Mrt-24: Positief Fietsnieuws

De laatste weken heb ik het druk met fietsen. Niet dat ik zoveel fiets omdat het weer een stuk aantrekkelijker is geworden, maar vooral met het promoten. Afgelopen donderdag had de regionale Fietsersbond Alkmaar en omstreken een zogenaamde ‘Fietscontactavond‘.

Dat deden we voor het eerst in ons 30-jarige bestaan. Met 60 mensen was de opkomst voor mij boven verwachting en de 3 ‘lezingen’ vond ik interessant. De rest van de toehoorders waarschijnlijk ook, want vrijwel iedereen bleef tot het eind en tot nu toe heb ik alleen maar positief geluiden gehoord.

Het ging vooral om het kennismaken tussen de actieve leden en de (nog) niet-actieve leden, maar ook met mogelijk toekomstige leden. Dus flinke pauzes daarvoor en halvewege. Herman Jan sprak over onze bezigheden in de regio. Eigenlijk zijn we met erg veel dingen bezig en vaak komt zoiets niet in het nieuws. Successen hebben we in de laatste jaren zeker geboekt ook al sleuren we tijden aan een aantal hardnekkige halfdode paarden.

Vervolgens vertelde Nico een verhaal over de nieuwe Fietsrouteplanner van Noord-Holland. (Klik rechtsboven om de planner om te schakelen voor knooppunten.) Hij heeft daar met nog een koppel anderen hard aan gewerkt. Het resultaat mag er zijn. Zelf vond ik het wel leuk dat Nico een beetje in de software verdwaalde. Dat hoort er nu eenmaal bij.

Na de pauze hield John een inleiding over zijn fietstocht naar BeiJing, waarbij 100.000 euro is opgehaald voor Right2Play. Ik denk dat een grote groep voor deze lezing kwam.

Voor mij viel het werk aan deze avond mee. Zoals gewoonlijk zorgde ik voor een berg (nieuw) foldermateriaal en heb ik een aantal keren wat stukjes op websites gezet. Dat kwam ook goed uit, want privé had ik het ook rederlijk druk.

En nu dat wat voorbij is denk je ik het even rustiger te hebben, maar niets is minder waar. Zo kreeg ik al tijdens die avond materiaal van ‘Heel Nederland Fietst’ in m’n handen gedrukt. De afgelopen dagen heb ik dat dus maar verspreid. Maandag zat ik in Langedijk voor een fietsvergadering en gisteren voor iets vergelijkbaars in de Schermer.

Bij zo’n overleg zitten is niet zo erg, maar daarna zit er vaak verslag- en ander werk aan vast. En bij beide vergaderingen hoorde ik positief fietsnieuws, maar kan daar nu nog niets van naar buiten brengen. Het geeft ‘de fietser’ (ik zei de gek) wel moed.

Als het om de actie ‘Heel Nederland Fietst’ gaat, dan zal ik daar meer aan mee doen in de komende tijd. De hele actie duurt 3 jaar. Nu focust iedereen zich op een record dat op 31 maart aanstaande gebroken moet worden. Meer dan posters uitdelen doe ik daar niet aan. Er zijn zat andere mensen van allerlei organisaties en scholen die daar hun tijd in stoppen. In onze omgeving maakt vooral de gemeente Heerhugowaard en werk van.

En nu ik de laatste week weer wat meer in de rondte fiets denk ik: ‘Heel Nederland Fietst toch al?’ De Binnenstad van Alkmaar is vol met fietsers. De hoofdroutes zijn behoorlijk druk met fietsers en de stallingen puilen uit. Door de komst van de e-bike zie je veel meer ouderen op de fiets. Over allochtonen heb ik al eens gelogd, maar die fietsen hier ook behoorlijk veel. Naar aantal vrijwel net zoveel als de autochtonen.

Dat poitieve gedoe heeft wel een nadeel. Door de fietsdrukte kan ik niet meer zo snel opschieten. En een plekje vinden, waar je even helemaal alleen fietst wordt ook steeds lastiger. Daar moet ik maar mee leren leven.

Geplaatst op 2010-03-24, in Fietsen. Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Daar heb je dus je handen vol aan. bij mij op het werk promoten ze ook deze actie.

 2. Wij zitten ook bijna dagelijks op de fiets… :)

 3. Hee, dus jij hebt wél degelijk contact met andere mensen? Dacht altijd dat je een kluizenaar was! ;)

 4. Xiwel, je bent van harte welkom om in Duitsland/ Thüringen de fiets te komen promoten. Wat we natuurlijk eigenlijk nodig hebben is een lobby.
  Wist je dat de ADFC officieel bepleit dat het veiliger is om geen verplichte aparte fietspaden te hebben, maar vrijwillige fietsstroken op de stoep? Waarbij je dan kan kiezen of je op de rijbaan fietst (waar je de auto’s ophoudt), of op de stoep (waar je scheef wordt aangekeken daar de voetgangers). Ik ga het nog eeens uitpluizen, maar dat is voor mij een reden om mijn kortstondige lidmaatschap weer op te zeggen.

 5. @Aline: De Donkere Duinen zijn ook mooi. Ook leuk om eens naar Texel te gaan en daar te fietsen, zolang de grote horde touristen er nog niet zijn.

 6. @Mack: Ik heb wel eens medelij met die andere mensen. :-)

 7. @Bob: Ik wist niet dat de ADFC dat verkondigde. Zal ook per deelstaat kunnen verschillen.
  Dat op de stoep fietsen vind je vooral in steden. Vaak is daar weinig ruimte voor een apart voet- en een apart fietspad. Zelf zie ik dat stoepfietsen voor kinderen en rij ik zo voor een auto als het stoepje me niet bevalt. Met een ligfiets of een racefiets zou ik zo’n fietsstoep helemaal rechts laten liggen.
  Als het een rustige landweg of een rustige weg in een wijk is, dan lijkt me dat delen van de weg ook geen probleem. Maar voor drukke doorgaande wegen is een goed vrijliggend fietspad voor veel fietsers een uitkomst.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: