Mrt-04: Goedgelovige Fundamentalisten

Als statist met tic voor zware afwijkingen kon ik het niet laten om de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen wat beter te bekijken en dan met name waar het Volendam betreft. Volendam schijnt binnen Noord-Holland te vallen, maar als je naar hun stemuitslagen kijkt, dan hebben we meer te maken met ÜberLimbo’s. Eerst maar even de uitslag van de gemeente Edam-Volendam:

Het valt dan meteen op dat Verhagen in de smaak valt bij de Volendammers. Bij de vorige (2de kamer) verkiezingen verloor het CDA bij hen enorm en was de PVV de overduidelijke winnaar. Nu staat opeens het CDA weer ruim aan kop. Zij zijn verdubbeld van circa 20 naar bijna 40%. Volledig tegen de landelijke trend in. Dit is alleen te verklaren met de wisseling van de CDA-kopmannen. Volendam was een klein jaar terug klaar met de Gereformeerde Balkenende (en Klink) en is nu weer helamaal in haar sas met de katholiek Verhagen, de glibber die door hen op zijn bruine ogen en Limburgs accent wordt vertrouwd.

En ik heb het dan steeds over Volendam, omdat dit verhaal totaal niet opgaat voor Edam. Edam stemt gewoon net als de rest van Noord-Holland vooral op de VVD en PvdA. Aan de hand van de gemeentelijke website heb ik de stemmen gesplitst voor het kaasstadje Edam en het veel grotere vissersdorp Volendam:

Daarbij mag ook duidelijk zijn dat de opkomst van de niet-Roomse Edammers een stuk hoger is dan bij de wel-Katholieke Volendammers. Edam verschilt dus weinig van de aangrenzende gemeentes en de rest van Noord-Holland en Nederland. De afwijking ligt voor 100% aan de Volendamse kant. Deze Zuiderzee-Galliërs zijn nooit geïntegreerd en zijn dat met deze uitslag ook duidelijk niet van plan.

En dat dwarse is een beetje vissers eigen. 50 km oostnoordoostelijker ligt Urk. Ook vissers die vroeger op een Noord-Hollands eiland woonden. Na het gereedkomen van de Noord-Oostpolder werd het eiland Urk bij Overijssel gevoegd en daar hoorde het meer thuis. Ze passen goed bij Staphorst. Tegenwoordig zit provincie Flevoland met de Urkers opgescheept. Hieronder hun extreme uitslag:

Urk is dus niet Katholiek, maar juist erg (Christelijk -) Gereformeerd. Ze hebben dan ook geen Cats, BZN, Jantje Smit of Nick en Simon, maar verzamelen hun mannen in het Urker Mannenkoor. In Urk is dan ook de grote winnaar de SGP. Een partij die het liefste het stemrecht voor vrouwen verbiedt. Waarschijnlijk zijn ze zelfs voor een boerkaplicht.

Ik weet ook niet wat ik erger vind, de PVV of de SGP. Het is me wel duidelijk dat het inburgeren van buitenlanders beter lukt dan het inburgeren van deze vissers. Mendian, een ingewandelde Twenti, maakte zich onlangs druk over de Friezen. Wat moet ze dan wel niet denken van de Volendammers en Urkers?

Aanvulling op 7 maart:
Het bericht hierboven laat ik ongewijzigd staan. (En is door GeenCommentaar en Krupuul overgenomen. (Let wel het is me gevraagd, ik heb er niet mee geleurd.)) Het was mijn verhaal met de kennis van toen (dus 3 dagen terug). Inmiddels heb ik ook de E- en Volendammer-voorkeurstemmen gevonden en kan nu moeiteloos stellen dat Verhagen geen onverwachte fanclub in Volendam heeft. Jammer voor Maxime, het is niet anders.

In de gemeente Edam-Volendam ging 98% van de CDA-stemmen naar Jaap Bond. Jaap is al langer actief in de provinciale politiek en woont in Volendam. Ik nam aan dat ook in Edam-Volendam (net als in de rest van Nederland) 75% ging stemmen vanwege de landelijke politiek (wie krijgt de 1ste kamer) en maar 25% iets met de provinciale politiek heeft. Daar wijkt Volendam dus duidelijk in af. Zij gingen voor de provinciale kandidaat en dat siert hen.

Het siert hen nog meer dat ze daarmee afstand nemen van het hoofddoekjes gezeur op het Don Bosco College aldaar. Jaap woont zo ongeveer naast dit College en in zijn jeugd heeft hij er op gezeten. Onlangs wond hij er geen doekjes om en verklaarde tegen het hoofddoekverbod van dat college te zijn. Het is voor hem een breekpunt. De nummer 2 van de NH-CDA, de voormalige Iraniër Meino Schraal nam het echter voor de school op. Daar werd Meino duidelijk niet voor beloond, alle CDA-stemmen gingen naar Jaap.

Nog even en ik word een Volendamfan. Een deel heeft deze keer Wilders de rug toegekeerd en kiest nu voor iemand uit de provinciale politiek, die ook nog eens stelling neemt tegen een locaal probleem. Er is echter nog wel een kleinigheidje. Door zo overduidelijk op Jaap te stemmen kan je ook zeggen, dat de ‘Eigen Volk Eerst’-gedachte nog helemaal overeind staat.

De kans is groot dat de SGP-lijstrekker voor Flevoland uit Urk komt. Heb ik nog niet nagetrokken. Ga ik ook niet doen. Dat zoeken ze maar mooi in Flevoland uit.

Advertentie

Geplaatst op 2011-03-04, in Kiesmatig, NH-matig, Overmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Alleen de tegenstemmers hebben helaas niet gewonnen…

 2. Ik stam deels af van Urker vissers. Gelukkig viel in mijn geval de appel ver van de boom.

 3. Het vreemde stemgedrag in Volendam is misschien te verklaren door een bovengemiddeld drank- en drugsgebruik, in combinatie met een decennia lange teistering door lokale volksmuzikanten.

 4. Op Urk verbieden ze ook het liefst bezoek van hun onwelgevallige schrijvers, zo liet de wethouder weten liever niet te zien dat Jan Siebelink en Franca Treur de lokale bibliotheek zouden bezoeken.
  Je zult trouwens D66 aanhanger zijn en in Urk wonen. Dat is toch een vorm van zelfkastijding.
  Donderdag viel ik bij toeval in PowNews en die hadden een erg hilarisch item in Volendam. De interviewster werd door een gefrustreerde Volendammer half aangevallen en andere bewoners hadden niet eens in de gaten hoe dom ze overkwamen toen ze hen fijntjes vroeg ‘waar zijn al die hoofddoekjes dan?’ en ‘zijn hier dan zoveel moskees?’ Zoals een inwoner van een naburig dorp ooit op TV zei: ‘je bent in Volendam al buitenlander als je uit een ander dorp komt.’
  Limburg. Ben steeds meer van mening dat die provincie moet worden afgestoten óf onder water moet worden gezet. Maar als Brabo kan ik Limbo’s dan ook niet uitstaan. Om het op z’n plat-Braobaonts te zeggen: Limburgs en Brabanders, dè vuugt nie.

 5. PVV en SGP, het roept bij mij een beeld opp van breuken. De noemers zijn als het ware gelijknamig, de tellers kunnen zo bijelkaar opgeteld worden.

 6. @Margo: Zijn er in Urk bomen? :-)

 7. En het vreemde is, dat er in Volendam hooguit 10 à 12 ‘Medelanders met een kleurtje’ wonen, die naar ze zelf zeggen, volledig in de Volendamse gemeenschap zijn opgenomen…

 8. Nadat de voorkeurstemmen bekend geworden zijn heb ik het bericht aangepast.

 9. Nog vergeten te vermelden, maar dit bericht is overgenomen door GeenCommentaar.

 10. Door het ridicule optreden van de Tweede-Kamer oppositiepartijen hadden veel stemmers het idee dat het een soort van Tweede-Kamer verkiezingen waren.
  Het scheen dat op Schiphol veel stemmers teleurgesteld moesten worden; het waren namelijk verkiezingen voor de 12 Provinciale Staten.
  Ik mocht de volgende quote noteren afgelopen woensdag na weer zo’n belachelijke TV-debat-vertoning:
  “Ik stem niet op die rare Brinkman (CDA) hoor, ik ga op Rouwvoet (CU) stemmen” Gelukkig kon ik nog snel de kandidatenlijst opdiepen en de disordelijke informatie-chaos van de TK-oppositiepartijen neutraliseren.
  Verhagen bleef staatsrechtelijk correct buiten beeld, net als Wilders en Rutte.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: