Apr-02: Dubbelloops

Een paar weken terug is de Heilooërbrug omgebouwd en zijn daarop 2 verhoogde bushaltes aangebracht. Of dat nou zo slim is weet ik niet. De bussen staan elkaar nu meer in de weg (vroeger was er maar aan 1 kant een halte die bijna nooit gebruikt werd). De grote stroom fietsers, die hier dagelijks passeert, kan nu niet meer even snel de stoep op vluchten als zo’n Connexxion-gevaarte voorbij komt.

1 voordeeltje kan het wel hebben. De auto’s gaan er niet meer parkeren langdurig wachten met de rechterwielen op de stoep. Dat levert ze op z’n minst een platte uitlaat op. Hieronder de werklui die doende zijn met de halte:

Voor de niet-Alkmaarders, deze brug ligt aan de zuidwest-kant van de binnenstad tussen de Grote Kerk en het ziekenhuis. Ten zuiden van de brug begint de Kennemerstraatweg en ten noorden ligt het Ritsevoort met in het verlengde de Koorstraat. Naast wat bussen en een horde fietsers gaan er ook veel voetgangers over. Die laatsten (3000 per dag) mogen nu dus wat meer inspanning doen om de paar (hooguit 5 per dag) een gelijke uit- en instap naar de bus te geven. Niets mis mee, we moeten immers meer bewegen.

Ik sprak 1 van de werklieden die bezig was met een 2de ribbelpad aan de zuidkant. Ik vroeg me af of dat zo bleef. Ja dus. blinden hebben vanaf nu een dubbelloops ribbelpad over deze brug. Wat een luxe. Hij was er al een paar dagen aan het werk en had nog geen wittestokganger gezien. Dat verwondert me niets. Ik loop een aantal keren per week over de brug en heb in de afgelopen 5 jaar maar 1 blinde gezien. Dat was er trouwens 1 met hond en die hebben zo’n ribbelpad niet nodig.

De reden dat hier geen witte stoklopers te vinden zijn is me ook maar al te duidelijk. Op deze brug ligt een stukje ribbelpad en op de brug bij het Gulden Vlies ook. Daar tussen moeten de stoklopers de zuidelijke gevels als gidslijn gebruiken. Dat lijkt eenvoudig maar is het zeker niet. Ik liep verder in noordelijke richting en kwam binnen 30 meter al dit setje zwerfscooters tegen:

Jawel midden op het ribbelpad. Deze keer waren het scooters, maar heel vaak zijn het fietsen die daar de doorgang blokkeren. Doe even je ogen dicht en loop daar eens rechtdoor met een taststok. Enig idee hoe dat voelt? En wat moet je dan over de straat waar het druk is met fietsen?

Op het nabijgelegen theeterrasje zaten 2 mensen. Zouden dit de ‘scooterstallers’ zijn? Ik vroeg het ze. Maar nee, zij waren op een tandam die netjes op een plek stond waar niemand er last van had. De vrouw was overigens erg slechtziend vandaar dat zij op de tandem waren. Het waren Alkmaarders en zij dorst niet alleen te voet met een taststok de Binnenstad in. Dat kan ik begrijpen.

Ik ben doorgelopen naar de winkels die ik wilde bezoeken. Eerder had ik al wat foto’s gemaakt van het vervolg van deze ‘blindenroute’. Die ligt er al jaren op dezelfde manier bij, dus steeds dezelfde foto’s nemen is een beetje onzinnig. Bij het theezaakje zelf staat op het eind van de ribbeltegels doorgaans een krantenrek voor de deur, waardoor de gevel voor een doorgaande blinde niet te vinden is. 20 meter verder heb je last van circa 6 geparkeerde fietsen voor de apotheek. Nog weer 10 meter verder kom je wat uitgestalde vloerbeddekking tegen. Voor de verandering staat deze vloerbedekking vertikaal.

50 meter verder is het tegenwoordig nog leuker:

Hier kom je eerst langs een winkel die grote schalen op een voet voor zijn zaak zet en daarna een lingerie-zaak, die meestal 2 schaarsgeklede plastic bovenlichamen buiten hangt. (Op de foto maar 1’tje) Ook hier maar even voorstellen wat er gebeurt als je blind met een stok langs deze gevels tast. Jawel, je stok blijft achter zo’n schaalpoot steken en zelf loop je met je bovenlichaam zo’n schaal omver. Met die flink geamputeerde paspoppen is het niet anders. Je kan er wel met de stok onderdoor, maar loopt er mooi met je snuffert tegenop.

Bij de slager valt het vervolgens mee, daar ruik je alleen de worst. Aan het eind van dit setje winkel zit een sigarenzaak waar de brug (en dus ook het ribbelpad) over de Oudegracht begint. En jawel, precies op het begin van het ribbelpad weer zo’n reclamebord op een voet. (En nog wat gestalde fietsen van rookwaaraanschaffers, die de rekken op 1,5 meter iets te ver vinden.)

Toch stelt het niets voor vergeleken met de noordkant van de brug, waar de Koorstraat begint. Daar is een 2de Velvetzaak gekomen:

De eerste zit er iets verder naast en daar lag al vaak een los stuk vloerbedekking over de weg met wat grote vazen bij de deur. De nieuwe zaak heeft ook een eigen ingang en naast een stuk vloerbedekking, wat vazen staan hier ook de onhandige hekjes met slappe koorden. (Op de foto geen losliggende rode lopers te zien, die lagen binnen te wachten tot het droog werd.) Probeer maar eens te bedenken hoe vaak je vast loopt of stuikelt als je met een taststok deze gevel wilt vinden.

Deze 250 meter is de optimale obstakelbaan voor stokgangers. Ik kijk er dan ook niet van op dat ik er nog nooit een blinde heb gezien, die hier zonder hond of begeleider durft te komen. De stukjes ingevreesde ribbelpad zijn dan ook weggegooid geld, dat vast aan wat beters besteed had kunnen worden. Denk daarbij aan voorlichting aan de winkeliers om hun gevel vrij te houden.

En dat dubbelloops ribbelpad op de Heilooërbrug is dus dubbele onzin. Temeer omdat ik er 2 dagen later alweer een geparkeerde auto zag. Niet met 1 kant op de stoep, maar met alle 4 de wielen op beide ribbelpaden. Langs de brugleuning geen ruimte latend mag wat hem betreft een blindganger hier van de verhoogde stoep storten.


Ik schreef al eerder over deze ‘citycircle-soap’:

2007-06-24: Gratis Voetmassage

2005-10-15: Alkmaar in het zonnetje

Advertentie

Geplaatst op 2010-04-02, in Alkmaar, Brugmatig, OV-matig, Ximatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Het is een loffelijk streven om een binnenstad voor slechtzienden en blinden toegankelijk te maken, maar bij dat streven blijft het dan ook. Misschien moet deze doelgroep zich eerst meer laten zien voordat zij door de medebegruikers van een stad gezien gaan worden.

 2. Als er niet gecontroleerd wordt op dit soort zaken en er getolereerd wordt dat dit plaats vindt is het einde zoek en moet je het niet willen. een paar weken consequent bonnen schrijven en het pas blijft vrij.

 3. @Hanscke: Het is een ‘kip en ei’-verhaal. Blinden mijden deze straat en dan is het: ‘Opgestaan plaatsje vergaan’. Sterker nog, er zijn gewoon tekort stoklopers. Die mensen moeten elk dagelijks 3 keer voorbijprikken willen ze opvallen bij de overige straatgebruikers.
  Maar het zit er ook in dat erg veel mensen dit soort constructies niet begrijpen. Geelgeribbelde tegels voor kleine stukjes aanleggen zonder enige voorlichting aan winkeliers of wie dan ook.

 4. @Me!: Enkele weken eerder heb ik dit eens gemeld in het kantoortje van de stadstoezichthouders. Die mensen lopen elk halfuur door deze straat en zien dit soort zaken niet. Het zijn BOA’s (Buitengewoon OpsporingsAmbtenaar) die vooral parkeerbonnen uitschrijven. Het leek wel of ik ze wat nieuws vertelde.

 5. Dat gele bord is ook helemaal geweldig als blinde. Voel je die paal met je stok en denk je daar omheen te lopen, om vervolgens frontaal met je gezicht tegen dat bord aan te lopen.

 6. Ik wil niet weten wat het gekost heeft.

 7. @Marjan: Dan ga ik ook niet vertellen dat het aanvankelijk begon met 260.000 euro.

 8. @Laurent. Dat bord is idd een probleem. Ik kan er rakelings onderdoor. De onderkant is dus 1,78 meter van de straat. Mijn blinde kennis is een stuk langer. Gelukkig loopt die met een hond die hem onder dergelijke borden weghoudt.

 9. Ik woon nu ongeveer 9 jaar in Erfurt en ik kan me de laatste keer niet heugen dat ik een blinde voetganger heb gezien. Hoeveel mensen zijn dat eigenlijk?
  Ah, hier lees ik als ik het goed vertaal ongeveer 1 op de 1000:
  http://www.kimbols.be/artikels/handicap/100_vragen.php
  Dat zijn er dus in Alkmaar ongeveer 100 en in Erfurt ongeveer 200.

 10. Die 260.000 euro is neem ik aan het hele projekt, en niet alleen het ribbelpad voor de blinden? Als je dat ribbelpad meteen aanlegt op het moment dat je de stoep aanlegt, dan kost het minder.

 11. @Bob: Klopt. Dat waren de kosten van het project van 5 jaar terug. Het ging om een aantal routes. Toch kan ik me voorstellen dat die verdubbeling op de brug daar niet binnen valt.
  En maak er maar 1 op 3000 van. Veel blinden worden dat op latere leeftijd en gaan niet meer actief op stap. Vaak mankeren ze namelijk meer. Ook de blinden met een hond moet je niet meerekenen. Die honden doen niets met deze paden.

 12. @Xiwel: dan zou ik dus al mooi gescalpeerd worden, als ik daar als blinde zou lopen met mijn 1,85 m.

 13. In Marburg zijn er veel meer blinden, want hier is een blindenschool en -academie. De blinden moeten hier leren leven met weinig voorzieningen in de openbare ruimte en zeer slecht wegdek vol gaten en kuilen, en in de oude stad kinderhoofdjes. Maar de bevolking is op de blinden ingesteld en helpt een handje waar nodig.

 14. @Emigrant: We hebben hier wel een ziekenhuis met een oogafdeling, maar dan houdt het op. Voor meer moet je hier naar o.a. Zeist en Huizen waar blindeninstituten zijn.
  En wat ik me van Marburg herinner lijkt me dat daar niet eenvoudig.

 15. @Laurent: Heb je (net als ik) een paar cm schoenzool meegerekend?

 16. @Xiwel: nee, inderdaad, dan wordt het meer schedellichten dan scalperen.

 17. Ik ken de problemen van slechtzienden deels uit eigen ervaring. Eigenlijk doet alleen mijn linkeroog het matig goed (rechts 30% links tussen 60 en 70 met staar er op) ik kan dus moeilijk diepte schatten en moet dus extra goed kijken waar ik mijn schoenen, met mijn gehelepersoon daaraan gekoppeld, neerzet. Dat levert dus ook regelmatig aanvaringen op met plotseling tegen mijn hoofd belandende uithangers op of een verrassing als een eind voorbij een goede gelegenheid om over te steken ineens een niet te omlopen obstakel de boel blijkt te blokkeren.
  Of het ooit beter wordt? Ik heb er een hard hoofd in (wat dan wel weer handig is bij dat stoten)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: