Mrt-13: ‘Wereldkampioenschappen’

In de USA en Canada hebben ze met honkbal de ‘World series’, waar dus alleen deze 2 landen aan deelnemen. Weinig ‘World’ dus. Komt door een ambitieuze man, die in 1903 bedacht dat over een tijdje wel de hele wereld aan dit honkbal-evenement zou deelnemen. In de afgelopen 108 jaar is dat nog niet gelukt.

Er zijn meer van dit soort wereldsporten, zoals cricket. Vreselijk populair in Engeland en haar voormalige kolonies. Maar dan houdt het ook wel zo ongeveer op. Toch is cricket internationaler dan het langebaanschaatsen, waarvan de WK-afstanden de afgelopen dagen in Inzell werd afgewerkt. De medaillespiegel spreekt boekdelen:

Nederland vergaarde net zoveel medailles als de grootste 25 landen van de wereld gezamelijk. Dwz de 16,7 miljoen van Nederland zagen 13 medailles hun kant op komen. Dat is net zoveel als de 13 medailles die naar de 5200 miljoen inwoners gingen van de 25 grootste landen als China, India, USA, Rusland, Japan, Duitsland etc.

Dan is het niet verwonderlijk dat 95% van de reclameborden in het Duitse stadion gericht was op de Nederlandse markt. Alle uitzendigen waren ‘live’ op de Nederlandse TV. Duitsland zond vooral wat delen uit over Pechstein en had verder meer aandacht voor de biathlete Neuner, die haar 9de wereldgoud ging winnen. Of de athlete Neuner bi is weet ik niet, komt ook omdat ik niet zo bekend ben met biathlon. Lijkt mij een soort ski(et)sport.

Geplaatst op 2011-03-13, in RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Wie gaat er nou schaatsen als je ook de fiets kunt nemen… Hier in limburg heb je buiten de maas bijna geen water.

 2. Ja, dat is mooi he. In Frankrijk heb ik ooit beweerd dat ik wereldkampioen speed skating was. Kon toch niemand controleren daar.

 3. Ja, in de jaren zeventig en tachtig was er nog stevige concurrentie van de Noren, Russen en soms Zweden, maar het is meer en meer een typisch Nederlandse sport geworden, waardoor ik het ook niet meer zo interessant vind als destijds.

 4. @Laurent: Het maffe is dat ze (dus zeker ook de Nederlanders) er alles aan doen om meer concurrentie uit het buiteland te krijgen. In Olympische jaren lukt dat wel met figuren als Fabris en Davis. Maar vervolgens gaan de Nederlanders nog harder trainen, wat dat effect in de niet-Olympische jaren volledig onderuithaald. Bij de vrouwen is dat nog erger. Vroeger telden die niet zo mee en waren het vooral de (Oost-)Duitssters die met de medailles aan de loop gingen. Dit jaar duidelijk niet.

 5. Ja, de dopingcontroles zijn te goed geworden, denk ik. Vroeger waren Oost-Duitse ‘dames’ verdacht goed in heel veel sporten.

 6. Volgens mij horen de Nederlandse korfbalteams ook al vele jaren internationaal tot de top. Op een enkele uitzondering na zijn ze elk jaar weer wereldkampioen!

 7. Het klootschieten wil in Zuid-Amerika nog geen echt succes worden.

 8. @Fruttekoek; Klopt, geldt ook voor kolven dat op 1 Utrechtse club na in Noord-Holland-Noord wordt gespeeld. Maar beide krijgen ze geen complete live-uitzending op TV.

 9. Vroeger had je meer tegenstand uit Scandinavië; de 4 S-en, Fred Anton Maier en Tommie Gustafson. Zweden hoor je niets van, Finland alleen wat sprinters, maar daar hebben we Zuid-Korea voor teruggekregen, zelfs met een 5 & 10 km specialist Lee Seung-Hoon (Olympisch Goud 10k, met een beetje hulp uit Nederland)

 10. @Cohler: Op die Zuid-Koreaan had ik ook mijn hoop gevestigd, maar hij is op zijn afstand volledig van het podium geschaatst door Bob de Jong en Bob de Vries en ook Arjen v/d Kieft was sneller.

 11. @Fruttekoek: Klootschieten is eigenlijk ook een soort biathlon. Neem aan dat er 2 kloten worden geschoten.

 12. Hier in Beieren is ijshockey heel groot. Zie je in NL ook niet.
  Handbal is hier in Duitsland ook heel erg populair.

 13. @Natascha: Daarbij denk ik alstijd aan Canada, Tsjechië, Zweden en Finland. Maar ook hier op het dorp is er iets. Afgelopen winter deden ze het op een paar grachten in de stad.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: