Mrt-16: Blogparelbal

Gisteravond werd Het Blogbal in de Amsterdamse Balie gehouden en als onderdeel zat daar de bekendmaking in van de Blogparels voor 2010. Ik wist al een half jaartje terug van het Blogbal als tegenhanger van het Boekenbal. Vooral Bob en omloggenden (veel Nurks-aanhangers) waren daar mee bezig. Ik vond niet dat ik daar thuishoorde. Zoveel stelt mijn geblog niet voor, zeker niet waar het mijn taal(on)kunde betreft.

Enkele maanden later begon Peter met zijn 2de Blogparel-verkiezing. Juist omdat het wat anders is dan de Dutch Bloggies, en omdat het een leuk klein privé-initiatief is, heb ik daar wat inzendingen naartoe gestuurd. 12 van anderen en ook maar 1’tje van mezelf. Trudy won daarbij al eerder de publieksprijs. Wat mij betreft een goede winnaar en ook een goede stimulans, ze logt nog niet zo lang.

De Blogparel werkte dit jaar ook met een vakjury. Twee daarvan (Stroomopwaarts en VerbalJam) staan in mijn linkenlijst en de 3de (Chimsky) ken ik via het Nurkscircuit. Met Nurks heb ik niet zoveel en het 3de jurylid heeft dan ook nog niet mijn linkenlijst gehaald. Daarbij logt ie de laatste tijd erg weinig. Een tijdje terug werd besloten om de jury-uitslag van de Bloparels tijdens het Blogbal bekend te maken. Ik kreeg netjes een mailtje of ik ook wilde komen. Ik had immers de helft ingezonden. Daar moest ik even over nadenken, waarbij de aanwezigheid van Bob en Trudy de doorslag gaf. En als het nix zou zijn, dan zou ik na een uurtje weggaan.

Dus gisteren was het zo ver. Ik had de fietsroute tussen CS en de Balie uitgezocht. Dat gaat erg mooi met streetview van Google. Het ging het Spui worden met een stuk langs de Leidsegracht. Met mijn flutvouwfiets hooguit 7 minuten, zonder wachtminuten bij een tramhalte. Aan de zuidkant van de Balie zag ik fietsenrekken. Eerst nog even eten en onder de douche.

Dat eten ging prima. Ik deed dat zoals gewoonlijk op bed, onderwijl op mijn laptop kijkend naar Nieuwsuur van de vorige avond. Daarbij was ik nog lekker op tijd. Om half 9, toen ik wakker schoot, dacht ik daar anders over. Ik had me duidelijk verslapen. Als ik nu nog ging douchen, fietsen, treinen en fietsen, dan werd het zeker half 10 eer ik bij de Balie binnenstond. Dat heb ik dus maar uit mijn hoofd gezet. Jammer, want ik had me er inmiddels toch een beetje op verheugd.

Dat in slaap rollen na het eten had ik de afgelopen avond weer. Normaal heb ik het nooit. Misschien iets van voorjaarsmoeheid en een combinatie met slecht slapen in de afgelopen nachten. De volgende keer zet ik een wekker na mijn avondmaaltijd.

Inmiddels is de volledige uitslag bekend en te lezen bij Peter. Iamzero heeft gewonnen en Guidje werd fraai 2de. Iamzero kon ik al via het Raarlems Dagklad van Marius. Hij staat daar als binnensteeds geordend en zal dus in Haarlem wonen. Met zijn logjes heb ik niet zoveel, maar ik ben dan ook geen doorsnee loglezer. Dat geldt ook voor de derde plaats van Wauwel en de 4de van Oud Zeikwijf, die een groot deel van het Blogbal heeft georganiseerd. Dat ik er niet zoveel mee heb zegt meer iets over mij dan over deze gewaardeerde winnaars. Wat dat betreft zijn er erg veel manieren om een blog te vullen en is er keus genoeg voor zo’n afwijkeling als ik.

Geplaatst op 2011-03-16, in Kiesmatig, Webmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Tja, ik heb me nog rot gezocht naar je tussen al die bloggers. ik had he graag recht in je gezicht bedankt voor je inzendingen en de publicitaire steun. Wat voor blogger jezelf ook denkt te zijn, je draagt het bloggen zonder meer een warm, ruim hart toe. Dat je daarbij ook aan anderen denkt, maakt je een bijzondere blogger.
  Overigens dat 3e jurylid, Max Molovich, schrijft vooral op Nurks tegenwoordig. Hij is nu met een soort stijloefeningen bezig. Ook heer Molovich is een bijzonder mens. Ik heb veel aan hem gehad, zowel vorig als dit jaar bij de Blogparel.

 2. Wat moet ik hier op zeggen… hetgeen er achter stond heb ik maar uitgeveegd.

 3. niet op bed eten scheelt een dutje
  of wat minder bourgoundisch;-)
  raar dat oud zeikwijf op de vierde plaats stond, ze schrijft goed
  maar in blogland wordt vooral cabaret absurdium hoog aangeschreven

 4. @Sjoerd: Niets moet hoor. Reageren is hier onverplicht. :-)
  Nee, ik heb al eerder begrepen hoe je hier over denkt en ik ben het ook grotendeels met je eens. Neemt niet weg dat ik onder deze omstandigheden liever wel even had gekeken.
  Tot nu toe heb ik in de afgelopen 6 jaar 3 loggers direct gesproken. Een in het ziekenhuis, 1 bij mij thuis en 1 op een jacht in Enkhuizen. Met deze avond was die score natuurlijk enorm opgekrikt en het is altijd maar de vraag of dat bevalt. Die eerdere 3 ontmoetingen bevielen me wel, maar 2/3de daarvan is vrijwel gestopt met bloggen. (Hopelijk lag dat niet aan mij.)

 5. @Peter: Ik was bekend met Nurks-zaken waar Chimsky nu mee bezig is. Aan mij is dat niet besteed. Ik denk overigens ook dat het een vakman is die aardig wat fans heeft.

 6. @Assyke: Ik had al eerder wat kritiek geleverd op de jury, die voor een groot deel uit doorgepuberde grijze vakmannen bestond. Mogelijk is OZ daar slachtoffer van. Zelf lees ik haar niet, omdat ik haar stukken te lang vind. Dat is niet haar fout, maar ik ben nu eenmaal een slechte lezer.
  Bloggen is voor mij ook meer dan verhalen schrijven. Alleen youtube-filmpjes plaatsen vind ik ook nix, maar een beetje tussenweg met af en toe een toepasselijke foto of tekening spreekt me meer aan. Ik was dan ook verantwoordelijk voor de inzending van de 8e plek, ‘Foto’s zeggen meer’ van Baps en Barry.
  Die blogparels moet je in het algemeen niet te serieus nemen. Heel veel goede blogs zijn niet ingestuurd door de onbekendheid. Het grootste pluspunt is dat het nog niet gekaapt is door de commercie zoals eerder bij de Dutch Bloggies wel heel snel het geval was. Je krijgt dan wel meer bekendheid, dus meer inzendingen, maar vooral ook meer tenenkrommende pulp.

 7. Ik heb je nog gezocht, Peter van de blogparel zei dat je misschien zou komen. Ik heb je zelfs op laten roepen via de “twitterfontein”, maar op dat moment bleek net het beeld uit te staan.
  Het blogbal verslapen,..
  Ik begrijp al die kritische houdingen van tevoren nooit zo, maar dat zal ook wel aan mij liggen (geen sarcasme). Ik vind het vooral mooi dat er iets georganiseerd wordt. Daarbij kan het natuurlijk altijd beter. Over mijn eigen bijdrage (ik heb het eerste half uur als barpianist de achtergrondmuziek verzorgd) ben ik tevreden. Ik had me dan ook intensief voorbereid.
  @Peter: Ik zal aan je verzoek voldoen en aandacht aan de blogparel besteden, zodra als ik TIJD heb.

 8. @Xiwel (#6): Awards moet je nooit serieus nemen. Helemaal met je eens. Bij welke prijs dan ook, altijd zullen er naar de mening van sommigen de verkeerden een prijs krijgen of missen ze kandidaten op de lijsten van nominaties en winnaars. Dat is bij de Nobelprijs zo, bij de grote literatuurprijzen, bij de Oscar en dus ook bij de Blogparel.
  Maarrrrr…. publiekelijk complimenten geven is goed, pr generen voor een sector of genre is goed, kwaliteit stimuleren is goed en creatieve bloggers een financieel steuntje geven is ook goed.
  De Blogparel kan nog verbeterd worden. Daar wordt ook hard over nagedacht. Alle feedback is daarbij welkom.
  Een lastig punt is de Blogparel te vrijwaren van commercie. Ik zou heel graag ongesponsored en zonder reclametoeters en bellen nog een paar keer de Blogparel willen organiseren. Dat lukt me misschien nog één keer, maar een 4e en 5e keer zeer waarschijnlijk niet.
  En nu ga ik even Mussorgsky opzetten. Bob heeft die helaas niet gespeeld, maar dat gaat-ie vast volgende keer wel doen.

 9. @Bob: Dat ik aanvankelijk wat bedenkingen had over het Blogbal heeft meer met mijn kijk op weblogs te maken. Door het Blogbal als tegenhanger van het Boekenbal te presenteren schept het in die richting verwachtingen. Ik vind dat blogs weinig met boeken te maken hebben. Het zijn ook geen concurrenten. Veel blogs doen zich voor als electronische tegenhangers van kranten en de papieren kranten zijn niet echt een onderwerp op het Boekenbal.
  De Blogparel kon ik al eerder en heeft wat mij betreft nog minder met het Boekenbal van doen. Die Blogparel trok me echter wel over de streep. Ik denk dat veel kritiek op het Blogbal en daarbij de Blogparels onterecht is. Men denkt teveel dat dit 1 geheel is en daarbij een soort opvolger voor de Dutch Bloggies.
  Heeft ook allemaal te maken met hoe er propaganda voor bedreven is. Bij de Blogparel stelt dit jammer genoeg (of gelukkig) niet al te veel voor. Een groot deel van de bloggers zijn niet bereikt. Dat kan wel door er bijvoorbeeld via GeenStijl meer aandacht voor te vragen. Maar dat levert waarschijnlijk ook meer ellende danwel troep op.

 10. @Peter: Ik denk dat prijzen van 1, 2 en 5 euro ook goed zullen voldoen en dat uitwisselen van links en het onder de aandacht brengen voor de meeste deelnemers belangrijker is.
  Zelf denk ik dat er iets van categoriën a la de Oscars nodig zijn. Een aardige lijkt me ‘Columns’, waarbij de schrijver een nieuw inzicht toevoegt. Nadeel van die categoriën is dat er ook andere soorten komen als ‘Beste Reisverslag’ en bijvoorbeeld ‘Mooiste natuurfoto’s’. Dat wordt dus maanden lezen en kijken voor een jury. Eigenlijk ondoenlijk.

 11. Nou, het is allemaal wat langs me heen gegaan. Ik heb een uitzonderlijke (drukke) week. Nu lees ik ook nog dat ik 5e ben geworden. Als je me volgende keer weer nomineert, ga ik weer niet hoor. ;)

 12. Als ik op bed zou eten zou ik ook regelmatig in slaap vallen! Maar ik vroeg me af: slaap jij op je eettafel? ;-)

 13. @Margo: Dat gaat niet, mijn eettafel ligt nog vol met stapels papier die ik moet opruimen. :-)

 14. @Mack: Toen ik je aannomineerde was nog niet bedacht dat de bekendmaking tijdens het Blogbal zou plaats vinden. Volgens mij kwam Peter de vorige keren gewoon bij de winnaars thuis langs. Schikt dat wel volgend jaar?

 15. Als ik niet bij de winnaars behoor, wel. Je kunt er overigens niets tegen doen he, die uitslag. Ik heb me schriftelijk teruggetrokken, toch 5e geworden.
  Nee, ik las het stukje van de winnaar, inderdaad heel goed, maar ik zou geen prijs aanvaarden. Dan is het net of ik het ermee eens ben dat ik de beste ben.

 16. @Mack: Tja, hoe zeg ik dat… Het lijkt er op dat ik Linda op de hoogte moet stellen. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: