Okt-10: Ximaar’s Timmermansoog

Ik ben geen timmerman, maar heb wel timmermansogen. Zelfs zonder bril zie ik op ruime afstand of iets kan of niet. Gisteren was het weer raak. Ik loop met mijn boodschappen naar de kassa van de stadsuper. Vlak voor mij duwt nog net een jongere man een vrouw in een rolstoel het kassapadje in. Ik kwam van rechts, maar had de tijd.

Wel meldde ik even dat zij er bij deze kassa niet uit zouden komen, omdat de rolstoel te breed is. Daarna keek ik op de grond en kon ik aan de voegen tussen de tegels zien dat dat inderdaad het geval was. De rolstoel was breder dan het detectiepoortje aan het einde. De man keek ook, maar zag het niet of wilde het niet zien. Hij mompelde wel: “Als dat zo is, dan kom ik hier nooit meer.”


Ik liet het begaan en legde mijn spullen achter de hunne op de band, maar bleef wel aan het begin van de band staan en hield mensen achter me op afstand. En dat was maar goed ook, want na afrekenen pastte de rolstoet net niet door het poortje en moesten zij achteruit en daarna naar de kassa die voorzien is van een groot rolstoelsymbool.

Dat ik het pad voor hen had vrijgehouden deed de donderwolk boven het hoofd van de man wat afnemen. Daarna rekende ik af en bij het naar buitenlopen reed de man met rolstoel alweer voor me. Dat houdt in dat de 6 wachters voor de rolstoelkassa ook meteen ruimte hebben gemaakt. Ik ben in die winkel dus zeker niet de enige die galant is.

Nou kom ik vaak in die super, omdat ie het dichtst bij mijn huis is en je er niet lang hoeft te wachten voor de kassa. Dit stel had ik er nog niet eerder gezien, maar rolstoelen, rollators, scootmobielen en krukken des te meer. Door de ligging in de binnenstad worden schijnbaar de gebruikers (m/v) van deze hulpmiddelen juist door deze winkel aangetrokken. In andere supermarkten zie ik hooguit kinderwagens en rollators.

Om veel kassa’s te kunnen plaatsen zijn hier de doorgangen nauw en is er 1 in het midden een stuk breder voor bijvoorbeeld rolstoelen. Dat is goed aangegeven. Toch had deze rolstoel prima langs deze nietrolstoel-kassa gekund. Daar was ruimte genoeg voor, behalve dat het detectiepoortje aan het einde 5 cm te smal is. Zo’n detectiepoortje is best te verbreden, en anders zou aan het begin al iets met een hekje bedacht kunnen worden, waardoor alles was er in kan er ook zeker door kan. Ofwel de hoofdregel der logistiek: Uitgangen moeten breder zijn dan ingangen.

En dan die detectiepoortjes zelf. Volgens mij doen die dingen daar al jaren niets, behalve in de weg staan. Ik heb er nog nooit eentje horen afgaan, zoals dat wel vaak voor komt bij bijvoorbeeld een Hema of Kruidvat. Veel boodschappen zijn niet voorzien van detecteerbaar materiaal, dat bij de kassa geneutraliseerd moet worden. Ik denk niet eens dat dat bij deze kassa’s kan of werkt. En als dat zo is, dan kunnen al die domme poortjes bij het grofvuil en had deze man met rolstoel gewoon door kunnen lopen.

Advertentie

Geplaatst op 2010-10-10, in Shopmatig, Ximatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Dat is allemaal standaard materiaal wat door de grote concerns en Masse wordt ingekocht en geplaatst zonder dat er verder iemand aan denkt of het ook wel klantvriendelijk is wat ze doen.

 2. Detectiepoortjes hebben inderdaad vaak een preventieve werking.Al heeft het weinig effect als kruimeldieven erachter komen dat ze niet werken.
  Ach, paden iets breder, en poortjes blijven fabriceren. Goed voor de economie ;)

 3. Ik weet dat het vroeger toen de kinderen nog klein waren soms ook moeilijk was om door kassa’s te komen. Na ruim dertig jaar dus nog niets bijgeleerd.

 4. Supermarkten hebben idd geen gemarkeerde waren of misschien erg dure zoals pannen, flessen champagne. Ik zal hier nog eens kijken.
  Bij de Hema en de V&D zit de caissière wel altijd druk te vegen en te controleren, zodat het alarm alsnog afgaat inclusief 10 andere winkels.

 5. Ik heb het ook, dat timmersmansoog (niet de rolstoel gelukkig) en het blijven leuke discussies met mensen zonder dat oog. Vooral als je uiteindelijk toch altijd gelijk hebt qua kan ie of kan ie niet. ;-)

 6. Ik heb geen timmermansoog.
  Een tijdje geleden had ik geen munt voor een karretje, maar voor de AH stond een karretje van de Vomar. Ik nam dat karretje mee en kwam bij de kassa klem te zitten.
  “Ja” snerpte de caissiëre, “dat komt er van als u een verkeerd karretje probeert… Lost u het zelf maar op….”

 7. @Henk50: Zal dat ‘gesnerp’ de reden zijn dat ik niet zo graag bij de AH’s kom? :-)

 8. Bij mijn supermarkt zit het detectie systeem in de voet van de lopende band en levert dus geen ruimtebeperking op. Het ding reageert overigens niet op chips in de zakken tv-voer oid, maar is bedoeld om te voorkomen dat grote zaken onderop de wagen (kratten drank, zakken aardappels) – al dan niet per ongeluk – vergeten worden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: