Jun-02: Oranje Boven

Er hangt weer iets in de lucht. Een paar dagen terug liep ik door dit straatje in de stationsbuurt:


En vandaag stootte ik bijna mijn hoofd in dit straatje bij het ziekenhuis:

Het zal me niets verwonderen als ik de komende dagen nog meer van dat spul boven mijn hoofd ga aantreffen. Op de onderste foto was in te zoomen, maar sinds WordPress lukt dat niet meer en plaats ik hem zo:

Je ziet dan dat buurtgroentevrouw Bep aardig mee doet met haar ‘Appeltjes van Oranje’. Ik heb het niet nagevraagd, maar verwacht dat deze vast uit Zuid-Afrika komen.

Alkmaar heeft zelfs een Oranjebuurt, een buurt die eigenlijk Oranjepark heet. Hier de luchtfoto. Juist ja, meer groen dan oranje. Waar je op straatniveau wel regelmatig hun fraaie buurtvlag ziet. Maar ga hier de komende dagen geen slingers en straatfeesten verwachten. De echte oranjegakte speelt zich hier af in de oudere, krappere en vooral gezelligere wijken.

Geplaatst op 2010-06-02, in Alkmaar, Overmatig en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. In dat Oranjepark hebben ze veel te lange slingers nodig om van het ene dak naar het andere te reiken. En om alle huizen zo te verbinden moet je steeds dak op/dak af. Dus geen wonder dat zo’n dichter bebouwde buurt meer versierd is! Bij ons in de straat is overigens alleen het Gezinsvervangend tehuis uitbundig oranje opgetuigd.
  Ik vraag me af of mijn zoon ook weer het dak op gestuurd wordt in zijn buurtje. De boel staat op de nominatie om gesloopt te worden en er zijn al huizen leeg.

 2. Hier is het gelukkig niet zo erg. En ik doe er sowieso niet aan mee.

 3. Bij die versieringen voel ik altijd een lichte gêne. Hoe kunnen volwassen mensen er in slagen zo kinderlijk opgetogen zijn over een toernooitje waar een paar mensen heeeeeel veeeeel geld aan verdienen. Met sportiviteit heeft het naar mijn idee niet zo heel veel te maken. En dan moet het straks als alles teleurstellend verloopt ook weer afgetuigd worden…..Niets zo deprimerend als een feesttooi verwijderen van een feest wat geen feest is geworden.

 4. maar …… het songfestival is toch al voorbij!?!

 5. @Hanscke:De mensen hierboven willen gewoon graag vlaggetjes ophangen en gezellig wat bier met elkaar drinken. Dat voetbal wordt gewoon als aanleiding gebruikt. :-)

 6. De WK-koorts begint stilaan te komen. Spelers van alle meespelende landen zijn bekend. Er kan volop gepouled worden. Straatversieringen ben ik in Tilburg (nog) niet tegengekomen.
  Ik kijk er met mixed feelings tegenaan. Ik ben in oktober zelf in Zuid-Afrika geweest, Johannesburg. Er werd veel werk verzet voor het WK. Een bepaalde groep Afrikanen had er zeker inkomen mee, maar nu is het werk gedaan. Er wordt geen vervolg gegeven aan het dienstverband. Zoek het maar weer uit. De FIFA regeert met stevige hand. De lokale bevolking heeft geen geld om een kaartje te kopen, ze mogen hun eigen waar niet aanbieden/verkopen op plaatsen waar ze altijd stonden, want dat is nu FIFA-gebied, voor Coca-Cola en dergelijke.
  En toch, het feit dat het WK in Zuid-Afrika georganiseerd wordt, vinden de meeste bewoners erg leuk.
  Ik vul 2 poules in (mijn broer heeft er één gemaakt, en die van Zero), ik kijk af en toe een wedstrijd als ik thuis ben, en verder laat ik me niet echt gek maken…

 7. Zo hebben de winkeliers in Ede, daar waar in de winter de kerstverlichting-en-versiering hangt, nu overwegend oranje slingers over het voetgangersgebied gehangen, met daaraan grote voetballen, in verschillende maten. Het geeft mij het gevoel dat er zo’n reuzenbal op mijn hoofd zou kunnen neerdalen.

 8. @Gerrit: Ik kan me je gevoel goed voorstellen. Dit is ook weer iets van (tijdelijk extra) brood en (tijdelijk) spelen. Als over 10 jaar de stadia vervallen in elkaar storten en de bevolking is er niets mee opgeschoten, dan gaat dat een nog rotter gevoel geven. Voor die tijd weet je dat niet. Het kan ook een goede economische impuls zijn en de onderlinge sfeer en verdraagzaamheid zou er door kunnen verbeteren. Dus maar afwachten.
  Aan pouls doe ik niet mee. Ik doe ook niet aan loterijen en toto’s mee, omdat ik op die manier geen geld wil winnen. Nou is dat erg dom, want ik heb totaal geen verstand van voetbal en juist dan is de kans op winnen het grootst. :-)

 9. Van voetbal kan ik echt genieten. Niet alleen van het WK maar ook een mooie amateurwedstrijd. Maar de hele poespas er omheen kan me gestolen worden. Geen versieringen, geen voor- en nabeschouwingen, geen oranjegadgets, geen aparte bijlages. En zeker geen Oranje camping op locatie of Heineken-House-achtige toestanden. Gewoon voetbal. En dan weer over op de orde van de dag.
  Helaas zal het ook dit jaar weer niet zo gaan, maar zullen de oranjegekleurde feestvarkens het beeld domineren.

 10. @Trijntje: Ik heb nog even in de binnenstad gekeken, maar op enkele kleine versieringen na was daar nog weinig te zien. Dat zal de komende week wel gebeuren rond de kroegen. O ja, en de ballen op de onderste foto zijn inmiddels allemaal leeggelopen. :-)

 11. @Peter: En zo bekijkt iedereen het voetbal weer anders. :-)
  Als er een team komt dat mooi aanvallend en afwisselend speelt, dan blijft mijn zapper daar zeker wat langer op hangen. Daarbij maakt het niet uit of het Nederland of een buitenland betreft.

 12. Ik heb helemaal niets tegen voetbal maar wel tegen de uitwassen ervan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: