Mrt-21: De Buren Verhuizen!
Voor mij is dat wereldnieuws. Ik kan me wel net als de rest bezighouden met watersnoodrampen in Pakistan, Myanmar, Queensland en Japan, het gedoe rond Noord-Afrika of het ijsbeertje Knut, maar wat kan ik daar aan toevoegen laat staan veranderen? Nee, met mijn buren ligt dat duidelijk anders. Volgens de buurt veroorzaken deze buren al jaren flinke overlast. Ik vind dat wel meevallen. Toen ik hier kwam wonen wist ik al van hun bestaan en de mogelijke overlast die daarbij hoort.
Het eerste wat ik deed toen ik dit huis wilde kopen was een kwartier te vroeg komen, zodat ik voor de deur kon wachten en luisteren naar het mogelijke verkeerslawaai of ander geluiden. Eerder woonde ik in Broek op Langedijk, waar goed het zware dreunlawaai van de grote ventilators van de plaatselijke chipsfabriek te horen (en te voelen) was. Ik kon daar niet in de tuin zitten vanwege het verkeerslawaai, het huisje lag naast een ontsluitingsweg van een patserbuurt met dikke dreunende hummers en over het paard en op de scooter getilde jongelui. Die kutscootertjes werden ruim overstemd door een veelvoud aan meegezeulde boomboxes. Die chipsfabriek zorgde ook voor een hele vieze aanslag op het dakraam. En bij een nieuwe (tweedehands) woning wil je zoiets dan liever niet.
Onbegrijpelijk stil
Voor die deur van mijn aanstaande woning was het akelig stil. De buren reden wel af en aan met hun opvallende gele bestelbusjes. Die hadden ook hun zwaailichten aan, maar de sirene ging al 200 meter voordat ze bij mijn huis waren uit. Ventilators hoorde ik niet, een setje merels wel. Die had ik bij mijn vorige huis al jaren niet meer gehoord, andere vogels overigens net zo min.
Kortom ik kocht de woning en woon er nu alweer een dikke 10 jaar met veel plezier. Van die buren, het Medisch Centrum Alkmaar (MCA), heb ik vrijwel geen last. Of toch een beetje. Ze stoten fijnstof uit en niet zo’n klein beetje ook. Komt waarschijnlijk van hun verwarming. Het is niet zoveel als die vette zwarte troep die de chipsfabriek over mijn vorige huis uitstortte, maar toch. Je verwacht zoiets niet van een ziekenhuis.
Park en Parkeren
Het MCA ligt in een van de oudste stadsparken van Nederland te weten de Alkmaarder Hout, Alkmaarse Hout, Westerhout of simpelweg De Hout. In de afgelopen 400 jaar is nog steeds niet duidelijk hoe dit park heet, als tag gebruik ik het meestvoorkomende De Hout. Doet er ook niet zo toe, het is er heerlijk wandelen. Het MCA heeft in de loop der jaren flink wat van dit park verorberd. Het begon met een klein ziekenhuis in de Cadettenschool, dat werd het Centraal Ziekenhuis, dat later fuseerde met het katholieke Elisabeth Ziekenhuis. Inmdiddels is het een van de grootste ziekenhuizen van Nederland.
Toch is nog driekwart van De Hout in tact. De laatste aanslag van het ziekenhuis was echter wel 1 die er flink in hakte. Ze kochten Huize Westerlicht een statig pand uit 1932. Dat pand is inmiddels geheel verloederd en er wonen hoofdzakelijk studenten in. Het was het ziekenhuis niet om het pand te doen. Een deel daarvan ging voor de vlakte en daar liggen nu zo’n 1000 betonplaten voor 400 extra parkeerplaatsen.
Dat tijdelijke P8 ligt er al weer een jaar of 4. Mensen uit de buurt vinden dat nix, maar hebben er indirect wel voor gezorgd dat dit er kwam. Die andere buren konden namelijk nergens hun auto’s (vaak 3 per buur) kwijt. En van dat probleem verneem ik weinig meer. P8 schijnt dus te voldoen. Het kwam ook niet meer ter sprake in de laatste bijeenkomst over de plannemakerij rond de Alkmaarse Hout. Zoals gebruikelijk kwam de hoofdbewoner, het MCA, niet bij die bijeenkomst opdagen. Dat is al jaren zo. Dus zo sociaal zijn die buren dus niet.
Nieuwe Locaties
Bij die bijeenkomst werd wel gespeculeerd of wat er kon gebeuren met het ziekenhuisterrein als het MCA gaat verhuizen. Tot een jaar of 5 terug wilde het MCA absoluut niet verhuizen. Dat was kapitaalvernietiging. In de laatste 5 jaar is dat volledig veranderd en kwamen er een 5-tal mogelijke locaties in beeld. Eentje tussen Alkmaar en Bergen bij het Bergense gemeentehuis dat in Alkmaar staat. Een andere was bij station Alkmaar Noord, wat mij een goede plek lijkt. Verder 2 plekken in de Schermer. Een daarvan binnen de gemeente Alkmaar, die een heel klein stukje van de Schermerpolder bezit. En een andere binnen de gemeente Schermer zelf waar nu een ijzerwerf zit.
De 5de was een plek in Heerhugowaard genaamd Beveland. Twee weken terug koos het MCA voor deze plek. Als buurman werd ik netjes door het MCA uitgenodigd om de plannen aan te horen. Vragen stellen mocht ook. Ik ben niet gegaan. Als zij niet bij de bijeenkomsten over De Hout komen, dan.. Nou nee, dat was het niet. Ik wist dat het bij aanhoren zou blijven. Dat de vragen allemaal afgewimpeld of ontweken zouden worden. Bijvoorbeeld om niet de kosten van het nieuwe ziekenhuis extra duur te maken.
Bereikbaarheid
Het voordeel van die Beveland-plek is dat het direct aan het spoor en aan een grote provinciale weg de N242 ligt. Die locatie bij station Alkmaar Noord scoorde op dat gebied mogelijk nog beter, maar alle andere locaties duidelijk niet. En ook de huidige plek ligt waardeloos, waardoor je 15 minuten moet lopen van het station (gaat nog altijd sneller dan de bus) of dat je flink vaststaat op de N9 of Kennemerstraatweg met een eigen auto. Met de fiets gaat het stukken beter en ook veel mensen kunnen te voet naar het huidige ziekenhuis dat tegen de binnenstad aan ligt.
Die plek in het Heerhugowaardse Beveland klinkt dus goed. Maar ook daar zitten qua verkeer flinke haken en ogen aan. En toevallig ben ik ook daarbij betrokken. Zo had ik een maand eerder overleg met de provincie en de gemeente Heerhugowaard over het grote verkeersknelpunt bij Beveland. En met de kennis van nu denk ik wel eens dat de hele wereld om mij draait, wat natuurlijk onzin is. Dat overleg ging prima en als fietsers hebben we weinig last van de aanpassing van dat kruispunt Westtangent/N242. Ruim voor die tijd krijgen fietsers daar een fietsviaduct over de N242, iets dat 2 km verder door diezelfde provincie volledig werd getorpedeerd. Ik ben er mee gestopt om ziets te begrijpen, maar zie de provincie NH inmiddels wel als zwaar onbetrouwbaar.
Met dat nieuwe fietsviaduct was het de bedoeling om de fietsers tussen Alkmaar en Heerhugowaard een betere verbinding te geven langs de spoorlijn. Daar is echt behoefte aan en dat heeft alles te maken met de grote regionale scholen in Heerhugowaard. Natuurlijk vroegen we ook wat er ging gebeuren als het nieuwe ziekenhuis hier gaat komen. Voldoet dan de nieuwe kruising voor het autoverkeer? Zoewel gemeente alsook de provincie hadden geen idee. Het ziekenhuis had nog niet voor een locatie gekozen en volgens hen was de kans groot dat het eerder op 1 van de 4 andere plekken zou komen.
Dat wordt dus lachen, want met het nieuwe ziekenhuis op deze plek mag je je afvragen of het huidige plan gaat voldoen. Van en naar het noorden kwam en ging nooit autoverkeer over de N242 die naar en van de Westtangent ging of kwam. Niet vreemd, want beide wegen liggen parallel. Bij het ontwerp is met dit verkeer weinig rekening gehouden. Maar nu het ziekenhuis daar komt zal dat zeker aanzwellen tot ver10voudigen. Bij het huidige plan hoorde ook geen verbreding van het spoorviaduct over de N242. Te duur en hoeft nog niet. Dat terwijl de rest van de N242 4-baans is, dat ook onder het spoor door nodig is. Met het ziekenhuis op die plek zou dat spoorviaduct wel eens eerder verbreed kunnen en moeten worden.
Nieuwe Sluiproutes
De leukste wordt waarschijnlijk de verbinding Beverkoog met Beveland. Daarin voorzien de huidige provinciale plannen ook niet echt. Het bedrijventerrein Beverkoog (in Alkmaar) wil graag deze 2de ontsluiting en de provincie vind dat Alkmaar dat maar zelf moet oplossen en betalen. Maar nu het ziekenhuis op beveland komt, komt ook deze autoverbinding weer bovenwater en dan om het ziekenhuis beter bereikbaar te maken en alternatieven te geven voor de ambulances. Dat gaat niet werken, want daarmee wordt de huidige ontsluiting van Beverkoog bij de N504 niet ontlast (wat dus de bedoeling was), maar wordt het daar drukker met auto(sluip)verkeer dat over dat terrein naar het ziekenhuis gaat.
Ik ben benieuwd of de directie van de Beverkoog dit duivelse dilemma snapt. Het kan echter nog leuker worden met een autoverbinding tussen de Twuyverweg in Langedijk en de Beverkoog. Ook een plan waar de gemeentes al jaren met elkaar over in de clinch liggen. Als de ene gemeente voor is is de andere pal tegen en omgekeerd. Maar ook dat kan wijzigen door de nieuwe plek van het ziekenhuis. Want met zo’n verbinding kan Langedijk beter per auto bij dat ziekenhuis komen, door onder het spoor door een stukje Beverkoog te nemen. Maar ook dit heeft voor en nadelen waar het het autosluipverkeer betreft. Dat wordt de komende jaren nog flink intergemeentelijk bakkeleien.
Zoals geschreven hebben de fietsers er weinig last van, die kunnen op dit 3-gemeentepunt al alle kanten op. En dat brengt me bij het punt dat het ziekenhuis hemelsbreed maar 5,8 km verhuist. Zie kaartje:
Op het kaartje ligt het ziekenhuis (het rode vierkantje) nu nog in de groene vlek AH, de Alkmaarder Hout en gaat het naar de plek BV, Beveland in Heerhugowaard. BK is de Beverkoog wat net binnen Alkmaar valt. De zwarte lijnen zijn gemeentegrenzen en bij punt Z komen de 3 gemeentes Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk op een spoorbrug over het provinciale kanaal Omval-Kolhorn bij elkaar. Op plek X, de kruising Kennemerstraatweg met N9 loopt het al jaren vast door het MCA. En over plek Y is de provincie nu bezig om die kruising Westtangent met N242 te verbeteren.
Die hemelsbrede 5,8 km leg je met de auto via de grote weg (N9 en N242) af in 11 km en met de fiets (langs het spoor) is het maar 7 km. Vanuit Alkmaar Noord (De Mare) ligt het nieuwe ziekenhuis net zo ver als het oude; beide 4,8 km fietsen. Ik kan me dan ook niet indenken dat veel Alkmaarders hun baan bij het MCA opgeven omdat het nieuwe ziekenhuis ‘te ver’ is. De Alkmaarse gemeenteraad dacht daar een week terug totaal anders over. Sterker nog de coalitie viel over die punt (‘het verdwijnen van het MCA uit Alkmaar’) en de burgemeester overwoog op te stappen. Kortom politieke prestige was belangrijker dan een goede plek voor het ziekenhuis.
Moskou
Zelf zit ik dus niet zo met die verplaatsing van het ziekenhuis. Veel meer problemen heb ik met de grootte van het ziekenhuis. Nu is het een van de grootste niet-academische ziekenhuizen van Nederland met zo’n 900 bedden. Gevolg is dat mensen uit de wijde omgeving naar dit ziekenhuis moeten. Dat geeft veel verkeersbewegingen wat doorgaans met de auto ‘moet’, daar het 40km of verder kan zijn. Al dat verkeer op 1 plek geeft op elke locatie overlast. Dit centralisme is bij het MCA diep geworteld, het liefste bouwen ze 1 ziekenhuis voor heel Noord-Holland. Eigenlijk een soort aanpak van de voormalige Sovjet-Unie.
Zelf denk ik dat het ziekenhuis beter over een locatie of 5 opgedeeld kan worden, dus met een beter ziekenhuis in Den Helder en dependances in bijvoorbeeld Schagen en Middenmeer. Veel voorkomende zaken als eerste hulp, botbreuken en luchtwegen kunnen op elke locatie rekenen op voldoende klanten. Zaken die minder vaak spelen kunnen nog altijd op 1 plek. Die plek wordt dan wel een stuk kleiner, veel eenvoudiger te kiezen en geeft veel minder (verkeers-)overlast.
Onlangs was bij Amersfoort te zien dat het ook handiger is in geval van een grote calamiteit als brand. Vanuit Amersfoort moesten de 170 patienten tot in Nieuwegein opgevangen worden. Met een tijdelijke ontruiming van 900 bedden kom je tot in Rotterdam eer je alle patiënten van onderdak hebt voorzien. Met een stuk of 5 dependances is dit probleem veel beter in de hand te houden en kan het zelfs intern opgelost worden. Het voordeel van meer kleine locaties is ook dat men eerder met de fiets op bezoek kan en de auto thuis kan blijven en dat ambulances sneller op een 1ste hulp zijn.
Ik had dat natuurlijk kunnen melden en vragen bij de bijeenkomst in het ziekenhuis. Helaas verwacht ik daar geen (goed) antwoord op. Het ziekenhuis zit al jaren op de lijn groter grootst en is daar moeilijk van af te brengen. Dat incident in Amersfoort heeft dan ook geen enkele indruk gemaakt op enige beleidsmaker in en rond Alkmaar.
Rijksbeschermd
Een paar dagen terug kreeg ik als bewoner nog een brief, mijn buurt het Westerhoutkwartier wordt een ‘rijksbeschermd stadsgezicht‘. Op de kaart heb ik dat stukje aangegeven met een zwart stippellijntje, waar dus niet alleen mijn huis, maar ook de Alkmaarse Hout en het huidige ziekenhuis binnen vallen. Binnen zo’n beschermd stadsgezicht gelden lastige regels voor wijzigingen aan gevels. Nog even en het ziekenhuis mag om die reden niet meer verhuizen. Dat veroorzaakt een veel te grote wijziging aan de omgeving.
Geplaatst op 2011-03-21, in Alkmaar, Kiesmatig, Woonmatig en getagd als Beveland, De Hout, Heerhugowaard, McHAL, N242, NWZ/MCA, Westerhout, Ziekenhuis. Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.
Ik woon op vrij kleine afstand van politie en aan de andere kant brandweer, en ik moet zeggen dat deze met lampjes en geluid ook zorgvuldig omgaan. En beleid, hier hebben we een vijf ziekenhuizen op vrij korte afstand van elkaar.
het ziekenhuis ligt op ongeveer 6 km. afstand, maar als de wind uit het noorden komt hoor ik de sirenes wel al zijn we dan bij lange na geen buren.
OT Je hebt goed speurwerk verricht want de naam van de plaats bij de brug is correct.. En dat ik zo snel al voor dat Frans kon slagen heeft te maken dat ik absoluut niet bang ben om Frans te spreken. Ik klets inderdaad maar een eind aan zonder echt op de grammatica te letten.En het is als het ware een sport van mij om folders en andere pamfletten etc. te kunnen begrijpen.
@Hanscke: Hier tegen de binnenstad staan vooral hoge herenhuizen en veel bomen, die het geluid afschermen en absorberen. Ik moet dus echt naar buiten en goed luisteren wil ik een ambulance horen
Ah, die kast van laatst die je kocht, die was dus van het MCA?
@MCAk; Bijna goed. Dat waren bovenburen en het MCA betreft zijburen.
Burengerucht is betrekkelijk, want leven en laten leven, nietwaar?
Maar wat ik nooit begrepen heb, is de kutherrie van zeer langdurig boren in gezamenlijk beton zonder vantevoren FF te waarschuwen…
@Hedzer: Zelfs dat gaat hier goed. Een paar maanden terug kreeg ik van m’n andere buren netjes een briefje in de deur dat ze gingen boren. Overigens heb ik ook zo’n briefje gehad van het ziekenhuis dat ze een of andere nieuwe nucleare cyclotron gingen bouwen en dat dat overlast kon opleveren.
Je hoef helemaal niet dicht bij een ziekenhuis te wonen om geregeld een ambulance met toeters en bellen te horen.
Wij wonen langs een aan en af rij route van die gele busjes en ook dat went.
Maar heerhugowaard is wat mij betreft geen slechte keus, in ieder geval een stuk dichterbij, 7km in plaats van 12 km.
@By the way: Maar als ik op bezoek moet komen is het 7km ipv 0,1. :-)
…..’k wou dat ik kon zeggen dat onze buren gingen verhuizen!!