Aug-07: Zwenkbrug

Een dikke week terug stapte ik op de fiets om een klein rondje te fietsen. Het weer leek niet zo denderend en m’n plan was via Akersloot naar Uitgeest en vervolgens door het Heilooërbos terug. Maar in Akersloot viel het weer me alles mee. Dus na Uitgeest ging ik niet terug, maar linksaf door Krommeniedijk en zo langs de Zaansche Schans naar een familielid in Zaandam.

Die was niet thuis. Kan gebeuren. Ik heb even gedacht om vandaar terug te fietsen, of de trein te nemen. Maar als ik dan toch de trein neem, waarom dan niet een keertje vanuit Amsterdam? Via Oostzaan fietste ik door het Twiske Landsmeer in. In Amsterdam had ik namelijk nog een tussendoel bedacht, zijnde Buiksloot.

Overal kwam ik de knooppuntroute-plattegronden tegen en ik fietste er dan ook behoorlijk strak op af. Ik ben wel eens eerder door Buiksloot gefietst, maar toen wist ik nog niet dat dit een bedevaartplaats voor Alkmaarse bruggenliefhebbers was. Nu dus wel. Bij het loggen over de Friesebrug vond ik informatie over de oude Friesebrug, die in 1952 vanuit Alkmaar verplaatst is naar Buiksloot. Omdat in Alkmaar thans de Eerste en Tweede Friesebrug liggen, zou je deze in Buiksloot de Nulde Friesebrug kunnen noemen. (Ik kon trouwens geen naambordje vinden.)

Het is een redelijk smalle brug, waar paaltjes in staan, zodat ie alleen door (brom)fietsers gebruikt kan worden. Buiksloot was vroeger een eigen gemeente tussen Amsterdam en Landsmeer en is tegenwoordig opgeslokt door Amsterdam-Noord.

Het aparte van de ‘Nulde Friesebrug’ is dat ie vanaf de zijkanten zwenkt. Daarom vind ik de naam zwenkbrug wat beter dan draaibrug (waar dit soort binnenvalt). Een gewone draaibrug draait doorgaans om een middenkolom, midden in een kanaal. Hiernaast een plaatje uit Google-maps. Ga er met de muispijl boven en de brug opent.

Het zwenkprincipe van de Ringersbrug is afgekeken van deze Nulde Friesebrug. Helaas trof ik het niet, de brug in Buiksloot bleef dicht omdat de brug er na een storing had.

Vervolgens ben ik doorgefietst en heb ik na een ruim rondje om het monument op de Dam de trein gepakt huiswaarts. Bijelkaar had ik 65km gefietst, het dubbele wat ik voor ogen had. Hier een setje foto’s van mijn Enkeltje Buiksloot, met wat brugdetails. Van de Zaansche Schans heb ik geen foto’s gemaakt. Dat had ik al eens eerder gedaan. Achteraf heb ik voor een groot deel de LF7 gevolgd. Voor de knooproute-gangers even de bingo-getallen: 74-98-55-54-24-84-85-90-91-92-94-73-72-71-18-19-20-04-36-05

Advertentie

Geplaatst op 2010-08-07, in Alkmaar, Brugmatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Oh, dat is lekker spelen met die bruggen….Waarschijnlijk heb ik met de pinksteren een stuk van die route gefietst, maar bij een controle van een knooppunt ben toe geblesseerd geraakt

 2. Ik mis een brugdetail van de aansluiting in de midden: met een boogstraal of recht en moet een deel eruit worden getild?

 3. @Cohler: Ik neem aan de je de bovenste Buiksloter brug bedoelt. Beide brugdekken zwenken daar naar rechts, alleen gaat het uiteinde van die onderste deels verscholen onder een boomkruin. Als je er nu op klikt, dan verschijnen er wat hulplijnen.

 4. Er is onlangs ook nog een (overigens erg duur) boek over Nederlandse bruggen verschenen. Te duur om zomaar te kopen, ik zet het op mijn verlanglijstje.

 5. @Henk: Of gewoon even wachten. Dergelijke boeken zijn lastig aan de man (en enkele vrouw) te brengen, waardoor ze al snel in het afprijscircuit komen.
  Ik bekijk bruggen of andere opvallende kunstwerken liever ter plekke. Daarbij heb ik met een gemiddelde brug niet veel. Deze hierboven hebben een verhaal, net als de vlotbruggen in het NH-kanaal. Ben ook eens bij een dompelbrug annex slagboom geweest bij het Kanaal van Korinthe. Zo’n zweefveer met spoorbrug in Rendsburg is ook volslagen maf, maar wel erg leuk om te zien.
  Ben wel benieuwd hoe de nieuwe Rekervlotbrug eruit gaat zien. Het was de bedoeling dat dat een verhoogde vlotbrug wordt.

 6. Mmm, het lukt niet helemaal zoals ik dat wil. Die brug wil niet open….

 7. @Sjoerd: Dat onmouseover werkt alleen op de onderste 2 foto’s. Voor de zekerheid heb ik hem nog even succesvol in Firefox 3.6 getest.

 8. Hee wat leuk, dat is de brug in de buurt van ons oude huis. De keren dat we daar niet over gefietst zijn… (en heel eerlijk soms ook als sluiproute met motor of auto als het paaltje weer eens weg was…)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: