Jan-29: De Venlo-Vete?

De laatste dagen ben ik bezig met de provinciale verkiezingen. Dat wil zeggen, ik ben voor een debat uitgenodigd en twijfel sterk of ik daar naartoe zal gaan. De uitnodiger heb ik in elk geval een brief geschreven die er niet om loog. Ik vind dat de provincie NH zich niet met zaken moet bemoeien waar ze geen verstand van hebben, zoals het doorgaande fietsverkeer rond Alkmaar of nog beter al het doorgaande fietsverkeer ten noorden van het Noordzeekanaal.

Provinciale politici, -bestuurders en -ambtenaren hebben daar geen sikkepit verstand van en ze doen niet de moeite om te luisteren naar de gebuikers (fietsers) en meten niets. Kortom ze doen maar wat.. ..als je geluk hebt. Want eigenlijk doen ze hier niets. Dat anderhalve kilometertje ontbrekend (en al jaren toegezegd en zeer noodzakelijk) fietspad langs de N504 tussen Schoorldam en Koedijk laat al 10 jaar op zich wachten. De enige partij die hiervoor verantwoordelijk is, is de provincie. Het is hun proviciale weg. Als de provincie gewoon het gereserveerde geld aan de gemeente Harenkarspel had gegeven, dan had dat pad er al 7 jaar gelegen.

Bij het Nollencircuit is het niet veel beter. Ook hier heeft de provincie zich van de slechtste kant laten zien. 99% van de fietsers gaf via een enquête aan, dat zij het met de Fietsersbond eens zijn en dus niet met de onbenullen in de Haarlemse provinciepanden. Zo kan ik moeiteloos nog 5 van deze misstanden opnoemen, waarbij de VVD een belangrijke rol speelt. De verkeersgedeputeerde was in de afgelopen 8 jaar (of langer) een VVD’er.

Nou is het probleem dat de andere provinciale politici net zo onkundig zijn op fietsgebied. En dat debat gaat nu juist over fietszaken. GroenLinks maakt zich alleen druk over busverkeer en zeker op lokaal en regionaal niveau is de bus een concurrent van de fiets. Dus voor je het weet worden fietsers de bus in gepest en dat is vooral tussen Alkmaar en Heerhugowaard goed te zien. De gemiddelde bussagier is daar onder de 20 jaar. Automobilisten de (gratis) bus in krijgen lukt de provincie voor geen meter. Ze zijn dus eigenlijk al blij dat de bus een een beetje gevuld is met mensen die die paar kilometer uitstekend kunnen fietsen. Daarmee sturen de provinciale en lokale GroenLinksers aan op Amerikaanse toestanden. Als je jonge fietsers de bus injaagt, dan komen die later na hun 18de niet terug als gezonde fietser, maar als gezapige automobilist omdat ze de bus zat zijn.

In het afgelopen jaar heb een aantal provinciale commissievergaderingen bijgewoond en de enige 3 partijen die nog een beetje snugger bij de les waren waren D66, CU en SP. Ik heb niets met verkieizingsbeloftus, dus zou ik uit die 3 partijen moeten kiezen. Maar overtuigend waren ze niet en daarom kan ik net zo goed mijn keuze strategischer maken richting eerste kamer. De provinciale verkiezingen bepalen immers ook de samenstelling van de eerste kamer.

En die eerste kamer mag wat mij betreft minder CDA’ers en minder VVD’ers bevatten en liefst geen PVV’er. Dat botst niet met mijn provinciale kijk. In de provincie heeft voor mij de VVD volledig afgedaan. Daar heb ik nulkommanix vertrouwen in. Ik hoef dan niet alleen naar hun ‘fietsbeleid’ te kijken, hun andere gedeputeerde heeft ook miljoenen richting IJsland verkwanseld. CDA valt al jaren af, ik weet niet wat ik aan ze heb, maar ze rommelen me teveel. PVV vind ik geen correcte en zeker geen volwassen partij. Eerst maar eens leden toelaten en Beemster Hero opvoeden. Eigenlijk zou ik op de PvdA willen stemmen, maar ook die hebben het op provinciaal fietsbeleid in onze regio compleet verknald. SP heeft alleen nut zodat mijn stem niet bij andere partijen terecht komt. Kan nog in noodgevallen, maar erg constructief zie ik die keuze niet in.

Blijven dus D66, GL en CU over. En laten die het nu net op nationaal niveau verknald hebben. Van D66 had ik dat wel verwacht en van de CU ook een beetje, maar zeker niet van GroenLinks. Die fusiepartij drijft nota bene op een PSP-smaldeel. GroenLinks laat deze pacifisten al jaren links liggen, maar nu mogen ze ook nog eens in de stront zakken. En naast milieuvriendelijk, plantaardig en sociaal-liberaal, ben ik ook nog eens een pacifistische antiglobalist. Ik zie dan ook uit heel veel standpunten ons geklungel in Afghanistan totaal niet zitten. Die mensen help je het meeste door er geen Westerlingen naar toe te sturen. Sap’s GroenLinks doet dat dus wel. Met hun pro-busbeleid (dus anti-fietsbeleid) in de provincie kunnen die nu helemaal naar mijn provinciale stem fluiten.

En waarom deed GroenLinks in de 2de kamer zo vreemd? Veel is daar al over geschreven, maar nog niet de paar gedachtengangen die ik er over heb. Zo denk ik dat de oorzaak in Venlo kan liggen. De opvolging van madam Sap na madam Halsema vond ik vreemd gaan. De kans is groot dat dit ook te maken heeft met de ‘Venlose-vete’. Sap is net als Wilders 47 jaar geleden in Venlo geboren. Wilders richtte via de VVD zijn eigen ego-partij op en Sap drong door tot de top van GroenLinks. Die mensen hebben vast in hun jeugd met elkaar te maken gehad, waarbij ik denk dat jonge Geert flink gepest werd. Dat is nu nog aan zijn verongelijkte gezicht af te lezen.

En bij die pesters zat waarschijnlijk Jolande Sap. Mensen die in het Venlose wonen en van hetzelfde bouwjaar zijn zullen dat beter weten dan ik. Ik meen het alleen te weten sinds de laatste paar maanden, waarbij Sap steeds lijnrecht tegenover Wilders staat. Zo lijnrecht dat als Wilders een GL-standpunt inneemt, dat Sap dan maar haar partij-ideologie verlochend. Geert wilde niet dat we opnieuw gaan klooien in Afghanistan. Daar heeft ie gelijk in. Wat wij daar opleiden kan vervolgens een betere betrekking krijgen bij een van de krijgsheren. Het is nog slimmer om al het geld dat we in die missie steken direct overmaken aan de Afghaanse politie, zodat die hun agenten een beter loon kunnen geven. Dat heeft absoluut meer effect en je strijkt de Afghanen niet tegen de haren (en eergevoel) in, waar het nu weer op uit zal draaien.

Geert dacht voordeel te halen uit de gedoogconstructie, maar dan had ie niet op Sap en Pechthold gerekend. Van Pechthold kan je zoiets verwachten. D66 is niet bepaald pacifistisch. Maar ook Sap was nodig om Geert te dwarsbomen, en dat deed ze maar al te gretig. Ze had daar zelfs een scheuring binnen GroenLinks voor over. Dan kan het niet anders, dan dat zij nog een Venlose appel met Geert te schillen had.

Een tweede puntje, wat naar mijn idee onderbelicht is gebleven, is de relatie Rutte-Sap. Dit punt sluit het eerste en andere punten niet uit, maar vult die punten juist aan. Zeg maar de klodder slagroom op de kers op het toetje. Iedereen kon zien dat Rutte wel heel vriendelijk was richting Sap. Alles wat ze zei ging ie doen. En dat na 1 ‘onderling gesprekje’. Ik zou wel eens willen weten of dit alleen maar een ‘gesprekje’ was, of dat beide meer met elkaar hebben uitgespookt, zodat ze beide niet meer zinnig konden nadenken. Want dat dat later zo was, was me maar al te duidelijk. (Stelletje bejaarde bakvissen.)

In elk geval zullen de USA en hun Navo blij zijn. GroenLinks heeft ervoor gezorgd dat de Duitse troepen moeten blijven. Zij hebben immers de plicht om die paar Nederlandse agenten van veiligheid te voorzien. Ons groepje agenten stelt niets voor in verhouding tot de grote groep Duitse soldaten. ‘Toevallig’ kregen die een dag later te horen dat zij nog een jaar ‘mogen’ blijven. En misschien was daar deze hele Haagse poppekast wel om te doen.

En dan nu het antwoord op de belangrijkste vraag: Waar stem ik provinciaal op? Dat zal dan toch de SP moeten worden, of ik blijf (net als de meerderheid) lekker thuis.


Ik las aanvullende berichten bij 2 loggers in Bergeijk-Noord:
Guidje: Sapperdeflap en
Laurent: Kunduz; naïviteit of opportunisme?

Geplaatst op 2011-01-29, in Fietsen, Kiesmatig, NH-matig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Hahaha, ik vind het een mooi Thomas Ross scenario dat je daar schetst, omtrent Wilders, Sap en Rutte.

 2. Toevallig heb ik gelijktijdijg op jouw epistel gereageerd. Mogelijk heb je hier wat antwoorden gevonden op vragen uit jouw logje.

 3. Groenlinks ligt er bij mij ook helemaal uit. Mijn partij van links radicalen is verworden tot een rechts partijtje dat aan de hand van Rutte meeloopt. Maar niet meer met mijn stem.

 4. Je zou er bijna cynisch van worden.

 5. Ik denk dat je gelijk hebt. De werkelijkheid overtreft vaak de meest gezochte fictie. Ik weet ook niet meer op wie ik nu moet stemmen, maar thuis blijven is voor mij geen optie. Nog maar even verder wikken en wegen dus…

 6. Zo, dit is een uitstekend stukje om op een onderhoudende manier weer bij de les te komen. Door mijn drukte is mij the point ontgaan, maar hier kan ik wel verder mee. Even bij Laurent verder neuzen om via logland breder geinformeerd te raken. Ook zal ik nooit meer naar Wilders en de sappige dame kunnen kijken zonder dat dit verhaal mij te binnen schiet. ha ha.

 7. @Bob: Als het om de provinicie en fietsbeleid gaat, dan ben ik teleurgesteld. En dat ie bij mij standje max, aangezien ik dan geen lichtpuntjes meer zie. Bij kwaad of cynisch zie ik dat nog wel. Deze discussie voer ik dus ook per brief met de uitnodiger en ik heb hem gemeld dat het voor mij en de anderen beter is dat ik niet opdraaf. De provincie moet geoon dit soort regionale zaken afstoten naar lagere overheden, die er meer belang bij hebben en toegankelijker zijn.
  Dat Afghanistangedoe is iets anders. Noem het maar dom vermaak, waarbij niemand geholpen wordt. Volgende keer beter.

 8. @PoZi: Thuisblijven vind ik ook nix. Een hoop mensen doen dat omdat ze te slecht geïnfomeerd zijn, ik doe het eerder omdat ik overgeïnformeerd ben.

 9. @Hanscke: Het was ook zeker als vermaak bedoeld. Ik heb stukken via Politiek24 bekeken en het is me teveel werk om er via die weg beelden bij te zoeken. Maar neem van mij aan dat Jut en Jul flink aan het bakvissen waren. Alleen durven poliekcommentatoren dat niet te melden of ze hebben het niet in de gaten vanwege beroepsdeformatie.
  Voor de provinciale verkiezingen is het de bedoeling dat je om provinciale redenen een keuze maakt. Mogelijk gaat het in Fryslân beter. In elk geval ligt jullie hoofdstad meer in het midden en is er niet een hap uit, zoals de Stadsregio Amsterdam waar Haarlem niets over te zeggen heeft.

 10. @Sjoerd: Was jij een PPR’der? Die partij had ook meer mijn sympathie dan het huidige GL.

 11. @Ja, te veel informatie kan ook verlammend werken. Maar toch…

 12. Rutte lijkt mij wel een integere en capabele MP, dus moet ik nu met de PS-verkiezingen VVD gaan stemmen.!?!
  Wordt het geen tijd voor wat staatshervorming en -opruiming? Dus eigenlijk D66?
  Een partij die zegt: Eerst Kunduz en dan de N504; die niet dus.
  Provinciale partijen zijn er ook haast niet? Ze hebben nu nog een zetel in de eerste kamer: OSF.
  Ik weet het: Solidara!

 13. OHHHHHH zat dat erachter? Gut nou snap ik het. Incidenteel SP stemmen als ze een goed program hebben In zijn geheel is de partij me te autoritair, hirachisch. Ik zou bij PvdA je standpunt tav fietsen uiteen zetten.
  Tja en GL. Ik ben dus één van die opzeggers. Het is jammer, maar GL is GL niet meer. Het stoort me het meest dat J Sap zegt dat ze wel luisteren naar de achterban, maar hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Nou goed, dan heb ik de mijne.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: