Mrt-08: OBA > GC > Krapuul

Een week terug las ik op het weblog Hannekse Heisa (ook uit Alkmaar) iets over OBA, de Onafhankelijke Bloggers Associatie. Ik blog en probeer onafhankelijk te zijn, dus keek ik daar even rond. Het is een site voor voormalige VKbloggers die een soort verzamelplek willen houden nu VKblog er mee stopt.

VKblog is van de Volkskrant, wat binnen een paar maanden wordt opgeheven. Ik kwam er bijna nooit door het overmatig rondzingen en items die mij te algemeen waren. Dat van OBA ziet er goed uit en is niet alleen voorbehouden aan de afhankelijke VKbloggers. Ik heb me er dus aangemeld. Als onafhankelijke blogger zit ik nog wel met het woord ‘associatie’. Dat klinkt juist afhankelijk. We zullen maar zien hoe dat in de praktijk uitpakt.

Om te zien hoe de OBA-site werkt heb ik het vorige logje zo gemaakt, dat ik verwachtte dat ie in de afdeling politiek zou belanden. Dat is niet gebeurd. Waarschijnlijk moet ik een categorie of een tag met de naam ‘politiek’ maken. Ik hou niet van risten categorien of tags onderaan een logbericht. Voorlopig hou ik het bij mijn eigen indeling.

Dat vorige logje heb ik nogal snel in elkaar gerammeld. Het verhaal zat al wat langer in m’n hoofd, maar voor het goede had ik nog een paar dagen moeten wachten totdat de voorkeurstemmen waren geteld. Dat onvolledige logje kwam bij OBA op de voorpagina. Daar viel het Johanna van GeenCommentaar (GC) op. Ik kreeg een keurig mailtje met de vraag of zij het mochten plaatsen. Prima, gezien mijn copywrong-statement kan ik daar moeilijk bezwaar tegen maken.

Toen het geplaatst was viel me wel op dat het niet zo handig is om op 2 plekken (dus op mijn blog en op dat van GeenCommentaar) reacties toe te laten. Voor je het weet moet je dezelfde vragen op 2 plekken beantwoorden. Daar moet ik nog eens beter over nadenken. Via GeenCommentaar kreeg ik een handjevol bezoekers die op mijn blog kwamen neuzen, maar er geen reactie hebben geplaats.

Vervolgens las iemand van Krapuul het bericht bij GeenCommentaar. Krapuul heeft mij niets gevraagd en dat hoeft in dit geval ook niet. Dwz als het al op 2 plekken staat, dan zal het op 3 of meer plekken ook niet meer uitmaken. Toch deed Krapuul het beter. Zij namen maar een klein stukje over en verwezen voor de rest door naar mijn blog. Via die weg heb ik een stuk of 20 langskomers geteld. Geen van hen heeft gereageerd, ook niet onder het doorverwijs-artikeltje bij Krapuul, waar dat wel mogelijk is.

En daar hield het niet bij op. Krapuul (ik had er nog nooit van gehoord) wordt goed gelezen door Twitteraars en daar zie ik ook allemaal links over mijn vorige bericht voorbij schieten. Nog steeds geen enkel bezwaar. We leven in een vrij land en als ik dit niet had gewild, dan had ik mijn verhaaltje niet op het internet moeten zetten.

Probleempje is nu wel dat ik het logbericht heb aangepast. Dat staat me vrij. Ik heb een aanvulling geplaatst, omdat gisteren de voorkeurstemmen beschikbaar kwamen. En de uitslag daarvan gaven aan dat ik het met Maxime Verhagen totaal verkeerd had gezien. De Volendammers stemden duidelijk op hun locale CDA-candidaat. Nu staat die aanpassing dus onder mijn bericht. Als mensen hier via OBA of Krapuul komen, dan zien ze die aanvulling ook. Maar als mensen het verhaal alleen bij GeenCommentaar lezen, dan zien ze die aanvulling niet.

In een reactie onder dat artikel heb ik al 1 en ander verklaard, maar om daar nu een speciaal bericht te plaatsen of de volledige aanvulling gaat me net weer wat te ver. Ik ben daarmee meer voor de Krapuul- en OBA-aanpak. Maar als GeenCommentaar niet het gehele artikel had geplaatst, dan was de kans groot geweest dat de Krapuler niet naar mijn blog had doorgeklikt. Dat geldt volgens mij voor de meeste GeenCommentaar-bezoekers. Of die site krijgt veel minder bezoekers dan ik had verwacht.

Geplaatst op 2011-03-08, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 40 reacties.

 1. Tja, als je de knuppel in het hoenderhok gooit…

 2. Het leuke van plaatsing op meerdere platforms is dat je daar over het algemeen verschillende doelgroepen mee bereikt. Bovendien is mij gebleken dat ik op verschillende platforms verschillende soorten reacties krijg. Voor mij is dat juist een reden om door te gaan.
  Ik publiceerde oorspronkelijk op het VKblog, heb toen OBA startte een WordPress-blog ingericht en parallel daaraan ben ik toegetreden tot de redactie van GeenCommentaar. En af en toe nemen ook andere sites mijn stukken over. Per blog kijk ik wat ik waar plaats en soms informeer ik zelf actief sites als ik denk dat een stuk bij hen past.
  Mensen die op GeenCommentaar je blog lezen, klikken wellicht alleen nog naar je eigen weblog door als ze meer van je willen lezen op dat moment. De pageviews van beide sites moet je dus bij elkaar optellen. Je kan ook zeggen: het gaat er niet om dat iedereen op mijn blog komt, maar dat zoveel mogelijk mensen lezen wat ik te melden heb.

 3. Wij nemen soms stukken integraal over (soms in overleg met de schrijver of wanneer we zien dat er een creatve commons licensie van toepassing is) en die plaatsen we op de voorpagina. Dit doen we met name wanneer er weinig aanbod is van de eigen redactie.
  Jouw stukje hebben we een klein beetje geciteerd en in onze “newsroom” geplaatst. De newsroom is een verzameling van korte interessante linkjes, ongeveer 10 per dag.
  De ene keer slaat een “newsroom” bericht enorm aan en levert het de oorspronkelijke site heel veel clicks op, maar vaak slaat het ook niet echt enorm aan.
  Het is maar net of onze titel en het stukje begeleidende tekst prikkelend genoeg was.
  Wij selecteren onze newsrooms grotendeels uit de media die in google news genoemd worden en ik zoek ook op twitter met een aantal trefwoorden.
  Dit stukje kwam ik trouwens tegen omdat ik op zoek was naar stukjes voor de newsroom ;-) dus ik zoek goed dat blijkt maar weer.

 4. Zat ik vanmiddag toevallig (…) even bij Krapuul. Leuk dat het hier nu ook binnenkomt.

 5. Krijg nou wat; hoe heb ik dat als medewerker over het hoofd gezien, dat jij bij Krapuul genoemd werd???

 6. Niet goed opgelet he. :D

 7. Eigenlijk heb ik niet veel noemenswaardigs te melden, maar als een ware Joop Zoetemelk fietste ik in je kielzog mee naar OBA.

 8. Jezelf wat meer exposeren, ook al doen anderen dat voor je kan dus geen kwaad.;-)

 9. Het is meer een coöperatie dan een associatie, als je het mij vraagt. Ik voel wel het gevaar van afhankelijkheid inderdaad. Bovendien als ik die categorieën bekijk, voeg ik weinig toe. Die VK-bloggers worden toch door weblog overgenomen? Zoiets las ik pas?

 10. Ik ben zo onafhankelijk als wat. Ik heb me ook maar even aangemeld.

 11. @Nanos: Ik zag het toevallig net op je blog. Wat dan ook weer geldt voor F’koek. Die lijkt mij ook vrezelijk onafhankelijk. :-)

 12. @Laurent: Ik zag idd een Laurent bij Krupuul. Zijt gij dat?
  @jvdheuvel: Krupuul lijkt wel voor 90% rond Geert en zijn volgelingen te draaien. Toevallig had ik het bij mijn verhaal niet over die club. Eigenlijk vind ik het teveel eer voor deze man, want ook negatieve reclame werkt helaas als reclame.

 13. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 14. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 15. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 16. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 17. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 18. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 19. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 20. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 21. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 22. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 23. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 24. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 25. Wel, Xiwel, ge hebt een behoorlijke staat van dienst zoals ik in uw archieven heb gezien. Eveneens welkom bij OBA. Ook dat is reclame… :-)

 26. @Johanna: Ik ben er nog niet uit. Hoeft ook niet echt. Doorgaans blog ik over locale en regionale zaken. Die worden vaak niet opgepikt om begrijpelijke redenen. De provincie is al verder van m’n bed. Toevallig heb ik daar wel veel (ellende) mee. Dus had ik de afgelopen maanden daar wat vaker over gelogd. Nu zal dat weer minder worden. Ik heb nog zat te loggen over de buurt. Dwz mijn buren gaan over 5 tot 20 jaar verhuizen en dat haalde zelfs het landelijke nieuws.
  Verder log ik semi-serieus. Probeer het zelfs een beetje als een column te verpakken. Op mijn weblog zal dat snel duidelijk zijn. Met een ander jasje (bijvoorbeeld het GeenCommentaarjasje) er om zal het toch anders over kunnen komen.
  Maar als er weer wat te lenen valt, dan vind ik dat dus prima.

 27. @Xiwel; KRApuul, geen krupuul. Laatst werden we ook al Knuuper genoemd bij de Telegraaf.
  Krapuul betekent uitschot, schorriemorrie e.d. Slaat op de op die website behandelde types, die niet met bepaalde termen van zeventig jaar geleden betiteld wensen te worden, ondanks dat ze vreselijk hun best doen daar af en toe veel op te lijken.
  Maar inderdaad: dat ben ik.

 28. “want ook negatieve reclame werkt helaas als reclame.”
  Volgens mij valt dat wel mee.
  Die club maakt bijvoorbeeld dag in dag uit negatieve reclame over moslims/marokkanen/roma/islam/linkse mensen etc en ik heb nog niet gemerkt dat die reclame voor hen zo goed werkt.

 29. @Mack: Web-log.nl heeft aangeboden om de VKbloggers onderdak te verlenen. Ruim 95% van de VKbloggers zien dat niet zitten en stappen over naar Blogspot en WordPress. Ze vinden Web-log.nl maar iets van Libelle omdat dat van Sanoma is. Onzin natuurlijk, want jij Sanomeert voor Oudersvannu, Formule1.nl, Autoweek en de Linda.

 30. @Ina: Dat was voor mij de reden om me op te geven bij OBA. Teveel exposure wil ik overigens ook niet. Is me teveel werk.

 31. @Johan HvD: Ik log wel lang, maar zeker niet elke dag. Het aantal berichten valt dus wel mee.

 32. @jvdheuvel: Een cordon santitair (WC-keten) is ook niet handig, maar met teveel namennoemen kan een deel van het stemvee over de streep worden getrokken door de ingeving: ‘Hee die naam ken ik.’ :-)

 33. @Xiwel: ja, maar ze zorgen er zelf toch wel voor dat hun naam genoemd wordt, dus heb je geen keus dan voor een tegengeluid te zorgen.

 34. @Laurent: Zelf zou ik er gewoon wat minder aandacht aan schenken. Werkt bij kleine kinderen vaak ook uitstekend. :-)

 35. @Laurent: Ik heb het gevonden. Dwz ik kende het woord krapuul niet, maar ben beter bekend met het woord crapule. In NLs: Jan NHagel. Crap is daarbij iets dat de fan can hitten.

 36. en zo gaat het balletje rollen,
  dat is de leuke kant van internet
  wat weblog.nl betreft die exvkbloggers onderdak zouden bieden, het gaat niet om onderdak, zo moeilijk is het niet om ergens anders een nieuw stekje in te richten, keus zat.
  Het ging om het behoud van het archief. Die zou namelijk gelijk met de opheffing van het vkblog worden vernietigd.

 37. @Assyke: Web-log.nl heeft sinds de laatste versie een import en export optie. Ik had al een beetje begrepen dat VKblog zoiets niet had, maar er inmiddels wel iets gemaakt is voor overzetten naar WordPress.

 38. @Querulijn: alhoewel het nu juist Jan N(/H)agel is die wellicht de eerste nagel in de doodskist van zeker crapule in de 1e kamer kan worden.

 39. Het overzetten is mij gisteren prima gelukt! Van web-log naar WordPress.

 40. @Margo: Gingen ook de reacties goed mee?
  Zelf heb ik het getest van Web-log.nl naar Typepad.com (beide hetzelfde systeem). In het geëxporteerde bestand staan netjes de reacties, maar die werden dus niet geïmporteerd door Typepad. Naar WordPress heb ik nog niet getest. Ik wacht eerst wel de omzetting door Web-log af.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: