Mei-15: De Gezinsfiets

De foto hierboven heb ik op maar een paar honderd meter van mijn huis genomen.


Het is een flink gevaarte. Bij een gezinsauto zit er maar al te vaak 1 pesoon in het voertuig. De andere stoel en de achterbank gaan veelal voor spek en bonen mee. Bij een fiets is dat wel anders. Als daar een zitje op aangebracht is, dan wordt die gebruikt en anders sloop je hem er af.

Een paar weken terug was het prachtig fietsweer en kwam ik door Dirkshorn. Het was al wat later en ik scoorde een soort maaltijd op het terras van de snackbar. Niet veel later kwam er een jonge man met 2 kinderen aangefietst. Het ene kind in een voor- en het andere in een achterzitje. Na hun ijsje stapten ze weer op en dat ging niet eenvoudig.

Vader wroette het jongste kind in het voorzitje, waarbij het kind de voeten alle kanten uitstak behalve de goede. Onderwijl probeerde het iets oudere kind zelf het achterzitje te bestijgen. Maar dat lukte niet, daar was ze wat te klein voor. Het duurde dus even eer beide aan boord waren.

Daarna stapte de man zelf op en niet op de standaard manier met een zwaaiend rechterbeen over de achterdrager. Je gaat immers niet je eigen kroost omver schoppen. Dus voorzichtig met het rechterbeen tussen de kinderen door en over het zadel.

Ik moest aan dit voorvalletje denken toen ik de fiets hierboven zag. De 3 kinderen elk in het juiste zitje prakken lijkt me al een hele klus. En dan nog eens het nest jonge katjes in de voorkrat. Want ook dat ding zit er natuurlijk niet voor niets op.

Geplaatst op 2010-05-15, in Alkmaar, Rijwielmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Zo handige fiets! Alleen niet hier in Duitsland.
  In principe kun je 4 kinderen mee nemen. 3 op de fiets en eentje in de buik. Of voorop in de bak ;-)

 2. Vader en moeder spelen is een vak apart…

 3. In dat geval zou ik toch de auto nemen. Je kan ook overdrijven..

 4. @Bob: Afgezien van het vele 1-richtingverkeer (dat niet voor fietsers geldt) en de autovrijegebieden, zie ik nog een probleempje. Klik daarvoor even op de foto. :-)

 5. @Hette: De fietsemaker die jij ter stede sprak zal dit maar nix vinden. Ik heb een een half jaar terug een andere fiets (noem hem maar de Fietsi-Cosi) gezien die die fietsenmaker helemaal op tilt krijgt. :-)

 6. Toch vraag ik me af of die kinderbeentjes op de één of andere manier niet productief gemaakt kunnen worden. Dit heeft toch wel erg de schijn van een te grote opofferingsgezindheid van de moeder, of vader.

 7. @Hanscke: Wel een goed punt. Toch denk ik dat het hier wel mee kan vallen. Aan de zitjes te zien denk ik dat de leeftijden van voor naar achter 0 (mogelijk in het mandje), 2, 38, 4 en 6 zijn.
  Die 6-jarige zou zelf kunnen fietsen, maar dan heb je een nog groter probleem om die als moeder (of vader) in het gareel te houden. Dan kan die 6-jarige maar beter de 4-jarige bewaken. :-)
  Met zitjes valt het mee. Meestal houdt dat hier rond een jaar of 7 echt wel op. Veel ouder zie ik ze niet achterop zitten. In een bakfiets zie ik ze wel eens iets ouder. Ik zal eens opletten.

 8. Die stuur ik eens even door naar mijn contacten in de VS…

 9. Hopelijk heeft de andere ouder niet eenzelfde fiets.

 10. Een beetje Off Topic: Jij als fietskenner, en wat er omheen hangt….Kan Moergestel inderdaad aanspraak maken op het feit dat ze in juni het grootste fietsfeest van Nederland houdt, of moet je gewoon aan een aardig fietsfeest denken? Die fietsmallemolen is wel grappig.

 11. @Gerrit: Ik heb geen idee. Ze schijnen dit al vaker te hebben gedaan. En ook toen heb ik er niets van gehoord. Zal ook moeilijk te bewijzen zijn lijkt mij. En ik hoop dat ze een mooi feest hebben met lekker fietsweer.
  Ik zal je link aanpassen. Op dit log moet je html gebruiken als < a href.., om een link te plaatsen. Mogelijk verandert dit met de nieuwe versie waar ik eerdaags mee opgescheept word.

 12. Je hebt ook de maxi-mee, in dat geval zit de maxi cosi achterop op de bagagedrager. Dat bestaat ook al echt in NL. Heb zelf enkele kennissen die dat gebruiken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: