Mei-13: Gratis Laptops

Ik grafiek nog wat verder, met dit setje:

De reden is een combinatie van een slijtende laptop en een zeurende webminlogger, die denkt dat ie in 2014 geen geld meer heeft voor Windows7.


Tja, zoiets verzinne je niet. Mensen moeten toch wel flink gek gemaakt zijn om dat laatste in een forum te plempen. De man in kwestie denkt dat ie in 2014 over moet, omdat Windows XP er op dat moment mee staakt en je dus overgeleverd bent aan een kostbare upgrade naar Windows 7.

Weet die man dan niet dat prijzen voor hardware en software immer blijven zakken en dat je Windows 7 rond die tijd gratis krijgt? Ik weet dat dus wel. Toevallig had mijn laptop iets teveel kuren en bedacht ik eens te kijken wat een verse kost. Voor wat ik nodig heb gaat me dat inclussief Windows 7 zo’n 399 euro kosten.

Dat is de helft van wat ik voor deze, een kleine 4 jaar terug, heb betaald. Net als die man en vele anderen heb ook ik niet veel nodig. Meer dan wat surfen, textverwerken, foto’s bewerken, TV kijken en wat websites maken doe ik er niet mee. En dan voldoet vrijwel elke laptop. Het zal me niets verwonderen als mijn oude laptop, die ik tussen 2000 en 2006 heb gebruikt en die maar 32MB RAM en een processor heeft van 400MHz, deze taken nog prima kan verrichten.

Die laptop kocht ik in 2000 en kostte me omgerekend 1360 euro. Met Windows98se deed ie alles wat ik wilde. De 4 Gigabyte hardeschijf is nog voor 35% leeg en hij ging/gaat als een speer. Klein nadeeltje waren de scharnieren, die na 5 jaar compleet waren versleten en het gebrek aan een CD/DVD-brander en een ethernet-ingang. Dat laatste beperkte mijn surfsnelheid tot 4mbps.

Ik kocht in 2006 dus een nieuwe met alles wat op de voorgaande ontbrak en ook nog eens een veel groter en scherper scherm en draadloos ethernet. De harde schijf ging van 4 naar 120GB. Het geheugen ver30voudigde eveneens van 32 naar 1000MB en er zat een dubbele processor in, waarvan elk 4x zo snel als de vorige. Ik kreeg dus dik 10x zoveel voor de helft van het geld.

Als ik nu een nieuwe aanschaf, dan gaat me dat wederom overkomen. En als ik die prijsgrafiek doortrek naar 2014, dan krijg ik rond die tijd de volgende laptop gratis. Ik heb toch maar 30 euro ingevuld. Waarschijnlijk zijn dat de administratiekosten die overblijven voor de registratie van Windows9, die rond die tijd wordt meegeleverd. Dat die volgende laptop in 2014 een paar Terrabyte aan opslag bezit, een werkgeheugen van 10GB en een 4-voudige processor heeft is niet meer dan logisch. Dat zal rond die tijd echt het minimum zijn dat je kan krijgen.

Deze ontwikkelingen zien er dus rooskleurig uit en die zeursok op het forum hoeft zich nergens druk over te maken. Ik wel, dat is te zien aan het 4de grafiekje rechtsonder. Mijn vorige laptop kreeg lamme scharnieren rond zijn 5de verjaardag. En ondanks dat ik in 2006 bij mijn huidige scharniermatig goed heb opgelet, begaven deze scharnieren het al na een dikke 3 jaar. Ik heb dan ook geen illusies over een volgende laptop waarvan de scharnieren het 2 jaar gaan uithouden. Dat ding van 2014 krijgt na anderhalf jaar lamme scharnieren. Maar voor hooguit 30 euro zit ik daar niet zo mee.


(Bij de prijsprognose voor 2014 geldt deze disclaimer.)

Geplaatst op 2010-05-13, in Webmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Mijn net-afgedankte computer heeft 512MB geheugen. De harde schijf telde 80 GB. Het eerste bleek soms, en steeds vaker, wat krap. Er was veel oponhoud en veel gereutel. Van die 80 had ik nog bijna de helft over.
  Nu heb ik 4000MB geheugen. Dat moet toch echt genoeg zijn. En die 750 GB zal ik nooit nodig hebben, zolang ik geen films of muziek spaar. Ik zie dat niet zo snel gebeuren. Het werkt wel lekker snel, kan ik je zeggen.

 2. @Nanos: Vooral de harde schijven zijn stiller geworden, omdat ze veel kleiner in afmeting zijn dan voorheen. Deze laptop is ook erg stil, zelfs als beide ventilators aanslaan.
  Mijn huidige laptop heeft nog 80% van de hardeschijf vrij.
  Met opstartsnelheden heb ik nooit problemen gehad. Deze start in 35 seconde compleet op. De vorige deed er 10 seconde langer over. In het begin waren ze beide wat trager, maar na enige tijd haal ik de rommel die ik niet gebruik uit de opstart. En verder hou ik het register schoon en doe ik wel eens aan register defragmentatie. Bij de meeste PC-gebruikers gebeurt dit nooit, waardoor een PC na verloop van tijd steeds trager wordt.

 3. Ik probeer zoveel mogelijk portable software te gebruiken. Dat houdt de registry ook schoon en vaak is het ook nog eens gratis.

 4. Ik ben heel tevreden met mijn Delletje… Het is mijn eerste laptop.

 5. Over een paar jaar zijn de scharnieren weg-geevolueerd; dan kun je alleen nog iPad-achtige dingen kopen.

 6. Ik hoop dat je gelijk hebt qua bedragen :-)
  Ik ben alleen bang dat je iets te rooskleurig bent.
  En of mijn Delletje het trekt tot 2014 vraag ik me af, maar ik hoop het wel!
  Top van een laptop.

 7. @Bob: Ik denk idd dat er andere ontwikkelingen komen, waardoor je hetzelfde voor de oude prijs in een ander jasje krijgt. Zo’n iPad vind ik onhandig. Dwz je hebt 2 handen nodig om ‘m vast te houden en zo’n slimme standaard met ingebouwd toetsenbord zit er nog niet bij.
  Zelf dacht ik dat displays al lang en breed vervangen zouden zijn door lasertjes in een soort bril die de beelden direct en in stereo op je oog zouden projecteren, waarbij het toetsenbord vervangen zou zijn door iets spraakgestuurds. Zo’n iPad en netbook lijken me dan ook de laatste stuipterkkingen van de display-industrie.

 8. @Me en Jolanda: Zelf heb ik tussen 1985 en 1998 altijd een Toshiba gehad en daarna Compaqs. Die Toshiba’s waren van het werk en de Compaqs heb ik zelf gekocht. De reden voor Compaq was het betere geluid en het betere toetsenbord. Vooral in m’n eerste zit nog altijd een prima toetsenbord met echte toetsen en niet van die wegwaaidingetjes waar Toshiba en de meeste anderen destijds al last van hadden. Maar ook de laatste Compaq heeft een beduidend minder toetsenbord. Het geluid is nog wel redelijk goed. Eigenlijk valt daar vrijwel elk ander merk bij mij op af. Ik gebruik ‘m o.m. als TV en dan heb ik graag ingebouwde luidsprekertjes waar goed geluid uitkomt.

 9. Dit is toch humor en wetenschap door elkaar heen. En betrouwbare geschiedenis + een prognose. Hulde.

 10. Mooi hoe je dit overzicht schetst en een zeurende blogger kundig van repliek dient.
  Mijn ervaring is ook dat het allemaal goedkoper wordt, maar dat het tegelijkertijd wel minder lang mee gaat. Tenminste de kant-en-klare ‘setjes’ uit de winkel. Meestal laat ik een pc op maat samenstellen bij Paradigit, en die gaan lang mee.

 11. @Peter: Ik heb een voorkeur voor laptops. Die nemen niet alleen veel minder energie, maar zijn ook een stuk flexibeler. Ik wil dat de PC naar mij komt en niet dat ik naar een plek achter de PC moet. En qua laptops wordt er niet zoveel aan zelfbouw gedaan.
  Dat scharnierprobleem heb ik pas bij de laatste 2. De laptops en portables die ik daarvoor had, hadden dit probleem nooit.

 12. @Mack: Dank namens de complete redaxi. :-)

 13. Laptops zijn inderdaad handig vanwege mobiliteit, maar ik heb toch meestal een desktop voor het ‘zwaardere’ werk, zoals video- of fotobewerking. Hoewel dat met de huidige generatie laptops ook steeds soepeler gaat. Maar meestal laat ik de desktop de tijdrovende klusjes doen en kan ik ondertussen met de laptop doorgaan met internetten ;-)

 14. @Peter: Sinds 1984 heb ik laptops en portables gehad. Op een aantal daarvan gebruikte ik AutoCAD en zelfs dat ging goed.
  De nieuwere doen het nog veel beter. Video bewerk ik niet, wel foto’s. En ik kijk er veel TV mee en als het kan op de hoogste resolutie. ZDF heeft een behoorlijke HD-kwaliteit en mijn ADSL en laptop trekken dat uitstekend.
  Een desktop heb ik nooit gehad, behalve bij 1 kantoorbaan van een paar jaar. Dat was een ramp, maar had meer te maken met hun brakkige netwerk.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s