Sep-04: Klink Klaar

Dat dacht ik een paar dagen terug, toen Ab Klink zijn brief in het hoenderhoek deponeerde. Maar nee, na 3 dagen op iedereen inpraten kreeg Maxiem het voor elkaar om de eenheid binnen de Groep Verhagen te behouden. Maxime gaat voor maximale invloed en dan kan je maar beter in een regering zitten, hoe wrak en bedenkelijk die ook mag zijn. Tom had daar al eerder een mooie spotprent over:

Het CDA mocht dan weer achter hun grote glibberige leider staan, de Groep Wilders (bestaande uit het enige dubbellid Wilders) zag het met dit onbetrouwbare CDA niet meer zit. Deze gedoger stopte de coalitie-besprekingen. En dat is vreemd voor iemand die geen deel uit gaat maken van die coalitie.

VVD en CDA hadden feitelijk gewoon door kunnen coalitioneren en later kunnen vragen of er nog andere gedoogpartijen beschikbaar zijn. Maar met deze opzet, waarbij de gedoger aan tafel zat, was dat waarschijnlijk niet mogelijk. Welke andere partij valt er te paaien met de vrijgekomen levering peroxide, voordeelverpakking oogkleppen en een vakantie naar Israel?

Mijn visie, dat het 2,62 jaar gaat duren eer er een regering is, begint aardig uit te komen. Ik dacht dat dat een regering VVD-PvdA-CDA-D66 zou gaan worden, maar nu krijg ik het vermoeden, dat -na 20 rondes- het een Christen-Unie-regering wordt met gedoogsteun van de VVD, PvdA, D66, SP, PvdD en GroenLinks. Rouvoet wordt premier en Van Middelkoop wordt ‘Minister voor de rest’.

Maar wat er ook komt, de volgende regereerclub zal van kortere duur zijn dan de formatie.

Advertentie

Geplaatst op 2010-09-04, in Kiesmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 24 reacties.

 1. Je hebt dit goed samengevat. Ik vrees ook dat we snel weer naar de stembus moeten…

 2. De PVV schijnt nog meer stemmen te gaan krijgen als er weer verkiezingen gehouden worden. Zijn de mensen dan helemaal van god los? Of van Allah?

 3. @Bob: De laatste meting (die ik redelijk betrouwbaar vind) was van 25 augustus. Daarin staan PVV en PvdA gelijk op 28 zetels en de VVD op 32. Dat houdt in dat de PVV virtueel 4 zetels heeft gewonnen en CDA er 3 zijn kwijtgeraakt. Na wat er in de afgelopen dagen gebeurd is, kan ik me voorstellen dat de leegloop van vooral het CDA richting PVV nog wat doorzet.
  Ik ben daar zeker niet blij mee. Het is mooi dat het CDA verliest (ik ben voor een complete scheiding tussen religie en politiek = geen religie in de politiek), maar minder mooi dat de PVV (1-manspartij met kwalijke denkbeelden) daarvan profiteert.
  De reden dat het zo gaat is vrij simpel; we hebben het hier over proteststemmen. De huidige partijen zijn met succes zwart gemaakt; ‘die deugen niet’. Dus haalt de nieuwste partij, die zich het meest tegen de ‘bestaande kliek’ afzet, de winst binnen. Het enige dat daarvoor nodig is, is veel trammelant binnen de oude partijen.
  Er is een goede oplossing denkbaar en dat zijn fusies. PvdA, D66 en Groenlinks zouden samen moeten gaan. Op veel punten kan dat. Gevolg is eenheid en dat scoort bij kiezers. Gevolg 2 is dat ze meteen de grootste partij zijn, waar een regering mee gevormd moet worden.
  Als tegenzet zou de VVD en de PVV ook kunnen fuseren. Met de huidige verschillen zie ik dat niet snel gebeuren. Maar als zij samengaan, dan verwatert het gedachtegoed van Geert en dat is positief uit te leggen.
  Maar ik hoor nog niets over enige fusie, en de enorme versnippering maakt het vormen van een coalitie bijzonder moeilijk.

 4. Treurnis alom hoor: hier in Oz hebben we exact hetzelfde probleem. Netjes allemaal gestemd (dat is hier verplicht op straffe van een fikse boete) en nu geen regering te vormen. Het systeem is hier gebaseerd op GB, met een 2-partijen systeem met voorkeursstemmen. Labor en de Liberals (links en rechts) staan gelijk en proberen nu de steun te kopen van de 3 onafhankelijken die gekozen zijn. Zucht. 2x gestemd dit jaar (in NL en in OZ), beide keren op de Groenen en beide keren zonder succes. Ben weer even helemaal uitgekeken op de politiek!

 5. @Lucienne: Ik begreep dat Australische politici moeilijk doen over 4500 illegale bootvluchtelingen. Die lui moeten eens in Griekenland kijken, daar kwamen in het afgelopen jaar 150.000 illegalen het land binnen.

 6. Hahaha, dat is een erg goede cartoon, briljant getekend ook.
  Maar we kunnen hier wel eens Italiaanse toestanden gaan krijgen ja, met meer dan één regering per jaar gemiddeld.

 7. Ik vrees dat je weleens ongeveer gelijk kunt gaan krijgen en dat de gristelijke clubs de macht naar zich toe gaan trekken.
  PvdA moet eens ophouden met zeuren over hoe fout Wilders is, hoe hardvochtig de VVD, hoe onbetrouwbaar het CDA etc.. Laat ze eerst eens hun eigen fouten erkennen.
  Rot schamen moeten ze zich, aanschuiven bij Rutte en aan het werk. Rutte moet zich ook neerleggen bij de realiteit dat een rechts kabinet er niet komt.
  VVD, PvdA, D66, Groen Links moet het worden, ja terug naar Paars Plus. Een liberaal seculier kabinet.
  – flink bezuinigen
  – hier en daar stevig hervormen
  – nadruk op individuele vrijheid en onderwijs
  – politie moet genoeg sturing, middelen en bevoegdheden krijgen om rust, orde en veiligheid te herstellen in de wijken waar mensen wonen. Streng maar rechtvaardig en zonder onderscheid naar afkomst.
  De klachten van de PVV stemmers over de oude politiek moeten serieus genomen worden en er moet werk gemaakt worden van de problemen die er op veel plaatsen gewoon echt zijn met allochtonen.
  Volgend jaar stemmen we voor de provincie en dus ook eerste kamer. Als PVV dan sterk wint dan krijgen we overal in het land idioten op het pluche die er vier jaar blijven zitten. Is niet handig,

 8. @Laurent: Prima voor de satirische- en de actualiteiten programma’s en natuurlijk de spotprenttekenaars. :-)
  Jos Collignon heeft ook een mooie 3-delige serie gemaakt met wolf Wilder, schaapshondje verhagen en de makke CDA-schapen.

 9. @Marjan: Een heel verhaal. Ik ben wel voor iets Paarsigs, maar denk dat Paarsplus er niet gaat komen omdat de VVD zich dan in de minderheid voelt. Vandaar mijn vermoeden van PvdA-D66-VVD-CDA. Dwz VVD heeft het CDA en PvdA heeft D66. De balans mag dan voor de deelnemende partijen goed zijn, maar dat neemt niet weg dat ook zoiets binnen een half jaar op z’n gat ligt.
  Overigens vind ik dat er veel minder bezuinigd moet worden om de economie niet onderuit te halen. 16 miljoen is per inwoner meer dan wat Duitsland doet en Duitsland staat er veel slechter voor. Dus eerst maar eens beginnen met 10 miljoen, wat het regeren makkelijker maakt.
  De provincie/1e kamer wordt een heel ander verhaal. Ten eerste moet ik nog zien dat Wilders in elke provincie op de lijst komt/gaat. Ik denk dat ie daar geen mensen voor kan vinden. Vervolgens is de opkomst immer erg laag en zijn het juist de Wilders stemmers die wegblijven. Daarbij zien zij Wilders niet bovenaan staan, dus maak ik me daar niet zoveel zorgen over. Het CDA zal wel veel zetels gaan verliezen, dat lijkt me prima.
  En als je de getallen van het CBS bekijkt, dan hoeft de politie van mij niet te escaleren waardoor de misdaad mee escaleert. Beter zou het zijn om de politie en stadswachten beter op elkaar af te stemmen. Dat moet de centrale overheid niet doen, maar de gemeentes.
  Dwz per gemeente verschillen de ‘problemen’ enorm. Zo vind ik dat er in mijn omgeving vrijwel geen problemen zijn en al helemaal niet met Marokkanen. De problemen zijn hier niet in de stad of de buitenwijken, maar in een naburig dorp dat van slag is door een 2de generatie Amsterdam-kinderen. Elk weekend mollen ze van alles omdat er in het dorp weinig te doen is.
  In Amsterdam zullen de problemen anders zijn, dus laat elke gemeente het zelf goed oplossen. Geef ze daar meer vrijheid in.

 10. Goed geschreven Xiwel,evenals de reacties hierboven!
  Waarom niet de hele bups ontslaan? Zonder wachtgeldregeling. Van de miljoenen Nederlanders zijn er toch wel paar honderd capabele regeerders te vinden? Ik wil wel!
  Ga alvast aan mijn partijprogramma werken.

 11. Ik ben nog steeds van mening dat er iets paarsigs moet komen en stoppen met de PVV door een vergrootglas te bekijken. Wanneer de PVV zonder morren gewoon in het politieke bestel opgenomen wordt zal gauw genoeg blijken of deze partij op behoorlijke wijze mee kan doen. Waarschijnlijk kalft de belangstelling voor deze partij heel snel af.

 12. Weer een mooie analyse, Xiwel.
  Persoonlijk hoop ik niet dat je voorspelling waarheid gaat worden vwb duur van de kabinetsvorming. Maar er zal flink wat water bij de verschillende merken wijn gedaan moeten worden voordat het zover is. Het zal een slap wijntje worden, ben ik bang.

 13. Ik ben benieuwd wat voor apen er nu weer uit de diverse mouwen worden geschud.
  Trouwens opgemerkt hoe Geert W. “ontzettend geschokt” was door een twee jaar oud filmpje, ter gelegenheid van Fitna?
  De pers en de politiek hadden die gast moeten doodzwijgen zoals Hans Janmaat eerder, en niet als kwijlende paparazzi achter hem aanrennen en elke scheet tot nieuws verheffen.

 14. Niklas : ik ben ook geschokt, geschokt door het feit dat het journaille gewoon doorgaat met het uitvergroten van Wilders, ook nu ze merken dat door hun toedoen een nonety tot afgod is verheven. Wanneer zal het PVV volk in de gaten krijgen dat ze door een uiterst rechtse VVD-er in de boot zijn genomen.

 15. @Fialas en Niklas: Het ging me meer over hoe Verhagen glibbert en waar Ab Klink inmiddels slachtoffer van geworden is.
  Met die proteststemmentrekker ben ik al een jaar of 5 klaar. Het betreft een populist die door de media gemaakt is en die de media veel nonissues levert. Proteststemmers zullen er altijd blijven, maar ik zie hun stemmen liever wat verdeeld zodat ze geen factor worden bij coalitiebesprekingen.

 16. @Peter: Met de huidige ingrediënten valt er geen wijn van te brouwen. :-)

 17. Op dit moment heb ik de indruk dat Rutte danst naar de pijpen van Wilders.

 18. Xiwel, misschien heb je gelijk over dat bezuinigen. Of we Duitsland als voorbeeld moeten nemen weet ik weer niet.
  De politie geeft gewone mensen geen gevoel van veiligheid en crimineeltjes hebben geen ontzag voor ze. Met meer politie verander je dat niet automatisch. Hoe het wel moet weet ik niet. Het moet in de eerste plaats rechtvaardig en zorgvuldig blijven.

 19. Voor zover ik weet hebben crimineeltjes en criminelen in Duitsland wél ontzag voor de politie, met uitzondering van de top-criminelen natuurlijk. Hoe dat komt? ik weet het werkelijk niet. Ik geloof niet dat je hier als boef door de politie in elkaar wordt geslagen, zoals in Egypte. Maar hoe ze het dan wel voor elkaar krijgen …?

 20. We waren een paar dagen in Frankrijk en één van de eerste dingen die ons op vielen was dat iedereen zich er aan de verkeersregels houdt. Zelfs dat lukt in Nederland niet. Ik houd me er ook niet altijd aan trouwens.

 21. In Berlijn houden fietsers zich in elk geval niet aan de verkeersregels: ze fietsen vaak op trottoirs waar dat niet is toegestaan.

 22. Ik fiets veel in Frankrijk en Duitsland. In de verstedelijkte gebieden verschilt dat weinig met NL. Ook in Köln en Nürnberg loopt en fietst iedereen door het rood, net als in de buitenwijken van Parijs (waar de politie niet durft te komen).
  In Duitsland is het vaak de bedoeling dat men op de stoep fietst omdat de fietser daar meer tot de voetgangers en minder tot het wegverkeer wordt gerekend. Dat laatste is aan het veranderen, er komen veel meer fietspaden bij. Die fietspaden passen vaak niet in oude wijken en dan wordt je naar de stoep verwezen en mag je op de weg (Fahrad Frei). Ik kies voor dat laatste, maar veel onzekeren Duitsers pakken dus nog altijd de stoep. Helaas doen die mensen dat ook in NL. Ik wordt er hier gek van in de stad.
  In vergelijking met Duitsland en Frankrijk telt Nederland minder tot veel minder verkeersslachtoffers per inwoner. De moordcijfers van Duitsland kon ik nog niet vinden, maar die van Frankrijk zijn per inwoner 2x zo hoog als in NL. We doen het dus zeker niet slecht.
  Al die cijfers en het gedrag hebben te maken met de bevolkingsdichtheid. Nederland is net zo verstedelijkt als het Ruhrgebiet en Ile de France (groot Parijs). Qua verkeersgedrag ontlopen die gebieden elkaar niet. Op Taiwan is de bevolkingsdichtheid 3x zo hoog en daar is het gebruik dat ook alle auto’s door het rood rijden. Werkt prima. Als iedereen zich daar aan onze regels zou houden dan staat het hele land dag en nacht vast. En ook Taiwan scoort prima als het om verkeerveiligheid gaat, omdat iedereen verplicht wordt uit zijn of haar doppen te kijken.

 23. In Berlijn heb ik gezien dat het op sommige plaatsen de bedoeling is dat fietsers en voetgangers het pad delen, maar ze fietsen er ook op trottoirs waar dat zeker niet de bedoeling is. Mijn dochter loopt er stage en ze fietst er veel en ze heeft gezegd dat dat inderdaad zo is. Het is wel begrijpelijk dat fietsers dat doen, omdat het vaak gaat om drukke wegen.
  In Berlijn is het ook zo dat fietsers op de busbanen mogen fietsen, waar verder alleen bussen en taxis op mogen rijden.

 24. Mijn dochter heeft overigens de indruk dat het vooral de toeristen in Berlijn zijn die vaak het trottoir verkiezen.
  In Amsterdam zijn het vaak de toeristen op de (huur)fietsen die de vreemdste dingen doen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: