Okt-13: 13-10-10 = 33

Ik heb het bovenstaande rekensom niet bedacht, maar de president van Chili. Zelf zou ik op -7 uitkomen, maar hij telt vandaag de minnen als plussen en ziet in de datum het aantal te redden kompels terug. Kortom hij is reuze blij dat er inmiddels 13 van de 33 gered zijn.

Vaak klagen mensen er over dat er nooit eens positief nieuws wordt uit gezonden. Nou, deze mensen kunnen gisteren, vandaag en morgen hun hart optakelen. Op Journaal24 is een rechtsstreekse reportage gaande, die gisteren is begonnen en waarschijnlijk ergens morgen eindigt. Dwz de redsnelheid is circa 1 kompel/h en gisteren lag het werk uren stil door een niet werkend communicatie-systeem.

Ik ga er gemakshalve van uit dat dit wereldgebeuren ook rechtsstreeks te bekijken is op Nederland 1, 2 en 3 en op wat zenders van de RTL en veel buitenlandse TV-zenders. Daarmee wordt het kijkrecord van ‘de eerste voet op de maan’ compleet van de eerste plaats gevaagd. En Chili komt natuurlijk positief op de kaart. Combineer dit met de Chileense wijnen en het idee dat het bij hen zomer is in onze winter en je weet dat er een vliegtuigrekort is voor de kerstvluchten naar dat land.

En het is natuurlijk uniek dat zo’n grote groep, na zolang en uit zo’n diepte gered wordt. Toch vraag ik me af of het een record is. In China, Zuid-Afrika en Rusland zijn jaarlijks vele van dit soort rampen. Die mijnen wat af en er is niet veel geld voor veilig werken. Ik kan me dus voorstellen dat in de afgelopen jaren meer mensen als groep gered zijn of mensen die langer hebben vastgezeten. Helaas hoor je daar weinig van, ook al omdat het zo vaak mis gaat.

Van Fokke en Sukke hoeft het niet zo:

Geplaatst op 2010-10-13, in RTV-matig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

  1. Ik heb er wat beelden van gezien. Ik kom zelf uit een mijnwerkers familie en kijk daar toch iets anders tegenaan.

  2. Het lukt mij niet, mij over deze redding te verheugen. Chili is me gewoon te ver weg. Dat zou wel anders zijn als het hier in de buurt was.

  3. Oh, ik had het wel, die verheuging. Maar ik draag nog wel de littekens van de ramp met de Koersk, toen de bemanning niet gered kon worden.

  4. @Sjoerd: Of je er anders tegenaankijkt is maar de vraag. Ik ben ook blij dat deze mensen gered zijn. Maar ik vraag me ook af hoevaak dit voorkomt en wij er niets van te horen krijgen. Dwz voor Chili ligt de grens onder 33 kompels. Het kan heel goed zijn dat het international nieuws zich op een dergelijk voorval in China pas gaat storten als er meer dan 100 kompels vastzitten. Omgekeerd kan je ook bedenken dat het nieuws uit Chili alleen in een kein stukje op pagina 4 van een krant was gemeld als het ‘maar’ 5 mensen betrof. En voor iedere betrokkene is dit erg en zijn het spannende tijden. Daarbij gaat het redden ook vaak mis. Deze keer gelukkig niet.

  5. @Emigrant en Mack: Zie mijn reactie op Sjoerd. Er zijn hele studies geweest over afstand en aantal slachtoffers en of een Amerikaan die in Sudan omkomt door de honger 1000 keer eerder ons nieuws haalt dan een Sudanees die op dezelfde plek verhongert.
    In veel gevallen komt het nieuws uit/via de USA. In dit geval zal het zo zijn dat de top van de mijn mogelijk Amerikanen zijn, of dat zij zelfs eigenaar van deze mijn zijn.

  6. Kan alleen maar zeggen dat ik blij was, ik heb het gevolgd grotendeels op CNN, tja mijn nachtrust is een ander ‘drama’ :D maar in dit geval kwam het goed uit.
    De vraag die je stelt blijft staan maar ik vond het indrukwekkende beelden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s