Mrt-10: Ik wil Melta!
Althans dat denk ik. Melta wordt gepresenteerd door de Keuringsdienst van Waarde. Hun kinderversie ontdekte dat veel ‘kaas’ op diepvriespizza’s en supermarktlasagne vrijwel geen kaas bevat, maar een substantie is op basis van palmolie. De kaasboeren in Nederland zijn ontstemd en willen dat de nepkaas duidelijk anders aangeprezen wordt ten overstaan van hun echte kaas.
En daar heeft de kVW een leuke vervolguitzending over gemaakt, met als resultaat een alternatieve naam voor de nepkaas: ‘Melta’. Zeker geen gekke naam, maar de nepkaasmakers willen er nog niet aan. En dat is (denk ik) dom.
Gewone kaas, en zeker die van Nederlandse bodem, heeft nogal wat nadelen. Het is een ferme aanslag op het milieu. Voor elke kilogram kaas is zo’n 15 kilogram melk nodig. Dus veel ruftende koeien per pizza. De nepkaas mag voor een groot deel uit palmolie bestaan, die uit verweggistan komt, maar het zou mij niets verwonderen als dat toch gunstiger is voor het milieu.
Daarbij is gewone kaas cholestorolverhogend. En ook op dat gebied kan ik me -door het plantaardige karakter van de palmolie- voorstellen dat Melta (want zo noem ik het maar) beter scoort.
Als derde puntje is Melta geheel lactosevrij. Voor mij en veel anderen een flink pluspunt. Dat neemt niet weg dat de hoeveelheid lactose in reguliere kaas ook niet hoog is.
Toch allemaal redenen om dat Melta eens beter te onderzoeken. Het zou mij niet verwonderen als onderzoek uit zal wijzen dat het niet alleen gunstig is qua prijs en houdbaarheid.
Geplaatst op 2010-03-10, in Milieumatig, RTV-matig en getagd als Docu, Kaas, KVW, Melta, TV. Markeer de permalink als favoriet. 22 reacties.
Ik mag die jongens van de Keuringsdienst van Waarde wel, hoewel ik maar een enkele aflevering gezien heb. Die nepkaas op pizza’s dus….geen wonder dat wanneer ik af en toe een pizza bij de supermarkt koop en in de oven warm maak, dat ik er eerst een lading gemalen kaas overheen gooi. Nee, laat die Melta voor mij maar zitten…als het om de smaak gaat. Milieutechnisch, oké, dat kan een ander verhaal zijn.
Geheel terecht dat de boeren dit aanhalen… er is nogal een verschil… en dat mag inderdaad best duidelijk naar de klant vertaald worden…
Van kaas en nepkaas heb ik geen verstand, maar als taalmens vind ik dat de benamingen zuiver moeten blijven. Zoals boter boter heet en namaakboter margarine, zo moet kaas kaas heten en namaakkaas … ja voor mijn part Melta.
Op mijn pizza zit echte kaas. die maak in nl altijd zelf. En op een pizza hoort kaas te zitten, anders moet je het anders gaan noemen.
En je hoeft er geen koeien voor te houden in de bio-industrie. Vegetarische kaas, quasi.
Het begin van het filmpje vind ik erg mooi, maar desondanks wil ik gewone kaas net zoals ik ook ‘gewone’ roomboter wil, want hoeveel ‘gewoon’ er nog aan de ‘gewone’ roomboter aan bestanddelen in zit weet natuurlijk ook geen mens meer.
En wat doen wij dan met de pindakaas?
Pindapasta zou het meest correct zijn denk ik, al klinkt het minder lekker.
@Emigrant: Je was me net voor. Er zit idd geen kaas in pindasmurrie. Eigenlijk had het pindaboter (of misschien beter pindamargerine) moeten heten, maar die naam mocht niet in het NLs. Bestond waarschijnlijk al.
Pindapasta lijkt mij een goede naam, die tegenwoordig zeker levensvatbaar is. (denk aan chocopasta.)
@Hanscke: Roomboter eet ik bijna niet. Ik krijg er het zuur van. In koek lijkt het soms onvermijdelijk. Er is bijna geen koek waar geen roomboter in zit.
@Bob: De officiële benaming is analoogkaas. Het zou wel eens flink vegetarisch en zelfs vegan kunnen zijn. Op dat gebied kan zoiets ook goed scoren.
@Me!: Op Nederlandse pizza’s is tomatensmeersel ook niet te vermijden. In de USA heb ik uitstekende tomaatloze pizza’s gehad. Dus wel kaas (veel ui, paprika, pepperoni, mais en oliven), maar dat vind ik dan ook lekker.
@Gerrit: Al hun afleveringen zijn terug te vinden op uitzendig gemist. Ik kan me er altijd erg mee vermaken. Leuke en zinnige TV. Hun afleveringen over de EU zijn erg interessant, en wat mij betreft een dikke aanrader.
Weet jij soms wat er met weblog.nl aan de hand is? Alle logs laden een stuk langzamer, sinds ongeveer een week. Deze ook. Hij bleef een tijdje hangen met de Google-advertenties bovenin.
Ik meende dat dit onderwerp al een paar maanden geleden groot in het nieuws was in Duitsland en ja, inderdaad (10 juli 2009):
Duits artikel van Der Spiegel
Dat de kinderen van KVW dat ontdekt hebben, is dus iets te veel eer, maar ze brengen het wel leuk.
O, ik zie nu dat ze het anderhalf jaar geleden ontdekten. Nou goed dan.
@Bob: Klopt, die eerste aflevering was uit 2008. Heb de aftiteling er nog even op nagekeken. Kans is groot dat het al veel langer bekend was, maar nog niet aan de grote klok gehangen.
@Bob: Op dit moment vind ik het weer meevallen. Een paar dagen terug was het overdag veel erger met de traagheid van web-log. Er wordt gewerkt aan een migratie naar een nieuwere versie van typepad.
@ Bob het had te maken met servers waar onze web-logs staan, er zat een vertraging in de connectie met de USA servers van minstens 20 seconden… en ze konden pas toen het daar 6.00 uur was iemand uit hun bed bellen…
Het had nog niets te maken met de nieuwe versie die er aan zit te komen… omdat ze op dit moment nog bezig zijn met het vertalen van 300.000 regels… ;)
@Aline: Ik vraag me dat af. Dwz de storingen komen de laatste week regelmatig voor en alleen tijdens Nederlandse werkuren. Op diezelfde servers in de USA draaien typepad.com weblogs en daar was niets mee aan de hand.
Nmm zijn er 2 opties. Of er wordt al gewerkt aan de nieuwe upgrade en/of men is weer aan het klieren met vervelende reclamescripts. Dat laatste betwijfel ik ook aangezien alle (dus ook de reclamevrije) webminlogs last hebben.
O ja, en doe morgen rond een uur of 10 maar weer een keer Ctrl+F5 en ga eens kijken hoe traag de webminlogs dan weer inladen. :-)
Dit zijn de antwoorden rechtstreeks van Web-log… via hun twitter, ik kon namelijk vorige week gewoon helemaal niet op mijn blog komen… en dat was echt eenmalig… ;)
@Aline: Afgelopen week heb ik 3 keer overdag last gehad en vandaag was het om een uur of 2 ’s middag’s raak. Met andere website en logs heb ik totaal geen last. Dus geef ik voorlopig nog maar even webminlog de schuld.