Mei-11: Kieswijzer

Kieskompas en Stemwijzer hebben een beetje ruzie, om zo meer klanten naar hun sites te krijgen. Die ruzie gaat er over wie het beste is. Voor mij een reden om ze allebei in te vullen en te vergelijken met mijn eigen voorkeur op dit moment.

Om het te kunnen vergelijken heb ik de uitslagen omgerekend naar procenten. Ben ik het met een partij vreselijk eens, dan kan zo’n partij tot 100% scoren. Moet ik er niets van hebben dan kan dat 0% opleveren. Het spul is gesorteerd op ‘Mijn werkelijkheid’.

En jawel, het lijkt er niet op. Stemwijzer komt iets meer in de buurt, maar beide adviezen ga ik vrijwel zeker niet opvolgen.

Zo ik het kan bekijken gaat het als eerste mis met de verkeerde vragen en vraagstelling. Zo ben ik bijvoorbeeld voor een versobering van kinderbijslag. Deze fokprmie mag beperkt worden tot de eerste 2 kinderen. Er komt bij eentje een vraag langs of ik de kinderbijslag wil laten zoals die nu is (Ja/Nee). Wat moet ik daarmee? Ik zou op Nee moeten drukken, maar houdt dat dan een verhoging (wat ik dus zeker niet wil) of een verlaging in?

Zo komen er meer vragen voorbij waar ik dus niets mee kan. Andere belangrijke vragen mis ik dan weer. Zo vind ik dat Religie en politiek flink gescheiden moet worden. Dus het CDA, CU en SGP horen wat mij betreft niet in de politiek. Het enige dat ik op dit gebied aan vragen krijg, zeurt over een moskee meer of minder. Zo’n vraag komt niet in de buurt van hoe ik over de scheiding van kerk/moskee/pagode/tempel en staat denk. Om vergelijkbare redenen ben ik ook tegen dieren-, auto- of sportpartijen. De PvdD doet het niet slecht, maar ik heb liever dat zij opgaan in GroenLinks, de CU of D66.

Een goeie vraag over hoe de verhouding EU/Nederland moet zijn/worden, stond er ook niet tussen. Terwijl het wel aan de kamer is om bijvoorbeeld de macht meer of minder over te dragen aan de EU.

Maar het grootste verschil zit in mijn manier van stemmen. Ik stem niet op beloftes en zowel de Kieswijzer als het Stemkompas zijn daarop geprogrammeerd. Beloftes zijn best leuk, maar tijdens het vormen van een coalitie sneuvelt de helft en de andere helft blijkt niet uitvoerbaar te zijn. Ik stem dus op hoe partijen en personen zich binnen die partij gedragen hebben als het om mijn wensen gaat.

Ik noem mezelf een milieuvriendelijke liberale socialistische pacifist. Ben dus voor een goed milieubeleid, een prettige omgang tussen mensen, eigen verantwoording en stoppen met domme dingen als wapens kopen en oorlog voeren in een land wat daar niet om gevraagd heeft.

GroenLinks en D66 zouden dus het meeste in mijn straatje passen. Maar ook op die partijen heb ik flink wat aanmerkingen. Zo vind ik GroenLinks te Amsterdams, waarbij de rest van Nederland dient als natuurpark. D66 is mij te EU-vriendelijk en binnen regeringen kwamen ze slecht uit de verf. De kans is groot dat het bij mij PvdA gaat worden. Maar ook daar heb ik een probleem mee. Zo heeft Cohen zich nog niet in de landelijke politiek bewezen en ik heb al jaren wat tegen de stroming die op dit moment door Hamer wordt vertegenwoordigd.

Een ding is zeker, ik ga wel stemmen. Al was het maar om een tegenwicht te bieden tegen de PVV en SGP die wat mij betreft ondemocratisch zijn en niet in de kamer horen.

Geplaatst op 2010-05-11, in Kiesmatig, Webmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 31 reacties.

 1. Ik kom overal uit op GroenLinks. Ik kan het schijnbaar goed vinden met Femke. Die krijgt dan ook mijn stem.

 2. Zonder beloftes kun je natuurlijk geen stemwijzer maken. Het moet op iets concreets baseren. Volgens mij ben jij wel in staat zelf een kieswijzer/-kompas te programmeren. Misschien in een wat simpelere vorm?

 3. Vooralsnog gebruik ik de stemwijzers niet. Probeer mezelf een beeld te vormen door diverse dag- en weekbladen te lezen en verder op tv te kijken hoe de representanten van een partij over komen. Daarbij is de zender politiek24 best wel handig. Tot nu toe blijf ik bij D66. En ga zeker niet strategisch stemmen op één van de grotere partijen om zo een moeilijke coalitie te vermijden (met kans dat bv PVV in de regering zou komen). Elke partij verdient haar eigen aanhang.

 4. @Bob: Volgens mij is er wel een stemwijzer te maken die het verleden van partijen beoordeelt op groenigheid, economie e.d.
  In 2006 heb ik al eens een zweefwijzer gemaakt. Die is nog te gebruiken, maar dan moet je Een-NL (inmiddels compleet vergeten) vervangen door TON.

 5. @Peter: Ik kies deels strategisch. Dwz geen van de partijen voldoet het meeste aan mijn wensen. Daarbij zijn mijn wensen en de wensen van wie dan ook het beste te realiseren als zo’n partij deelneemt aan een regering. Grotere partijen en partijen die minder extreem zijn maken daar meer kans op.
  Partijen die niet de kans krijgen om (danwel niet zelf willen -) deelnemen aan een regering, kunnen erg veel beloven. Zij hoeven geen rekening te houden met anderen in de regering en worden niet afgerekend op de verkeerde/onpraktische gevolgen van hun verzinsels.

 6. @Me!: Als GroenLinks samensmelt met D66 en Femke gaat met pensioen, dan zou ik waarschijnlijk op die nieuwe Groen66 stemmen.

 7. Toch gaat het logje niet over mijn voorkeur, maar over het feit dat beide kieswijzers er zo ver naast zitten.

 8. Dat Job Cohen zich nog niet in de landelijke politiek bewezen heeft, klopt niet helemaal: hij is staatssecretaris van Onderwijs geweest en staatssecretaris van Justitie (Vreemdelingenwet!) en was lid van de Eerste Kamer.
  Heb je voor het stemgedrag van de partijen de StemmenTracker (van Stemwijzer) gebruikt?

 9. @Dwarsbongel: Ik heb alleen de reguliere stemwijzer gebruikt, die andere stond niet ter discussie en kan ook niet vergeleken worden met een tegenhanger die bij kieskompas niet bestaat. Hij geeft ook geen percentage of dergelijke aan, alleen een volgorde. Die wijkt bij mij niet veel af van de gewone stemwijzer. Het soort vragen wijkt niet veel af van de stemwijzer en kieskompas. Ook met deze kan ik teveel kanten op.
  Over Job Cohen bedoelde ik te schrijven dat hij niet in de 2de kamer heeft gezeten als politiek gekozen kamerlid. Als hij niet in een regering komt, dan wordt dit de eerste keer dat ie zich als kamerlid mag waarmaken.

 10. De zweefwijzer werkt goed (bij mij alleen in FF en niet in IE), maar dat is niet helemaal wat mij voor ogen ZWEEFDE.

 11. @Bob: Dat is vreemd, ik had hem net nog positief getest in FF3 en IE8 en IE8 in compatibiliteitsmode (soort IE7 of IE6).
  Het kan trouwens heel goed een Web-log-probleem zijn. Zij zijn aan een flinke update bezig en regelmatig doen weblogs het bij hen slecht als niet laden of half laden.
  Maar hij voldeed toch wel aan je simpelheidswens mag ik aannemen? :-)

 12. Lezend van blog naar blog kom ik hier terecht.
  Tja, voor wie zijn nu al die stemkieswijzers?
  Is het voor een bevestiging, een controle of een eerste verkenning?
  Mischien helpt het sommige over een drempel heen om toch nog te gaan stemmen.
  Het vergelijkend warenonderzoek vind ik aardig.
  Maar uiteindelijk maakt een iedereen zijn eigen keuze!
  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost.

 13. Ik moet zeggen, ik heb nog nimmer een stemwijzer ingevuld. Althans helemaal. Ooit was ik ermee begonnen, maar inderdaad, ik houd niet van ja/nee vragen. Bovendien waren een aantal vragen redelijk suggestief gesteld. Ik ben toen gestopt met invullen. Ik zou niet weten hoe de verschillende stemwijzers nu zijn.
  Maar je hebt veel tijd en moeite gestopt in deze staatjes. Excel zal wel voor je rekenen, maar je moet het wel invoeren allemaal….en de vragen van de stemwijzers doorworstelen.

 14. @Gerrit: Het meeste werk was de uitleg van de vragen te doorgronden. Ofwel hoe bedoelen ze de vraag en hoe wordt er met mijn antwoord omgesprongen. Vooral omdat ik beide naar eer en geweten juist wilde invullen zodat daardoor geen verschillen zouden ontstaan.
  Daarna was het lastige dat 1 de uitslag gaf als staafdiagram en de ander als locatie tussen een plattegrond van partijen. Die laatste moest ik opmeten en omrekenen naar percentages.
  Niet echt lastig, want daar zijn spreadsheets erg handig voor. Ik gebruik al 25 jaar spreadsheets, dus dat was zo klaar. Daarna heb ik in paint de grafiek gemaakt. Ook dat was niet zoveel werk. Alles bij elkaar een ruim half uurtje.

 15. Haha, ik heb even de Kieswijzer gedaan en die zegt dat ik een duidelijke SP-stemmer ben. Is echter niet zo, helemaal niet zelfs. Nu zijn er twee mogelijkheden: die Kieswijzer deugt niet, of ik ken mijzelve niet …

 16. @Rob A: Aan de ene kant vind ik het prima als meer mensen gaan kiezen. Dat ze daarbij niet zelf alle partijprogramma’s doorworstelen is ook begrijpelijk, en dan kan zo’n stemwijzer een uitkomst zijn.
  Toch begin ik me ook af te vragen hoe bepalend de stemwijzers voor de verkiezingsuitslag zijn. Het lijkt er op dat als je erg uitgesproken telkens voor ja of nee kiest, je bij de extreme kleinere partijen komt. Als je er voor kiest om geen ja of nee te kiezen, omdat je het niet weet, dan belandt je in het midden rond D66.
  En als dat klopt, dan hebben SP, GL, PvdD en PVV een voordeel aan die eerste groep, die steeds voor ja of nee kiezen en heeft D66 het voordeel aan mensen die eerlijk aangeven dat ze het niet weten.
  Ik zou dan ook wel willen weten welke partijen het meest geadvieseerd worden. Volgens mij is dat geen afspiegeling van hoe er gemiddeld gestemd wordt. En als dat juist is, dan beïnvloeden ze (mogelijk onbedoeld) de verkiezingen.

 17. Bij de Stemwijzer staat de SP ergens in het midden van het lijstje en op nummer1 de partij die ik inderdaad overweeg te kiezen.

 18. @spätblüher: Bij mij komt de stemwijzer ook iets beter in de buurt. Maar beide geven bij mij de Partij van de Dieren een veel te hoge plek. Geen idee waarom. Of het moet zijn dat ik milieubewust ben en vleeseten van mij flink minder mag. Maar dan komen er ook minder dieren en dus nog minder reden voor die Partij der -. :-)

 19. @Xiwel: Ik ben Emigrant. Waarom heet ik nu ineens laatbloeier, en wordt er verwezen naar het profiel van ene Miguel? Ik ben dat niet. Volgens mij zitten er een paar draadjes los in de centrale.

 20. @Emigrant: Ik wilde dat ook net vragen, totdat ik bij Molrat kwam. Dat weblog is net omgezet naar de nieuwe versie en dan ziet je profiel bij Typepad er compleet anders uit.
  Ik dacht eerst dat laatbloeier een collega was uit centraal Hessen. Dwz je IP-nummers wijzigen steeds en volgens die verschillende nummers ben je actief in een woonplaats of 10. Dat zal wel aan je provider liggen. Die van mij geeft nu aan dat ik in Haarlem internet. Tijden was het Tilburg en Culemborg, maar ik zit nog immer gewoon in Alkmaar.
  Met dat omzetten gaat het bij web-log nioet helemaal goed als het gaat om koppelen van een weblog aan een typepadprofiel. Mensen worden daar om gevraagd, maar ik heb begrepen dat zij daar niet op in moeten gaan zolang zij de oude versie van weblog gebruiken. Mogelijk ben je er wel een keer op ingegaan en ben je gekoppeld aan ene Miguel.

 21. Pieker mij suf op wie ik straks zal gaan stemmen. De stemwijzer zal mij niet over de streep kunnen helpen. Er is namelijk geen een partij waar ik een goed gevoel bij heb. Het zal dus een optelsommetje worden wie er het meest in de buurt komt.En inderdaad, ook ik let in mijn beslissing op de persoonlijkheid en daadkracht van de politici

 22. De Stemwijzer geeft bij iedereen die ik spreek de Partij voor de Dieren een te hoge plek.
  Verder komen de drie partijen die ik overweeg te stemmen ook wel hoog uit de Stemwijzer, en bij Kieskompas.

 23. @Trijntje: Opvallend, want bij mij is het juist kieskompas die voor mij de Partij der Dieren bovenaan zet. Stemwijzer zet ze bij mij op plek 3, wat ik ook veel te hoog vind.

 24. @Xiwel: ik bedoelde niet dat de Partij voor de Dieren nummer één staat bij de mensen die ik spreek, maar bijvoorbeeld op 3, of 4; terwijl er geen haar op hun hoofd is dat er aan denkt om Partij voor de Dieren te stemmen.
  PVV en TON komen bij die mensen onderaan, wat ook klopt met hoe ze politiek denken ( geldt ook voor mij). TON meestal als allerlaatste.
  En bij een van mijn bekenden kwam de SGP op vier of zo, zelfs als ze aangaf dat ze de religieuze thema’s onbelangrijk vond; en ze zegt: ik denk echt totaal anders dan de SGP, hoe kan dit? Alleen als ze de religieuze thema’s oversloeg verdween de SGP naar een lagere plaats. Dus vroeg ze zich af wat de Stemwijzer doet met die weging van de onderwerpen.

 25. De stemmentracker zet bij de partij die ik waarschijnlijk ga stemmen bovenaan.

 26. Bij mij klopte de stemwijzer wel redelijk: D66 bovenaan en ook GL en VVD vrij hoog: SP, TON, PVV laag maar CDA nog lager.
  Ik ben tegen een verbod op megastallen en toch komt Partij voor de Dieren op de derde plaats, dat vond ik raar.
  Verder kwam lijst 17 bij mij vrij hoog, een partij die ik nog niet ken.
  Bij Kieskompas vragen ze op het eind op welke partij je gaat stemmen. Ik weet niet of de uitslag daardoor beïnvloed wordt.

 27. H’`, ik had toch Marjan opgegeven als naam?

 28. @Marjan: Schijnbaar heb je je profiel bij Typepad zo ingevuld. Op die manier kan ik het ook niet meer veranderen in het beheer. Misschien is dat wel in de nieuwe versie mogelijk, maar dit web-log is nog niet omgezet.

 29. Ik moet ook dringend nog eens dat kieskompas doen want ik krijg eind v/d maand al de stempapieren in de bus en ik heb me er nog helemaal niet in verdiept.

 30. Hier in Oz is stemmen verplicht, maar hebben ze een ingewikkeld systeem met voorkeurstemmen. Je moet wel 6 of 7 hokjes aankruisen en als jouw kandidaat/partij niet gekozen wordt gaat je stem naar je 2e voorkeur, enzovoorts. Beetje lullig vind ik, want mijn stem voor de Greens belandt dan toch weer bij Labor. :-(

 31. @Lucienne: Er zijn maar weinig landen met een stemplicht. Een van de bekendste hier in de buurt in België/Belgique/Belgien. Politiekgezien ligt dat land geheel in puin. Ik vraag me af of de stemplicht daartoe heeft bijgedragen. Bijvoorbeeld dat mensen die hier thuisblijven daar erg extreem en/of ondoordacht stemmen. Zouden ze best eens mogen uitzoeken.
  Neem aan dat via GB/IRL een soort districtensysteem is overgewaaid naar Australië. Met het Ierse systeem ben ik niet bekend, maar het Britse systeem zou ik hier niet willen hebben. Zo haalde de 3e partij in GB 23,0% (was 22,1%) van de stemmen en krijgen maar 8,8% (was 9,7%) van de stoeltjes in het parlement.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s