Sep-03: Rondje Palau

Even het korte verhaal over mijn rondje langs het consulaat van Palau. Ik schreef op fietsafstand, maar het was nog erger: ik liep. Dat was een dikke maand terug toen ik naar Heiloo wandelde. Meestal doe ik dat via dit mooi zandpadje wat tussen De Blinkenlaan en De Heereweg loopt.

Deze keer deed ik dat ook, maar bij de Katteberg nam ik een ander pad dat bijna tegen de Kennemerstraatweg ligt. Ik had daar al eens mensen zien lopen en nu zag ik pas dat dat een prachtige bomenlaan is. Die bomen staan er zo precies dat het me niet verwondert als hier vroeger de stoomtram langs de Kennemerstraatweg tussendoor tufte.

Dat ie dat zo ongeveer deed had ik eerder gezien op een foto achterin het Witte kerkje van Heiloo. Die tram begon in Alkmaar langs de Nieuwlandersingel en maakt daar een bocht naar links om zo de Kennemerstraatweg te volgen in elk geval tot Heiloo. Van Bert begrijp in nu dat ie zelfs door ging naar Haarlem. Na het verbreden van het Noordzeekanaal ging dat met een pontje waar tram me passagier op ging. Lijkt mij een prachtige belevenis. In 2004 zag ik nog een gevulde trein die bij Rodbyhavn van de pont reed. Waarschijnlijk 1 van de laaste plekken waar dat nog gebeurt.

Maar goed, aan het eind van dit bospad liep de bomenlaan door, maar kwam er asfalt onder m’n voeten. Na de Kraaienlaan wordt het een parallelweg van de Kennemerstraatweg, die zo’n 300 meter verder samensmelt met de Kennemerstraatweg. En net op die plek waar dat gebeurt zag ik dus het prachtige plaquaat van het consulaat van Palau.

Dat consulaat ligt dus op 3,5km van m’n huis. Als geogek weet ik heel goed waar Palau (kaart, wikipedia) ligt en dat het eigenlijk Belau genoemd zou moeten worden. Vroeger deden we dat dan ook maar onder drruk van het Amerikanisme zijn we maar gezwicht voor de naam Palau. Waarschijnlijk komt dat door de klank van hun eerste letter die tussen een B en een P ligt. Dit probleem kennen we ook van PeKing dat eigen BeiJing heet. Op de eilanden zitten ook flink wat Chinesen, Koreanen en Japanners.

Ik vond de opmerking van Cohler mooi, dat de gemeente Heiloo net iets meer inwoners heeft als het onafhankelijke landje Palau. Ook is het wel aardig dat de (waarschijnlijk deeltijd-) ‘consul’ een online apotheker is. In de tuin hangt een vaan van Palau, maar door de matige wind kwam die bij mij niet mooi op de foto. De streetview-auto had meer geluk. Je kan met die beelden ook aardig zien dat deze bomenlaan samenvoegt met de Kennemerstraatweg.

Geplaatst op 2010-09-03, in Regiomatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 5 reacties.

  1. Ach, als verweggistan burger van Holland zat ik er wel heel ver naast.

  2. Ik zag dat bordje ook op de linkerpoort staan.

  3. Maar hoe zit het nu met het wapen van Palau? Op de Wikipedia bladzij staat een ander wapen.

  4. @Emigrant: Wat ik op de website zie is een nieuwere versie die meer gestroomlijnd is.
    Op de 4 bordjes op rond het consulaat staat: ‘Official Seal’. Het kan zijn dat dat een speciaal embleem is voor consulaten en dus een beetje los staat van het wapen dat op de website staat. Op de website van de regering staat het symbool als op mijn foto, maar die site is sinds 2008 niet meer bijgewerkt.

  5. Ze doen ook maar, die landen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: