Dec-18: Drie keer zo lang

Afgelopen vrijdag is hier circa 17 cm sneeuw gevallen. Dwz de gemiddelde sneeuwhoogte in mijn stadse achtertuintje was 17 cm. Dat is ietsje ingeklonken, maar zaterdag ook weer een klein beetje aangevuld met wat verse stuifsneeuw. Je snapt het al, het verkeer was totaal ontwricht.

Zo deed ik er 3x zo lang over om bij de supermarkt te komen.

Nou kan dat ook komen omdat ik mijn wandelroute 3x zo lang maakte, om zo door de Alkmaarder Hout te mogen banjeren. Dit soort openbare kerstkaartwandelingen kon ik ook al begin dit jaar doen en nu was het minstens zo mooi.

De reden is dat het niet waait en dat de boomtakken hier eerst voorzien zijn van aangevroren mist. Ik zie veel sneeuwpret op TV en ook hele mooie plaatjes, maar die witte takken zie ik buiten Alkmaar veel minder. Misschien hebben zij niet het geluk gehad van een paar dagen mist, en/of heeft het er harder gewaaid.

Ondanks dat hier net zoveel sneeuw gevallen is als in Amsterdam en Haarlem, valt het hier met de reistijden prima mee. Auto’s staan hoofdzakelijk vast, bussen rijden nog op de halve snelheid en lopen en fietsen gaat hooguit 20% langzamer dan normaal. Brommers en snorfietsen heb ik de afgelopen dagen niet meer gezien. Strooien is zinloos. Het wordt er eerder gladder door dan veiliger. Juist op de plekken waar niet gestrooid is, is redelijk goed te fietsen en te lopen.

Op mijn rondje door het park heb ik dan ook geen enkel uitglijertje gemaakt met mijn flutschoenen van het merk hela-hola á 4,95 per stuk, en die voorzien zijn van zomerzolen. Ik moest alleen uitkijken op het zebrapad. Daar lag een mooie opgevroren laag van 2 cm smeltwater. Auto’s glibberden dan ook alle kanten op en ik moest daar ook uitkijken. In de binnenstad liep het weer prima. Daar kon ik heerlijk verder Anton Piecken. De foto hieronder is van vrijdagmiddag, halverwege de sneeuwbui:

Een brug verder trof ik deze sneeuwfiets:

Kortom doe mij nog maar een paar van dit soort dagen.

Naberichtje:
Sinds 31 December 2010 staan m’n kerstkaartwandeling-foto’s hier online. De bovenste 11 zijn van Januari-2010, de onderste 5 van December-2010.

Geplaatst op 2010-12-18, in Alkmaar, Klimatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 15 reacties.

 1. Ik vind het ook heerlijk. Wat mij betreft mag er nog wat meer vallen…

 2. Bij matige en zeker bij strenge vorst heeft strooien iha weinig zin, het zorgt even voor een kliederboel, die wordt keurig tot een gladde plaat gereden en vervolgens bevriest die weer. In veel landen waar veel meer sneeuw valt dan hier wordt dan ook helemaal niet gestrooid, alleen geschoven of aan de kant geblazen. Trottoirs waar alle sneeuw is blijven liggen zijn vaak ook stukken beter te belopen dan die waar men met een sneeuwschuiver een mooie vlakke laag heeft gecreëerd.
  Ik zelf gooi als het voor mijn deur echt glad wordt geen zout maar (volière)zand over de gladdigheid. Werkt prima, is beter voor mijn tuin én mijn schoenen en heeft geen last van opnieuw bevriezen na deels smelten.

 3. Hier (Apeldoorn) begon het donderdagmiddag al te sneeuwen. Die sneeuw is in de nacht van donderdag op vrijdag bevroren en we hebben sinds donderdag dus al drie dagen kerstkaartenuitzicht: sneeuw op bomen en daken, op alles wat zich buiten bevindt. Heel mooi.

 4. Toch is er in Apeldoorn geen 17 cm gevallen. Jammer.

 5. Hier wordt geschoven en direkt daarna gestrooid (met dezelfde wagen). Dat werkt prima, behalve als het kouder wordt dan ongeveer -10; dan bevriest namelijk ook het water met het opgeloste zout erin.
  Mooie fiets, Xiwel. Ik zal eens kijken of ik morgen een paar plaatjes of bewegende beelden van onderweg kan maken.

 6. Nou, in Michigan strooien ze toch wel zout, maar dan wel echt heel erg veel. Ze hebben dat zout daar zelf en het is er relatief nogal goedkoop. En sneeuw hebben ze daar ook veel.
  Ja, vers gevallen ziet het er wel mooi uit, maar daarna wordt het een bende. En het moest niet zo teringkoud zijn.

 7. @Bob: Hoofdzakelijk strooien ze hier preventief nat. Dat werkt heel goed, behalve bij aanhoudende sneeuw. Waar we toevallig dit jaar in het begin en einde last van hebben. Inmiddels zijn de strooiwagens hier ook van een schuiver voorzien. Maar helaas hebben we veel straatstenen, dus durft men niet te diep te schuiven. Afstandwieltjes voorkomen dat. Volgens mij ben je wat dat betreft beter af met asfalt. Ik heb ook wat trekkers gezien met een roterende borstel voor de fietspaden. Helaas zag ik ze in een hal en nog niet in actie op de weg.

 8. @Laurent: Koud vind ik het helemaal niet. Het is hier -2, maar voelt niet koud aan omdat het windstil is.
  Die viezigheid onstaat door zout icm autobanden. Op de bospaden heb ik daar geen last van en ziet alles na een paar dagen nog maagdelijk wit.

 9. Echt genieten kan ik van dit weer.
  Ik voel me dan echt een stuk gelukkiger dan als het 30 graden is in de zomer hoor!
  kou, wit, vorst, winter, zalig!

 10. Aangevroren mist, ja dat verklaart het. Gisteren reed ik langs Arnhem en de bomen waren zo sprookjesachtig mooi, veel mooier dan die onverschillige dikke vacht die in Duitsland overal overheen ligt. Hier zag je ieder takje scherp gestoken.

 11. @ Mack: Niks jammer, wel de schoonheid van een kerstkaart, niet de overlast.
  Helaas is er vannacht wel weer een dik pak gevallen, dus meer overlast, maar wel ontzettend prachtig.
  @ Emigrant: Ook in Arnhem sneeuwde het donderdag al, geen mist.

 12. @Jolanda: Ik kan ook goed tegen snikheet weer, als dat maar een paar weken aanhoudt. Ik heb in een land gewerkt waar het standaard 34 graden in de schaduw was en 25 ’s nachts. Na een paar weken ging dat prima. Winters weer is makkelijker, daar kan je je op kleden.

 13. Mooie foto’s. Bij ons in de Betuwe waren de bomen ook zo mooi vrijdag.
  Vandaag was een perfecte winterdag. Zelfs ik ben voor mijn plezier een eindje gaan lopen. Niet te koud, geen wind en de mooiste sneeuw die je je maar kunt bedenken.
  Ik stuitte daarnet op dit linkje voor sneeuwfietsers.

 14. Ik stel voor om openbarekerstkaartwandeling tot woord van deze winter uit te roepen.

 15. @Marjan: Bedankt voor de tip. Xi hier een vervolg.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: