Feb-04: De Vervuiler Betaalt

Een principe van een aantal jaren terug, waar je niets meer over hoort. Vreemd, want ik ben het er nog steeds mee eens. In dit geval zou ik het toe willen passen op de rokers, die de lucht in en om de horeca vervuilen. We hadden 1 of andere Klink, die het roken in de horeca aan banden wilde leggen. Dat moest ie van de Europese Unie, Ab K had een berg collega’s, die vergelijkbare wetten hebben gemaakt. Dat is flink in de schoenen gezakt. Ook horecabiedend Alkmaar lapt die wetten ruim aan de laars.

En daar zit ik niet eens zo mee. Probleem is dat die paar rokers als heilig gezien worden door vooral de café’s. Als er niet binnen gerookt mag worden, dan maar op het terras. En als het terras te koud is, dan maar met een extra dekentje en terrasverwarming. En dat laatste is flink slecht voor het milieu. Zeker in de winter met wat wind, stook je voor de mussen. Per mogelijk aanwaaiende roker worden flinke uitgaves gedaan.

En die rekening gaat niet naar de rokers, maar naar alle klanten. Ook de klanten die binnen dicht tegen elkaar gaan staan, zodat daar vrijwel geen verwarming nodig is. Als er wel wat buitenrokers zijn, dan moet je door de rookwolken naar binnen. Heeft iets te maken met de terrassen, die vaak voor de zaak liggen. Omgekeert kan ik zomers niet lekker op een terras zitten en van de frisse buitenlucht genieten, omdat de terrasrokers die vervuilen.

De oplossing is eenvoudig en bestaat al jaren in Frankrijk. Daar betaal je vaak extra als de ober je buiten op het terras van een drankje of een hapje voorziet. Zo ver hoeft het van mij niet te gaan. Vraag alleen de rokers op het terras een euro per opgestoken rokertje en laat ze daarmee de terrasverwarming betalen. In de zomer betalen ze zo voor de gemiste nietrokende klanten, die door hen worden weggepest. Ik heb een idee dat ze dan wel een uurtje zonder rookwaar kunnen. Het kan wel eens zo effectief zijn, dat de terrasverwarming uit kan.

Schiet me trouwens nog wat te binnen. Als ik een restaurant in ga en met mijn eigen drank en eten kom aanzetten, dan heb ik zo bonje met de bediening. Maar als de meerderheid van de rokers eigen sigaretten meeneemt en die daar opsteken, dan hoor je daar niets over. Wat dat betreft zouden de café’s en restaurants alleen maar wat consequenter hoeven te zijn door alleen roken van geserveeerde rookwaar toe te laten. Met de huidige tarieven zou 1 geserveerde horeca-sigaret op 1,70 euro komen. Ik heb een vermoeden dat er dan echt geen Klinkwet meer nodig is.

Advertentie

Geplaatst op 2011-02-04, in Alkmaar, Milieumatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Ik vind het een fantastisch idee. Ik ben alleen bang dat de horeca wederom dwars gaat liggen omdat men daar in de veronderstelling verkeerd dat de minder dan een kwart van de bevolking die rookt nu net degenen zijn die voor hun winst zorgen en dat die dan weg blijven (dat er dan misschien een veelvoud aan niet-rokers (waarvan er immers 3 x zoveel zijn) voor terugkomt, zover heeft nog niemand in de horeca nagedacht)

 2. Pff…roken. In China, daar roken ze pas.

 3. Ik vind dat ze roken in cafeetjes moeten toestaan. Maar daar waar etenswaren geserveerd worden niet…

 4. @Mack: Bedoel je met ‘pas’ ‘net begonnen’?

 5. Ik vind het goed bedacht: je sigaretten ook kopen waar je ze consumeert. Kunnen ze de stookkosten meteen meenemen in de prijs.
  voor de commerciele medemens: geef sigaretten een opvallend kleurtje bij bedrijven, zodat ze zien of het een sigaret van de zaak is of van iemand prive, zodat je ze eruit kan zetten :P

 6. Goed idee; laat de brouwerijen dan maar meteen de boel sponsoren; Heineken sigaretten, Bavaria sigaretten en Brand sigaretten.

 7. Onbegrijpelijk trouwens dat over dat rookverbod in de Horeca hier in Nederland, toch een Calvinistisch land bij uitstek, zo’n bonje wordt gemaakt, terwijl dat in Latijnse landen als Frankrijk en Spanje zonder slag of stoot, dus zonder serieus protest wordt ingevoerd. We zijn, zo lijkt het, echt van de ankers geslagen.

 8. Dat is een goed idee. Ook ik erger me aan die terrasverwarmers. Gewoon geen faciliteiten voor de rokende mens. Het is hun keuze, hun verslaving waar ze zelf een oplossing voor moeten bedenken.

 9. Helemaal mee eens, die korte tijd dat je voor de deur rookt kan je net zo goed ’n jas an.

 10. Idd hoor je niets meer van. Ik ben het met je eens

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: