Dec-31: Nieuwjaarskaarten

Ik doe niet zo aan kerstkaarten, maar meer aan nieuwjaasrskaarten. En eigenlijk is dat hetzelfde. Als er gezegd wordt dat het volgend jaar 2011 na Christus is, dan is dat eigenlijk 2011 jaar en 6 dagen na Christus z’n geboorte. Dat geldt althans voor de Gereformeerden, Hervormden, Lutheranen en Rooms-Katholieken. Voor de Russisch- en bijvoorbeeld Grieks-Orthodoxen en de Kopten is het op 1 januari 2011 jaar min 4 dagen na hun geboorte van Christus.

Het ‘probleem’ zit in Gregorius die in Oktober-1582 een kalender-bug oploste door 10 dagen over te slaan. Na 4 Oktober werd het in dat jaar 15 Oktober. Door een verkeerde schrikkeldagmethode van Julianus liep die kalender langzaamaan de mist in. Nou schoot die Gregorius dus wel een beetje door, want de geboorte van Christus had dus op 1 Januari moeten vallen. In elk geval deden vooral de Oosterse kerken niet mee met deze nieuwigheid en zit de aarde nu met 2 Kerstfeesten en daartussen het begin van het jaar na Christus.

Daarbij hou ik niet van de woorden ‘fijne’ en ‘prettige’ en schijnbaar moeten die aan het woord Kerstfeest gekoppeld. Nee, doe mij maar ‘voorspoedig’ dat we aan het nieuwe jaar koppelen.

Als nieuwjaarskaart had ik een mooie klaar staan van de kerstboom op het Canadaplein met wat zonlicht door de ramen van de Grote Kerk. Ik nam die foto in het begin van het jaar met nog een heel setje die allemaal als Nieuwjaarskaart konden dienen. In Januari zag het er dan ook prachtig uit met een strakblauwe lucht. Toch haalde die foto het niet. Op 17 december begon het weer te sneeuwen en viel mijn oog op 1 van de nieuwe gemeentelijke kerstballen die net naast de Waagtoren hing. Hieronder de kaart die de Hema voor 19 cent per stuk heeft afgedrukt.

Geplaatst op 2010-12-31, in Alkmaar, Klimatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 23 reacties.

 1. Da’s een mooie, ja. Jij ook een voorspoedig 2011 gewenst!

 2. Ik heb ook niets met de kerst en hou het meestal bij een gelukkig en gezond nieuwjaar. Je foto is overigens prachtig…

 3. Allereerst een voorspoedig 2011 toegewenst.
  Voor jou en de jouwen en alle andere lezers van dit blog.
  Prachtige foto. Ik heb het ook niet zo op dat ‘fijne’. Ik krijg dan altijd de neiging om te zeggen: “Ja, ik zal het niet grof maken.” Ik vind het een vreselijk woord dat overal voor gebruikt wordt. Alsof we niet een heel scala aan andere bijvoeglijke naamwoorden hebben. ‘Voorspoedig’ behelst alles: fijn, prettig, gezond, veilig, gezegend, gelukkig en wat je verder zoal elkaar te wensen hebt.

 4. Het is prettig kersen eten met jou.

 5. @Mack: Die ene zwerfkers heb ik aangepas(t). :-)

 6. Heel mooie foto Xiwel.
  Ik heb, als christen, wel iets met Kerst en ik stuur dan ook wel Kerstkaarten en ik zoek naar kaarten die iets uitbeelden van wat er in de Bijbel staat over de geboorte van Jezus.
  Ik probeer daarbij wel er rekening mee te houden of de ontvangers christen zijn of niet: ik wil niet provoceren.
  Ik houd zelf nogal van het woord ‘goed’, zowel voor de Kerst als voor een Nieuw Jaar.
  En in kaarten aan christenen gebruik ik graag iets met zegen erin.

 7. En hierbij wens ik jullie allen dan een goed 2011!

 8. Volgend jaar doe ik alleen maar antwoordkaartjes met als tekst “Gezellige jaarwisseling”, want dat lijkt me eigenlijk meer dan voldoende.

 9. Voor mij begint het nieuwe jaar pas als het weer voorjaar is. Dat neemt niet weg dat ik jou en alle anderen hier een uitstekend 2011 toewens.

 10. @Emigrant: Ik begrijp dat jij meer voor noroez voelt.

 11. Dan ben ik de eerste in het nieuwe jaar – mijn eerste succesje – om jou een gelukkig en gezond 2011 te wensen.

 12. @Xiwel. O. ja, nou het het zegt; daar had ik nog niet aan gedacht. Maar dat is niet omdat ik me tegenwoordig voor Iran interesseer, dat had ik altijd al en dat zit diep in mij, en bij velen denk ik: dat gevoel van vernieuwing in het voorjaar.
  Vandaag voel ik bij voorbeeld helemaal niets, behalve de restanten van een bescheiden kater, die ik met Aspirine heb onderdrukt. Het is buiten nog net zo grijswit als gisteren, en de kalkoenfilet die ik wilde bereiden blijkt al over de houdbaarheidsdatum heen te zijn. Kortom, het sukkelt gewoon door. Nee, dan het voorjaar ….!

 13. @Emigrant: Hier valt het wel mee. Sinds vanochtend is alle sneeuw weg, de lucht is helder en de dagen worden weer langer. Maar ik heb het gisteravond dan ook bij 1 biertje gehouden. :-)

 14. Voorspoedig en gezond 2011 toegewenst! Van mij mag het voorjaar worden!

 15. Da’s een heel mooie kaart.
  Ook van mij de beste wensen voor jou!

 16. Een voorspoedig en gezond 2011. En een beetje geluk kan een mens ook altijd wel gebruiken, dus doen we dat er ook bij!

 17. Ach, ik zie Kerst en Nieuwjaar als een paar toevallige markeringspunten in de tijd, die aanleiding geven tot het onderhouden of intensiveren van connecties of relaties met andere mensen.
  Dat die data gebaseerd zijn op formele datumbepalingen die samenhangen met religieuze overtuigingen, zal me worst wezen. Het gaat me om het gevoel dat er mensen zijn die me lief zijn, en de weerklank daarop.

 18. Hoi Xiwel, ’t allerbeste voor 2011, met veel inspiratie en vrolijkheid.

 19. En dan te bedenken dat gezien het feit dat de herdertjes ’s nachts in het veld lagen het waarschijnlijker is dat de geboorte ergens in de (na)zomer plaats vond.
  Jij ook een gezond en aangenaam 2011.

 20. @Frans54: nou, in die contreien hoeft dat helemaal niet. Als je bijvoorbeeld naar de bereikte temperaturen daar kijkt in de afgelopen maand, dan zijn ze nog bijna te beklagen dat ze nog geen airco hadden. ;-)

 21. @Verbal Jam en Frans54: Feit is dat we met Kerst het langer worden van de dagen vieren. De kerstboom is een overblijfsel van dat feest. De Roomse Kerk heeft een jaar of 1500 terug de geboortedag van JC naar die datum verplaatst om zo dat heidense feest te annexeren. Deze ze ook met Paas (met die heidense haas en eieren). Ik heb ooit begrepen dat de geboortedatum van JC ergens midden Oktober was. Had met die volkstelling te maken.

 22. Gave foto zeg. Jij ook het allerbeste gewenst voor 2011: gezondheid, liefde en plezier!

 23. @Verbal Jam: heeft dan ook minder te maken met niet kunnen dan met niet nodig zijn. Volgens de verklaring die mij ooit werd gegeven is het juist de hitte en droogte ’s zomers die de herdertjes noodzaakt zover van huis/de bergen in te trekken om voldoende eten voor de kuddes te vinden dat ze die aan het einde van de dag niet meer terug naar huis kunnen drijven terwijl ze in de koelere winterperiode dichter bij huis/dorp kunnen blijven, ’s avonds de kudde eenvoudig naar huis kunnen drijven en er dan dus de voorkeur aan zullen geven thuis (bij vrouw en kinderen/ouders) te overnachten.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: