Mrt-01: Prognose GR2010-Alkmaar

Voor prognoses van de landelijke verkiezingen hoef je niet ver te zoeken. Ze zijn elke 2 weken vers op NOS teletekstpagina 377 te vinden. De laatste maanden zelfs wekelijks.

Ik zag ook dat Amsterdam-Centraal aan prognoses doet voor hun gemeenteraadsverkiezingen. Maar van Alkmaar heb ik zoiets nog nooit gezien, niet in de regionale krant, noch op (locale of provinciale) TV en ook niet op het internet. Dus bij deze doe ik een poging voor de hoofdstad van Noord-Holland-Noord:

En als ik het goed heb dan verandert er weinig, behalve de opkomst. Die opkomst schat ik lager in omdat hier de PVV niet meedoet. Deze Wilderianen zullen bijvoorbeeld op de TON stemmen en op wat andere partijen, maar een deel zal simpelweg thuisblijven.

De kleine veranderingen hebben met landelijke trends te maken. D66 zal zeker meeliften op het Pechthold-effect. Maar er zullen ook mensen zijn die D66 hier een betrouwbare partij vinden, daar zij halverwege de rit de plek van de opstappende VVD in de coalitie innamen. De VVD zou daar op afgerekend kunnen worden, maar veel zal dat niet zijn.

Groenlinks zou ook wat winst kunnen maken en hun sociale wethouder mag dat best op zijn conto schrijven. Toch denk ik dat het niet veel is; een extra zetel zullen ze er niet mee winnen. Het is moeilijk in te schatten of de grootste locale partij (Opa) stemmen op kan rapen die de PVV hier laat liggen. Ik denk dat ze daar niet populistisch genoeg voor zijn. Ik verwacht dat locale partijen in het algemeen een veer moeten laten, omdat het cabinet net gevallen is en landelijke politici meer in het nieuws zijn. Ik verwacht zelfs dat de ChristenUnie meelift op hun landelijke politici. Er zijn nog 4 nieuwe partijen, maar ik verwacht niet dat er 1 ook maar 1 zetel gaat halen.

Er zijn genoeg locale zaken die een stem kunnen bepalen. Denk aan de 2de Friesebrug, het plan van Xyie, de Bierkade Wageweg, de onlangs verhoogde parkeertarieven, de plek van het ziekenhuis, onze ‘prachtwijk’, de regionale werkgelegenheid, de stationsplannen, de Westrand, de discotheek, de Achterdam, het verkeersplan en de Zeswielen. Toch denk ik dat de meeste van die punten niet duidelijke te koppelen zijn aan een partij.

Stemmers zullen eerder een keuze maken op de algemene indruk of op een politieke voorkeur die ze al jaren volgen. En ze laten zich waarschijnlijk erg leiden door de landelijke politiek. De gemeenteraadsverkieizingen van 2006 waren daar duidelijk in. Toen wonnen hier vooral de PvdA en de SP door Bos en Marijnissen. Localo’s als Borsato of Scheringa zouden dat ook wel kunnen, maar die staan niet verkiesbaar op de lijst.

En nu maar afwachten of ik met mijn voorspelling een beetje in de buurt kom.

Geplaatst op 2010-03-01, in Alkmaar, Kiesmatig. Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Je zal zien dat mensen die eigenlijk PVV wilden stemmen, uiteindelijk bij de VVD uitkomen. Zo is dat vorig jaar bij de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in Venlo ook gegaan. Ik denk dat de PvdA iets meer verliest, omdat ze vier jaar geleden een historische zege boekten. Ze zullen dus sowieso gaan inleveren, al zal de partij het beter doen dan een paar maanden terug. Ik denk dat TON misschien nét één zetel haalt, maar omdat ze landelijk op nul staan, lijkt één zetel me aan de hoge kant.
  In Eindhoven had de ChristenUnie vier jaar geleden 1787 stemmen en de kiesdrempel was 1787,7. Ze kregen toen wél een zetel en dat heeft me verbaasd.

 2. Er zitten twee foutjes in die elkaar opheffen waardoor het totaal toch klopt.
  Leuk idee zo’n prognose. Ik kom overmorgen kijken of je de jackpot gewonnen hebt. Ik heb voor onze gemeente ook een prognose gemaakt maar die zet ik niet op mijn site. Ik denk dat ook bij ons PvdA verliest en D66 wint. Ik vrees dat Partij voor de Dieren (nieuw) een zetel krijgt en bij een lage opkomst dat de zware christenen (nu 2 van de 21 zetels) er een zetel bij pakken omdat ze dan procentueel hoger uit komen.

 3. @Marjan: Bedank voor de oplettip. De verschillen had ik handmatig ingevuld, omdat ik er een plus voor wilde hebben. Vervolgens had ik nog wat aan het percentage gesleuteld. De zetels gaan daar automatisch op mee, maar het handingevulde verschil dus niet. :-)

 4. @Guidje: De VVD is hier niet erg populair. Veel onderling gekissebis en afsplintering. Ik denk dus niet dat zij in Alkmaar profiteren van de PVV-stemmers.
  We hebben hier geen partij voor de dieren, maar wel een moeder-CAO-partij. Zal ook wel niet van de grond komen lijkt mij.

 5. Als gevolg van de drukke verkiezingsperiode kan ik weinig reageren. Ik hoop dat jullie daar begrip voor hebben Maar ik kom zeker terug, want de campagne is na vandaag afgelopen.

 6. Borsato? Waarom zou je op een failliete zanger met gemaakt-emotionele liedjes stemmen?
  Nou ja, als men op een uitgerangeerde VVD-er met een gemaakt kapsel en dito ideologie stemt kan alles natuurlijk.

 7. Je hebt alleen de VVD goed voorspeld. Op zich ook best knap, om slechts één partij goed te raden. :-)

 8. @Guidje: Dramatisch slechte prognose.
  Ziet hier den uitslag.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: