Jan-04: Blogparels 2010

Een week terug kreeg ik een mailtje van Peter, de man achter de Blogparelverkiezing. Ik herinnerde me de gang van zaken van een jaar eerder, struinde in 10 minuten een stuk of 10 ‘blogparels’ bijelkaar en mailde die retour.

En dat ging dus niet goed. Peter had de verkiezing aangepast en die aanpassingen heb ik zonet bekeken. Tegenwoordig is er een jury en van 1 van de juryleden had ik dus een (dorps-)logje voorgedragen. Dat gaat dus niet. Helaas pindakaas. Voor dat jurylid dus.

Even voor de lezers die er niet mee bekend zijn (en dat zijn er volgens mij nogal wat) een kleine uitleg. Al een jaar of 10 waren er de zogenaamde Dutch Bloggies. Een verkiezing van het beste weblog van het jaar. Ik vond dat niets, omdat er steeds vaker webkranten of webmagazines wonnen. Dat zijn in mijn jargon verzamelingen van webloggers die -als het tegenzit- er zelfs een redactie op na houden. Een deel was ook nog eens commercieel en dan kan je net zo goed het Noordhollands Dagblad laten mee doen, want daar kan ook op gereageerd worden.

Kortom ik vond het nix. Peter vond het ook nix en hij bedacht een paar jaar terug zijn blogparelverkiezing. Het gaat dan om stukjes en reacties die je raken. Ik vond dat een jaar terug erg sympatiek, maar vond dat er helaas erg weinig inzendingen waren. Vandaar mijn snelle reactie, die ik hem retourmailde.

Nou kan het nog steeds een leuk initiatief blijven, maarrr … Die jury is wel erg van het mannelijke geslacht, behoorlijk op leeftijd en het zijn loggers die hoofdzakelijk over dezelfde dingen loggen. En dat zijn nu juist niet de logjes die ik graag lees. Dwz ze volgen erg vaak het landelijke nieuws en ik hou meer van iets regionaals en/of persoonlijks. De kans is met deze jury dus groot dat mijn inzendingen het niet gaan halen. Dat doen ze overigens ook niet als er op gestemd wordt. Want landelijke dingen spreken nu eenmaal meer aan dan iets lokaals.

En ik zag bij Peter nu ook zo’n webmagazine met de naam Nurks. Dan denk ik: ‘Doe dat niet en draag de schrijftster van dat artikel (OZ) voor.’ Idem voor Sargasso, doe dan Carlos of Steef. Loggen vind ik dus iets persoonlijks. Eigenlijk net als een column, die je ook niet met een paar mensen moet schrijven. Zoiets maakt een column, maar ook een log middelmatiger.

Maar goed ik had dus ingezonden en had dat niet veel anders gedaan als er geen jury was. Opmerkelijke reacties heb ik net als de vorige keer niet ingezonden. Leuk bedacht, maar wat mij betreft een vreselijk gedoe om dat uit te zoeken. Dat gaat me manweken kosten. Dus begin ik daar niet aan. Verder had ik niet aangegeven waarom ik bepaalde berichten voordroeg. Ook vergeten en eigenlijk vind ik dat de logjes voor zichzelf spreken. Zo nodig kunnen de juryleden het hieronder lezen:

Barry en Baps: Foto’s zeggen meer – Gewoon omdat ik ze altijd erg leuk vind en voor mij hoeven leuke logs niet lang te zijn.

bVision: Vergeten auto’s – Peel P50 – Sjoerd logt erg regelmatig over aparte auto’s. Deze vond ik erg leuk, vooral nadat ik het bijbehorende filmpje op youtube vond. Staat dus in de reacties.
Emigrant (in Marburg): Boedhistische Jongens – Duidelijk weer eens wat anders.

Fietsersbond Alkmaar: Roodlichtirritaties – Mooi regionaal verhaal, maar deze trek ik terug. Er wordt niet regelmatig genoeg op die site gelogd. Je zou kunnen denken dat ook dit een webmagazine is, maar die club heeft op het internet maar 1 schrijver.

Guidje: Korrelatie – Sneu maar uiterst persoonlijk. Gelukkig won ie eerder wel de finale van ‘Met het mes op tafel’.

Onderweg: ADHD naar de prullenbak – Henk schrijft erg veel over z’n werk, waar dit binnenvalt en over fietsen.

Bob in Duitsland: Als ik een vrouw was – Duidelijk iemand die een prijs verdient naast het winnaarschap van mijn laatste serie gokquizzen.

Ontsnapt: Man – Van Mack (een soort boekhoudende Wouter Bos) kan ik moeiteloos nog 20 verhalen nomineren, maar deze tekent hem het meest.

Raarlems Dagklad: Ton in kamerjas – Lekker lokaal, want de rest van NH maakte zich nooit zo druk om het gespuis in het provinciehuis.

Trudy Schrijft: De koude kant – De titel lijkt mij duidelijk.

Verbal Jam: Dorpspolitiek in workshops – Dit soort dorpsverhalen vind ik mooi. De juryleden doen dus ook wel eens iets goeds. :-) Maar ja mag niet mee doen dit jaar.

Vluchtstrook: %$%$#@@#! – Laurent is een volleerd mopperaar. Vaak heeft ie daar meer text voor nodig.

Xiwel: Einzweitchen – Peter vind het ook leuk als je iets van jezelf aanlevert, dus bij deze.


Aanvulsel: Sinds 6 februari kunt u meestemmen.

Geplaatst op 2011-01-04, in Kiesmatig, Webmatig en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. Verkiezingen, stokjes en noem al die onzin maar op gaan gewoon aan mij voorbij…

 2. Ik zie het nut ook niet in van zulke verkiezingen, er zijn zoveel blogs en smaken verschillen.

 3. Maar als ik iemand zou moeten noemen, die ik een parel vind is het Novelle (o.a. laaglied.web-log.nl, maar ze heeft nog 2 blogs, zie bij mijn links). Zij schrijft al jarenlang heel veel mooie logs die tot nadenken en positiviteit aanzetten. Dat vind ik knap. Veel blogs gaan over gezeur en zijn negatief van opzet.

 4. @Margreet: Klopt dat smaken verschillen. Bij Novelle heb ik al een paar keer gekeken en ik hou het er telkens nog geen minuut uit. Dat ligt niet aan hem of haar, maar aan de schrijfstijl, die ik ook zie bij veel WOW’ers en W300’ers. Vaak knap ik in de eerste zin al af en krijg ik het gevoel dat er iets verzonnen moet worden. In het kort krijg ik er een ‘er was er eens..’-gevoel van. Geldt ook en vooral voor Plato.
  Neemt niet weg dat veel mensen het wel mooi en/of leuk vinden. Om die reden kan je Novelle natuurlijk nomineren als blogparel. Klik daarvoor op de banner bovenaan dit artikel. :-)

 5. Haha, nee hoor, ik voel geen behoefte en ik denk dat Novelle het ook niet van belang vindt.
  Het is leuk voor mensen die een groot ego hebben? :)

 6. Ik snapte al niet waar die link vandaan kwam. Wat lief. ;)
  Wat is een goed blog? Persoonlijk vind ik- net als jij – als de blogger zijn emoties op papier durft te zetten. Of ik het daar nu mee eens ben of niet, is voor mij niet relevant.Het liefst met de nodige zelfspot.
  Een politiek blog laat ik liever aan anderen over, en tevens blogs waarin mensen of diensten naar beneden gehaald worden.
  Gelukkig zijn we allemaal verschilldende mensen met verschillende smaken, dus iedereen kan onverstoord zijn eigen stijl gebruiken.

 7. Aha! Dus jij hebt het gedaan. Nou, ik heb er niets op tegen om een prijs te krijgen; ik heb dan ook een aanzienlijk ego. Het goede is hier dat er een jury is, en dat er dus niet gestemd wordt door het publiek. Dan moet je zo de boer op.
  Ik heb de Molrat genomineerd. Ik vind dat die af en toe echte pareltjes schrijft.

 8. @Bob, uit jouw mond (toetsenbord) vind ik dat een groot compliment.
  Ik ga niet nomineren. Als ‘blogoloog’ ten dienste van het Blogbal heb ik een heleboel blogs gelezen. Er is zoveel moois (en nog veel meer bagger….) en ik merk dat ik een uitgesproken smaak heb die lastig in criteria te vatten is. Novie kan ik bijv. ook niet lezen terwijl anderen haar geweldig vinden.
  Ik houd van echt, eerlijk, emotie, originaliteit. Ik vind het belangrijk als de schrijver onze Nederlandse taal vaardig liefdevol en met plezier gebruikt.
  Enkele parels uit de losse pols:
  Bob: vaak zou ik willen dat ik het geschreven had.
  Berend Quest: soms zit ik met tranen in mijn ogen te lezen. Zoveel liefde in een paar woorden.
  Ietsmetwoorden: schrijft veel te weinig maar pakt me vanaf de eerste zin.
  Max Molovich: vooral als hij persoonlijk en sentimenteel wordt.
  En nog veel, veel meer….
  Ik ben het eens met de bezwaren van Xiwel mbt tot de Dutch Bloggies.
  Van jou, Xiwel vind ik de blogs met diagrammen en onweerlegbare redeneringen het mooist.

 9. @Margreet: Mijn keuzes waren niet egomatig. De volgende keer zal ik er rekening mee houden. (Goed onthouden dat Bob een ego heeft :-)

 10. @Bob: Ik zag je nominaties voorbijvliegen.

 11. @Marjan en Bob: Max Molovich zit in de jury, die mag dus niet meedoen. Dat Blogbal is een ander probleem. Als ik tijd heb ga ik dat nog eens uitspitten. Het blijkt dat daar mensen van de jury komen en mensen die genomineerd zijn. Voor je het weet wordt het privéinitiatief van Peter overgenomen door het Blogbal Nostra. :-)

 12. Xiwel, bij mijn weten zit er in het blogbal geen wedstrijd, prijs of competitie.
  Het is mogelijk dat Peter de blogparel uitreikt TIJDENS het blogbal maar dan nog is het zijn privé-initiatief.
  Het blogbal is vooral een ludieke actie, een knipoog naar het boekenbal. Het is ook een ode aan al die bloggers die geheel belangeloos, zonder eer, geld, roem, vaak in een stil hoekje van het www, onbekend, zonder uitgever, zonder subsidie soms de prachtigste parels delen met de wereld.
  Als je suggesties hebt, vragen of ideeën of kritiek of als je wilt sponsoren kun je mailen naar de organisatie van het blogbal. Op de site van het blogbal staat een mailadres.
  De blogs die ik hierboven noemde zijn een paar van mijn persoonlijke parels. Ik ga niets nomineren.

 13. Nou ja, iedereen heeft een ego en het streelt het ego als je genomineerd wordt natuurlijk. De een heeft dan dan sterker als de andere misschien? Er zijn maar weinig mensen die het niet leuk vinden, zo is het ook.
  Ik vind de laatste logjes van mijn blogpartner CoW bv erg goed, en je kunt van Novie vinden wat je wilt, maar ze is iig echt, eerlijk, ze schrijft vaak met emotie en is origineel. Maar smaken verschillen. Daarom lijkt het me onbegonnen werk om een winnaar te kiezen.

 14. Je moet zo’n verkiezing ook weer niet te serieus nemen Margreet. Er is niet zoiets als het ‘beste’ of ‘mooiste’ blog.
  De logs van Cow houd ik graag geheim voor het grote publiek.

 15. Ik neem het ook niet serieus, anders zou ik wel nomineren natuurlijk :p

 16. Hee, leuk dat je hier de Blogparel promoot, Xinix! Dank je wel.
  Even over de mogelijke voorkeur van de jury versus de jouwe: ik dacht een zo breed mogelijk georiënteerde jury gezocht te hebben. Een ervan (blogger Stroomopwaarts) schrijft over regionale en persoonlijke zaken.
  Wat betreft je opemerking over het prijzen van personen i.p.b. blogs: dat gebeurt ook! De schrijvers van de artikeltjes krijgen de prijs. Wat ze ermee doen moeten ze zelf weten. Maar ze schrijven wel stukjes op weblogs, vandaar de categorie weblogs.
  Overigens neem ik elke feedback serieus en wie weet vind je die terug in de Blogparel 2011.

 17. Oh, en over het wel of niet serieus nemen: daar ga ik natuurlijk niet over. Maar waarom zou je waardering niet serieus nemen? Je kunt de Blogparel ook zien als een manier om een door jou gewaardeerde blogger een kadootje te geven.

 18. @Peter: Je moet mij ook niet te serieus nemen en ik dacht ook vooral aan dat laatste wat je schreef.
  Stroomopwaarts is een regionale journalist in Tilburg. Toch heeft ie ook vaak de neiging om het grote nieuws te volgen. Dat is ook erg aantrekkelijk. Hoe die jureert is natuurlijk weer een heel ander verhaal.

 19. Peter, met mijn opmerking over niet serieus nemen bedoel ik niet dat ik de Blogparel niet serieus neem. Ik vind dat juist een heel mooi initiatief.
  Ik bedoel alleen dat de Blogparel niet de pretentie heeft in absolute zin te bepalen wat het allermooiste blog van 2010 was.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: