Jul-05: Einzweitchen

Afgelopen middag heb ik een klein rondje door de duinen gefietst. Ik probeer nog altijd heel langzaamaan af te vallen. Vandaag was het lekker weer en zeker niet te warm. Na 30km had ik in Bergen aan Zee trek in een broodje haring. Alweer een paar maanden niet gehad. Meestal koop ik zoiets in hartje Schoorl, maar ze zijn ook in Bergen aan Zee verkrijgbaar.

Het kleine terrasje was leeg en lekker rommelig. De visboer was bezig om het daar een beetje schoon te maken en dat lukte aardig. Ik was de enige klant, wat ik opvallend vond. In de duinen had ik voldoende fietstouristen gezien. Hij vond het ook erg rustig en ik vroeg of hij zich dan niet verveelde. Dat viel wel mee. Bij het opruimen had ie een autosleuteltje van een Opel gevonden en hij had wat Opels in de directe omgeving uitgeprobeerd. Volgens hem waren er maar weinig Opels te bekennen en veel verder zoeken wilde die ook niet.

Dat deed mij herinneren aan een van mijn mafste toevalstreffers ooit. Iets dat al 25 jaar terug gebeurde en ik waarschijnlijk niet meer ga vergeten. Ik was met een broer en kennis naar de Zwarte Markt in Beverwijk en die kennis reed. Tijdens het struinen zagen we een volle doos met Scalectrix-racebaandelen voor een prima prijs. We hadden zo’n baan en dit was een mooie aanvulling. Alleen was het niet zo handig om daar de hele tijd mee te zeulen. Dus kreeg ik de sleuteltjes van de kennis, zette het spul in zijn auto en keerde terug de Zwarte Markt in.

Een paar uur later gingen we naar huis. Maar wat bleek, de kennis en mijn broer liepen langs de auto waar ik mijn spullen in had geparkeerd. Dus ik zeg: ‘Dit is toch jouw auto?’ Niet dus. De kleur was anders. Mijn kennis had een Japanner en dit was een Frans geval. Het enige dat overeenkwam was de vorm en de autoradio die met losse snoeren onder de rechter voorstoel lag.

Dus maar snel mijn rommel er uit gehaald, we hadden immers een passende sleutel. Op dat moment kwam de eigenaar van de auto en hebben het uitgelegd en afgesproken dat we hier geen gewoonte van gingen maken. De visboer kon er erg om lachen.

Tijdens dat vertellen viel de haring verkeerd. Misschien te zout of geen boter op het broodje of praten tijdens het eten en vooral niets er bij te drinken. Ik had zelf cola extra zero mee. Dus cola light plus de helft kraanwater. Ik dacht die drink ik later wel een stukje verderop op als de haring er in zit. Dus maakte ik het snel later en vertrok met een half broodje haring richting verderop.

Enkele minuten later zat ik 150 meter verder op een gewone gemeentebank langs de straat aan m’n cola en halve haring. Het drinken hielp niet echt, die haring was gewoon fout en te zout. Ik zat te dubben: ‘Gooi ik het restantje nu weg of over 5 minuten?’ Terwijl ik daar mee doende was kwam er een man en 2 vrouwen aangelopen. Ze stopten en de man zocht in zijn broekzakken. Hij wilde iets uit de auto halen en had zijn sleutels daarvoor nodig.

Ook 1 van de vrouwen begon haar tasje uit te mesten en later bij de man aan de broek te voelen. Ik kreeg een vaag vermoeden. Dus stapte ik er op af en vroeg ik op mijn beste Van Gaals: ‘Suchen Sie ihre Autoschlüsseln?’ Dat stemde. Voor de volledigheid vroeg ik nog even of zij een Opel reden. Ook dat klopte. Dus meteen maar even gevraagd waar ie stond. Dat was een stukje verder om de hoek. Kortom ik verwees ze naar de Fischbauer en even later kwam het groepje zeer blij terug en werd ik 43 keer bedankt.

Wat later ben ik nog even langs de visboer gefietst. Niet om te zeggen dat zijn haring slecht gevallen was en ik in het vervolg weer bij mijn haringstek in hartje Schoorl te vinden ben, maar om even uit te zeggen dat ik die man verwezen had. Hij was daar niet van op de hoogte, dus was het nog even nalachen. Nog een paar van deze einkopferchens en Duitsland wil echt niet meer van Nederland winnen.

Advertentie

Geplaatst op 2010-07-05, in Overmatig, Regiomatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

 1. Ik weet niet of ik die inkoppertjes aan mijn Duitse collega’s kwijt raak…

 2. Prachtig verhaal. Ik sta wel helemaal verbaasd dat broodjes haring ook in Bergen aan Zee verkrijgbaar zijn hoor. ;)

 3. Das war wieder lachen. Nun maar hoffen das die deutschers etwas zuruck tun. Wieder etwas verlieren, aber diesmahl nicht die schlusseltjes aber der fussbalstreit.

 4. Zo dat is een mooi verhaal om de dag mee te beginnen. En wat een ruim hart om de visboer niet even in te peperen dat zijn zoute haring niet goed viel…

 5. @Hanscke: Dat viel wel mee. Ik noemde de jonge man die er werkte voor het gemak ‘visboer’, omdat ik tijdens het intikken niets beters wist. Nu weet ik dat wel, ik had hem ‘visknecht’ moeten noemen. Hij zal zeker niet degene zijn geweest die de haring heeft ingekocht en daarbij zit er met zo’n product altijd een kans in dat er iets mee fout kan zijn. Ik droeg het hem niet na en het zal ook weinig geholpen hebben als ik dat wel gedaan had. Daarbij had ik leuk met hem zitten te praten en was dit voorval veel meer dan een de kosten van slechte haring waard.

 6. @Me!: Mooie spelmomenten moet je natuurlijk wel afdwingen. :-)

 7. @Peter: Die manschappen mogen nog wel van Spanje winnen, alhoewel ik er ook niet mee zit als Spanje de komende 2 wedstijden wint. :-)

 8. Leuk, twee verhalen in één…..de sleutel is de sleutel.

 9. leuk verhaal en vooral ook leuk aufgeschrieben!

 10. Tjonge wat een verhaal Xiwel. Jij beleeft wat op zo’n dag.
  Even een vraag: jij had toch ook contact met Vedat? Hoor je nog wel eens wat? Ik heb zijn emailadres niet meer. Ik ben wel benieuwd hoe het met hem is.
  Groetjes
  Willem
  (sorry voor de oneigenlijke plaats om je iets te schrijven maar ik kon geen emailadres vinden).

 11. Pracht verhaal!

 12. @Plato: Je had ‘m inmiddels toch linksboven gevonden en een retourmail is onderweg.

 13. Niet te geloven zeg!

 14. mijn sleutels waren het in ieder geval niet.

 15. Ik zat eigenlijk te wachten op waar in het verhaal duidelijk zou worden dat die vis echt niet goed was en waar je de bosjes in zou vliegen. Maar het sleutelverhaal is natuurlijk veel mooier!

 16. Xiwel, wat betekenen die termen overmatig etc. onder aan de logjes? Ik ben nog niet zover met het nieuwe systeem dat ik dat al doorheb.

 17. @Plato: Dat is niet nieuw. Het zijn categoriën en die gebruiken ik en jij al een jaar of 4. Zie in de zijkolom ‘Categorisch Archief‘. En over-matig is als het niet in de andere catergiën past. :-)
  Het ziet er hier al een tijdje anders uit omdat ik ‘Geplaatst door’ geen mooie text vind en onzichtbaar heb gemaakt. Daardoor in ‘In’ voor een categorie ook niet te zien. Ik heb nog eens gekeken in het nieuwe beheer en kon daar ‘Geplaatst door’ nog steeds niet wijzigen’ behalve in ‘Zei: ‘ maar dan werkt het helemaal anders en kunnen mensen halverwege de reaxi’s reageren. ‘Zei:’ vind ik ook niet bepaald mooi, aangezien hier niets te horen valt. En nieuwe reaxi’s er halverwege tussenuit vissen vind ik ook een ramp. Dus doe ik het nog maar even op mijn oude manier.

 18. @Fruttekoek: Ik weet er iets van en hoop dat Barrie en Baps winnen.

 19. Hij is super!
  43 keer bedankt worden, doet het vieze visje je weer vergeten!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: