Apr-06: Slim Putdeksel

Toen ik de categorie dexelmatig invoerde, bedacht ik niet om ooit nog eens zoiets op mijn pad te treffen:


Een week terug liep ik met wat boodschappen huiswaarts en halverwege viel me een slechtgesloten rioolput op. Mijn idee was, die schop ik wel even op z’n plek. Bij nader bekijken ben ik daar maar niet aan begonnen. Midden in het deksel was een setje zonnecellen gemonteerd. Dat was duidelijk nieuw. Sterker nog eerder heeft hier nooit zo’n geavanceerd putdeksel gelegen.

In plaats van rechtschoppen werd het dus fotograferen en eens nazoeken op het internet wat dit nu weer moest voorstellen. De SolEgout (want zo heet ie) wordt gemaakt door Logic Electronics. Op hun site stonden wat gegevens, maar is inmiddels opgeheven. Veel meer was te vinden op de website van Nelen-Schuurmans. Iets over rioolwetgeving en dat er met SMART wordt gewerkt. Inmiddels (Jan-2018) is die pagina ook pleite en kan ik niets meer bij hen vinden. Dus moet je het doen met een pagina uit een krantje dat nog wel op het internet te vinden is. Het zal wel eens kunnen dat dit product niet meer bestaat. In Alkmaar liggen er overigens nog een flink aantal.

Dat SMART voor ‘Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdgebonden’ staat wist ik al sinds 1995, toen zoiets in de staalindustrie voorbij kwam. Rioolputten lopen dus wat achter. Maar ook voor, want er zit een zendertje in dat hem in een GPRS-netwerk plaatst. (GPRS is de opvolger van GSM en de voorganger van UMTS.) Kortom naast wat zonnecellen zit er een weerstation en een mobieltje in dit zwerfdeksel, waarvan de beheerder achter zijn PC kan zien dat ie dus niet goed op z’n plek ligt.

Geplaatst op 2010-04-06, in Dexelmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Ik zie het niet hoor, dat-ie scheef ligt. En als je hem nu rechtgeschopt had, was-ie dan alleen nog bruikbaar als putdeksel?

 2. @Mack: Rechtsonder lag ie een centimeter omhoog en linksboven zit daardoor een grotere kier.

 3. Intelligente rioolputten, daar heeft zelfs George Orwell niet aan gedacht.

 4. En de beheerder is zich nu af aan het vragen wie een schop tegen dat deksel heeft gegeven. Of je staat al op de foto…

 5. Potverjandriedekseltje… high-tech in het riool!

 6. En vangen ze nu ook elektra op daarmee dan?

 7. @Aline: De zonnecellen voeden de meetapparatuur en het mobiele zendertje die die gegevens doorstuurt. Hij bedruipt dus zichzelf zonder snoer of batterijen.

 8. @Me!: Waarom denk je dat ik gestopt ben met schoppen. :-)

 9. @Laurent: Maar die ging tot 1984. Dat is alweer een kwart eeuw voorbij.

 10. Als die beheerder nu ook nog vanaf zijn pc het deksel weer recht kan leggen ipv een autootje met twee man personeel langs te moeten sturen gaat het pas echt schelen voor zowel milieu als kosten van de overheid.

 11. Ik wil de net een paar deksels voor thuis bestellen, maar zag dat je er zonder LIZARD-software niet veel aan hebt.
  Als dat zo doorgaat moet ik zeker ook een computer aanschaffen.
  Dzjiezus, dat heb ik weer. Moet

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: