Aug-04: Oranje Boven

Tijdens het WK voetbal verscheen dit bericht op NOS-Teletekst:

Als je het vluchtig leest (en dat was vast de bedoeling) dan denk je: ach, onze koningin is niet zo duur als haar Britse collega. Queen Elizabeth II krijgt 46 miljoen euro per jaar en dat is flink wat. Maar per inwoner van het Verenigd Koninkrijk is dat maar 0,75 euro per jaar. Sterker nog zij is ook staatshoofd van Canada, Australië, Papua New Guinea, New Zealand en nog flink wat andere landjes. Als je die inwoners meetelt, dan kost Elizabeth nog maar 0,35 euro per inwoner per jaar.

Nee, dan onze Hare Majesteit Beatrix. Die moet het doen met maar 16,5 miljoen inwoners in Nederland. Dat komt met 39,6 miljoen euro/jaar neer op 2,40 euro per inwoner. Ofwel ruim 3x zo duur als haar Britse collega. Als we de Antillen meerekenen, dan zakt dat naar 2,35 euro/jaar. En dat is bijna 7x de 0,35 van Elizabeth.

Geplaatst op 2010-08-04, in Overmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 34 reacties.

 1. Ja, maar het is toch zo leuk, dat koningshuis.

 2. Als ze Lubbers gisteren nu gewoon met extra huiswerk had teruggestuurd (“een méérderheidskabinet had ik gezegd, oelewapper!”) hadden we er nog wat aan gehad.

 3. Ja, dat ben ik wel met Laurent eens..
  Maar…. (sprak de advocaat van de duvel ;)) ..wat kost een president, inclusief verkiezingen etc?

 4. @Jolie: Interessante vraag, omdat ik een land woon met een president. Hier is een antwoord uit 2004: 24 miljoen euro = 29 ct per burger.
  In 2010 is het ongeveer 28 miljoen Euro, dat betekent ongeveer 34 ct per burger.
  Ja, die Beatrix en Willem-Alexander en consorten zijn dus prijzig.

 5. @Jolie: Presidentsverkiezingen zoals in Duitsland kosten vrijwel niets. De poppekast die in de USA plaatsvindt heb ik liever ook niet. Ik vind dat de president daar teveel macht heeft. Toch is het maar de vraag hoeveel die poppekast de belastingbetaler kost. Een groot deel is via sponsoring door bedrijven en particuliere instellingen.

 6. @Laurent: Bij de eerste versie van dit berichtje begon ik daarmee. Maar ik hen het weggehaald omdat het te makkelijk schoren was. En misschien log ik nog een keertje apart over de verlubbering. Ik ben het met Thérèse eens dat Trix Ruud een lel had moeten verkopen.

 7. @Bob: Dat bedrag had ik ook gevonden. Toch zijn daar nog flink wat kantekeningen bij te plaatsen. Zo betaalt het britse koningshuis belasting en denk ik dat de Duitse president dat ook doet. Onze Trix doet dat niet. En is dat belastingvoordeel verwerkt in deze bedragen?
  Daarbij betaald onze regering veel aan paleizen die eigendom van de staat zijn, maar waae Beatrix gratis gebruik van mag maken. Die kosten zijn bij een president vaak minder.

 8. Maar het verschil zegt zo ook al genoeg:
  Koningshuis: 2,40 per persoon
  President: 0,34 per persoon
  Natuurlijk heeft de de kleine bevolking van Nederland daar meer te maken. Het is duur om in een klein land te wonen; dat is misschien een betere conclusie.

 9. De verlubbering laat ook die kosten ongemoeid…

 10. Ik zou zo graag koningin willen zijn. heerlijk lijkt me dat, al dat gekanker over mij heen te krijgen.

 11. Interessant om eens zo’n berekening te zien. Een duur vorstenhuis dus.
  En Xiwel, voel je je niet erg gevleid nu je van Hanscke hoort, dat Hare Majesteit een trouwe lezeres is van je blog?
  Jammer inderdaad dat zij geen lel aan onderdaan Lubbers heeft uitgedeeld!

 12. Ach wij moeten niet zeuren. Gewoon een pilsje per jaar minder en het budget klopt weer.

 13. @Bob: Nederland is idd te klein voor zo’n duur koningshuis. Hadden we Indonesia nog maar, dan was Trix nu voordeliger dan QE-II. :-)

 14. @Emigrant: We moeten juist 3 piljes extra per jaar drinken om HM (met flinke aanhang) via de accijnzen te betalen.

 15. Ja @Bob heeft gelijk, een Koningshuis heeft vaste kosten want ongeveer een vast aantal leden met hofhouding.
  Het is biologisch onmogelijk om voor een klein land er een klein vorstenhuis op na te houden.
  Voor de kontinuiteit moet iedere vorst trouwen en vier opvolgers produceren. Met WIII waren ze bijna uitgestorven!

 16. @Cohler: D’r zit een soort autocorrectie op dit log. Dat is vooral omdat reaxinamen zonder link niet goed zichtbaar zijn.
  Ik was bezig met een antwoord en ben toen in wikipedia verdwaald.
  Daar staan de kosten voor het Nederlands koningshuis als 113,9 miljoen in 2008 en 96,6 miljoen in 2007. 2009 en 2010 worden nog niet genoemd. Die 113,9 is flink meer dan de 39,6 die op teletekst stond. Nog geen idee waar dat verschil zit.
  Als loon en representatie krijgt Trix 4,2 miljoen en Maxima 0,9 miljoen. De president van Finland moet het met 0,3 miljoen (0,126 loon en 0,171 represntatie)doen en haar man en kinderen krijgen nul komma nix. Het kan dus best ietsje goedkoper.

 17. Ja ik zat ook eerst te kijken, waar is m’n nick. Als je de tekst ‘selecteert’ verschijnt hij wel.. mooi effect!! om het ‘Geplaatst door:’ kwijt te raken.

 18. Ik heb jouw logje gelinkt op mijn log; hoop dat je het goed vindt? En ik heb een plannetje geschreven om het wat goedkoper te houden…..ik vermeld het maar even.

 19. Maar ja, dan stelt men de veurdelen tegenover de kosten; die winst is, volgens de aanhangers, nauwelijks te berekenen zo groot, namelijk de goodwill die ze kweekt op heur koninklijke reizen. Voor kunstenaars, handel en zo.
  Sorry, ik kan deze mensen niet serieus nemen.

 20. He bah, ik houd niet van goedkope koningshuizen. Dat kun je net zo goed in Noorwegen gaan wonen of zoiets.

 21. Wie heeft het goedkoopste vorstenhuis? Zweden? Monaco?

 22. @Cohler: Het klopt dat ik de terugkerende text ‘Geplaatst door’ niet mooi vond. In de eerste versie kon je dat gewoon uitzetten. In de vorige en huidige versie niet. Vandaar mijn kameleoplossing. In de nieuwe versie kan je ook kiezen voor ‘Cohler zei:’. Ook niet echt een verbetering. Ik ga over die maffe en vooral overbodige Webminlog-texten nog een keertje apart loggen.

 23. @Cohler: Die kosten ga ik niet allemaal nalopen. Ik heb Finland genoemd, omdat ik weet dat die een goedkope president heeft.
  Neem aan dat Monaco per inwoner wel eens heel erg duur kan zijn. Bij andere landen is het een stuk lastiger. Het Prinshuis van Andorra steunt ook op het Bisdom van Urgell en dat ligt in een aangrenzend deel in Spanje. Waarschijnlijk kan je er op afstuderen om die kosten per inwoner te berekenen.
  Eigenlijk ging het meer om het vergelijk tussen Elizabeth en Beatrix.

 24. @Thérèse: Ik had het al gelezen en heb een link in je reaxi geplaatst. Waarschijnlijk plaats ik later een reaxi op je bericht.

 25. @Bertie: Over die ‘veurdelen’ kan ik moeiteloos stellen dat Tarja Halonen (de Finse presidente) wereldwijd veel hoger in aanzien staat dan Beatrix en dat voor nog geen tiende van de kosten.

 26. @Emigrant: Gewoon emigreren? :-)

 27. Nou, toch wel een heel ‘leerzame’ discussie. Daar bedoel ik mee. dat je zo hier en daar dingen hoort, die ik helemaal niet wist.
  Dank voor je reaxi, Xiwel. Xzal het Kwaster doorgeven.

 28. Goedkope dingen moeten goedkoop zijn. Drie paar sokken in een pakje, voor een aanbiedingsprijs? Graag! Maar als je luxe gaat doen is dat onzin. Het heeft geen zin zoiets als goedkope champagne te willen drinken, en datzelfde geldt voor koninklijke huizen. Meer lakeien dus, massief gouden koetsen, pracht en praal!
  Maar voor de koopjeshalers: het keizerlijk huis van Japan zou per Jap wel eens erg voordelig kunnen zijn. En voor weinig geld toch een goddelijke status; kom daar hier eens om.

 29. Tarja Halonen, verschrikkelijk. Ik ben het met Emigrant eens. Of iets moois en luxe, met de mooiste blonde schoondochters of anders niets.
  Kunnen we die president van Finland niet afschaffen?

 30. @Emigrant: Een massief gouden koets lijkt me erg praktisch. :-)
  @Cohler: Klopt, die Halonen ziet er niet uit, maar de aftakeling van Maxi Ma is inmiddels ook goed zichtbaar.
  Verder vind ik de haardracht van Beatrix net zo extreem als die van Wilders.
  Als me een ding zorgen baart over het koningshuis, dan is dat niet het geld, maar de erfopvolging en dat er nu helaas weer een man aan de beurt is. Ongekozen mannen doen meestal erg dom, en met WA van O was Wilders nu al aan zijn derde minderheidskabinet bezig.

 31. Gezien het aantal reacties leeft het koningshuis wel…Persoonlijk vind ik een koningshuis prettiger. Een koningshuis lijkt ook ‘menselijker’. Nu is Sarkozy een uitzondering met z’n Carla Bruni, maar verder hoor je eigelijk nooit iets over de achterban van presidenten…

 32. Laatst was er een onderzoek waar uit bleek dat een gekozen president over het algemeen veel duurder is dan een koningshuis. Met name het Franse presidentschap schijnt heel erg duur te zijn. Strookt niet met de data die hier genoemd worden.
  Een ander voordeel van een koningshuis is dat er minder politieke motieven een rol spelen, dat een vorst meer boven de partijen staat dan een president van een bepaalde politieke partij. Je hoeft maar even te kijken naar de soap rond de duitse presidentsverkiezing (het MOEST iemand worden van de CDU, ongeacht of hij geschikt was)….
  Een ander argument is continuiteit. Kabinetten komen en gaan, maar de koningin blijft, al 30 jaar. Die heeft alles al meegemaakt, en laat zich niet zo gauw gek maken.

 33. @Natascha: Eigenlijk wil ik de Franse, Russische en Amerikaanse presidenten hierbuiten laten. Die hebben een bestuurlijke polititieke functie en niet alleen een ceremoniele zoals de Duitse en Finse president of onze Koningin.
  Vooral de Finse schijnt erg voordelig te zijn, zie link in een eerdere reaxi.
  Het is ontzettend moeilijk om de juiste bedragen boven water te krijgen. In de genoemde wikipagina staat 113,9 miljoen, wat op de diverse begrotingen van departementen is gevonden. Volgens mij is onze regering al 2 jaar bezig om dit beter inzichtelijk te maken. Maar met een ondemocratisch koningshuis lukt dat niet zo. Onze koningin hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Bij gekozen presidenten is dat doorgaans beter geregeld.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: