Sep-27: Architerreur

De eerste vakantiewas is gedraaid en gestreken. Dat was nodig om schone kleren te hebben voor een etentje. Eigenlijk moet er nog een was, maar daar heb ik nog geen fut voor. In de laatste paar vakantiedagen heb ik me flink uitgesloofd en is het weer omgeslagen van prachtig naar miezerabel. Bij elkaar zal dat verklaren dat m’n fut flink zoek is.

Dat wassen, maar ook de rotzooi in en om het huis opruimen moet nog maar even wachten en ook een verslag van m’n vakantie. Eigenlijk kan het loggen ook nog niet echt op m’n belangstelling rekenen. Maar ja, een mens moet toch iets doen. En zaterdagmiddag had ik een klein aanvarinkje met de bank, dus moet die het deze keer ontgelden.

Het begon met een brief van de Fortis. Daarin stond dat mijn rekening van de Fortis overgaat naar de ABN-Amro, waar ik al rekeningen heb. Prima, want de ABN-Amro doet het in mijn ogen een stuk beter. Bij Fortis had ik alleen nog een klein restje spaargeld en dat wilde ik al overhevelen naar een andere bank. Op deze manier gaat dat zonder boeterente.

De brief bevatte een tabelletje en daaruit was te lezen dat de E-kwartaalrekening van ABN-Amro op dit moment gunstiger is dan de E-kwartaalrekening van Fortis. Waarschijnlijk hebben ze net voor het verzenden van de brief de rente van de Fortis iets laten zakken en die van de ABN-Amro iets laten stijgen, want een half jaar terug was er nog geen verschil.

Zaterdagochtend liep ik naar de winkel en zag ik dat de bankautomaten bij de Fortis dicht waren. Opzich lijkt dat niet erg, want de bankautomaat van de ABN-Amro hangt maar 100 meter verder. Toch is er wel een groot verschil en dat is de reden dat ik meestal bij de Fortis flappen tapte. Dus bij deze even een vergelijking die niet in de brief was opgenomen:

Ondanks dat de muuroppervlakte langs de weg van de ABN-Amro ruim het dubbele is van de oude Fortis is er maar 1 gewone pinautomaat in verwerkt, terwijk de Fortis er 2 had. Netto ben ik dus teruggegaan van 3 mogelijke pinautomaten naar 1. Je kan daarmee bedenken dat de wachtrij bij die ene dus groter wordt.

Maar de back-up is ook meteen zoek. Dwz als die ene stuk is, dan kan je niet meer naar 1 van de 2 bij de Fortis uitwijken. En ja, die van de ABN-Amro is regelmatiger stuk dan gemiddeld. De reden is de verkeerde plek in de zuidoostmuur. Tussen 9 uur en ruim 16 uur staat de zon er op. Daar heeft zo’n ding onder te leiden en het is ook lastig met het pinnen zelf. Eigenlijk was dit de hoofdreden dat ik die van de Fortis gebruikte. Die hingen netjes aan een noordmuur, waardoor er geen zonprobleem was.

Bijkomend voordeel was het handige afdakje dat de Fortis had aangebracht. Je kon er dus droog pinnen en er was zelfs een mogelijkheid om daar je paraplu even aan op te hangen. Bij de ABN-Amro waren en zijn ze niet zo slim. Met rotweer sta je onbeschut in het rotweer.

Een goede reden om maar eens bij mijn huisbank ABN-Amro naar binnen te stappen en ze een klantvriendelijk advies te geven. Hun bank heeft ook een hele lange noordmuur tegenover de bibliotheek, waar alleen een setje TNT-brievenbussen voor staan. Daarnaast vele meters blinde muur waar best een gat in te vrezen is voor een pinautomaat of vijf.

Maar nee, dat kon niet. Die vraag was al vaak gesteld en werd ononderbouwd afgepoeierd met; ‘dat kan daar niet’. Lijkt mij grote onzin; ‘waar een wil is is een gat’. De enige reden zal weer eens zijn dat de architect het niet zo bedacht heeft en deze aanpassing niet aan ‘zijn’ gebouw wenst. Dergelijke architectenterreur kom ik helaas maar al te vaak tegen. Probleem is dat die architect vast op een andere plek woont en nooit bij deze bank pint.

Bestaat er al een belangenverening tegen onpraktische architecten?

Geplaatst op 2010-09-27, in Alkmaar en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Ik begrijp dat geldautomaten worden bijgevuld vanaf de achterzijde vanuit een serviceruimte. Misschien dat er achter die blinde noordmuur geen plaats is voor 5 serviceruimtes?

 2. Ik pin niet vaak meer bij geldautomaten, aangezien ik mijn boodschappen als het even kan met pinpas betaal.

 3. @Cohler: Er is achter de blinde muur zeker voldoende ruimte te vinden voor de diepte van zo’n apparaat (ca. 1 meter) met daarachter nog wat meer meters voor het vullen en onderhoud. Het is een redelijk modern gebouw dat ruim is opgezet met weinig vaste binnenmuren.
  Dat aantal van 5 was overigens een voorbeeld, 1 (als die aan de zuidoostmuur blijft) of 2 lijkt mij voldoende.

 4. @Laurent: Dat is een andere discussie die hier los van staat. Het gaat er om dat beide hoofdvestigingen zijn in het centrum van een goeddraaiende binnenstad. Bij de samenvoeging van deze 2 vestigingen is er nog maar 1 van de 3 pinautomaten over, dat is een flinke achteruitgang. Vooral omdat de 2 die weggehaald zijn door hun gunstige locatie en uitvoering erg populair waren.

 5. Ik betaal ook zoveel als mogelijk met pin. Heel af en toe heb ik kontant geld nodig en dat pin ik dan extra bij de een of andere super.

 6. De supers hier hebben binnen een automaat staan. Het lijkt een losse kast. Bij AH staat er een van ING en sinds vorige week bij C1000 een van de Royal Bank of Scotland. Bij C1000 kon je tot nu toe extra pinnen bij het afrekenen aan de kassa. Dat was wel handig, maar het is nu afgeschaft.

 7. In Amsterdam zijn er dan altijd lieden die heel dom gaan roepen dat je dan maar moet gaan verhuizen. ;-)

 8. @Verbal Jam; Dat is ook een mogelijkheid. Volgens mij staat het Fortiskasteeltje nog te koop en na aanschaf kan ik daar de geldautomaten weer openen. :-)

 9. In Nederland viel mij altijd al op hoe lang de rijen bij pinautomaten zijn, en ze worden blijkbaar nog langer. Zuunigheid van de banken zonder twijfel. Gelukkig kan ik ook Euro’s uit Duitsland meenemen.
  Duitse banken ergeren mensen anders: ze heffen 3, 5, soms 7 Euro extra als je pint bij een bank die niet je eigen bank is. Maar daar krijg je ook wel wat voor: snel geld, en vaak in een overdekt huisje.

 10. @Nanos: In een buitenwijk ken ik een kleine AH die ook zo’n (oranje) pinautomaat heeft. Dat is een vrij klein apparaat (50cm breed 50cm diep en 150cm hoog). Kleiner dan de automaten die in muren zijn weggewerkt.
  Ondanks dat kan je er bijna niet mee pinnen, omdat ie daar in een smal gangpad staat waar alle klanten door naar buiten moeten. Dus elke 10 seconde komt er iemand vlak achter je rug langs die mee kan kijken.
  Het idee is wel goed, maar dan moeten ze wel op een goede plek staan. En dan nog is ie alleen te gebruiken als de winkel open is.
  Maar ook dat staat los van het verhaal dat de fuserende banken het er voor de klanten qua pinnen in Alkmaar er een stuk slechter op maken.

 11. Ik steek mijn pinpas altijd overal in. Soms krijg ik dan ook geld. Maar dat is waarschijnlijk je punt niet.. (het is laat :)

 12. @Jowi: 22:50 is toch niet zo laat? :-)
  (Ik ga nog even in de tracker speuren of dit bericht bij iemand van ABN-Amro in Alkmaar is aangekomen. :-)

 13. Hier in Oz is het systeem ook dat je moet betalen om geld te pinnen bij een concurrerende bank (lekker makkelijk verdienen voor hen), maar je kunt bij elke supermarkt of benzinestation (jaja, ik weet dat je daar niet komt Xiwel) extra geld pinnen zonder enige kosten. Dat doe ik dus meestal, want er zijn nog best veel cafe’s enzo waar je niet kunt pinnen. Of alleen boven $10.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: