Dec-15: Bereikbaarheid Binnenstad 2

Over de bereikbaarheid van de Alkmaarse binnenstad is moeiteloos een volledig weblog te vullen. De middenstand klaagt steen en been en ondertussen scoort Alkmaar prima als het gaat om het aantal (winkel-)bezoekers van buiten de gemeente. Zie anders ook m’n eerdere bereikbaarheidslogje.

In de afgelopen weken was het dan ook weer stampvol op de Langestraat en Payglop en stond je hutje-mutje op de roltrappen van de V&D. Op die roltrap stond een vrouw naast me en ik kon het niet laten om op te merken: ‘Wat is Alkmaar toch slecht bereikbaar.’ Ze moest er erg om lachen. Ook zij kende de dramatische verhalen die de Alkmaarse middenstand via de media regiobreed de wereld in helpt. En als het aan mij ligt mag Alkmaar wel wat slechter te bereiken zijn, dan kan ik een stuk sneller over de Langestraat lopen.

Het mooie is dat de Alkmaarse gemeenteraad zich af en toe gek laat maken door deze blèrende middenstanders. En dat doen ze dan op een typisch GroenLinkse manier met een cyaan-groen busje van de Connexxion. Deze dus:

Dit busje was gratis en reed in de zomer tussen het parkeerterrein van AZ (Alkmaar-Zuid) en de binnenstad. Vanaf die kant zijn er weinig problemen. Heilooërs pakken de fiets en mensen die nog zuidelijker wonen zijn meer op Beverwijk en Haarlem gericht. Het busje reed dan ook steevast leeg rond. (Let even op de zwarte inzittende teller.) Waarschijnlijk was dit transferium minstens zo leeg.

Sinds een paar maanden zie ik dit busje weer, maar nu met het opschrift Kwakelkade en een heus lijnnummer, nummer 1. En in deze gratis lijn heb ik in de afgelopen 8 weken in totaal (exclussief chauffer) 1 hele passagier gezien. Of was het iemand die de chauffeur moest opleiden? Dit busje rijdt een rondje tussen Overstad (parkeerstad) en de Binnensstad. En deze werkt dus ook voor geen meter. In Overstad wordt erg veel geparkeerd, maar te voet zal je toch echt sneller in het centrum zijn, dan met dit pendelbusje. Daarbij zijn er in Overstad ook winkels als de Kwantum, de Action en bijvoorbeeld de Mediamarkt, die je als loper wel op je pad treft, en in het busje niet.

Hierboven een kaartje met daarop hoe dit busje van de Parkeerplaatsen naar de Hema rijdt via de groene lijn B0. De Hema is het centrumste centrum van het Alkmaarse winkelgebied. Met dat busje kom je niet verder dan de Laat, vanwaar je je door de 1,2 meter brede kuigumsteeg.. (Deze dus:)

.. een weg moet wroeten naar de Hema. Nee, dan gaat het via de Ringersbrug (800 meter rode lijn V0) een stuk vlotter en gerieflijker.

Op het plattegrondje staan nog 2 strepen over hoe diezelfde gemeenteraad de voetgangers van het station naar de binnenstad laat lopen. Zie de blauwe lijn V1. En menige treintourist tuint daar in. Ze moeten dan wel langs deze lantaarn die niet verplaatst mocht worden.

Alkmaarders volgen echter de paarse route V2 door de Spoorstraat. Daar heb je alle ruimte en kan je door de autoluwheid midden op straat lopen, wat de meesten doen.

De bovenstaande voorbeelden geven aan dat de gemeenteraad er net zo naast zit als de middenstanders (die iedereen met de auto gratis tot aan de kassa willen hebben). Dat het toch stampvol is in de stad komt simpelweg door de nauwe straten. Daar is geen ruimte voor autoverkeer, dus komt 70% te voet of op de fiets. Winkeliers en gemeenteraad hebben daar weinig oog voor; voor deze ongeregelde doehetzelvers valt nu eenmaal niets te regelen.

Of is een goede bewaakte stalling bij het Waagplein nog iets?

Geplaatst op 2010-12-15, in Alkmaar, Fietsen, OV-matig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Zo sloegen ze fietsen vroeger in de stationsstalling ook op. Alleen stonden de bovensten dan op een eigen rek.

 2. @Frans54: Deze lagen afgelopen week tegen het waaggebouw waar de VVV de touristen in verwelkomt. :-)

 3. Vreemd: als ik in mijn blogroll op de titel van dit nieuwste logje klik krijg ik een blank page met wel jouw adres in de adresbalk, ik moet hier komen door op jouw eigen naam te klikken en dan vanaf je homepage dit logje openen?
  Oh, dat is het waaggebouw, dan zullen die fietsen wel gewogen en te licht bevonden zijn.

 4. @Frans54: Dat kwam door mij, ik had de bestandsnaam van het logje veranderd nadat er al een RSS-feed was verstuurd. Inmiddels is het weer goed. Zoals altijd heelt ook hier de tijd alle wonden. (Op je blogrol staat inmiddels ook de nieuwe bestandsnaam.)

 5. Tsjonge wat een zootje fietsen daar bij elkaar…

 6. Tja, de meeste boodschappen worden fietsend en lopend gedaan.
  Maar ja als middenstander heb je daar geen oog voor ….
  Gezelligheid in een winkelstraat bestaat vooral uit drukte.
  Autovrije winkelstratten leveren dan ook de meeste omzet op.
  Maar iedereen blijft dat steeds weer te vergeten.
  Bezorgde groet uit Amsterdam-ZuidOost

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: