Feb-27: Scharnieren 2.0

Ik heb al eens geschreven dat mijn vorige laptop ook aan de scharnieren ten onder ging. Met deze inmiddels 4,5 jaar oude nieuwe laptop is het niet anders. Een dik jaar terug brak ook van deze een scharnier af. En 3,3 jaar voor een laptop vind ik tekort. Daarbij is de rest nog uitstekend.

Zo is de processor nog snel genoeg. Opstarten duurt nog altijd exact 35 seconde en dat is korter dan de tijd die mijn ADSL-modem nodig heeft om te onderhandelen over de internetverbinding. Sommige mensen beweren dat PC’s en laptops na verloop van tijd steeds trager worden. Nou deze dus niet. Ik ben ook tevreden over het XP besturingssysteem. Erg stabiel, nooit klachten en ik kan er alles mee.

Het 15.6″ display, type ‘cristal bright’ van 1280 bij 800 pixel is als een foto zo scherp en ik kan er heerlijk personal TV op kijken. Als ik op een nieuwe laptop overstap, dan mag het scherm zeker niet groter, anders worden m’n armen te kort en/of krijg ik een tennisnek om de hoeken te bekijken.

Qua opslag heb ik die nieuwere laptop ook totaal niet nodig. 85% van m’n harde schijf is nog ongevuld. USB-2, WLAN-Ethernet, de allesbrander en het lage energieverbruik geven ook geen enkele reden tot klagen. Nee het zijn dus alleen die waardeloze scharnieren, die dit apparaat (en zijn voorganger) opbreken.

Een jaar terug had ik dat ‘gemaakt’, waarbij een 35 jaar oude beugel van een lepelrek goed van pas kwam. Toch was dat niet optimaal, ik moest de laptop voorzichtig oppakken of wegzetten. Een paar dagen terug heb ik een robuustere oplossing verzonnen. Bij dat RVS lepelrek zat ook nog een soeplepel maatje emmer. Ook die heb ik in mijn 0,8-persoonshuishouden niet nodig.

De emmer ging er af en met de steel verlengde ik de tekorte beugel. Nu gaat ie achter m’n scherm om en onder de laptop door en biedt ie volledige steun zonder ook maar een schroefje te gebruiken. En schroeven in zo’n platte electronicadoos is zwaar af te raden, voor je het weet schroef je het binnenwerk aan flarden. Wat 45-jaar oude legoblokjes zorgen er voor dat alles in de juiste stand blijft staan. Het ziet er naar uit dat deze laptop nog zeker een paar jaar meegaat. Het liefst tot 2014, want dan worden ze gratis.

Advertentie

Geplaatst op 2011-02-27, in Dexelmatig, Overmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Ik heb hier diverse laptops van Dell in onderhoud, maar een kapot scharnier heb ik pas ene keer meegemaakt, en dat is gewoon op garantie gerepareerd.

 2. @Sjoerd: Maar dit was na 3 jaar en ik denk dat de garantie gewoon 1 jaar is.
  Bij mij betreft het wel hetzelfde merk, maar de scharnieren waren compleet anders. Ik denk dat ik meer scharnieren verslijt dan een normaal iemand, omdat dit mijn enige PC is die ik dagelijks gebruik en een paar keer per dag open en sluit. Combineer dat met mijn laptoplocatie op het bed en de kans is groot dat stof in de scharnieren het zo bij elke laptop verpesten. Ik kan natuurlijk overstappen op een iPad. Die heeft geen deksel. Nadeel is wel dat je die de hele tijd in je handen moet houden. :-)

 3. Gedegen onderzoek weer. Daar hebben we wat aan. Een Xiwel zonder laptop dat is toch als een fiets zonder trappers.

 4. Wauw, wat inventief!
  Hier is zoiets nog niet eerder stuk gegaan, -dat wi zeggen: als ik Leora’s open-en-dicht-klap-activiteiten als 1 jarige niet meetel, waarmee ze een oud en kapot laptopje helemaal uit z’n scharnieren wist te helpen :-)
  En ik vind eigenlijk dat zoiets als jóuw kapotte scharnier niet mag: dat lijkt mij normaal gebruik!

 5. Ik heb het ook wel eens meegemaakt, maar dan bij een rekenmachine, die je kon openklappen. Daar ging het scharnier na een paar jaar ook kaduuk. Hoort natuurlijk niet, maar jouw oplossing is wel buitengewoon inventief. Chapeau!

 6. Je kunt ook een toetsenbord aansluiten op een iPad; dan kun je gewoon typen én heb je geen last meer van scharnieren!

 7. Gewoon de software gebruiken die bij de periode van de machine hoort, dan blijft-ie ongeveer even snel, inderdaad.

 8. Alleen worden websites wel allemaal steeds trager door alle zeut die erop geplempt wordt.

 9. @Laurent: Ik blijf dit apparaat gewoon met XP gebruiken. Nog geen enkele reden voor wat anders. Ik heb er wel allerlei software opgezet als OpenOffice, maar daar heeft ie weinig tot onmerkbaar last van. Heeft er ook mee te maken hoe je iets er op zet en wat je automatisch laat starten.
  Bij mij start vrijwel niets automatisch. Als ik mail wil lezen, dan klik ik op Outlook die binnen een seconde op het scherm staat met de opgehaalde mail. Mail niet meer nodig, dan Outlook uitklikken. Etc.
  Rommel die ik in het geheel niet gebruik schakel ik compleet uit. WLAN krijgt bij mij dus geen stroom, omdat ik gewoon een ethernetkabletje gebruik. MSN/Messenger is compleet uit IE verwijderd enz. Op die manier blijft elke PC lekker vlot. Af en toe het register defragmenteren helpt ook.

 10. @Terrebel: Maar ik xi mensen altijd met 2 handen zo’n iPad vasthouden, omdat ie geen handig voetje heeft. Dus waar moet ik dan mee tikken? Dan lijkt me deze oplossing makkelijker. Op mijn manier heb ik een iPad MET voet gemaakt, die ik zo op schoot kan zetten en waar ik handen vrij heb om te typen. :-)

 11. Handig opgelost ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: