Nov-01: Van Boven

Nog maar eens een kijktip, maar dan een compleet andere. Een paar dagen terug ontdekte ik (online) een hemelse uitzending van de ZDF (Het 2de Duitse Verzienet uit Mainz) getiteld ‘Deutschland von Oben‘. Een serie van 3 uitzendingen waarbij je in vogelblik over Duitsland scheert en daar mooie opnames van de natuur en steden ziet.

Het mooie is dat deze 3 uitzendingen in HD (Hoge Definitie) op je PC in Nederland kan bekijken. Waarschijnlijk moet je dan wel een redelijk snelle verbindinding hebben, maar daarover heb ik niet te klagen. Klik op 1 van de 3 video’s en daarna onderin de player op de HD-knop.

In Nederland moeten we het doorgaans met een veel slechtere beeldkwaliteit via het internet stellen. Bij uitzondering zijn er wel betere live-uitzendingen die net iets beter dan de gewone TV zijn. Maar dit ZDF-spul is echt 2x zo scherp en als je een goede videokaart hebt, zo mooi als een foto.

Ik sprak er met een kennis over en die vertelde me dat de VPRO ook werkt aan ‘Nederland van Boven‘. Een goed idee, maar de kans is klein dat die zo scherp via het internet beschikbaar komt. Daarnaast is het Duitse landschap veel gevarieerder. Dat Nederland en Duitsland dit idee niet uit zichzelf verzonnen hebben kon ik wel raden. Dus zocht ik even verder en vond ik bij de BBC ‘Britain from Above‘ die in 2008 is gemaakt. Je kunt het bekijken, maar de beeldkwaliteit op het internet is uiterst matig. Zeker nadat je de Duitse uitvoering hebt bekeken.

Ik heb nog niet verder gezocht, maar kan toch moeiteloos stellen dat ook de BBC niet de ontdekkers van dit concept zijn. Daarvoor moet je naar Frankrijk, Italië en Spanje die jaarlijks vanuit de helicopter beelden laten zien van de Tour, de Giro en de Vuelta. Als je denkt dat het om het fietsen gaat, dan heb je het mis. Die fietsers worden langs allerlei bezienswaardige steden en door mooie landschappen gestuurd, zodat vanuit de helicopters prachtige plaatjes worden geschoten om zo de touristen aan te trekken. En dat werkt uitstekend en aanstekend.

Helaas lukt het de Britten, Duitsers en Nederlanders niet om een meerdaagse wielerwedstrijd te maken die enig aanzien heeft. Dus zijn die maar op pad gegaan zonder fietsers. Gezien de Duitse uitzending een prima idee en hopelijk wordt die van de VPRO net zo fraai.

Geplaatst op 2010-11-01, in RTV-matig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Schitterende tip, ik heb de eerste film van 45 minuten met plezier gekeken. En, in een hele fijne resolutie.

 2. Ik geniet altijd van de beelden van boven tijdens de tour de France en de Vuelta en de ronde van Italië. Ik verheug me nu al op de wielerwedstrijden van volgend jaar. We hebben eindelijk HDtv

 3. Mooi, mn PC en verbinding zijn te langzaam helaas. Mooie muziek.
  Ik vind Nederland uit de (vliegtuig)lucht, vooral de Randstad met al het water en de kust, ook erg mooi.

 4. @Hanscke: Het is maar de vraag of de ZDF in HD op de Nederlandse kabel komt. Ik denk van niet omdat daar geen bandbreedte voor beschikbaar is. Via het internet heb je daar geen last van, maar ben je wel afhankelijk van je verbindingssnelheid.

 5. @Cohler: Die snelheid kan ook liggen aan de servers van de ZDF en de drukte op het net. Mogelijk heb je een beter resultaat op een rustiger moment. (O ja, en met HD uit is de kwalitiet nog altijd beter dan de gewone TV.)

 6. @Sjoerd: En het mooie is dat ik veel van die plekjes ken, omdat ik Duitsland flink in de rondte heb gefietst.

 7. Mooi!
  Ik zag net een stukje, maar het wordt me nu te laat om nog door te gaan. (Had nu in elk geval wel voldoende snelle verbinding. Dat moet je overdag maar afwachten.)

 8. Bedankt voor de tip. Ik ga het binnenkort bekijken, ik kende het nog niet.

 9. Ik schrok altijd bij Nederland van boven, als ik het zag vanuit het raampje van een landend vliegtuig. Het is zo nat, zo nat ….

 10. Ik vind tijdens de meeste etappes van die wielerrondes de beelden van boven interessanter dan de wielrenners, die mogen ze van mij sowieso wel weg laten (doe ik met het commentaar meestal ook tot de laatste 10 kilometer aangebroken zijn). Ik zal binnenkort eens gaan kijken.

 11. Toch heeft de BBC wel wat betere beeldkwaliteit dan de Nederlandse zenders, heb ik het idee.
  Wel altijd weer een hoop gezoek naar een Britse proxyserver die het doet, want anders kun je de BBC niet kijken op televisie buiten het Verenigd Koninkrijk.

 12. Bij railaway van de eo hebben ze ook altijd van dat soort mooie beelden van verschillende landen.
  Dus niet met fietsers maar met treinen.
  By the way

 13. @By the railaway; klopt, ze gebruiken daarin ook wel wat beelden vanuit de lucht. Het mooie van deze serie is dat vrijwel alles uit de lucht word bekeken.

 14. @Bob en Emigrant; Ik ga er van uit dat ie al een keer op de ZDF is uitgezonden in Terra-X. Maar waarschijnlijk op een lastig tijdstip. Mooie programma’s hebben daar vaak last van.

 15. Ik heb het niet op ZDF gezien, kijk ook niet zo vaak. Maar nu hier wel dus, ik vond het ook erg mooi.

 16. Bedankt Xiwel.. schitterende opnamen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: