Maar die gemeentes wisten Den Haag niet te overtuigen en Alkmaar wel. Zo zijn er meer voorbeelden te noemen.

Was ik nog de SP vergeten. Dat is niet gek, want die partij valt in Alkmaar niet op. Daarbij vind ik de SP te conservatief. Overal tegen zijn is mij iets te makkelijk. Zo komt Alkmaar niet veel verder.

En verder moet ik natuurlijk niet zo zeuren. Als ik andere gemeentes zie, dan ben ik best een beetje trots op Alkmaar.

Geplaatst op 2010-02-28, in Alkmaar, Kiesmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Ik stem al heel lang groen links, en daar blijf ik bij.

 2. 1. Met een opa en oma in de gemeenteraad kan het natuurlijk niet fout gaan…:))
  2. In Tilburg staat er netjes Trots op Tilburg op de posters. Ik vind het wel net voetbalshirtjes, of is dat de bedoeling?

 3. @Me!: De vorige keer heb ik locaal op GL gestemd. Uit die partij is vervolgens de partijleidster weggelopen? Die zit nu op de 2de plek bij Opa. De Alkmaarse GL is ook zeker geen Grachtengordelpartij (terwijl hier wel een paar grachten zijn), waar ik met de landelijke GL niet zo blij mee ben. En mocht de locale PvdA nog een flinke misser maken, dan maakt GL wel een kans bij mij.

 4. @Gerrit: Volgens mij moet het op Forza Italia lijken en die maakte ook gebruik van een dergelijk voetbalwapen. Zal Rita een vriendin van Silvio zijn?

 5. Kan natuurlijk niet stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen (wel bij de landelijke), daarom wens ik jullie veel succes. Grappig stuk over de poster trouwens (ja treurig ook).

 6. Ik mis zoveel partijen bij ons in de gemeenteraad, was er ook maar een opa of een oma of desnoods een ton. Nee, ik moet het doen met een FNP of een vage Lagere LastenPartij of een gemeente 82. Die is onderdehand ook al bejaard. Nee uit arren moede zal het wel PvdA gaan worden.

 7. Is Rita al bij jullie op campagne geweest om een flater te slaan (in Eindhoven hield ze hardnekkig vol dat de lijsttrekker van haar eigen partij een vent was, tot haar eigen campagnemensen corrigeerden) of extreem-rechtse kandidaten uit de partij te zetten?

 8. @Niklas ik heb net een prognosebericht geplaatst. Als de TON hier stemmen gaat halen, dan heeft dat weinig met Rita van doen. Allereerst neemt de lijsttrekster wat kiezers mee uit haar VVD-tijd. Maar zij zal vooral scoren op de afwezigheid van de PVV. En dan kan wel eens hun third-best de TON zijn. (Second-best is thuisblijven.)

 9. @Hanscke: Voor mij mogen bij ons wel minder partijen komen. Ik zie weinig verschil in de PvdA, GL en D66. Dus trek lekker samen op.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: