Okt-30: Spoorvervolg

Ik heb net een aardige uitzending van de VPRO over privacy bekeken. Ik zag er weinig opzienbarende zaken in, maar kan me voorstellen dat anderen wel bang worden als zij zoiets zien. Een van de prettige dingen die me opviel was dat de bewakingscamera’s in Rotterdam goed bemenst zijn. Of dat hier in Alkmaar ook zo is vraag ik me nog altijd af. Het voordeel van de camera’s hier in de binnenstad is dat veel mensen zich er veiliger door voelen en er vaker na winkelsluitingstijd een rondje lopen.

Met deze uitzending viel me ook op hoe goed ik mijn pravacy bescherm. Zo log ik onder een pseudoniem en niet op een eigen domein, waardoor ik niet in de whois-bestanden te vinden ben. Ik heb geen carkit en die kan dus niet afgeluisterd worden. Ik heb niet eens een car waardoor het nummerplaatherkenning-systeem mij niet kan traceren. Verder heb ik geen mobiele telefoon. Dus de traceersoftware die hiervoor bestaat zal mij worst zijn. Mijn belastingformulier doe ik op de post en gaat niet via het internet, waardoor mijn beslastingegevens beter beschermd zijn. Informatie achter mijn rug om navragen bij mijn baas gaat ook niet lukken; ik heb geen baas.

Verder staat mijn WLAN compleet uit (dus zonder spanning), er valt dus niet via een draadloze internetverbinding op mijn PC in te breken. Op mijn PC heb ik het delen van printers en bestanden uitgezet. Als je dat niet nodig hebt -zoals ik-, dan kan je zoiets maar beter uitzetten. Idem voor de MSN-plugin die uit staat. MSN staat helemaal uit, want ik gebruik dat nooit. Kortom ik ben een lastpak danwel een uitdagend geval voor mensen die iets van me te weten willen komen.

Het enige waar ik niet onderuit kom zijn de camerabeelden die hier in de stad van me worden opgenomen. Dat zijn er echter zoveel, dat de camerabewakers een blinde vlek voor me ontwikkeld hebben. Ik ben zo vaak langsgekomen en zonder enige verdenking, dat ik waarschijnlijk iedereen in de stad kan beroven zonder dat de camerabewakers het zien.

Er is trouwens nog een methode waar ik niet onderuit kom. Google en andere bedrijven zullen een profiel van mijn IP-nummer hebben. Daardoor krijg ik reclames die passen bij mijn surfgedrag. Of Google een naam aan mijn IP-nummer heeft kunnen koppelen is maar de vraag. Daar heb ik niet aan meegewerkt, maar mogelijk heeft mijn provider die informatie verplicht afgestaan aan de CIA en heeft Google het daar opgeduikeld. Je weet maar nooit.

Zo zit er sinds de laatste versie van Web-log een ander geniepig addertje in al hun weblogs. Als je een reactie plaatst, dan vind er een kleine animatie plaats. Die animatie is nutteloos, maar wordt wel uitgevoerd via een server van Yahoo. Daarmee gaan alle reacties langs Yahoo. Yahoo zou zo ingevulde mailadressen kunnen verzamelen of bepaalde reacties aan IP-nummers of aan mailadressen kunnen koppelen. Het hoeft niet maar kan wel. En als ze het niet doen, waarom moeten dan al die reactie via Yahoo worden omgeleid? (Op dit weblog kan je het mailadres bij een reactie leeglaten. Zelf vul ik meestal een onbestaand mailadres in.)

Als je even wilt zien hoe het werkt, zet dan *.yahooapis.com in je browser in de lijst van websites met beperkte toegang. Te vinden via het menu Exra -> Internet opties -> Beveiliging -> Websites met beperkte toegang. Sla het op. Sluit alle browser-vensters. Start daarna je browser en probeer dan maar eens een reactie te plaatsen op een weblog bij Web-log.nl. Dat gaat dus niet meer lukken. Kortom haal dat regeltje maar weer weg uit die lijst want anders krijg ik hier geen reacties meer. Je weet nu wel dat Big Yahoo meekijkt.

Nou is dat afluisteren al erg lang mogelijk, bijvoorbeeld via de radio. Een van de bekendste en simpelste zijn de draadloze telefoons voordat DECT kwam. Die oude draadloze telefoons zijn er nog steeds, maar hun aantal wordt minder. Tussen 1990 en 2000 kon ik er zo’n 20 oppikken op de korte golf. Die dingen waren tot op een kilometer afstand duidelijk te verstaan. Geluk kon ik geen van die bellers herkennen aan hun stem. Het is echter nog steeds zo dat die dingen bestaan. Zo kan ik (als ik wil – en ik wil dat niet) alle telefoongesprekken van mijn buurman afluisteren.

Toch kon het nog simpeler. Dat ontdekte ik rond 1975. Toen pikte ik op de lange golf een sterk signaal met een lichte brom op. In eerste instantie was dat dan ook alles. Totdat ik er een keer stemmen hoorde. En die stemmen waren goed herkenbaar. Een daarvan was mijn buurvrouw. Het klonk hol en ik hoorde kookgerei, waardoor de ‘zender’ dus in de keuken van mijn buren moest staan. Nou zijn langegolf-zenders niet zomaar in de winkel te koop en hadden mijn buren niets met electronica. Uiteindelijk kon het niet anders zijn dan een TL-buis die deze draaggolf afgaf en waarvan de spoel er voor zorgde dat ik de stemgeluiden prima kon verstaan.

Technisch kan er wat mis zijn geweest met die TL-buis. Maar misschien was het een ouder type waar er voordien meer van waren met hetzelfde effect. Via dat ding heb ik een jaar of 10 de buren moeiteloos in hun keuken kunnen afluisteren. Niet dat ik dat deed. Ik was niet geïnteresseerd in de buren en mensen zeggen doorgaans erg weinig in een keuken. Eigenlijk was ik het meest nieuwsgierig naar de werking van die TL-buis. Toch dorst ik niet naar ze toe te gaan met mijn radio om dat uit te vissen. Dat zou destijds harder aangekomen zijn dan deze VPRO-documentaire van nu.

Advertentie

Geplaatst op 2010-10-30, in RTV-matig, Webmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.

 1. Ik krijg ook veel reclame waarvan ik vermoed dat ik ze te danken heb aan mijn surfgedrag. Maar in de meeste gevallen liggen die aanbiedingen heel ver weg van mijn werkelijke consumptieve belangstelling. Ik surf immers ook veel beroepshalve, dus krijg ik reclame van islamitische verzendhuizen enz. De enkele keer dat er een schot in de roos tussen zit word ik zo kwaad dat ik mezelf zweer, dát spul nooit te kopen.

 2. Ik mail met een googleaccount, en ik speel op facebook.
  De advertenties die daar verschijnen hebben soms een wel begrijpelijk, maar desondanks totaal niet kloppend verband met mijn surfgedrag.
  En soms snap ik echt niet waarom sommige advertenties verschijnen.
  Zo zou ik geïnteresseerd zijn in een koophoekhuis in Rotterdam.

 3. Ach, ik heb niets te verbergen…

 4. wat dat afluisteren betreft: mijn vader vertelde me van huizen waar hij vroeger woonde waar je via de verwarmingspijpen of andere afvoer en aanvoerbuizen prima met de buren mee kon leven. In mijn vorige huis had ik zelfs dat niet nodig: ik verstond ze dwars door het plafond heen.
  Goed om er weer eens over te lezen. Al die vingers in de pap. Of in mijn mond. Of hoe zeg je dat. Jowi (nu met vals emailadres)

 5. Ik voel me echt niet veiliger met die camera’s, in tegendeel. Hetzelfde geldt voor politie op straat.
  Ik voel me niet onveilig, dat zal het zijn. Die onveiligheid proberen ze ons al jaren aan te praten. En nu moet er dus iets aan gedaan worden.
  Naar advertenties kijk ik nooit, maar dat zal ik eens gaan doen om te kijken of ik enig verband zie.

 6. @Emigrant; Ik xi niet zoveel reclames omdat de meeste reclame-domeinen bij mij op een zwartelijst staan en niet doorgelaten worden.

 7. @Trijntje: Facebook (althans hun Canadese doemein) staat ook op de zwarte lijst omdat ik de indruk heb dat ik via die site een virus heb opgelopen. Dat hele facebook heb ik al een jaar terug de rug toegekeerd. Ook dat is een systeem met als doen om zoveel mogelijk eigenschappen van een persoon te vergaren. Vooral de spelletjes die je er met elkaar speelt zijn wat dat betreft berucht en er worden al flink wat rechtszaken gevoerd o.a. door overheden.
  Ik heb wel een live-account voor mijn mail, maar kan nog niet merken dat dat me last oplevert.

 8. @Sjoerd: Dat zeiden de meeste mensen in die uitzending ook. In mijn geval klopt het ook redelijk. Ik heb weinig en heb daarom dan ook maar weinig te verbergen.

 9. @Jowi: Ik heb ook in huizen met houten plafonds gewoond en heb daarnaast last van een te goed gehoor.
  In de trein is dat nog leuker. Soms tel ik tot 10 gesprekken, die ik moeiteloos kan volgen. Dat zijn dan vooral mobiele bellers, want die spreken een stuk luider dan wanneer mensen in de trein gewoon tegen elkaar praten.

 10. @Nanos: Het is ook de grootste onzin. Toch heeft het hier in de binnenstad wel geholpen. Dwz ’s avonds zijn er alleen een berg kroegen open en dan vinden de nietkroegbezoekers het wel prettig als er camerabewaking is.

 11. Ik weet dat op zich wel, van facebook, maar ik vind het spelletjes spelen er wel leuk.
  Ik heb een uptodate virusscanner, en als er toch een virus op zou komen waar ik last van heb, dan moet ik de gevolgen maar dragen, en iemand inschakelen die de boel weer op orde brengt.
  Ik heb een vriendin die dat kan.
  Dus ik kies bewust voor het risico.

 12. Ik wist trouwens niet, dat het nog steeds mogelijk is om je belastingaangifte op een papier in te vullen, en op de post te doen.
  Mensen die zeggen: ik heb niks te verbergen…dat vind ik zo’n dooddoener.
  Ja, die digitale methodes om iemands leven in kaart te brengen. Ik heb er geen verstand, maar ik geloof wel, dat er instanties zijn, die meer over mij weten, dan ik zelf: dan is één of andere notitie opgeslagen dat ik 23 augustus 1996 in een telefonisch gesprek boos geworden ben…
  Het erge is, zonder meteen afgezonderd in een bos te gaan leven: ik heb er totaal geen verstand van hoe je de digitale meekijkterreur het beste kan beperken, zoniet uitbannen…

 13. Ik heb toch het idee dat je ondanks je goede afscherming in heel Nederland bekend bent. Ik meende namelijk laatst toch echt iemand iets over een onveilig (niet)fietspad te horen vertellen op tv die mij erg sterk aan jou deed denken.

 14. Je hebt nu misschien weinig te verbergen. Het is ook niet het probleem dat de gegevens die over je verzameld worden, nu misbruikt worden. Waarbij gerichte reclame nog de allerminst storende vorm van mis-/gebruik is. Als ik dan al reclame krijg, dan is gerichte reclame natuurlijk beter dan losse flodders.
  Het probleem is dat als deze gegevens er eenmaal zijn, ze in de nabije toekomst door machthebbers met andere politieke ideeen, denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurt als Geert echt doorschiet, met deze gegevens kunnen doen. Ik kan de naiviteit van de mensen die zeggen “Het kan mij niet schelen want ik heb niets te verbergen” echt niet begrijpen, het lijkt wel opzettelijke domheid/ luiheid.

 15. @Frans54: Iedereen maakt wel eens een foutje. :-)

 16. @Bob: Laat ik het bij deze een beetje voor de ‘gelatenen’ opnemen. Een deel gaat het boven de pet wat er precies gaande is en legt zich er bij neer zolang er geen merkbare problemen voor hen opdoen. Die problemen herkennen ze echter niet omdat het proces geleidelijk gaat. Anderen maken zich erg druk over zaken die zij niet snappen en laten zich opjutten door mensen die het ook niet snappen. Gevolg: Veel drukte en geen resultaat. Dan is een gelatene toch beter af. Maar bekijk het ook eens in het licht van WO-II. Ook daar hadden de mensen die zich over die situatie druk maakten het veel beroerder dan de mensen die dat niet deden.
  Naast de negatieve effecten kunnen er ook positieve zijn. Zo heb ik geen last meer van damesverbandreclames en het zou kunnen dat een medicijnbedrijf na het combineren van mijn gegevens met een oplossing komt die de artsen niet konden verzinnen.

 17. Ik las net dat De Telegraaf (de Geertkrant die ook fout was na de oorlog) Hyves.nl heeft overgenomen. Geenstijl is al langer in hun bezit en het is niet moeilijk te bedenken welke mogelijkheden er zijn door deze gegevens per achtergelaten IP-nummer te combineren.

 18. Dat van die foute machthebbers vind ik wel een overweging.
  Maar aan de andere kant:
  Foute machthebbers zouden bezwaar kunnen hebben tegen mijn christenzijn ( stel dat er toch een kwaadwillend islambewind komt, ga ik niet van uit, maar stel dat). Dat kan men wel van mij weten los van allerlei internetgegevens.
  Of men heeft bezwaar tegen mijn redelijk linkse politieke oriëntatie.
  Dat is buiten internet om misschien moeilijker te achterhalen, maar zou ik toch niet geheim willen houden.
  Misschien zijn er meer dingen te ontdekken in mijn leven waartegen bezwaar zou kunnen zijn, die kan ik niet bedenken.

 19. Mooi verhaal over die zendende TL-buis.
  IP-adres wil ook niet alles zeggen, vanaf mijn thuis-netwerkje gaan 4 heel verschillende interesses onder 1 IP-adres het www op.

 20. Een beetje paranoia lijkt het me overal bang voor te zijn. Er kan altijd iets gebeuren,je kunt naar buiten stappen en door en bus overreden worden.
  Maar jij bent een gelukkig mens Xiwel, als ik het zo hoor!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: