Jun-12: Van Paus Los

In de afgelopen 30 dagen heb ik niet over de 2de kamer verkiezingen gelogd. En dat logje van een maand terug ging eigenlijk alleen over de kieswijzer. Vandaag kan ik het echter niet laten om iets over de uitslag ventileren. Ziet het kaartje wat ik samengesteld heb:


Ja, ik ga het eens over de PVV-stemmers hebben. In allerlei RTV-uitzendingen en op het internet wordt flink gespeculeert waarom er zoveel mensen op de PVV gestemd hebben en waarom dat vooral mensen waren uit Zuid-Limburg. Ik vroeg me dat ook af en kom zoals gebruikelijk met een mening die wat afwijkt. (Als dat niet zo was, dan was ik niet eens aan dit verhaaltje begonnen.)

Duidelijk is de donkere vlek van Kerkrade, waar de PVV 36% van de uitgebrachte stemmen binnenhaalde. Maar ook in de rest van Zuid-Limburg, stad en land, scoorde de PVV boven de 25%. In dat gebied is geen verhoogd gebruik van hoofddoekjes, en ze zullen in Wilders toch ook niet de man zien die de mijnen weer gaat openen. Maar wat dan wel?

In een Nova-uitzending werd gemeld dat het met de godsdienst (het is er behoorlijk katholiek (geweest?)) te maken kon hebben en met de afwezigheid van Limburgers op de kieslijsten van het CDA. Men stemt er nogal ‘ons-kent-ons’ werd gezegd door minister van de Hoeven. Zij stopt er mee en ook de gedoodverfde Zuid-Limburgse CDA-kroonprins Eurlings is er mee gekapt. Eigenlijk hadden ze ook gehoopt dat Verhagen (en misschien wel Gerd Leers) de plaats van Balkenende zou innemen, maar ook dat gebeurde niet.

Opiniepeilers hadden het vooral fout waar het het CDA (te hoog geschat) en de PVV (te laag geschat) betrof. En dat kan goed. De opinie-invullers uit Zuid-Limburg vullen netjes in dat ze op het CDA gaan stemmen. De pastoor wil dat zo. Vervolgens komen ze in het stemhokje en zien ze dan dat er bij het CDA van de Hoeven, Eurlings en zelfs Leers missen. Verhagen vinden ze niet zo sterk dus stemmen ze maar op Wilders die uit Venlo komt.

Ik sluit niet uit dat het zo gegaan is, van veel Limburgers is de opleiding er laag genoeg voor. Toch heb ik mijn twijfels en daarvoor moet je op het kaartje ook eens kijken hoe donker Rucphen en (Edam-)Volendam gekleurd zijn. Rucphen ligt in West-Brabant tussen Breda en Roosendaal. Daar scoorde de PVV zelfs 39%. Edam-Volendam (iets ten noorden van Amsterdam) scoorde 31%. Beide liggen een flink eind van Zuid-Limburg en ik vraag me af of ze wel eens van Emiel en Maria gehoord hebben.

Maar wat wel opvalt is dat beide gemeentes extreem katholiek (waren). De goedgelovigeheid is er ook daar flink door de kerk ingeramd. Over Rucphen vond ik een krantenartikel dat zij al veel langer van de Paus (danwel de KVP) los zijn. Zo hebben de Rucpheners (m/v) eerst op boer Koekoek gestemd, daarna werd het Janmaat en Fortuyn en nu dus Wilders. Ja ze proberen er van alles en het zal mij niet verwonderen als het achteraf telkens tegenvalt. Een importeling omschrijft het als kuddegedrag.

Met Rucphen en Kerkrade ben ik niet zo bekend, door beide gemeentes ben ik wel eens gefietst, maar ik kan me er weinig van herinneren. Volendam is bekender en in onze omgeving beruchter. Eigenlijk heet de gemeente Edam-Volendam, maar omdat er niets mis is met de protestantse Edammers (die ver in de minderheid zijn) wil ik me alleen beperken tot de Volendammers. Dat is raar volk. Volgens sommigen zingen ze mooi, denk aan de Cats en Jantje Smit. Het zijn vissers en die horen zwaar gereformeerd te zijn zoals in Katwijk en op Urk.

De dwarse Volendammers dus duidelijk niet, die zijn om een niet goed te verklaren reden flink Rooms. En schijnbaar hebben die het ook gehad met het CDA en stemmen nu massaal op de PVV.

Als het kaartje verder bestudeert, dan zie je een lichte vlek rond Staphorst. Dat is ook een zwaar kerkelijk gebied, maar dan meer SGP. Daar durft geen katholiek te komen en dat laat zich meteen meten in de erg lage percentages voor de PVV.

Het kan dus niet anders dan dat de PVV gezien wordt als een reïncanatie van de KVP. Het stemmen op de PVV heeft (naar mijn idee) dan ook te maken met het falende CDA, wat haar stemvee richting PVV stuurt. Het zijn mensen die van oudsher eenvoudig te beïnvloeden zijn, daar hebben de vertegenwoordigers van de Paus flink hun best voor gedaan. Wilders maakt daar optimaal misbruik van.

Als je het kaartje bekijkt, dan heeft het niet zoveel te maken met de immigratie. Dan zou de PVV wel beter scoren in Amsterdam en Utrecht-city (in beide gemeentes werd nog geen 10% gehaald).


Aanvulling voor de Naastleggers
Via Möök vond ik een vergelijkbaar kaartje met misdaden per gemeente. Je kan via ‘Waar staat je gemeente‘ dieper op deze cijfers inzoomen, bijvoorbeeld op geweldsmisdrijven of hoe mensen het werk van de politie ervaren.

Ik kon geen selectie maken, die aansluit op mijn kaartje met PVV-stemmers. Dus leuk statistisch speelgoed, maar in dit logje heb ik er weinig aan.

Advertentie

Geplaatst op 2010-06-12, in Kiesmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 41 reacties.

 1. Aha nu begrijp ik het. Bij Leo had ik al gelezen dat het de schuld van de PvdA is dat het CDA zo slecht scoort. Via een redenatie om de bocht: Het kabinet viel, de PvdA reageerde door de vervanging van Wouter Bos met Job Cohen en bleef op peil. Het CDA reageerde niet, JPB bleef, en dus zakte het CDA. De schuld ligt bij de PvdA, dat is duidelijk.
  En nu blijkt dat de CDA-stemmers naar de PVV overlopen. Wie is daar schuldig aan? De PvdA natuurlijk!
  Als we iets verder teruggaan, dan zien we dat de oerknal er ook mee te maken heeft, maar dat voert nu te ver.

 2. Je zou daar heel goed gelijk in kunnen hebben Xiwel… De Nova-uitzending had ik ook gezien, en toen dacht ik “Nou zeg, zou het nou zoveel uitmaken dat er zo weinig katholieken a la Lubbers Van Agt en Verhagen binnen het CDA op de allerhoogste posities zitten..?” Maar als ik je kaart zo zie, met je analyse erbij.. Ja, overtuigend.. De gereformeerde biblebelt-delen zijn duidelijk minderroze. En dan bedenk ik me dat óok nog ns de populaire Gerd Leers (katholiek CDAer) de laan uit gestuurd is..
  Jammer dat die verzuiling kennelijk nog zulke diepe wortels heeft.
  Die rozere vlek boven het minderroze Utreg, is dat Hilversum..? Ik ervaar de omgeving hier, net als in Laren, altijd als “behoorlijk katholiek.” Niet vervelend, maar aardig, sympathiek: met oude processies enzo. Jammer dat ’t mogelijk ook leidt tot meer PVV-aanhang alhier.

 3. Mooi kaartje trouwens. Lijkt me veel werk.

 4. @Bob: Het staat een beetje los van het bovenstaande, maar mijn gevoel zegt me dat de PvdA met Bos uiteindelijk veel beter had gescoord. Die fout zit overigens in Bos. Die geloofde teveel in Cohen. Maar voordat Cohen het stokje van Bos overnaam steeg de PvdA al flink. Het werd gewaardeerd dat zij uit deze regering stapten om het nakomen een Afghanistan-belofte. Tot die tijd vond de traditionele PvdA-aanhang dat Bos en de zijnen teveel over hadden voor regeringsdeelname.
  Met Cohen steeg de PvdA verder, maar bleef hangen toen bleek dat Cohen teveel een bestuurder was, niet breedgenoeg geïnformeerd en vooral niet flexibel genoeg. Bos had daar geen last van en is daarbij jonger en hij kon bogen op een goede aanpak van de bankencrisis die in NL anders was door het Fortisdebacle.
  Met hem zou het aantal stemmers niet zo snel gestegen zijn, maar was de stijging wel verder doorgegaan. En dan vooral ten kostte van Rutte. Het is ook gek, dat een partij die het egoïstische gedrag van de crisismakers prefereert, zoveel winst heeft gehaald.
  Om op mijn logje terug te komen, het is duidelijk dat het CDA is leegestroomd richting PVV (circa 10 zetels), VVD (6 zetels, PvdA (2 zetels) en D66 (2 zetels). De Christen Unie is overigens ook afgestraft.
  Die CDA-leegloop had niet alleen van doen met de CDA-opstelling voor Afghanistan, maar kwam vooral door wederom Balkenende meteen op het schild te hijsen. De mensen (en vooral de katholieken) waren Balkenende flink zat. Je kan dan ook het bestuur van het CDA de schuld geven. En ik begrijp dat de partijvoorzitter inmiddels opgestapt is.

 5. @Jolie: Dat is Maarssen. Rond de grote steden zijn in de overloopgemeentes de stemmers duidelijk meer op de hand van de PVV. Zo zijn Nieuwegein en bijvoorbeeld Spijkenisse ook donkerder. Deze mensen komen wel in de stad, maar zien daar alleen de negatieve dingen. Mensen die in de stad zelf wonen weten wel beter en laten zich door de media niet zo snel van de wijs brengen.
  Je moet dit verhaal overigens ook met een knipoog lezen. Ik noem maar een paar punten en uit het kaartje is nog veel meer te halen zoals de afkeer tegen Polen en Roemenen.
  Mij ging het er eigenlijk om dat Balkenende c.s. zijn resterende Katholieke kiezers richting PVV heeft verjaagd. Eerder deed Melkert dit ook. Hij was er voor verantwoordelijk dat destijds veel PvdA’ers naar Fortuyn overstapten.
  Vaak wordt zoiets uitgelegd als dat de ontvanger van die kiezers zo’n goede politiek voert of goede standpunten heeft. Ik denk dat het eerder is van: ‘Mijn partij (deze keer het CDA) doet het verkeerd. Ik moet ergens naartoe. De bestaande partijen vond ik al nooit wat, dus laat ik die nieuwe (deze keer de PVV) maar eens proberen’.
  De volgende keer gaat dit leger ontheemden weer net zo makkelijk naar een ander. Ze zijn met zovelen dat ze Nederland onbestuurbaar maken en vervolgens klagen ze zich te pletter over dat het in NL een zootje is. Lees wat dat betreft maar eens dat verhaal over Rucphen.

 6. @Bob: Zo’n kaartje had ik al eens in 2004 voor m’n destijdse website gemaakt. Het lastige was dat sinds die tijd zo’n 30 gemeentes zijn opgegaan in andere gemeentes.

 7. Ik woon in zuid Limburg en heb duidelijk op Groen links gestemd, daar ben i lid van. Ik ken niemand in mijn omgeving die zegt op de PVV gestemd te hebben… Laffe kiezers noem ik dat.

 8. @Me!: Maar kom je oorspronkelijk uit een ander gebied in Nederland, net zoals Rob Hamilton en Fialas? :-) Want van hen verwacht ik evenmin dat zij op de PVV stemmen. De echte vlaaienvreters spelen nog immer een toneelstukje als zij met mensen van buiten spreken. :-)

 9. Je moet de uitzending van Knevel en Van de Brink van aflopen donderdagavond 10 juni maar eens in de herhaling zien. Umberto Tan (redelijk aan het eind) heeft een mooie analyse. Inderdaad Gerd Leers die de laan uitgestuurd wordt, maar verder niemand die op gebied van veiligheid iets doet. Limburg, drugsregio…en de PVV wel.
  Merel Roze had een voorstel: binnenkort schijnen er weer Belgische verkiezingen te zijn. Scheur Limburg en een deel van Brabant van de kaart van Nederland af, en voeg die bij België.

 10. Dat kaartje is inderdaad heel netjes gemaakt. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

 11. Hm, van het één word je niet blij, maar van het ander word je ook niet gelukkig, ik bedoel de vasthoudendheid aan het CDA zoals dat in mijn gemeente is. Daar is geen beweging in te krijgen, op een paar dorpen na, Zwagerbosch, Twijzelerheide en Zwaagwesteinde en laat die nu uitgerekend op de verkeerde, lees PVV, partij gaan stemmen.

 12. @Gerrit: Ik hou niet zo van de presenterende zuurpruimen. Maar dat werd idd flink gecompenseerd door Umberto. Hij noemde idd ook Leers, wat zeker een factor was in het Limburgsche. Umberto zou een goeie zijn voor de politiek.
  Van Verhagen heb ik al eens geschreven dat die wel eens de kwaaie genius achter de val kan zijn en het onderuitgaan van Balkenende. Deze broer van Hekking zit nu in elk geval op de stoel van Balkenende en met zo’n laag zeteltal kan ie alleen maar stijgen. Na de coalitie weten we meer. Als ie op die plek blijft, dan kon ik nog wel eens gelijk krijgen en heeft ie die lastige Zeeuw mooi gewipt.

 13. @Laurent: Dat kaartje heb ik een keer op het internet gevonden en die heb ik toen opgepoetst, waardoor je met de verfemmer van Paint eenvoudig de gemeentes met een kleur kan vullen. Voor de rest was het alleen kijken hoeveel de PVV per gemeente scoorde. Door mijn geotic weet ik 95% van de gemeentenamen op de kaart aan te wijzen en de overige waren nieuwbedachte gemeentes waar ik toch al de grens van moest veranderen. Met wiki is dat goed na te gaan.

 14. @Hanscke: Ik vind het CDA ook niets, maar de PVV vind ik toch echt nog een paar divisies minder. Dat gaan we merken met de kandidaten die door Wilders van straat zijn geplukt.
  Ik kon de voorkeurcijfers nog niet vinden, maar zal me een bult lachen als Hero Brinkman net wat meer voorkeurstemmen heeft dan Wilders. Dan breekt er binnen no time de pleuris uit. De kans is ook groot dat Wilders meer voorkeurstemmen heeft gescoord dan Mark Rutte. Kan je ook lachen, want dan gaat Mark niet op voor het premierschap in een PVVVVD-coalitie.

 15. Ik heb ergens de indruk vandaan gehaald dat er twee dingen gebeuren: veel mensen die bij de gemeenteraadsverkiezingen op een puur locale partij hebben gestemd, deden dat uit onvrede met de ook landelijke partijen. Die stemmen nu PVV. En veel traditionele CDA-aanhangers zijn thuisgebleven, omdat ze het gestuntel van JPB zat waren. Ook niet-kiezen is een keuze: om een ander voor je te laten bepalen hoe het politieke spectrum er uit gaat zien. Misschien hebben vooral katholieken er tabak van: de gereformeerde leider JPB en het ontoelaatbaar gedoe met kinderen door de opperpapen.

 16. @Niklas: Als je dit kaartje afzet tegen het kaartje met ‘gemeentebelang’- en ‘leefbaar nogwat’-stemmers, dan zal je een overeenkomst zien. Die overeenkomst was er ook al bij de LPF en Leefbaar Nederland. Maar die overeenkomst is duidelijk minder dan de overeenkomst katholiek versus de huidige verwildering.
  Zo scoorde de PVV in Alkmaar en de buurgemeentes rond de 13%. Terwijl in Alkmaar de locale partijen rond de 20% scoren en in een buurgemeente boven de 50%. Dat zie ik niet terug in het PVV-aandeel.
  Ik stel ook altijd dat en niet zo zeer gezwoven word, maar dan men wel of niet naar de stembus gaat. Toch is dat in Zuid-Limburg niet vol te houden het percentage van de PVV en CDA zijn zo hoog en laag dat er echt behoorlijk geschoven is van het CDA naar de PVV.
  En ik denk ook dat het gedoe in de RK-kerk zeker heeft meegepeeld.
  Het zal allemaal wel uitgezocht worden, maar de hoofdzaak lijkt mij het herhaald kiezen voor Balkenende als opperhoofd. In heel NL was men daar niet gecharmeerd van, en in de bovenstaande donkere gebied was men deze ARP-griffo echt zat.
  Het woord is hier nog niet gevallen, maar je kan het voor een groot deel zeker proteststemmers noemen. Die mensen stemmen de volgende keer net zo makkelijk op een andere persoon in een ander partij.

 17. Mooi kaartje en mooie conclusies. Al hoewel ik bij die laatste wel een kanttekening kan plaatsen. Ik was in gisteren in Kanaleneiland Utrecht en in elke auto om mij heen, zat geen blonde Hollandse jongen. Voornamelijk buitenlanders (mensen van buitenlandse afkomst…gaap) en als die in de meerderheid zijn, vind ik het niet gek dat Utrecht en Amsterdam een laag percentage PVV-stemmers trok.

 18. @Mack: Dat dacht ik ook, maar is niet zo. De uitslag is voor de gemeente Utrecht en niet alleen voor Kanaleeiland. In de gemeente Utrecht wonen nog steeds voldoende autochtonen om de PVV aan 50% van de stemmen te helpen. En als het in Utrecht zo’n zootje was als in Parijs, dan zou dat ook gebeuren. Dat dat niet zo is geeft aan dat mensen die in die grotere stad wonen in het algemeen toleranter zijn. Ze hebben (in het algemeen) simpelweg minder last van medebewoners. De mensen die dat wel hebben gaan in een ‘dorp’ wonen, zoals Maarssen, Nieuwegein en Ijsselstein. En laten zich daar van alles op de mouw spelden hoe slecht het wel niet in de grote boze stad is.

 19. Ja, oke zeg. Maar hoe meer allochtonen, hoe minder het aantal pvv stemmers, lijkt me logisch.

 20. Ik heb het logje aangevuld met een misdaadkaart. Niet dat ik/je daar iets wijzer van word, maar gewoon omdat ik een kaartentic heb.

 21. @Mack: Die link ‘meer allochtonen is minder PVV’ is niet te leggen. Rotterdam en ‘s-Gravenhage hebben naast Utrecht en Amsterdam vergelijkbare percentages allochtonen. Bij Rotterdam en ‘s-Gravenhage scoort de PVV hoog en bij Utrecht en Amsterdam scoren ze laag.
  Omgekeerd zou dan in gemeentes waar weinig allochtonen zijn veel op de PVV gestemd moeten worden. En dat wordt direct ontkracht door IJsselland met als centrum Staphorst. Geen allochtoon te vinden, maar ook geen PVV-stemmers.

 22. Natuurlijk wel. Allochtonen zullen gewoon minder op PVV stemmen. Dat de autochtonen voor die andere uitslag zorgen is een andere kwestie.

 23. In Staphorst stemmen ze SGP, al vergaat de wereld.

 24. @Mack: We komen er wel. :-) Want dat bedoel ik dus; weinig Roomsen is weinig PVV. Zo ver ik het kan bekijken maakt dat de grootste match. Alleen jammer dat ik geen kaartje kan vinden met de Roomsigheid per gemeente en dan nog het liefst met de verbinding naar laag opgeleid, danwel te goed gelovig.

 25. In Vaassen is de helft ongeveer katholiek. Kun je daar wat mee?

 26. @Xiwel: toch schijnt het zo te zijn dat er in gemeentes met weinig allochtonen en weinig criminaliteit veel PVV gestemd te worden. Hierbij gaat het dan natuurlijk om gemeentes die niet om een andere reden op een bepaalde andere partij stemmen (denk Staphorst SGP). Ik weet niet of je het bewuste stukje van de Jakhalzen in de Wereld draait Door hebt gezien waarin er eentje in Volendam mensen ging vragen waarom ze PVV stemden. “Ja, vanwege al die buitenlanders hier”. “Euh… er zijn 22.000 inwoners en maar 326 allochtonen…??” “Ja, dat bedoel ik…veel te veel hè…”
  Wat ik mij afvraag: hoe zou het zitten met inkomenshoogte of opleidingsniveau? Zou het inderdaad zo zijn dat laag opgeleiden, laag betaalden meer op de PVV stemmen? Ik krijg dat gevoel wel een beetje, maar misschien onterecht.

 27. @Xiwel: toch schijnt het zo te zijn dat er in gemeentes met weinig allochtonen en weinig criminaliteit veel PVV gestemd te worden. Hierbij gaat het dan natuurlijk om gemeentes die niet om een andere reden op een bepaalde andere partij stemmen (denk Staphorst SGP). Ik weet niet of je het bewuste stukje van de Jakhalzen in de Wereld draait Door hebt gezien waarin er eentje in Volendam mensen ging vragen waarom ze PVV stemden. “Ja, vanwege al die buitenlanders hier”. “Euh… er zijn 22.000 inwoners en maar 326 allochtonen…??” “Ja, dat bedoel ik…veel te veel hè…”
  Wat ik mij afvraag: hoe zou het zitten met inkomenshoogte of opleidingsniveau? Zou het inderdaad zo zijn dat laag opgeleiden, laag betaalden meer op de PVV stemmen? Ik krijg dat gevoel wel een beetje, maar misschien onterecht.

 28. @Xiwel: toch schijnt het zo te zijn dat er in gemeentes met weinig allochtonen en weinig criminaliteit veel PVV gestemd te worden. Hierbij gaat het dan natuurlijk om gemeentes die niet om een andere reden op een bepaalde andere partij stemmen (denk Staphorst SGP). Ik weet niet of je het bewuste stukje van de Jakhalzen in de Wereld draait Door hebt gezien waarin er eentje in Volendam mensen ging vragen waarom ze PVV stemden. “Ja, vanwege al die buitenlanders hier”. “Euh… er zijn 22.000 inwoners en maar 326 allochtonen…??” “Ja, dat bedoel ik…veel te veel hè…”
  Wat ik mij afvraag: hoe zou het zitten met inkomenshoogte of opleidingsniveau? Zou het inderdaad zo zijn dat laag opgeleiden, laag betaalden meer op de PVV stemmen? Ik krijg dat gevoel wel een beetje, maar misschien onterecht.

 29. @Xiwel: toch schijnt het zo te zijn dat er in gemeentes met weinig allochtonen en weinig criminaliteit veel PVV gestemd te worden. Hierbij gaat het dan natuurlijk om gemeentes die niet om een andere reden op een bepaalde andere partij stemmen (denk Staphorst SGP). Ik weet niet of je het bewuste stukje van de Jakhalzen in de Wereld draait Door hebt gezien waarin er eentje in Volendam mensen ging vragen waarom ze PVV stemden. “Ja, vanwege al die buitenlanders hier”. “Euh… er zijn 22.000 inwoners en maar 326 allochtonen…??” “Ja, dat bedoel ik…veel te veel hè…”
  Wat ik mij afvraag: hoe zou het zitten met inkomenshoogte of opleidingsniveau? Zou het inderdaad zo zijn dat laag opgeleiden, laag betaalden meer op de PVV stemmen? Ik krijg dat gevoel wel een beetje, maar misschien onterecht.

 30. @Xiwel: toch schijnt het zo te zijn dat er in gemeentes met weinig allochtonen en weinig criminaliteit veel PVV gestemd te worden. Hierbij gaat het dan natuurlijk om gemeentes die niet om een andere reden op een bepaalde andere partij stemmen (denk Staphorst SGP). Ik weet niet of je het bewuste stukje van de Jakhalzen in de Wereld draait Door hebt gezien waarin er eentje in Volendam mensen ging vragen waarom ze PVV stemden. “Ja, vanwege al die buitenlanders hier”. “Euh… er zijn 22.000 inwoners en maar 326 allochtonen…??” “Ja, dat bedoel ik…veel te veel hè…”
  Wat ik mij afvraag: hoe zou het zitten met inkomenshoogte of opleidingsniveau? Zou het inderdaad zo zijn dat laag opgeleiden, laag betaalden meer op de PVV stemmen? Ik krijg dat gevoel wel een beetje, maar misschien onterecht.

 31. @Xiwel: toch schijnt het zo te zijn dat er in gemeentes met weinig allochtonen en weinig criminaliteit veel PVV gestemd te worden. Hierbij gaat het dan natuurlijk om gemeentes die niet om een andere reden op een bepaalde andere partij stemmen (denk Staphorst SGP). Ik weet niet of je het bewuste stukje van de Jakhalzen in de Wereld draait Door hebt gezien waarin er eentje in Volendam mensen ging vragen waarom ze PVV stemden. “Ja, vanwege al die buitenlanders hier”. “Euh… er zijn 22.000 inwoners en maar 326 allochtonen…??” “Ja, dat bedoel ik…veel te veel hè…”
  Wat ik mij afvraag: hoe zou het zitten met inkomenshoogte of opleidingsniveau? Zou het inderdaad zo zijn dat laag opgeleiden, laag betaalden meer op de PVV stemmen? Ik krijg dat gevoel wel een beetje, maar misschien onterecht.

 32. @Xiwel: toch schijnt het zo te zijn dat er in gemeentes met weinig allochtonen en weinig criminaliteit veel PVV gestemd te worden. Hierbij gaat het dan natuurlijk om gemeentes die niet om een andere reden op een bepaalde andere partij stemmen (denk Staphorst SGP). Ik weet niet of je het bewuste stukje van de Jakhalzen in de Wereld draait Door hebt gezien waarin er eentje in Volendam mensen ging vragen waarom ze PVV stemden. “Ja, vanwege al die buitenlanders hier”. “Euh… er zijn 22.000 inwoners en maar 326 allochtonen…??” “Ja, dat bedoel ik…veel te veel hè…”
  Wat ik mij afvraag: hoe zou het zitten met inkomenshoogte of opleidingsniveau? Zou het inderdaad zo zijn dat laag opgeleiden, laag betaalden meer op de PVV stemmen? Ik krijg dat gevoel wel een beetje, maar misschien onterecht.

 33. @Xiwel: toch schijnt het zo te zijn dat er in gemeentes met weinig allochtonen en weinig criminaliteit veel PVV gestemd te worden. Hierbij gaat het dan natuurlijk om gemeentes die niet om een andere reden op een bepaalde andere partij stemmen (denk Staphorst SGP). Ik weet niet of je het bewuste stukje van de Jakhalzen in de Wereld draait Door hebt gezien waarin er eentje in Volendam mensen ging vragen waarom ze PVV stemden. “Ja, vanwege al die buitenlanders hier”. “Euh… er zijn 22.000 inwoners en maar 326 allochtonen…??” “Ja, dat bedoel ik…veel te veel hè…”
  Wat ik mij afvraag: hoe zou het zitten met inkomenshoogte of opleidingsniveau? Zou het inderdaad zo zijn dat laag opgeleiden, laag betaalden meer op de PVV stemmen? Ik krijg dat gevoel wel een beetje, maar misschien onterecht.

 34. @Xiwel: toch schijnt het zo te zijn dat er in gemeentes met weinig allochtonen en weinig criminaliteit veel PVV gestemd te worden. Hierbij gaat het dan natuurlijk om gemeentes die niet om een andere reden op een bepaalde andere partij stemmen (denk Staphorst SGP). Ik weet niet of je het bewuste stukje van de Jakhalzen in de Wereld draait Door hebt gezien waarin er eentje in Volendam mensen ging vragen waarom ze PVV stemden. “Ja, vanwege al die buitenlanders hier”. “Euh… er zijn 22.000 inwoners en maar 326 allochtonen…??” “Ja, dat bedoel ik…veel te veel hè…”
  Wat ik mij afvraag: hoe zou het zitten met inkomenshoogte of opleidingsniveau? Zou het inderdaad zo zijn dat laag opgeleiden, laag betaalden meer op de PVV stemmen? Ik krijg dat gevoel wel een beetje, maar misschien onterecht.

 35. @Xiwel: toch schijnt het zo te zijn dat er in gemeentes met weinig allochtonen en weinig criminaliteit veel PVV gestemd te worden. Hierbij gaat het dan natuurlijk om gemeentes die niet om een andere reden op een bepaalde andere partij stemmen (denk Staphorst SGP). Ik weet niet of je het bewuste stukje van de Jakhalzen in de Wereld draait Door hebt gezien waarin er eentje in Volendam mensen ging vragen waarom ze PVV stemden. “Ja, vanwege al die buitenlanders hier”. “Euh… er zijn 22.000 inwoners en maar 326 allochtonen…??” “Ja, dat bedoel ik…veel te veel hè…”
  Wat ik mij afvraag: hoe zou het zitten met inkomenshoogte of opleidingsniveau? Zou het inderdaad zo zijn dat laag opgeleiden, laag betaalden meer op de PVV stemmen? Ik krijg dat gevoel wel een beetje, maar misschien onterecht.

 36. @Mack: Niet zoveel, zolang ik het niet van alle gemeentes weet. Overigens is Vaassen geen gemeente, jullie vallen binnen gemeente Epe met bijna 33.000 inwoners. Het PVV-gehalte is net onder het gemiddelde en het SGP-gehalte is het dubbele van het landelijk gemiddelde. Aan de hand van die 2 getallen neem ik aan dat er in de andere kernen van Epe toch wat meer protetstanten zitten.

 37. @Pepijn en/of Natascha: Volendam is heel streng katholiek geweest. Hun ouders zijn opgevoed met pastoors die PvdA duivels vonden. In de meeste NH-katholieke gemeenschappen trok men daar weinig van aan. Volendam dus wel.
  Zij zijn echter al veel langer teleurgesteld in het CDA, dat met Balkenende te gereformeerd is. Daarom stemden ook de Volendammers in 2003 massaal op Fortuyn, net als de Rucphenaren.
  En ik reageerde hierboven al een keer dat naast de RK-kerk ook opleiding er mee te maken heeft.
  Van de gemeentes kan ik wel het gemiddelde inkomen vinden, maar dat zegt niet veel. Zeker niet in Volendam waar men rijk wordt van touristen, visserij en muziek. Dat kan allemaal zonder opleiding. :-)
  Nog even offtopic over opleiding gesproken: Laatst zag ik een aflevering van met het mes op tafel. Een leuke gokkwis op de NPS, waarbij enige kennis vereist is. Gemiddeld zitten er dan ook hoger opgeleide mensen. Bij een van de vragen kregen ze een blind kaartje (contouren) te zien van Afghanistan. Het leek mij een te simpele vraag, maar geen van de drie kandidaten kwam met het juiste antwoord. Dat terwijl toen net onze regering gevallen was over onze steun aan Afghanistan.

 38. Aha, eindelijk heb ik jouw weblog gevonden. Waar ik op klikte, kwam steeds een ouder verhaal over verborgen fietsenstallingen, maar nu heb ik het gevonden en met interesse jouw stuk gelezen en het kaartje bekeken.
  Ja, ik vind jouw verklaring over dat stemgedrag heel plausibel. Wat gevaarlijk, zo’n RK kerk die de mensen steeds verbiedt om zelf nu eens na te denken.

 39. @Thérèse: Klopt, dat weblog heb ik ook een keer aangemaakt om verwarring te voorkomen. :-)
  Ik wilde ooit alles naar dat log overzetten, maar dat was me teveel werk. Nu staan daar alleen m’n stallingsverhalen en een verwijzing naar hier.
  Bij deze even een verwijzing naar je locale KVP-stemster, waarmee je mooi aangaf wat ik zo ongeveer bedoelde.

 40. Ja, grappig hoe wij eigenlijk op hetzelfde uitkomen. Bedankt voor je verwijzing.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: