Dec-22: Ziektekosten

Een paar maanden terug hoorde ik dat de zorgverzekeringen gemiddeld 10% gingen stijgen en de zorgtoeslag naar beneden zou gaan. Voor dat laatste werd geen percentage of bedrag genoemd. Nu zit ik al jaren bij de Univé en woon in een echt Univégebied, met hier in de stad een Univékantoor. Univé is zeker niet duur. Officieel is het nog altijd een zogenaamde onderlinge zonder winstoogmerk.

Probleempje is wel dat ze in een groep zitten met andere verzekeraars, die wel winst willen maken. Maar toegegeven, daar heb ik als klant nog niets van gemerkt. Als klant zat ik er meer mee dat mijn hoge eigen risico het slechtst door Univé wordt gewaardeerd. Bij een gemiddelde zorgverzekeraar krijg je 20 euro per maand aan premie korting, als je het maximale vrijwiliige eigen risico van 500 euro per jaar kiest. Univé geeft echter maar 15 euro aan premiekorting.

Ik weet ook waarom, dit is nog een foutje uit het verleden. Voor dit huidige zorgstelsel was ik particulier bij Univé verzekerd, met een eigen risico van 1000 gulden. Ook toen gaf Univé minder korting op de premie als anderen, maar daar stond tegenover dat alleen bij Univé de huisarts buiten het eigen risico viel. Met de nieuwe basisverzekering geldt dat voor alle verzekeraars. Dit voordeel van Univé verviel daarmee. Toch hebben ze hun kortingen niet aangepast. Misschien zijn ze het domweg vergeten. Ik heb dan ook nog een jaar of wat gewacht met overstappen, in de hoop dat ze dit foutje zouden herstellen.

Tot nog toe is dat uitgebleven. En toen ik de brief kreeg dat mijn premie zou stijgen van 81 naar 90 euro per maand, ben ik op het internet naar een alternatief gaan zoeken. Eigenlijk had ik dat alternatief al in m’n hoofd van een eerdere zoekpoging, te weten ‘De Friesland’. Zij zijn even duur met hun zorgverzekering als Univé en zijn ook een onderlinge zonder winstoogmerk. In klantenpanels worden ze iets beter gewaardeerd als Univé. Het grote verschil is dat De Friesland dus een veel grotere korting geeft op een hoog eigen risico, ruim 25 euro per maand. Bij hen ga ik in het volgende jaar dan ook 78 euro per maand betalen, 3 euro minder dan in het afgelopen jaar bij Univé.

Er was nog een reden dat ik problemen had met Univé, en dat is hun koppelverkoop. Bij Univé krijg je korting als je er ook andere verzekeringen afneemt, zoals een autoverzekering. Ik heb geen auto, dus kan ik dat voordeel niet benutten. En eigenlijk komt het er zwartwit-gezien op neer dat ik bij de Univé een hogere zorgpremie heb, omdat ik geen auto rij. Dat terwijl ik het vermoeden heb dat heel veel zware ongelukken met hoge zorgkosten te danken zijn aan het overmatig motorvoertuig-gebruik. Als alle automobilisten en motorrijders hun voertuig een jaar in de garage laten en de fiets pakken, dan decimeert het aantal ongelukken en neemt daarbij nog eens de zwaarte van de ongelukken sterk af. Zelden gebeurt het dat fietsers elkaar doodfietsen. Van voetgangers die elkaar doodlopen heb ik zelfs nog nooit gehoord. Kortom geen motorvoortuigen op de weg bespaart Univé en de andere zorgverzekeraars enorm veel geld. Je snapt het, die koppelverkoop van Univé vind ik belachelijk en misschien was dat wel de hoofdreden. De Friesland doet niet aan autoverzekeringen, dus dat probleem heb ik daarmee mooi opgelost.

Een paar dagen terug kreeg ik de brief over de nieuwe zorgtoeslag voor 2011. Die werd dus niet verlaagd, maar stijgt 10% van 61 naar 70 euro. Netto betaal ik het komend jaar dus nog maar 8 euro per maand aan m’n zorgverzekering (was afgelopen jaar dus 20 euro), plus wat er van mijn eigen risico wordt aangesproken. In de afgelopen jaren was dat gemiddeld 70 euro per jaar, wat ik ook had moeten betalen als ik geen vrijwillig eigen risco had genomen. Dwz die 70 euro valt nog ruim binnen het verplichte eigen risico van 170 per jaar en had ik dus ook moeten dokken als ik geen vrijwillig eigen risico had gehad.

Als ik een heel ongelukkig jaar heb, dan moet ik dus 500 euro meer dan een ander aan ziektekosten betalen. Daar staat tegenover dat ik in dat zelfde jaar 306 euro minder premie betaal. Daarmee ga ik dus hooguit voor 196 euro het schip in.

Aanpassing:
Het deel hieronder heb ik aangepast op 24 december. Tot 2008/2009 was het maximale financiele leed nog minder, toen waren die kosten grotendeels van de belasting af te trekken. Frans54 wees me er terecht op dat dat niet meer gaat. Erg vind ik dat niet, want wat is nu een eigen risico zonder enig risico?

Geplaatst op 2010-12-22, in Overmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. @Xiwel, er zijn websites, die de verschillende aanbieders vergelijken. Heb je die gebruikt? Kun je er één aanbevelen?

 2. De Friesland komt er vaak als een van de betere uit meen ik. Ik zit al jaren bij hen en heb geen klachten.

 3. @Cohler: Ik heb kiesbeter.nl van de overheid gebruikt en independer.nl
  Beide doen het goed, maar die laatste is niet helemaal betrouwbaar. Omdat zij (eenmalig) korting kunnen geven op bepaalde aanbieders, zakken de aanbieders die van zichzelf goedkoop zijn (en geen kortingafspraak hebben) wat naar onderen.
  Er zijn meer vergelijking sites, maar ik kijk ook altijd even bij de verzekeraars zelf. Daar kan je bijvoorbeeld zien of ze duur te bereiken zijn via een 0900-nummer a 1 euro per minuut of gewoon via mijn CPS voor 0,9c/min op een normaal telefoonnummer. Wat dat betreft scoort De Friesland ook een beetje beter dan Univé.

 4. @Margreet: Als ik het goed begrijp zijn de verschillen onder normale omstandigheden maar erg klein. Univé was vroeger voor Alkmaar en Zwolle wat De Friesland was voor Leeuwarden, en CZ voor Tilburg.

 5. Ik zit altijd al bij de Friesland en dat bevalt me prima, ik ben alleen benieuwd of dat na het samengaan met een van de grote jongens op den duur ook zo blijft. Een eigen risico is voor mij helaas geen alternatief: als ik in januari een keer medicijnen haal ben ik al dik over het verplichte eigen risico heen, dat is voor mij nog geen twee weken medicijnen.
  Overigens maak je een denkfoutje: premie en verplicht eigen risico waren al niet meer aftrekbaar en hetzelfde geldt inmiddels voor vrijwillig eigen risico dus ook dat gaatje is gedicht, je krijgt daarvan dus niets terug van de belasting.

 6. @Frans54: Ik schreef al dat ik dat niet wist en ging uitzoeken. Moet toch nog als ik m’n belastingformulier ga invullen. Ik wist wel dat er veranderingen zouden komen op dat gebied, maar nog niet exact welke. Ik vind het prima als dat gat gedicht wordt. Bij deze verzekering komt het er op neer dat ik er nog altijd voordeel aan heb als ik om het jaar het vrijwillige risico volledig aanspreek en het jaar daarop niet.
  Sinds de dit huidige zorgsysteem heb ik maar een keer m’n eigen risico moeten aanspreken. En daarop kreeg ik destijds dus wat van de belasting terug.
  Inmiddels heb ik het laatste deel van m’n logje aangepast.

 7. Ik ben collectief via mijn baas verzekerd. Anders zou ik ook ieder jaar weer moeten gaan kijken wat voor ons de beste oplossing is.

 8. voor mij is een hoog eigen risico geen optie: dat zou ik kwijt zijn aan de oogdruppels die ik gebruik voor glaucoom.

 9. @Trijntje: Mijn huisapotheek heb ik wel eens bij de belastingen opgevoerd. Dat is dan het minimum waar je 117% of iets dergelijks aan toe mag voegen is iets van 50 euro per jaar. Slaat nergens op, want ik kom per jaar doorgaans niet verder als een half doosje rennies, 3 pleisters en wat keukenzout voor een stoombad.
  Medicijnen kunnen idd enorm uit de hand lopen. In zo’n geval moet je goed afwegen of een eigen risco nog handig is en of je misschien nog beter uit bent met een aanvullende verzekering bij een bepaalde verzekeraar. Die aanvullingen verschillen nogal in omvang en kosten. Er zijn ook veel aanvullingen die hun geld nooit kunnen opbrengen door allerlei beperkingen.

 10. @Sjoerd: Via mijn werk heb ik ooit te maken gehad met de particuliere collectieve verzekering van de Hoogovens. Waardeloos was dat. Ze deden het toen bij Nationale Nederlanden en het bedrijf gaf er bruto 70% vergoeding op. Ondanks dat was ik toen per maand veel duurder uit dan daarna. NN harkte zoveel geld naar binnen dat zij extra personeel aan konden nemen die alle tijd hadden om over elke vergoeding erg moeilijk te doen. Ze keerden dus vaak niet uit. Toen begreep ik dat dure verzekeraars zeker geen betere verzekeraars zijn.

 11. Mijn oogdruppels worden op zich wel vergoed, maar als ik een hoger eigen risico neem, dan moet ik dus ook meer zelf betalen.
  Ik vind het prima zoals ik nu verzekerd ben:1180 voor een heel jaar, met daarin een kleine aanvulling voor dingen die ik wel graag extra verzeker.

 12. Van dit onderwerp krijg ik hartkrampen en word ik zieker dan ooit. Het is nog erger dan het gezeur met die telefoonmaatschappijen.

 13. Glaucoom, dat is wel erg , Trijntje!

 14. @Emigrant: Dat was niet m’n bedoeling. Ik had de indruk dat bezoekers eerder een beetje ziek werden van al die fietvakantieloggerij. :-)

 15. Het ligt natuurlijk niet aan jou, Xiwel, maar aan die vreselije privatiseringen. Ik ben opgegroeid in een half-socialistisch Nederland waar de staat alles prima geregeld had, en nu dit…
  Nee, van fietsvakanties word ik niet ziek, integendeel.

 16. @Emigrant: In mijn geval ging het niet om het privatiseren. Sinds 1990 ben ik particulier verzekerd en eigenlijk zijn nu alle zorgverkering particuliere verzekeringen geworden. Voor 1990 zat ik in het ziekenfonds. Als je dan net boven de ziekenfondsdrempel kwam dan ging je minder betalen. Omdat je net voor het ziekenfonds erg veel moest betalen.
  Maar toen ik ontslag nam was het nog gekker. Dan verdien je het minst en mocht je niet in het ziekenonds. Dus zat je aan een dure particuliere verzekering. En vanaf dat moment let ik dus wat beter op naar de prijs en wat en hoe er gedekt wordt. Met de nieuwe zorgverzekeringen ben ik dus veel beter uit. Ze zijn wat minder duur dan de oude particuliere of de oude ziekenfondsen tegen de ziekenfondsdrempel. Maar nu heb ik wel recht op de maximale zorgtoeslag. Ik betaal nu 1/5 de van rond 2000.

 17. @Emigrant: de glaucoom is gelukkig tijdig ontdekt: ik heb er bij mijn functioneren geen last van. En dat wil ik graag zo houden, dus ik druppel trouw!

 18. Xiwel, bedankt voor je reactie. Door jou en Vita ben ik inderdaad risicovoller gaan rekenen en zag dat ik die gok best kon wagen. Ik ga nu van 129 naar 68 euro per maand. Vorige jaren haalde ik ook het eigen risico niet eens, dus ik durf het aan. De besparing zet ik apart voor het geval dat ik toch….
  Eigenlijk een a-sociaal gebeuren nu die zorgverzekering. De gezonden kunnen het risico nemen en zijn goedkoop uit, de hulp-behoevenden moeten de volle mep betalen. Maar goed, zo wil ons land dat.
  Jij verder ook een jaar met goede gezondheid! En mooie verhalen..

 19. @Zijookweer: De huidige basisverzekering is niets ascoialer dan het vroegere particuliere verzekeren. Heel veel mensen, die nu vanuit het ziekenfonds in de basisverzekering zijn gegaan, zouden (als de basisverzekering niet was ingevoerd) inmiddels boven de ziekenfondsgrens (destijds 53.000 gulden bruto = nu circa 38.000 euro bruto) gekomen zijn en dus een particuliere verzekering hebben moeten nemen. En die verschilt weinig met de huidige basisverzekering. Als particulier had ik ook al een vreijwillig eigen risico van 1000 gulden. En zelf de huisarts had ik buiten die verzkering gelaten.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: